BASKETBALL CH. LEAGUE

Final Four: Οι οκτώ ξεχωριστές ιστορίες

Final Four: Οι οκτώ ξεχωριστές ιστορίες

Το τζάμπολ του Final Four του Basketball Champions είναι προ των πυλών και οκτώ από τους "μονομάχους" του τροπαίου μοιράστηκαν κάποιες ξεχωριστές ιστορίες.

O Nίκολα Ρίτσιοτι, ο Ρόελ Μορς, ο Κέβιν Πάντερ, ο Μπράις Τέιλορ, ο Ελάιας Χάρις, ο Κλιφ Αλεξάντερ, ο Τιμ Αμπρομάιτις και ο Ντέβιν Γουάιτ λίγο πριν από το τζάμπολ του Final Four του Basketball Champions League μίλησαν για κάποιες πτυχές της πορείας τους, οι οποίες κυρίως δεν έχουν σχέση με το μπάσκετ, αλλά παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΤΣΙΟΤΙ

Ο Νίκολα Ρίτσιοτι της Τενερίφης έχει αποκτήσει την φήμη εντός πάρα πολύ καλού ερασιτέχνη φωτογράφου, ενώ στο ματς της ματς της Ισπανίας με την Τουρκία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου εκτέλεσε χρέη και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό: "Aγόρασα μία κάμερα πριν από μερικά χρόνια όταν ξεκίνησα ένα ταξίδι με τη γυναίκα μου στο εξωτερικό. Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι ήμουν ερωτευμένος με τη φωτογραφία.

Η καλύτερη φωτογραφία που νομίζω ότι έχω βγάλει είναι ένα ηλιοβασίλεμα στη Ναμίμπια. Είναι η σιλουέτα μίας γυναίκας που εμφανίζεται μπροστά από τον ήλιο που δύει.

Όσο για το ματς της Ισπανίας, ήταν το πρώτο παιχνίδι που κάλυψα. Είναι πραγματικά δύσκολο να συλλάβεις τα σωστά καρέ σε έναν αγώνα μπάσκετ διότι όλα συμβαίνουν τόσο γρήγορα. Οταν όμως γύρισα στο σπίτι και είδα τις φωτογραφίες, ένιωσα περήφανος" .

ΜΟΡΣ, Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΒΕΡΠ

Ο Ρόελ Μορς είναι ίσως ο μοναδικός προπονητής στην Ευρώπη, που εργάζεται στην ομάδα η οποία έχει αποσύρει τη φανέλα του ως παίκτη, αλλά στο γήπεδο που θα διεξαχθεί το Final Four - δεν θα είναι η κανονική έδρα της ομάδας του - η φανέλα του δεν θα είναι εκεί: " Δεν θα μου λείψει, γιατί για να είμαι ειλικρινής, δεν την έχω δει και ποτέ σε ματς… Οταν η μπάλα πάει ψηλά, και το ματς αρχίζει ούτε το ίδιο το γήπεδο δεν παίζει κάποιο ρόλο. Είναι δείγμα σεβασμού από το κλαμπ προς εμένα, καθώς έπαιξα πολλά χρόνια σε αυτή την ομάδα. Αλλά αυτή η εικόνα της φανέλας μου στην οροφή του γηπέδου, δεν βοηθάει με κάποιο τρόπο τη δουλειά μου. Πολλοί άνθρωποι στη θέση μου δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτό, αλλά εγώ όχι και τόσο. Πρέπει να κάνω τη δουλειά μου και να κερδίζουμε σε κάθε ματς. Η εμφάνιση αυτή, δε θα με κρατήσει στη θέση μου αν χάσουμε πέντε ματς στη σειρά.

Χρειαζόμασταν φέτος την πρόκριση στην κανονική σεζόν του BCL. Αυτός ήταν ο στόχος μας από πέρσι, όταν αποκλειστήκαμε από την Ρόζα Ράντομ στο τελευταίο παιχνίδι μας, στον 3ο προκριματικό γύρο κι ενώ είχαν προηγηθεί πέντε νίκες. Ηταν δυσάρεστο. Φέτος, επειδή έχουμε νέα παιδιά στην ομάδα κι έχουμε διατηρήσει σχεδόν το ίδιο ρόστερ, θέλαμε να βρεθούμε σε ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον από το βέλγικο πρωτάθλημα και θέλαμε να μπούμε στους ομίλους. Αρχικά, στοχεύσαμε στην πρώτη 6άδα του ομίλου για να συνεχίσουμε στο FIBA Εurope Cup. Οσο περνούσαν οι ημέρες όμως και εμφανίζαμε καλό πρόσωπο, αυτή ήταν μία ιστορία που δεν μπορούσα να πουλήσω πια στους παίκτες μου για να τους δημιουργήσω κίνητρο. Ήξεραν και ήξερα ότι μπορούμε να φτάσουμε πιο ψηλά. Και αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρεθούμε στην τετράδα του ομίλου και να περάσουμε στην επόμενη φάση. Και να που φτάσαμε εδώ! Είναι καλό για το μπάσκετ που εμφανίζονται ομάδες εκπλήξεις και μάλιστα με νέα παιδιά, που στηρίζονται στον ενθουσιασμό, το ταλέντο και τη δουλειά. Οπως εμείς. Αν έπρεπε να διαλέξω μεταξύ του βελγικού πρωταθλήματος και της κατάκτησης του BCL, χωρίς καμία σκέψη θα επέλεγα τον τίτλο του BCL"

ΠΑΝΤΕΡ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Ο Κέβιν Πάντερ είναι ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία του Basketball Champions League, πέρσι κατέκτησε τον τίτλο με την ΑΕΚ και φέτος τον διεκδικεί με την Βίρτους Μπολόνια: "Ηταν θαυμάσια στην ΑΕΚ. Θα θυμάμαι για πάντα την περσινή πορεία μας. Φυσικά κι έχω το κλειδί της επιτυχίας, αλλά δεν μπορώ να σου αποκαλύψω ποιο είναι"

Ο ΤΕΪΛΟΡ, Ο ΓΙΑΝΓΚ, Η ΜΟΔΑ ΚΑΙ Η ΑΕΚ

Ο Μπράις Τέιλορ της Μπάμπεργκ γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, είναι πολύ στενός φίλος με τον Νικ Γιανγκ που πέρσι κατέκτησε το πρωτάθλημα του ΝΒΑ με τους Γουόριορς. Επίσης είναι φανατικόw λάτρης της μόδας, αλλά και αυτός που "εκτέλεσε" την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ στο δεύτερο ματς της προημιτελικής φάσης, ευστοχώντας σε τρία σερί τρίποντα όταν η διαφορά είχε ανέβει στους 12 πόντους για την Ενωση:

"Ξέρω τον Νικ από το λύκειο. Μέναμε 15 λεπτά μακριά ο ένας από τον άλλον. Μετά από τσα χρόνια έχουμε διατηρήσει τη φιλία μας και είναι μία πολύ δυνατή φιλία, όσο και ιδιαίτερη. Είναι αστείος τύπος, του αρέσει συνέχεια να κάνει πλάκες. Είμαστε διαφορετικοί τύποι, αυτός είναι πιο ανοιχτός, εγώ είμαι πιο συντηρητικός. Έχουμε πολλά κοινά που εκτός από το μπάσκετ είναι και η μόδα. Μου αρέσει η μόδα. Στο παρελθόν ήμουν πολύ αφοσιωμένος σε αυτή. Μεγάλωσα στην Καλιφόρνια και η μόδα είναι κομμάτι της κουλτούρας μας. Πλέον στη Γερμανία, σε μία μικρή πόλη δεν έχω πολλές ευκαιρίες. Κάποτε έκανα και κάποια σχέδια ρούχων, όταν ήμουν στο Μόναχο, αλλά ποτέ δεν τα κάναμε ρούχα, γιατί το τάιμινγκ δεν ήταν το κατάλληλο.

Για το παιχνίδι με την ΑΕΚ έχω να πω ότι συναντήσαμε μία απίστευτη ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ. Ημουν “σιωπηλός” σε όλη τη διάρκεια του ματς, αλλά όταν ήρθε η στιγμή, χρησιμοποίησα την εμπειρία μου και ευστόχησα σε κάποια σημαντικά σουτ. Μάλλον δεν με περίμεναν. Τους είχα κρατήσει στον ύπνο. Τότε, είχε έρθει η σειρά μου. Πίστεψα ότι έχει έρθει η ώρα μου να κάνω την εμφάνισή μου. Δουλεύω πολύ στο σουτ μου. Οταν ήμασταν κάτω με 12 πόντους ο κόουτς σχεδίασε ένα play για εμένα. Το σύστημα βγήκε, το σουτ μπήκε και μετά όπως κάθε σουτέρ, πίστεψα ότι δεν γίνεται να αστοχήσω σε κανένα σουτ που θα μου έρθει".

ΧΑΡΙΣ, Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

Ο Ελάιας Χάρις της Μπάμπεργκ μαζί με ένα φίλο του έχει ανοίξει εταιρία συμπληρωμάτων διατροφής: " Το μάθατε ε; Εγώ και ο συνεταίρος έχουμε μία εταιρία που ονομάζεται Grade 1. Ολα ξεκίνησαν όταν πριν από δύο χρόνια αναζητούσα συμπληρώματα διατροφής που θα κάλυπταν τις ανάγκες μου ως αθλητή. Στην αγορά δεν έβρισκα αυτά τα προϊόντα που θα με άφηναν ικανοποιημένο. Ο συνεταίρος μου είχε ακριβώς τις ίδιες ανάγκες ως γυμναστής και τότε είπαμε: Πάμε να ψάξουμε την αγορά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Και κάπως έτσι ξεκίνησε. Εχουμε κάποια προϊόντα όπως βιταμίνες, πρωτεΐνες, και όλα αυτά τα στοιχεία που είναι απόλυτα φυτικά. Ενας φίλος μου είναι επιστήμονας των τροφίμων και έχει μία μεγάλη εταιρία κοντά στο Μπάμπεργκ. Επίσης έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό το θέμα γιατί είναι αναρριχητής και χρειαζόταν κάτι συμπληρωματικό για να του δώσει ενέργεια, όταν κουραζόταν. Με τη βοήθεια αυτού του φίλου ξεκινήσαμε. Ολα τα προϊόντα μας παρασκευάζονται στη Γερμανία, εκτός από τα χάπια Omega για τα οποία έχουν μία ξεχωριστή δεξαμενή με ψάρια στην Ιαπωνία, που είναι αποκλειστικά δικά μας. Είμαστε λίγοι άνθρωποι στην εταιρία ακόμα, 5-6 άτομα εργάζονται και είμαι αισιόδοξος. Εχουμε δώσει διορία δύο ετών για να δούμε πως θα πάει. Υπάρχει πολλή δουλειά πίσω από αυτό. Πάρα πολλή δουλειά. Ελπίζω όμως ότι θα τα πάμε καλά. Είναι διασκεδαστικό και νομίζω ότι πάμε καλά. Εξάλλου υπάρχει ζωή και μετά το μπάσκετ και πολλοί παίκτες του ξεχνούν αυτό".

Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟ ΕΙΔΩΛΟ ΤΟΥ

Όταν ο Κλιφ Αλεξάντερ ήταν παίκτης στο λύκειο, όλοι έβλεπαν στο πρόσωπό του τον νέο Αμαρέ Στάνταμαϊρ, αλλά δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, ενώ είχε και κάποιο θέμα με τα SAT για την εισαγωγή στο κολέγιο. Φέτος, όμως, αντιμετώπισε το είδωλό του στους αγώνες με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ: "Hταν τρομερή εμπειρία. Στην αρχή ήμουν κάπως σοκαρισμένος. Μετά όμως ξύπνησα και είπα στον εαυτό μου ότι αυτό είναι ένα πραγματικό παιχνίδι μπάσκετ και πως δεν πρέπει να στέκομαι σε αυτό. Ηταν απίστευτο όμως. Δεν γνωριζόμασταν. Είχα πάει στο καμπ του, στην Αμερική, αλλά δεν είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσουν. Και μη λες ότι δεν είμαι ο νέος Αμαρέ Στουντεμάιρ. Είμαι ο νέος Αμαρέ Στουνταμάιρ. Φυσικά και είμαι!"

ΑΜΠΡΟΜΑΪΤΙΣ, Ο ΠΙΟ ΚΑΛΟΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ

Ο Τιμ Αμπρομάιτις της Τενερίφης ήταν εξαιρετικός μαθητής που τελείωσε το κολέγιο ένα χρόνο νωρίτερα από το κανονικό και μετά τελείωσε το MBA: "Νομίζω ότι ο συνδυασμός του καλού μαθητή και της συγκέντρωσης που χρειάζεται για να τελειώσει κανείς το σχολείο, είναι ο ιδανικός για να καταφέρει κάποιος αυτό που έκανα εγώ. Πήρα κάποια μαθήματα στο χάι σκουλ και έτσι γλίτωσα λιγο χρόνο κι επίσης εξοικονόμησα χρόνο για να ασχοληθώ με το μάστερ που έχω στη διοίκηση επιχειρήσεων. Οταν πήγα στο κολέγιο ήξερα, αλλά μου είπαν κιόλας, ότι μπορώ να τελειώσω πιο νωρίς για να κάνω το μαστερ. Και τώρα έχω τα πτυχία μου"

O ΓΟΥΑΪΤ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥ ΤΟΥ 1.000.000 ΔΟΛΑΡΙΩΝ

Ο Ντέβιν Γουάιτ της Τενερίφης είναι από τους παίκτες που έχουν φτάσει μέχρι τον τελικό του καλοκαιρινού τουρνουά "ΤΒΤ", το οποίο έχει έπαθλο 1.000.000 δολάρια. Το 2015, ο Γουάιτ, που έπαιζε στην ίδια ομάδα με τον πρώην παίκτη του Αρη, Αλεξ Σκέιλς, ηττήθηκε στον τελικό, από την ομάδα Overseas Elite με 67-65. Στην ομάδα που νίκησε έπαιζε ο Ερικ ΜακΚάλουμ, ο Μπάντερ, που πέρασε από τη Λάρισα και φέτος είναι στο Ρέθυμνο, ο Σέιν Λαουάλ (Παναθηναϊκός), ο νυν παίκτης του ΠΑΟΚ, Τζόντρι Τζέφερσον, ο Χορν (Ρέθυμνο το 2013) και ο πρωταθλητής στο Eurocup με τη Μάλαγα, Κάιλ Φογκ. Τα επόμενα χρόνια, στο τουρνουά πήραν μέρος σχεδόν όλοι οι Αμερικάνοι σούπερ σταρ της Ευρώπης: "Δε νικήσαμε, δυστυχώς, χάσαμε. Χάσαμε από τον Μακ Κάλουμ, και τον Ντι Τζέι Κένεντι. Ηταν ένα από τα καλύτερα τουρνουά που έχω παίξει ποτέ, μάλλον το καλύτερο και σου δίνει την ευκαιρία να κερδίσεις χρήματα. Παίζουν κάποιοι σπουδαίοι παίκτες εκεί. Εμείς χάσαμε με δύο πόντους στον τελικό. Φυσικά και παίρνεις το 1εκ δολάρια ως ομάδα. Ασφαλώς και τα χρήματα μοιράζονται σε όλους τους παίκτες. Τα παίρνεις και σε φτάνουν να πληρώσεις κάποιους λογαριασμούς και να πας διακοπές. Θα παίξω και φέτος. Με την ίδια ομάδα, την ομάδα που λέγεται Team 23".

TAGS BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ