ΜΠΑΣΚΕΤ

Τεράστια επιτυχία για το τουρνουά 3ON3 “Τρίποντο στο στίγμα”

Τεράστια επιτυχία για το τουρνουά 3ON3 “Τρίποντο στο στίγμα”

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε το Σάββατο 16 Ιουνίου στο κλειστό Χαλανδρίου “Νίκος Πέρκιζας” για να παρακολουθήσει το τουρνουά 3ΟΝ3 “Τρίποντο στο στίγμα” που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΕΠΑΨΥ και είχε ως χορηγό επικοινωνίας το Sport24.gr.

Ο αθλητισμός ενώνει. Ο αθλητισμός μπορεί να σε βοηθήσει να ξεφύγεις από την καθημερινότητα, Ο αθλητισμός μπορεί να σου δώσει ζωή. Μπορεί ακόμα και να σε βοηθήσει να ενταχθείς ομαλά στην κοινωνία.

Αυτα και άλλα πολλά ήταν τα μηνύματα που πέρασαν το Σάββατο 16 Ιουνίου στο κλειστό του Χαλανδρίου “Νίκος Πέρκιζας” στο τουρνουά 3ΟΝ3 “Τρίποντο στο στίγμα” με την συμμετοχή ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας από το Κέντρο Ημέρας Basaglia της ΕΠΑΨΥ (Εταιρεία, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας), στο οποίο ήταν χορηγός το Sport24.gr.

Πάνω από 100 λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας αλλά και επαγγελματίες ψυχικής υγείας συμμετείχαν σε αυτό το σπουδαίο τουρνουά που διοργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και τέταρτη συνολικά.

Το παρόν στο τουρνουά έδωσαν οι γνωστές ηθοποιοί Άννα Φόνσου και Κατερίνα Γιουλάκη και ο ηθοποιός Σίλας Σεραφείμ – ο οποίος πήρε μάλιστα και μέρος στο τουρνουά – καθώς και ο γνωστός τραγουδιστής Αντώνης Μιτζέλος, ο οποίος ξεσήκωσε τον κόσμο με τα τραγούδια του!

Τεράστια επιτυχία για το τουρνουά 3ON3 “Τρίποντο στο στίγμα”

Ο Παναγιώτης Χονδρός (Πρόεδρος ΕΠΑΨΥ) δήλωσε σχετικά:“ Η ΕΠΑΨΥ είναι ένας φορέας που παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην κοινότητα. Μέσα σε όλα αυτά που κάνουμε, διοργανώνουμε και πολλές εκδηλώσεις, πολιτιστικές, αθλητικές, γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι η ψυχική υγεία μας αφορά όλους και υπάρχουν περιπτώσεις που μπορούμε μαζί με τους ασθενείς να αγωνιζόμαστε από κοινού. Το θέμα δεν είναι μόνο η καταπολέμηση των συμπτωμάτων αλλά να έχει νόημα η ζωή μας, να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν, να συνδεόμαστε και να δημιουργούμε σχέσεις φιλίας και να περνάμε καλά και έχουμε ένα πολυ καλό παράδειγμα γιατί τα άτομα που έχουν πρόβλημα ψυχικής υγείας μπορούν να είναι μέρος της κοινότητας, να αγωνίζονται και να περνάμε όλοι μαζί καλά.

Εχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, αρχικά με το “Τρίποντο στην τρέλα”. Το κάνουμε για τέταρτη φορά και τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Πάνω από 100 ασθενείς παίρνουν μέρος με την βοήθεια των επαγγελματιών, αλλά έχουμε μαζί μας και καλλιτέχνες και άτομα από άλλους χώρους και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να είμαστε προκατειλημμένοι ενάντια στην ψυχική ασθένεια. Να δείξουμε ότι η ψυχική υγεία είναι υπόθεση όλων και πρέπει να καταπολεμήσουμε το στίγμα”.

Τεράστια επιτυχία για το τουρνουά 3ON3 “Τρίποντο στο στίγμα”

Αυτό είναι ένα τουρνουά ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όπου οι περισσότεροι έχουν σοβαρή ψυχιατρική ασθένεια. Βρισκόμαστε μία φορά τον χρόνο για να γιορτάσουμε τον αγώνα που κάνουν ενάντια στο στίγμα της ψυχικής αρρώστιας, ενάντια στις κοινωνικές διακρίσεις, ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό. Βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι οι άνθρωποι δεν έχουν μόνο μία ταυτότητα. Δεν είναι μόνο ψυχικά ασθενείς ή επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Έχουν πολλές ταυτότητες. Μία από αυτές είναι η αθλητική. Μέσα από τον αθλητισμό, μέσα από το μπάσκετ ενδυναμώνονται και δεν είναι μόνο άτομα με ψυχική διαταραχή, αλλά άτομα που αγωνίζονται για την ποιότητα ζωής τους, για μια ταυτότητα αθλητική, για μία παρέα που της ενδυναμώνει και στην ζωή τους και στην οικογένειά τους και στο σχέδιο για να αποκατασταθούν και να ενσωματωθούν κοινωνικά. Και αυτό είναι μία μεγάλη επιτυχία.

Το τουρνουά είναι ένα ορόσημο μιας και προετοιμάζονται 5-6 μήνες για να συμμετάσχουν στο τουρνουά. Είναι ένα πολύ μεγάλο κίνητρο για αυτούς για την κοινωνική ενσωμάτωση. Να αισθανθούν όπως όλοι μας, παίκτες του μπάσκετ, φίλοι, επαγγελματίες, να αισθανθούν ισότιμα μέλη σε μία κοινωνική ομάδα, αυτό είναι πολή μεγάλο βήμα για την αξιοπρέπειά τους”.

Τεράστια επιτυχία για το τουρνουά 3ON3 “Τρίποντο στο στίγμα”

Αυτό που συμβαίνει είναι καταπληκτικό, είναι μαγικό. Γνωρίζεις από κοντά την λειτουργία των ανθρώπων, του κράτους, των δομών, των ατόμων, της συλλογικότητας. Είναι εκπληκτική η δουλειά που γίνεται και εξυπακούεται για τους ανθρώπους με τα προβλήματα που έχουν, αλλά και εμάς που υποτίθεται πως είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, αφού ανακαλύπτουμε και βλέπουμε από κοντά την λειτουγεία της ανθρωπότητας. Η συμμετοχή σε τέτοιες εκδηλώσεις κάνουν τους ανθρώπους καλύτερους, γιατί βλέπουν ότι η ζωή δεν είναι μόνο η λάμψη που βλέπεις από την τηλεόραση και τις διαφημίσεις, όχι αυτό το πλαστικό και γυαλισμένο περιβάλλον που προβάλλεται ή υπόσχονται τα μέσα και το σύστημα και ανακαλύπτεις ότι η ζωή είναι αλλού.

Υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα στην ζωή και τα ανακαλύπτεις από την συμμετοχή σου ή έστω την παρουσία σου σε μία απλή εκδήλωση που έχει να κάνει με ανθρώπους που είναι λιγότερο προνομιούχοι από την φύση ή από την ζωή. Το λέω για πάσης φύσης εκδήλωση, από τους ανθρώπους που έχουν αυτό το στίγμα, μέχρι τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα.

Εϊναι συγκλονιστικό να το ανακαλύπτεις αν δεν το γνωρίζεις. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γνώση και βοηθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και γίνονται αρωγοί σε ιδρύματα και προσπάθειες που έχουν αυτό το σκοπό. Αυτό που μπορώ να πω και να προτείνω στον καθένα είναι πως όποιος θέλει να γίνει καλύτερος άνθρωπος να έρχεται σε τέτοιες εκδηλώσεις πάσης φύσεως. Θα βοηθηθεί ο ίδιος ζώντας και κάτι άλλο”.

Ο Δημήτρης, ο οποίος είναι λήπτης υπηρεσιών ψυχικής υγείας, έδειξε και αυτός με τον τρόπο του πόσο χαρούμενος αισθάνεται για το γεγονός ότι πλέον του δίνεται η ευκαιρία να μπορέσει να δέιξει τι μπορεί να κάνει: “ Αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικά εντυπωσιακό, το οποίο επιδιώκαμε. Θέλαμε μέσα από το μπάσκετ να απελευθερωθούμε. Να νικήσουμε σημαντικές δυσκολίες που μπορούν να επιβαρύνουν οποιοδήποτε άνθρωπο, πλούσιο ή φτωχό. Αυτό το παιχνίδι απελευθερώνει τις αρετές του ανθρώπου, κάτι πολύ σημαντικό για εμάς. Δεν παίζουμε με σκοπιμότητες. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για εμάς είναι το οικονομικό. Να έχουμε κάποιο επίδομα. Αγωνιζόμαστε πάρα πολύ και κακά τα ψέματα πολλές φορές πολλοί από εμάς είμαστε και πειραματόζωα με τις φαρμακευτικές αγωγές που απαιτούνται. Αυτή η προσπάθεια είναι πάρα πολύ καλή. Αν το κράτος φροντίσει ώστε να έχουμε και μία οικονομική βοήθεια θα ήταν πολύ καλό για εμάς.

Χαίρονται πάρα πολύ και οι καθηγητές και οι δάσκαλοι. Είναι για αυτούς μία δικαίωση ότι μπορούμε να δείξουμε τις σωματικές μας αρετές. Ότι δίπλα σε μία ψυχική εκμάθηση και δυσκολία μπορεί να υπάρξει μία μεγάλη νίκη για το σώμα. Κακά τα ψέματα όταν το σώμα είναι υγιές και η ψυχή να μην είναι υπάρχει μία ισορροπία. Ο αθλητισμός είναι πραγματικά μία καλή συνταγή. Παίζουμε για να αισθανόμαστε ότι απελευθερωνόμαστε από ένα βάρος, από μνήμες και ψυχολογικά θέματα. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε μορφωμένα παιδιά και κατέχουμε πτυχία και γνώσεις. Οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται και με τον αθλητισμό. Αν πηγαίνουμε καλά εκεί μπορούμε να ελπίζουμε και σαν κοινωνία”.

Οι φορείς ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που πήραν μέρος στο τουρνουά 3ON3 ήταν οι εξής:

ΕΠΑΨΥ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΨΑΕΕ

ΑΝΟΔΟΣ

ΔΙΟΔΟΣ

ΕΨΥΜΕ

ΕΠΙΨΥ

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΑΛΘΑΙΑ

ΗΠΙΟΝΗ

ΚΟΙΣΠΕ

ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ

ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ