OPINIONS

AEK: Γκάλο το παράδειγμα προς μίμηση

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÁÓÔÅÑÁÓ ÔÑÉÐÏËÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÁÓÔÅÑÁÓ ÔÑÉÐÏËÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τον Βραζιλιάνο μέσο της ΑΕΚ, Ροντρίγκο Γκάλο, ο οποίος δείχνει σε κάθε ευκαιρία τι σημαίνει προσήλωση στην ομάδα, στο ποδόσφαιρο και στον επαγγελματισμό.

Κατά τη διάρκεια της θερινής (πρωταθληματικής) προετοιμασίας της ΑΕΚ στο Κίελτσε, τον Ιούλιο του 2017, ο Ροντρίγκο Γκάλο έμοιαζε να χάνει το παιχνίδι από τον Μιχάλη Μπακάκη, στη μάχη για το δεξί άκρο της άμυνας. Κι όμως, στο φινάλε της περυσινής σεζόν, οι δύο μαζί είχαν "γράψει" 89 συμμετοχές (45 ο πρώτος και 44 ο δεύτερος) σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις.

Ήταν τόσο καλοί που, πέραν των άλλων στοιχείων και συνθηκών που ασφαλώς συνετέλεσαν σε αυτή την εξέλιξη, οδήγησαν τον Χιμένεθ να αναζητήσει τον τρόπο για να τους χωρέσει μαζί στην αρχική ενδεκάδα, κατ' επέκταση και στη χρησιμοποίηση της διάταξης "3-5-2".

Ο Γκάλο συνεχίζει και φέτος στον ίδιο ρυθμό, όντας μάλιστα περισσότερο αποτελεσματικός στην παραγωγική απεικόνιση των πεπραγμένων του. Παρόλο που για σημαντικό διάστημα ο Μαρίνος Ουζουνίδης τον "κακομεταχειρίστηκε", δίνοντας του 10 συμμετοχές ως αλλαγή, σε στιγμές που η ομάδα δεν απέδιδε και ο ίδιος ήταν αδύνατο να βρει ρυθμό παίζοντας "σκοτωμένα" λεπτά, ο Βραζιλιάνος παραμένει τρομερά ενεργός και ποιοτικός στο μεσοεπιθετικό κομμάτι της ομάδας, αλλά και καλύτερος από ποτέ στα ανασταλτικά καθήκοντά του. Διατηρεί όλα εκείνα τα στοιχεία για τα οποία, ο περυσινός προπονητής της ομάδας είχε πει ότι «είναι ο καλύτερος δεξιός μπακ του πρωταθλήματος». Το είπε σε σεζόν που ο Μπακάκης πραγματοποιούσε τη δική του υπέρβαση!

Τα στατιστικά καταδεικνύουν του λόγου το αληθές: Σε 23 επίσημα ματς εφέτος (εκ των οποίων στα 10 έπαιξε συνολικά για μόλις 150 λεπτά, ως αλλαγή στα τελειώματα αγώνων!), ο Γκάλο έχει ήδη σκοράρει 3 τέρματα και έχει μοιράσει 4 ασίστ για γκολ, ενώ πέρυσι, στα 45 παιχνίδια που έπαιξε "έγραψε» 2 γκολ και 4 ασίστ.

Η ΑΕΚ έχει σκοράρει επιπλέον τέρματα σε φάσεις που ξεκίνησαν από το φαρμακερό δεξί πόδι του στις εκτελέσεις, όπως το χθεσινό του Άλεφ, μετά από κεφαλιά-ασίστ του Τσιγκρίνσκι. Είναι αποδεδειγμένα πλέον και μακράν του δευτέρου, ο καλύτερος στις στημένες φάσεις, είτε για γεμίσματα, είτε για απευθείας εκτελέσεις. Ακόμα ένας λόγος που καθιστά απαραίτητη τη διατήρησή του σε ρόλο βασικού.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

Ο Βραζιλιάνος πήρε όλη την πλευρά στη διάταξη 3-5-2 με εξαιρετικές και συνάμα ουσιαστικές εμφανίσεις τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Παίζει με την ίδια ένταση και άνεση και στο 4-2-3-1 ως δεξιός μπακ που άλλωστε είναι η φυσική θέση του. Κατά περιπτώσεις, πέρυσι και φέτος, υπήρξαν παιχνίδια που τον είδαμε να αγωνίζεται και ως δεξί χαφ με ρόλο αμιγώς επιθετικό αλλά και ως αμυντικός μέσος, προσφέροντας το καλύτερο δυνατό και στις δύο θέσεις.

Το πόσο επιδραστικός είναι στο παιχνίδι της ΑΕΚ, δεν αποδεικνύεται μόνο μέσα από τα στατιστικά επιτεύγματά του, αλλά και από την ενέργεια που προσφέρει στην ομάδα όταν παίζει από την αρχή των αγώνων. Είναι επίσης εξαίρετος επαγγελματίας (η λήξη του συμβολαίου του δίνει κίνητρο και το γεγονός ότι η Ένωση δεν του έχει μιλήσει ακόμα, κάθε άλλο παρά τον αποκαρδιώνει), κάτι που επιβεβαιώνεται και από την ανθεκτικότητά του σε σειρά παιχνιδιών και γεμάτες σεζόν. Σε μόλις 3 1/2 περιόδους ως παίκτης της ομάδας, το κοντέρ έχει «γράψει» 141 συμμετοχές σε επίσημες υποχρεώσεις της Ένωσης, ενώ δεν υπάρχει σεζόν με λιγότερα από 36 ματς στο ενεργητικό του.

Κοντολογίς, ο Γκάλο δεν παίζει σαν 32αρης, αλλά σαν 25αρης. Κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι έχει εύκολα μπροστά του όχι μία, αλλά ακόμα δύο σεζόν με την ίδια διάρκεια και συνέπεια απόδοσης, καθώς πλέον είναι και όσο ώριμος απαιτείται προκειμένου να διαχειρίζεται σωστά τον εαυτό του. Είναι πλέον καθαρά θέμα της ΑΕΚ το τι θα προτείνει στον Βραζιλιάνο για να μην στερηθεί τις υπηρεσίες ενός ποδοσφαιριστή που βρίσκεται στο πικ της καριέρας του κι ας συμβαίνει αυτό στα 32 χρόνια του.

Επίσης, προφανώς και αποτελεί δίλημμα για την Ένωση η υπόθεση του Βασιλαντωνόπουλου, για την οποία έχετε διαβάσει στο Sport24.gr ότι συνδέεται άμεσα με αυτή του Γκάλο. Στην ΑΕΚ επιθυμούν να δώσουν μια κανονική ευκαιρία στον 27χρονο δεξιό μπακ-χαφ, μετά από τρεις γεμάτες σεζόν στη μεγάλη κατηγορία, ωστόσο καλούνται να συνυπολογίσουν τι παίρνουν και τι χάνουν, στην περίπτωση που τον επιλέξουν αντί του Γκάλο.

Μπορούν να "χωρέσουν" τρεις δεξιοί μπακ στην Ένωση; Σαφώς και ναι, από τη στιγμή που ο Μπακάκης μπορεί να προσφέρει τόσο ως στόπερ όσο και ως (κατά συνθήκη) αριστερός μπακ. Τα στημένα και οι κούρσες του Βραζιλιάνου είναι "λεφτά στην τράπεζα" για να τα αφήσεις να φύγουν τόσο εύκολα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ