OPINIONS

ΑΕΚ: Καρντόσο, the tactician

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ / ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ / ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, έχουν πλέον σαφή εικόνα για την αγωνιστική φιλοσοφία του Καρντόσο και κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να υπηρετήσουν τα εντελώς διαφορετικά από όσα έχουν συνηθίσει, θέλω του Πορτογάλου.

Σε μια διαφορετική ποδοσφαιρική σφαίρα ταξιδεύει η ΑΕΚ στο Κίελτσε, υπό τις οδηγίες του Μιγκέλ Καρντόσο. Είχαν πάρει μια πρώτη γεύση οι ποδοσφαιριστές της ομάδας κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών συνεργασίας μαζί του, στο προπονητικό κέντρο των Σπάτων, ωστόσο απο την περασμένη Τρίτη, "τρέχει" η σοβαρή δουλειά.

Αυτή που θα ακολουθηθεί από τον Πορτογάλο και τους παίκτες, προκειμένου η ομάδα να πραγματοποιήσει μια ομαλή μετάβαση σε ένα εντελώς διαφορετικό στυλ παιχνιδιού, από αυτό που ο οργανισμός είχε συνηθίσει. Ο τεχνικός της "Ενωσης" ήταν από την Τρίτη, πρώτη ημέρα του βασικού σταδίου προετοιμασίας στην Πολωνία, εξαιρετικά έντονος και απαιτητικός.

Θέλει να βλέπει από τους ποδοσφαιριστές του να λαμβάνουν πρωτοβουλίες, να μην κρύβονται, να ζητούν μπάλα και ως σύνολο, να έχουν συνεχώς την απαίτηση να κυριαρχούν στο παιχνίδι και να πιέζουν αστραπιαία και συντονισμένες κινήσεις όταν χάνουν την κατοχή, προκειμένου να την ανακτήσουν.

Το κύριος μέρος αυτής της δουλειάς, λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια ασκήσεων τακτικής, με σκοπό τη βελτίωση της ομάδας στο passing game. Τομέας στον οποίο ο Καρντόσο έχει διαπιστώσει σημαντική αδυναμία, ασφαλώς επειδή η ΑΕΚ είχε ξεχάσει εδώ και χρόνια τι σημαίνει το έχεις ως πρώτη και κύρια στόχευση, το ποδόσφαιρο παραγωγικής διαδικασίας.

Ο προπονητής είναι ιδιαίτερα επεξηγηματικός σε κάθε φάση, όσον αφορά στο τι θέλει και πως θα το πάρει από τους ποδοσφαιριστές του. Τους παροτρύνει να είναι συμμέτοχοι και ενεργοί στο παιχνίδι ανά πάσα στιγμή, να μη φοβούνται να ζητήσουν μπάλα και όταν την έχουν, να μην την κρατούν για πολλή ώρα στα πόδια τους, αντιθέτως να έχουν από πριν έρθει σε αυτούς, σκεφτεί και λάβει την απόφαση ποια θα είναι η αμέσως επόμενη επιλογή τους.

Κοινώς, στο Κίελτσε συντελείται αυτές τις ημέρες το χτίσιμο των αυτοματισμών, μια διαδικασία που πέραν του ότι δεν είναι απλή, απαιτεί χρόνο δουλειάς και μεγάλη προσήλωση και εγρήγορση, ώστε να υπάρχει άμεση αντίδραση στην περίπτωση λάθους και γρήγορη ανταπόκριση για τη διόρθωσή του και την ανάκτηση της μπάλας.

ΟΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΣ

Ο Καρντόσο εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος είναι την επάρκεια και πληρότητα που αντικρίζει στη μεσαία και στην αμυντική γραμμή της ομάδας. Ειδικά στις θέσεις των χαφ, έχει να επιλέξει από μια παρέα παικτών, με ποικίλα προσόντα και διαφορετικές ικανότητες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, διακρίνει πολύ καλά στοιχεία στον Κώστα Γαλανόπουλο ενώ αρετές εντοπίζει και στον Ανέλ Σαμπανάτζοβιτς, παίκτες για τους οποίους πριν αφιχθεί στην Ελλάδα, είχε ερωτηματικά και ήθελε να τσεκάρει πάνω στις δικές του ιδέες. Να σκεφτεί κάποιος ότι στη μεσαία γραμμή της ΑΕΚ ευδοκιμούν παίκτες όπως οι Κριστίτσιτς, Σιμόες, Ζεράλδες, ενώ ο Σιμάο είναι επιλογή του προπονητή.

Πολύ καλή εικόνα έχει σχηματίσει και για τους αμυντικούς. Τα δίδυμα Λόπες-Χουλτ και Μπακάκης-Παουλίνιο στα άκρα της οπισθοφυλακής και η τετράδα των Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου, Βράνιες και Σβάρνας στις θέσεις των στόπερ, είναι μια πολύ καλή βάση γι αυτό που θέλει να δημιουργήσει ανασταλτικά. Με μια μικρή πιθανότητα υπάρχει βέβαια, να ζητήσει την προσθήκη 5ου στόπερ, κάτι που θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση του Σβάρνα στις απαιτήσεις του.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΑΕΚ: Έτσι έφτασε να δίνει 1,2 εκάτ. ευρώ για φορ
Χιμένεθ: "Ο Λαμπρόπουλος δεν είναι Ράμος ή Πικέ, αλλά θα πετύχει"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ