OPINIONS

Κορόιδο είναι ο (κάθε) Παουλίνιο;

Κορόιδο είναι ο (κάθε) Παουλίνιο;
SOTIRIS DIMITROPOULOS

"Δεν θέλει να φύγει από την ομάδα", επικοινώνησε η ΑΕΚ για τον Παουλίνιο. Και πως να το θέλει αλήθεια, όταν ξέρει ότι το συμβόλαιο με τις αποδοχές που του δόθηκε, δεν είναι δυνατόν να το βρει οπουδήποτε αλλού; Να μην ξεχνάμε και τον Σιμάο. Γράφει ο Βαγγέλης Αρναούτογλου.

Πολλά έχουν γραφτεί, αναλυθεί, ειπωθεί και επεξηγηθεί για τις άστοχες επιλογές του περασμένου καλοκαιριού, με πιο "τρανταχτή" όλων, αυτή του Μιγκέλ Καρντόσο. Του προπονητή που ανακηρύχθηκε "κλειδοκράτορας της Αγιά Σοφιάς" σε μια συνέντευξη Τύπου, για να αποχώρησει (κυριολεκτικά) νύχτα, τρεις μήνες μετά.

Ωστόσο, όσο περισσότερο σκαλίζεις αυτή την ιστορία, όσο πιο βαθιά σκάβεις, όλο και περισσότερα μεταγραφικά παράλογα έρχονται στο φως. Το τελευταίο αφορά στον Πορτογάλο δεξιό μπακ Πάουλο Μότα, ευρύτερα γνωστό ως Παουλίνιο. Κι εδώ οφείλω να ομολογήσω ότι κι εγώ ζούσα σε μία πλάνη, νομίζοντας ότι έχει ένα χαμηλό συμβόλαιο με την ΑΕΚ, μικρότερο των 100.000 ευρώ ετησίως, πάνω-κάτω δηλαδή, τα χρήματα που έπαιρνε και στην Πορτογαλική Τσάβες.

Η αλήθεια είναι άλλη... Ερχόμενος στην Ένωση ως ελεύθερος από μια ομάδα χαμηλής δυναμικής στο πρωτάθλημα της χώρας του, η οποία τερμάτισε στη 16η θέση της Liga NOS και φέτος παίζει στη Β' κατηγορία, με τον ίδιο σε αυτό το κακό σύνολο να μένει στον πάγκο στα 13 από τα 34 ματς, πήρε ένα συμβόλαιο που ήταν σαν να κέρδισε το λαχείο!

Ο Παουλίνιο αμείβεται στην ΑΕΚ με 250.000 ευρώ το χρόνο καθαρές αποδοχές (!), όσα δηλαδή παίρνει ο βασικός στην Εθνική Ελλάδας, Μιχάλης Μπακάκης και επίσης πάνω-κάτω, τα ίδια χρήματα με τους Λόπες και Χουλτ. Είναι λοιπόν το αυτονόητο αυτό που η ΠΑΕ επικοινώνησε πριν από δύο ημέρες, ότι δηλαδή δεν θέλει να αποχωρήσει από την ομάδα, στον τελευταίο χρόνο της συνεργασίας του με αυτήν. Ξέρει και ο ίδιος ότι είναι αδύνατον να βρει αυτά τα χρήματα οπουδήποτε αλλού. Κορόιδο είναι;

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΝΤΑΒΙΝΤ ΣΙΜΑΟ

Ασφαλώς, ο συμπαθέστατος και εξαιρετικός χαρακτήρας Παουλίνιο, δεν είδε φως και μπήκε. Πάρθηκε μια απόφαση για να αποκτηθεί, όπως επίσης και κρίθηκε ως λογικό το ποσό που του εξασφάλισε η ομάδα, δηλαδή 500.000 ευρώ καθαρές αποδοχές, για δύο χρόνια. Δεν είναι βέβαια μόνον εκείνος που απήλαυσε μια κατάσταση πρωτόγνωρη για τα οικονομικά δεδομένα και την αυστηρή στρατηγική της ΑΕΚ.

Το πολύπαθο καλοκαίρι 2019, μετά από εισήγηση του Καρντόσο και δίχως να υπάρχει ποδοσφαιρική λογική, η Ένωση αγόρασε έναν ποδοσφαιριστή που δεν είναι ούτε 8αρι, ούτε 6αρι, ούτε καν κάτι ενδιάμεσο. Ο Νταβίντ Σιμάο στην πραγματικότητα είναι ένας δημιουργικός χαφ, ανάμεσα στο "8" και στο "10", εκεί όπου η ΑΕΚ πέραν του Μάνταλου και του Λιβάγια, είχε εν τω μεταξύ «φορτωθεί» και τον Φρανσίσκο Ζεράλδες.

Ο Πορτογάλος μέσος, ερχόμενος εντελώς από τα αζήτητα καθώς η Αντβέρπ έψαχνε τον τρόπο να απαλλαγεί από εκείνον, μετά από μόλις 6 μήνες συνεργασίας, βρήκε στην ΑΕΚ τους ιδανικούς αυτόχειρες. Του προσφέρθηκε κλειστό τριετές συμβόλαιο, συνολικών αποδοχών 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ η Ένωση πλήρωσε 450.000 ευρώ για την αγορά του! Αν προστεθεί η ετήσια εφορία, μιλάμε για μια πεπονόφλουδα περίπου 1,6 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας, την οποία η ΑΕΚ πάτησε σαν αρχάρια. Είναι αυτό που λέμε, είδε το τυρί, αλλά όχι και τη φάκα.

Ο δανεικός στη Χάποελ Μπερ Σεβά Σιμάο καρπώθηκε συμβόλαιο ύψους 400.000 ευρώ ετησίως για τρία χρόνια, το οποίο πολύ δύσκολα θα έβρισκε οπουδήποτε αλλού, λόγω της κατιούσας που η καριέρα του είχε ήδη πάρει. Σήμερα, η ΑΕΚ βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο, τόσο με τη δική του περίπτωση, όσο και με εκείνη του Παουλίνιο, ψάχνοντας τον τρόπο να απαλλαγεί από ένα σκασμό λεφτά που πρέπει να πληρώσει στην περίπτωση που δεν βρει την οδό για να «σπάσει» αυτές τις συμφωνίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ