OPINIONS

Παγίδες και rotation

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
AEK, panigirko (eurokinissi) EUROKINISSI

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την "τελειωμένη" ΑΕΚ, η οποία την Κυριακή θα έχει την ευκαιρία να βάλει από κάτω της τον πρωταθλητή. Ωστόσο, απαιτούνται σωστή διαχείριση και τακτική προσέγγιση.

Ποτέ δεν πρέπει να λησμονείς από που ξεκίνησες. Η φετινή αφετηρία της ΑΕΚ δεν είναι από αυτές που χαίρεσαι να θυμάσαι. Είναι ωστόσο διδακτική και πρέπει να αποτελεί οδηγό, ακόμα κι όταν (ή αν) θεωρήσει ότι ξέμπλεξε. Από τον πάτο του βαρελιού, η Ένωση βρέθηκε στον αφρό, με ταχύτητα που τρομάζει, με αντανακλαστικά που δημιουργούν σκέψεις. Θα υπάρχει σταθερότητα; Είναι αυτή η αληθινή εικόνα; Το πρώτο μεγάλο κρας τεστ, έρχεται την ερχόμενη Κυριακή.

Βήμα - βήμα, αγώνα με τον αγώνα. Έτσι έλεγαν αρχικά (και λελογισμένα έπρατταν) ο Ίβιτς με τον Κωστένογλου, τα δύο κεντρικά πρόσωπα των βασικών αλλαγών. Το ίδιο λένε και τώρα. Ωστόσο η ομάδα ανέδειξε αστραπιαία ρεφλέξ ως αντίδραση στην κατρακύλα, τα οποία ομολογουμένως ουδείς εντός ή εκτός των τειχών περίμενε. Πριν η ομάδα μεταβεί στην Τουρκία, υπήρχαν συζητήσεις για το πως θα αποφύγει ενδεχόμενη συντριβή από την Τραμπζονσπόρ. Εκείνη όμως επέστρεψε από τη Τραπεζούντα με νίκη κι έχοντας «κλωτσήσει» μέσα από την αγκαλιά της την πρόκριση.

Πριν από το ματς της Τρίπολης, οι περισσότεροι σκέφτονταν ότι αυτό που προηγήθηκε ήταν απλά μια αναλαμπή και ότι η ομάδα θα έκανε πάλι κοιλιά. Όμως η ΑΕΚ επικράτησε κάνοντας αρχικά ανατροπή στο σκορ και τελείωσε υπέρ της το ματς με γκολ στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα! Αμέσως μετά, πήρε χαλαρά και όμορφα το παιχνίδι με τη Λαμία στο ΟΑΚΑ. Την Κυριακή που μας πέρασε, επιβλήθηκε και του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο. Νίκες σπουδαίες, εδραίωσης στις υψηλές θέσεις, ας είναι νωρίς. Ουδείς την υπολόγιζε πριν από 3-4 εβδομάδες.

ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ, ΤΑΚΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΡΕΒΑΝΣΙΣΜΟΥΣ

Δεν θέλει λοιπόν και πολύ να πάρει αέρα το μυαλό, όταν επιτυγχάνονται όσα έμοιαζαν δύσκολα, αν όχι ανέφικτα ή και ουτοπικά. Είναι ο λόγος για τον οποίο ο Νίκος Κωστένογλου, θυμίζει καθημερινά στους ποδοσφαιριστές ότι χωρίς την ίδια προσπάθεια, συνέπεια και συγκέντρωση, η συνέχεια δεν θα είναι ίδια. Η πρώτη «παγίδα» είναι μπροστά τους. Ναι, η ΑΕΚ θα έχει δεδομένα πολύ κόσμο στο ΟΑΚΑ, απέναντι στον ΠΑΟΚ. Σίγουρα 40.000 οπαδούς της, ίσως και να γίνει αυτό που ο προπονητής της προέβλεψε, δηλαδή ο αριθμός να ξεπεράσει τους 50.000.

Όλα όμως είναι στο μυαλό. Ούτε η προβληματική ανασταλτική εικόνα του αντιπάλου, ούτε οι απουσίες των Πέλκα - Μάτος, ούτε ο κόσμος από μόνος του θα φέρουν τη νίκη ώστε η Ένωση να αφήσει δύο βαθμούς πίσω της τον πρωταθλητή, στον αγωνιστικό χώρο που έχασε δύο συνεχόμενους τελικούς Κυπέλλου και πέρυσι έφερε (με τα χίλια ζόρια) ισοπαλία στο πρωτάθλημα.

Το ματς αυτό θα κριθεί στην πνευματική διαχείριση των παικτών της ΑΕΚ. Δεν υπάρχει χώρος για σκέψεις «ρεβανσισμού» ή εκδικητικές τάσεις. Η προσήλωση στο ποδοσφαιρικό πλάνο, ο έλεγχος των σφυγμών και της δίψας για νίκη, θα δείξουν το δρόμο. Η Ένωση δεν πρέπει να «οχυρωθεί» πίσω από το γεμάτο ΟΑΚΑ ή να «ψυχαναγκαστεί» μπροστά στο μεγάλο θέλω. Πρέπει απλά να κάνει το παιχνίδι της. Διότι πλέον πείθει ότι το μπορεί, απέναντι σε όλους.

Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΤΟΥ ROTATION ΜΕ ΕΝΑ ΜΑΤΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Δύο λόγια και για το περίφημο «rotation». Ευκαιρίες έχει τάξει ο Νίκος Κωστένογλου σε όλους τους παίκτες, ωστόσο αυτή δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, ενώ είναι λογικό να γεννάται προβληματισμός για το κατά πόσο πρέπει να το επιχειρήσει σε βάθος, δίχως να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ομάδα, ειδικά τώρα που βρίσκει το δρόμο της. Είναι απαραίτητο για την ΑΕΚ να καταλήξει σε έναν σταθερό κορμό ενδεκάδας, όπως συμβαίνει με όλες τις ομάδες που έχουν στόχους υψηλούς, έστω και εγχώριους μόνο.

Με την επιστροφή του Ολιβέιρα, ο οποίος αναμένεται να εισέλθει σε φουλ ρυθμό προπονήσεων την τρέχουσα εβδομάδα κι εφόσον ασφαλώς δεν έχει προκύψει έως τότε κάποιος τραυματισμός, οι 30 παίκτες της ομάδας (συμπεριλαμβανομένων των τριών τερματοφυλάκων) θα είναι άπαντες διαθέσιμοι. Είναι όμως πολλοί! Τριάντα ένας για την ακρίβεια, καθώς υπάρχει και ο Ισπανός μέσος Ερικ Μοράν, ο οποίος όμως δεν υπολογίζεται από τον προπονητή της ΑΕΚ, ασχέτως με το ότι προπονείται καθημερινά με την υπόλοιπη ομάδα και όχι πλέον μόνος του.

Ο Κωστένογλου έδωσε ευκαιρίες σε παίκτες παραγκωνισμένους, όπως ο Αλμπάνης και ο Γιακουμάκης, ενώ τη δική τους αναμένουν και οι Βασιλαντωνόπουλος, Ντέλετιτς και Σαμπανάτζοβιτς, σαφώς περισσότερο οι δύο τελευταίοι καθώς αποτελούν θερινά αποκτήματα της ομάδας κι έχουν αγωνιστεί από ελάχιστα έως καθόλου σε επίσημα ματς. Είναι ωστόσο πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό με ένα ματς την εβδομάδα κι ενώ η ομάδα είναι πλέον ξανά σε «ψυχολογία» πρωταθλητισμού. Εκτός από δύσκολο, είναι και επικίνδυνο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ