OPINIONS

Η ΑΕΚ θα έκανε το ίδιο στην Τούμπα;

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου καταπιάνεται περισσότερο με το αν η ΑΕΚ αντιλαμβάνεται τι παιχνίδι έκανε ο ΠΑΟΚ στο πρώτο μέρος και αν εκείνη θα μπορούσε να κάνει το ίδιο στην Τούμπα.

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα αμέσως μετά το τέλος αυτού του χορταστικού και ανατρεπτικού παιχνιδιού, που είχα την ευτυχία να μεταδώσω στον Sport24 Radio 103.3, δεν ήταν το αν θα έπρεπε η ΑΕΚ να νιώθει ευχαριστημένη από την ισοπαλία, βάσει της εικόνας του ΠΑΟΚ στο πρώτο 45λεπτο, διάστημα στο οποίο το 0-3 θα ήταν ένα λογικό σκορ.

Αυτό που με απασχολεί είναι το εξής: Θα μπορούσε να παίξει η ΑΕΚ στην Τούμπα, όπως ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε χθες στη δική της έδρα; Με τέτοιο κυριαρχικό πνεύμα και με νοοτροπία «δεν το βλέπω τον αντίπαλο μου όπου κι αν παίζω, το ματς θα είναι δικό μου»; Η απάντηση είναι εύκολη: Όχι, δεν το θα το έκανε. Δεν είναι στις δυνατότητές της κάτι αντίστοιχο. Τουλάχιστον όχι τώρα.

Αμφιβάλω επίσης, ότι θα είναι κάποιους μήνες μετά, όταν θα παίξουν στη Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι και η απόδειξη, τουλάχιστον σύμφωνα με το πώς εγώ ζυγίζω και μετράω τα πράγματα, ότι αμιγώς ποδοσφαιρικά, ο ΠΑΟΚ είναι πιο μπροστά από την ΑΕΚ. Δεν ξέρω πόσο, αυτό θα το διαπιστώσουμε, όταν θα παίξουν και στην Τούμπα. Αλλά αυτή τη στιγμή, είναι δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί απόσταση. Σημαντική!

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΩΣΤΕΝΟΓΛΟΥ

Εκ των υστέρων, διότι πάντοτε, θέλοντας και μη, έτσι συμβαίνει, πολλά μπορούν να κατατεθούν και συζητηθούν για τις αποφάσεις του προπονητή. Σε έναν βαθμό, η ΑΕΚ «προδόθηκε» από τη διάταξη που αποτέλεσε το βασικό όπλο της ώστε να χτίσει το μομέντουμ που οδήγησε 40.000 και πλέον φίλους της στις εξέδρες του ΟΑΚΑ. Ο Κωστένογλου πορεύτηκε με την πεπατημένη, αλήθεια ποιος μπορεί να τον ψέξει γι αυτό; Ωστόσο αποδείχθηκε ότι το συγκεκριμένο ματς απαιτούσε περισσότερη ευελιξία. Από την αρχή του αγώνα…

Αφού δεν γράφτηκε λοιπόν ιστορία στο α΄ μέρος (διάστημα στο οποίο η ΑΕΚ δεν είχε υποψία ευκαιρίας) με σκορ που θα τελείωνε την ιστορία του ματς κι ενδεχομένως θα έβαζε την Ένωση σε διαδικασίες εντός έδρας συντριβής, ο προπονητής διάβασε σωστά τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα θα έπρεπε να αντιδράσει. Πήρε ρίσκο, έκανε δύο αλλαγές με το ξεκίνημα της επανάληψης και εκτός του ότι εισέπραξε σημαντικά ανταλλάγματα από τον Ντέλετιτς και τον Γιακουμάκη, βοήθησε με αυτή τη διπλή απόφαση να αποσυμπιεστούν ο Μάνταλος με τον Λιβάγια.

Συζήτηση επίσης σηκώνει και η απόφαση της «εκπαραθύρωσης» από τη 18αδα των Ολιβέιρα, Βέρντε και Ζεράλδες. Το σκέφτεσαι στο ημίχρονο και λες, τώρα ποιος να μπει και να παίξει το ρόλο του game changer; Να όμως που η χρησιμοποίηση των δύο, έκανε την ΑΕΚ να υπάρχει επιθετικά. Την κατέστησε ικανή να δημιουργήσει και να σκοράρει. Δεν ήταν σαφώς εφικτό να μακιγιάρει και τα κακώς κείμενα στην αμυντική γραμμή της. Η οποία χάριζε φάσεις στον ΠΑΟΚ έως το τέλος του ματς. Ο Μπάρκας είπε βροντερά «όχι», όμως οι ευκαιρίες υπήρχαν και ο αντίπαλος της βρήκε εύκολα.

Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σαφώς και στην τελική σούμα του χθεσινού ματς, το πρόσημο γέρνει προς το θετικό. Ο κόσμος δεν αποχώρησε απογοητευμένος, γιατί είδε προσπάθεια, ανατροπή, πανηγύρισε γκολ, χόρτασε και μπάλα στο δεύτερο ημίχρονο. Η ψυχολογία δεν ισοπεδώθηκε καθώς το αήττητο σερί επί Κωστένογλου εξακολουθεί να υφίσταται και υπάρχουν πολλά να σκεφτείς ότι θα γίνουν καλύτερα όταν σωματικά είναι όλοι έτοιμοι και ο Ολιβέιρα πάρει τη θέση στην κορυφή της επίθεσης.

Η ΑΕΚ διατήρησε χθες την αποδυτηριακή ισορροπία της και αποχώρησε με έναν βαθμό που πήρε εκείνη και τη σκέψη ότι στέρησε ακόμα δύο από τον ΠΑΟΚ, ο οποίος δεν της ξέφυγε. Αποσπάστηκε ο Ολυμπιακός, αλλά η διαφορά μικρή. Οχι, δε θεωρώ ότι πρέπει σε αυτή τη φάση να γίνεται εκτενής κουβέντα για κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Εχει όμως σημασία, η συγκεκριμένη συζήτηση να παραμένει ανοιχτή. Εχει σημασία να είναι κοντά στην κορυφή και να παίρνει τα άλλα ματς, όπως αυτό που έρχεται με την ΑΕΛ. Στα ντέρμπι όλοι θα έχουν απώλειες, αυτό θα συνεχιστεί. Νίκες όπως στην Τρίπολη και στο Αγρίνιο, θα τη διατηρήσουν εντός, τούτο είναι το μεγάλο ζητούμενο. Να επικρατείς απέναντι σε αυτούς που όντως το μπορείς, οπότε σε 5 μήνες από σήμερα να δεις αν έχεις καλύψει έδαφος κι αν όντως είσαι σε θέση να το διεκδικήσεις. Βήμα βήμα, αγώνα με τον αγώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-2: Η ντερμπάρα των Δικεφάλων δεν είχε νικητή
ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Η κριτική των παικτών του Κωστένογλου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ