OPINIONS

Η ΑΕΚ μπορεί να γίνει καλύτερη χωρίς τον Μάνταλο

Η ΑΕΚ μπορεί να γίνει καλύτερη χωρίς τον Μάνταλο
SOTIRIS DIMITROPOULOS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου προσπερνά τον πεσιμισμό γύρω του για την ενδεχόμενη πώληση του Μάνταλου και εξηγεί γιατί αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία να αλλάξει αγωνιστικό προφίλ προς το καλύτερο. Αρκεί να το θέλει και να το δουλέψει σωστά.

Επί της ουσίας, η ΑΕΚ έχει ήδη πουλήσει τον Πέτρο Μάνταλο στην Αλ Νασρ. Αν ίσχυε οτιδήποτε διαφορετικό, τότε θα έχει ήδη απορρίψει το ενδιαφέρον από την Αραβία και δεν θα περιμένε να ξημερώσει Δευτέρα για να βρει στο email της το πολυπόθητο έγγραφο επίσημης προσφοράς 4,3 (ή και 4,5) εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά του αρχηγού της. Συνήθως όταν δεν ψήνεται για πώληση, τελειώνει μία και έξω αυτές τις υποθέσεις Η αλήθεια είναι ότι έχει κάνει πολλές φορές κατά το παρελθόν τόσο για το Μάνταλο όσο επίσης και για τους Λιβάγια και Μπάρκα.

Αν λοιπόν αύριο η η Αλ Νασρ αποδειχθεί συνεπής σε αυτό που δεσμεύτηκε και το οποίο αποκάλυψε το Sport24.gr, δηλαδή στο να προχωρήσει από την προφορική πρόταση στην κατάθεση προσφοράς 4.3 εκατομμυρίων ευρώ (που ίσως και να γίνουν 4,5 εκατ. μετά την τελευταία απαίτηση του Δημήτρη Μελισσανίδη), η ΑΕΚ θα απογαλακτιστεί από τον ποδοσφαιριστή με τον οποίο συμπορεύονται όλα αυτά τα χρόνια της επιστροφής και πορείας της στη μεγάλη κατηγορία.

Να μην ξεχάσουμε βέβαια και την προσωπική θυσία του ίδιου του Μάνταλου, ο οποίος όταν τον ήθελε ο Ολυμπιακός και μάλιστα έχοντας καταθέσει καλύτερη προσφορά στην Ξάνθη αλλά και τάζοντας περισσότερα χρήματα σε εκείνον, επέλεξε να παίξει στην ΑΕΚ της Β' Εθνικής, πετώντας επί της ουσίας μια σεζόν της καριέρας του σε περίοδο της ζωής του βρισκόταν ξεκάθαρα σε ανοδική πορεία.

Το τι σημαίνει ο Μάνταλος για την ΑΕΚ και το πώς το έχει ο καθένας στο μυαλό του, έχει υπέρ-αναλυθεί και πάντοτε θα σκορπά έναν τρόπο τινά διχασμό στα Social Media. Γι αυτό και δεν θα σταθώ περισσότερο σε αυτό, πέραν του να σημειώσω ότι πάντοτε υποστήριζα ότι ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής είναι ο πιο ξεχωριστός Έλληνας που είχε η ομάδα σε αυτή τη διάρκεια των έξι ετών από τα χωράφια της Β΄ Εθνικής μέχρι τα σαλόνια του Τσάμπιονς Λιγκ και στο προσεχές αντίο το οποίο ωστόσο θα έχει τη μορφή του ''εις το επανιδείν''.

ΚΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ

Αυτό που καλείται να κάνει τώρα η ΑΕΚ, είναι το να ερμηνεύσει σωστά αυτή την απώλεια και να προσπαθήσει να γίνει καλύτερη ως ομάδα μέσα από αυτήν. Διαπιστώνω πολύ πεσιμισμό γύρω μου, αναγνωρίζω ότι αυτή η μετάβαση δεν θα είναι μία εύκολη κατάσταση, από την άλλη όμως υπάρχουν σοβαρά και ενθαρρυντικά επιχειρήματα τα οποία μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι θα λειτουργήσουν υπέρ της, εφόσον ασφαλώς το θέλει και η ίδια.

Το πρώτιστο σε αυτή την ιστορία δεν είναι να κλάψει και να μιζεριάσει πάνω από τη φυγή ενός παίκτη με τον οποίον είχε μάθει να ζει για έξι σερί σεζόν, αλλά το πώς θα εκμεταλλευτεί την απελεύθερωση από τον (τρόπον τινά) καταναγκασμό να τον έχει μόνιμα στην ενδεκάδα της, ο οποίος πολλές φορές οδηγούσε και στην αγωνιστική κακομεταχείριση του. Έπρεπε να παίζει γιατί ήταν ποιοτικά ανώτερος, αλλά συνάμα έπρεπε και να "σπαταλάται" σε διάφορες μη ταιριαστές αποστολές για να χωρέσουν άλλοι στη θέση του. Δεν είναι ψέμα το να πει κάποιος ότι η ΑΕΚ πουλάει τον Μάνταλο πάνω που κατάλαβε τι πρέπει να κάνει μαζί του και να ζητάει από εκείνον.

Ωστόσο η ζωή συνεχίζεται και η ευκαιρία είναι μεγάλη. Το σωστό διάβασμα της κατάστασης από τον Ίβιτς και τον Κάρερα για τις ανάγκες του ρόστερ και τον τρόπο παιχνιδιού, οι ποδοσφαιριστές που θα αποκτηθούν για να καλύψουν αυτό το κενό και η διάθεσή της διοίκησης να δώσει ένα σημαντικό ποσό από αυτά τα χρήματα που θα εισπράξει για να γίνουν οι απαιτούμενες προσθήκες, θα καθορίσουν το αν η ΑΕΚ θα καταφέρει να λύσει γρήγορα από αυτό το γρίφο που κάπως απρόσμενα τη βρήκε.

Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή είναι μία εξαιρετική, θα τη χαρακτήριζα και ως ιστορική ευκαιρία για την ΑΕΚ, να αλλάξει την αγωνιστική φιλοσοφία της, τον τρόπο παιχνιδιού της και το γενικότερο ποδοσφαιρικό σκεπτικό της, αποκτώντας πρόσωπα που θα έχουν τα στοιχεία του Μάνταλου άλλα σε έναν βαθμό θα είναι και διαφορετικού τύπου, με πρόσθετα στοιχεία όπως η ταχύτητα η δύναμη και το ύψος. Ξέρω ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο Ίλια Ίβιτς και ότι τέτοιους κοιτάζει και για το "8" και για το "10". Η κατάσταση δεν είναι εύκολη, τα λάθη απαγορεύονται αλλά η συγκυρία της συνύπαρξης Ίβιτς - Καρέρα, του πιο αξιόλογου διδύμου αυτής της εξαετίας στα συγκεκριμένα πόστα, είναι ένας καλός οιωνός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΑΕΚ: Από Δευτέρα (24/08) τα σπουδαία για Μάνταλο
AEK: Στα 4,3 εκατ. ευρώ η πρόταση της Αλ Νασρ για Μάνταλο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ