OPINIONS

Η ΑΕΚ πήρε αυτό που άξιζε

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÂÁÓÉËÇÓ ÌÁÑÏÕÊÁÓ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÂÁÓÉËÇÓ ÌÁÑÏÕÊÁÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου προσεγγίζει την εικόνα της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, βάσει της τακτικής προσέγγισης από τον προπονητή της και των πραγματικών δεδομένων της αναμέτρησης.

Στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, κατεγράφη αυτό που συνήθως πηγαίνει κόντρα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αλλά είναι και το πιο κοντινό στην πραγματικότητα. Κόντρα λοιπόν σε κόσμο και κοσμάκη που πίστεψε ότι θα δει από την ΑΕΚ να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και να νικά τον Ολυμπιακό, ο προπονητής της επέλεξε μια στρατηγική μέχρι εκεί που ο ίδιος πιστεύει ότι αυτή την περίοδο, φτάνουν τα πόδια της. Όχι έξω από το σεντόνι!

Ερμηνεύοντας την εικόνα του παιχνιδιού, οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι ο Ολυμπιακός κυριάρχησε, επειδή είχε σαφώς περισσότερη ώρα τη μπάλα στα πόδια. Είχε ωστόσο μόλις τρεις πολύ σπουδαίες ευκαιρίες, έναντι δύο της ΑΕΚ, άρα μόλις περισσότερη στην τελική σούμα. Ναι, είχε τον έλεγχο. Σύμφωνοι, ήταν η ομάδα που ήθελε να παίξει περισσότερο με τη μπάλα και το έκανε. Αυτό εν τέλει όμως ήταν που ήθελε και ο Καρέρα. Να τους τη δώσει (τη μπάλα) και να τους «κλειδώσει». Ποιος μπορεί να του καταλογίσει ότι δεν το κατάφερε;

Είτε αρέσει, είτε όχι, ο προπονητής έχει αυτή την περίοδο την άποψη ότι η ομάδα του υπολείπεται σε ποιότητα από τον τρόπο με τον οποίο εκείνος θα θελήσει να παίξει, όταν θα έχει τα κατάλληλα εργαλεία. Άρα, από τη στιγμή που επέλεξε το συγκεκριμένο σχέδιο, έναν τρόπο αντιμετώπισης πρωτίστως ανασταλτικό και «καταστροφικό», δικαιούται να λέει ότι πήρε αυτό που ήθελε από το ματς. Όχι το απόλυτο, αλλά δεν έχασε κιόλας…

Το τι συμβαίνει στο μυαλό όλων των άλλων, εντός ή εκτός της ομάδας, ειδικότερα εκείνων που σχολιάζουν απαξιώνοντας ή στάζοντας χολή, λίγη σημασία έχει στην οικονομία της συζήτησης. Το σωστό (και δίκαιο) είναι να κρίνουμε βάσει των πραγματικών δεδομένων κι αυτά δεν έχουν την παραμικρή σημασία για το πώς τα έχει ο καθένας στο μυαλό του, όταν υπάρχει μια συγκεκριμένη αλήθεια: αυτή της στόχευσης του προπονητή. Με γνώμονα αυτήν λοιπόν και με εξαρχής παραδοχή για την ποιοτική υπεροχή του αντιπάλου, η ΑΕΚ πήρε αυτό για το οποίο έπαιξε. Ο Ολυμπιακός όχι.

Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗ...

Το να μην αρέσει στον κόσμο της ομάδας αυτό που είδε, το καταλαβαίνω, είναι απολύτως αποδεκτό. Δεκατρία ντέρμπι χωρίς νίκη είναι πολλά και η αντοχή στην εικόνα μιας ομάδας που δεν ξέρει πώς να το κάνει, είναι αλήθεια ότι κουράζει, ενοχλεί, απομακρύνει. Ωστόσο για να κάνεις τα πράγματα διαφορετικά, θα πρέπει πρώτα να παραδεχθείς πως έχουν. Τούτη την περίοδο, η ΑΕΚ έχει έναν προπονητή ο οποίος δείχνει ικανός να την αντιστρέψει την κατάσταση. Για να το κάνει, απαιτούνται εργαλεία.

Ο Καρέρα δεν ήθελε να εκθέσει την ομάδα, ούτε να ο ίδιος να δημιουργήσει πρόωρα προβλήματα στην παρουσία του σε αυτήν. Έπαιξε για την ισοπαλία και μετέφερε το πρόβλημα στον Μαρτίνς που πλέον θα κληθεί να απολογηθεί γιατί η ομάδα του δεν πήρε το ματς ενώ ήταν (όπως κάποιοι λένε) πολύ ανώτερη.

Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που είχε τη μπάλα στα πόδια του, δύο σπουδαίες φάσεις (και μία τρίτη περίπτωση που δεν έγινε όμως ποτέ τελική από τον Ελ Αραμπί) αλλά τίποτε άλλο. Έφυγε από το γήπεδο με τη σιγουριά της καλύτερης παρουσίας, αλλά και τη γκρίνια αγκαζέ. Για την ΑΕΚ δεν άλλαξε κάτι, ούτως ή άλλως, ο στόχος της πλέον είναι το Κύπελλο και εκεί πρωτίστως θα στοχεύσει.

Για να γυρίσει ο κιτρινόμαυρος ήλιος, δεν απαιτείται μόνο δουλειά πολλή αλλά και μεταγραφές στοχευμένες και αρκετές. Ο Σιμάνσκι είναι μια καλή περίπτωση και θα βοηθήσει, ωστόσο εξτρέμ δεν ήρθε και η εμπιστοσύνη στον Βέρντε, δεν φέρνει νούμερα σε γκολ και ασίστ, ενώ ο Αλμπάνης είναι ακόμα ένα ερωτηματικό. Για τον Ντέλετιτς, δεν το συζητάμε. Η ΑΕΚ κανονικά χρειάζεται δύο ενδεκαδάτους εξτρέμ, αλλά παίζει να μην πάρει και κανέναν.

... ΚΑΙ Ο ΒΡΑΝΙΕΣ ΠΟΥ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ

Στην άμυνα, λοιπόν, ποντάρισε ο Καρέρα και ορθώς έπραξε. Ειδάλλως, αν η ιστορία έγραφε ένα 0-2, ή 0-3, από σήμερα θα γράφονταν ιστορίες για αγρίους όσον αφορά στην επάρκειά του. Στον Βράνιες στηρίχτηκε και ο Βόσνιος τον έβγαλε ξανά ασπροπρόσωπο, γιατί πέραν όλων των άλλων, πλέον παίζει και για το συμβόλαιό του. Θέλει να πείσει ότι μπορεί να μείνει στην ΑΕΚ έως το τέλος της καριέρας του. Κρατήστε το αυτό, διότι αυτό θέλει πολύ και γι αυτό προσπαθεί.

*Δεν του βγήκε του Καρέρα η αλλαγή του Ολιβέιρα. Στα δικά μου μάτια ο Πορτογάλος, ήταν ωσεί παρών, με το μυαλό στη Γουλβς και τα αφτιά κλειστά στα γκάζια από τον πάγκο για να τρέξει λίγο παραπάνω και να πιέσει. Αραούχο άμεσα και προσπάθεια για να δοθεί ο Πορτογάλος. Αυτή είναι η λύση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ