OPINIONS

Μανόλο Χιμένεθ: Φέρτε του δέκα Κάναντι

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την ΑΕΚ που, έστω με αυτόν τον αργό ρυθμό, αποκτά ξανά τις αρχές του Μανόλο Χιμένεθ, εν μέσω προβλημάτων που οι προηγούμενοι άφησαν φεύγοντας.

Έγινε λέει κουβέντα πριν από περίπου δύο μήνες, εντός ΑΕΚ, για τον Νταμίρ Κάναντι. Κι έτσι να είναι, που δεν το αμφισβητώ διότι τέτοια πληροφόρηση είχα κι εγώ (αλλά στο χαλαρό και χωρίς μεγάλη ζέση για τον Αυστριακό), ο καιρός στο ποδόσφαιρο δικαιώνει τις ορθολογικές αποφάσεις και τη λογικότητα των επιλογών.

Σε πολλά, αμιγώς ποδοσφαιρικά ζητήματα, ειδικά σε αυτά που αφορούν στο ρόστερ της, η ομάδα έχει λειτουργήσει εντελώς παράλογα. Στο θέμα του προπονητή ωστόσο, διόρθωσε το λάθος, πράττοντας το σωστό.

Η συζήτηση περί μη συνέχισης της συνεργασίας με τον Χιμένεθ μετά το καλοκαίρι, είναι τουλάχιστον αστεία. Καταρχάς, θα συνιστά πολύ επικίνδυνη επιλογή το να αποφανθούν για τον συγκεκριμένο προπονητή οι άνθρωποι που τρέχουν από το καλοκαίρι του 2018 έως σήμερα την καθημερινότητα του κιτρινόμαυρου ρόστερ, Αυτοί δηλαδή που έλαβαν τις αποφάσεις που εν πολλοίς οδήγησαν την ομάδα στο να τρέξει ξανά πίσω από τον Μανόλο, όμως για κάποιο περίεργο λόγο, διατηρούνται κραταιοί και επιδραστικοί στα πόστα τους.

Επιπροσθέτως, αν η ΑΕΚ έφερε πίσω τον Χιμένεθ προκειμένου να τον τεστάρει σε αυτό το διάστημα, αν δηλαδή όντως έχει μπει στο τριπάκι του είναι ή δεν είναι ο προπονητής που της ταιριάζει, αν όντως εξαρτάται η απόφαση σύμπλευσης μαζί του και μετά το καλοκαίρι από το αν θα κατακτήσει η ομάδα ή όχι το Κύπελλο Ελλάδας, τότε μιλάμε ξανά για κανονική ποδοσφαιρική σχιζοφρένεια. Όχι ότι θα μου φανεί περίεργο, αλλά όχι κι ότι θα σταματήσω να επισημαίνω ότι εδώ μιλάμε για πράγματα τα οποία είναι (σε αθλητική μετάφραση) ανώμαλα.

Είναι αλήθεια δυνατόν να μιλάμε για περίοδο στην οποία ο Χιμένεθ τεστάρεται; Αλήθεια από ποιους; Ποιοι στην ομάδα γνωρίζουν το ποδόσφαιρο καλύτερα από εκείνον; Σκεφτείτε τα στελέχη, τις επιλογές τους, τη διαδρομή από την ημέρα που ο Μανόλο αποχώρησε μέχρι το σήμερα και πείτε μου έναν. Κανείς! Εξαιρείται μόνο ο Μελισσανίδης. Όχι επειδή ξέρει περισσότερη μπάλα από τον προπονητή, αλλά δυστυχώς επειδή γνωρίζει περισσότερη από όσους λειτουργούν υπό εκείνον. Και αυτό είναι το χειρότερο όλων. Ένα ξεκάθαρο και διαπιστωμένο πρόβλημα.

Μολαταύτα, ο αγνός εργάτης του ποδοσφαίρου Μανόλο Χιμένεθ, συνεχίζει να δουλεύει με αυτά τα φτωχά (και κακοδουλεμένα) εργαλεία που έχει, προσδοκώντας στο καλύτερο δυνατό. Και προσπαθώντας καθημερινά να μεταπείσει ένα σύνολο το οποίο κάπου έχει ξεχάσει την κραταιά ψυχολογία που το διέκρινε πέρυσι, ότι είναι ικανό να τα καταφέρει ξανά. Μέσα από δεκάδες αναποδιές, από καθημερινή δουλειά που δεν μπορεί να γίνει με την ένταση που επιθυμεί για να μην υπάρχουν νέες απώλειες λόγω μυϊκών θεμάτων, χάνοντας συνεχώς παίκτες από εβδομάδα σε εβδομάδα, ακόμα και μέσα στη διάρκεια των αγώνων.

Προπονητές σαν τον Κάναντι δεν κάνουν για την ΑΕΚ. Αποδείχτηκε με τον Ουζουνίδη. Για την ΑΕΚ όπως είναι «κακοφτιαγμένη» και όπως όλα δείχνουν, αποφασισμένη να συνεχίσει την οικοδόμηση του ρόστερ της νέας σεζόν στηριζόμενη στα ίδια αναποτελεσματικά στελέχη, ο Χιμένεθ θα είναι μόνιμα ο ιδανικός προπονητής. Αυτός που θα διορθώνει και θα μακιγιάρει τα λάθη των άλλων, αυτός που θα δημιουργεί σύνολα που θα μάχονται και θα νικούν, με αυτά που θα έχει στα χέρια του. Όχι με αυτά που θα ήθελε να έχει.

Για να έρθει άλλος προπονητής στην ΑΕΚ, ανώτερου επιπέδου από τον Χιμένεθ (και όχι ακόμα ένα στοίχημα αμφιλεγόμενων προεκτάσεων), θα πρέπει να αλλάξουν πολλά. Γενικότερα οι δομές λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος και ο τρόπος με τον οποίο καθοδηγείται από το αρμόδιο επιτελείο. Εν πολλοίς αυτοκαταστροφικός…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ατρόμητος - ΑΕΚ 0-1: Άλμα τρίτης θέσης με Αλμπάνη στο 85'
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ