OPINIONS

Μάχη για να μείνει ο Πόνσε

Μάχη για να μείνει ο Πόνσε

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την αποστολή που έχει μπροστά της η ΑΕΚ να πείσει τον 21χρονο επιθετικό ότι το μέλλον του πρέπει να είναι συνυφασμένο με τη φανέλα της.

Αν είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μια "τράμπα" στις συμφωνίες που έχει συνάψει με ομάδες του εξωτερικού και προβλέπουν οψιόν αγοράς, είναι δεδομένο ότι η ΑΕΚ θα επέλεγε αυτή να περιλαμβάνει τους Έσε Πόνσε και Λούκας Μπογέ.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, θα ήταν θείο δώρο για την Ένωση αν είχε στο συρτάρι της ένα συμβόλαιο του πρώτου, αντίστοιχο με αυτό που έχει υπογράψει ο δεύτερος.

Δεν πρόκειται για σύγκριση των δυνατοτήτων τους, αλλά για την καταγραφή των γεγονότων και δεδομένων. Η ΑΕΚ έχει συμφωνήσει με την Τορίνο για την αγορά του Μπογέ, αντί 7 εκατ. ευρώ, τα οποία, εφόσον αποφασίσει να κρατήσει τον ποδοσφαιριστή, θα καταβληθούν σε έξι δόσεις. Εδώ το παιχνίδι, από όλες τις πλευρές το ορίζει η ίδια η πρωταθλήτρια.

Ο Αργεντινός εξτρέμ έχει υπογράψει συμβόλαιο τεσσάρων ετών, με αφετηρία το καλοκαίρι του 2019, όπως δηλαδή είχε συμβεί με την περίπτωση του Μάρκο Λιβάγια. Μόλις η ΑΕΚ κατέβαλε στον ισπανικό σύλλογο το 1,8 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η συμφωνηθείσα οψιόν αγοράς, αυτομάτως ο ποδοσφαιριστής έγινε δικός της.

Στην περίπτωση του Πόνσε ωστόσο, η συμφωνία με τη Ρόμα δεν είναι από μόνη της αρκετή. Κι εδώ, η Ένωση έχει πετύχει το κέντρο του στόχου με τον έτερο ιταλικό σύλλογο, συμφωνία που προβλέπει την αγορά του ποδοσφαιριστή αντί 6 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν σε τέσσερις ισόποσες δόσεις. Ωστόσο αυτή που δεν έχει αποσπάσει, είναι η υπογραφή του παίκτη σε συμβόλαιο αντίστοιχο με εκείνο των Μπογέ και Λιβάγια.

ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΕΔΩ

Το καλοκαίρι, θα το θυμάστε όλοι, ο Πόνσε ήλθε με βαριά καρδιά στην Ελλάδα. Τον πίεσε πολύ η ίδια η Ρόμα διότι πίστεψε στο πρότζεκτ αξιοποίησής του μέσα από την ΑΕΚ και αποδεικνύεται ότι οι Ιταλοί είχαν δίκιο. Εδώ βρίσκει τις ευκαιρίες που δεδομένα δεν θα είχε στους Τζιαλορόσι, ενώ οι πρότεροι δανεισμοί του, σε ομάδες μικρομεσαίες άλλων πρωταθλημάτων (Γρανάδα και Λιλ), δεν τον βοήθησαν να βρει ρυθμό και να πετύχει ικανό αριθμό τερμάτων. Ασφαλώς τον βοήθησαν να αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες, ας μην ξεχνάμε ότι είναι μόλις 21 ετών και ήδη μετράει δύο γεμάτες σεζόν (50 ματς) στις μεγάλες κατηγορίες της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Η ΑΕΚ ήταν (ενδεχομένως και να παραμένει) για εκείνον ένα πείραμα. Το οποίο βαίνει καλώς. Σκοράρει συχνά (7 τέρματα σε 12 ματς πρωταθλήματος), είναι διαρκώς μέσα στις φάσεις και πολύ κακώς και λανθασμένα του καταλογίζεται ότι δεν έχει καταφέρει αντίστοιχα πράγματα σε μεγάλα παιχνίδια. Ένας κλασικός επιθετικός του κουτιού, ένας killer στην αντίπαλη περιοχή, θέλει τη μπάλα σωστά μπροστά του του για να σκοράρει. Στα συγκεκριμένα ματς, ο ρόλος του ήταν άχαρος και η ομάδα γύρω του, αναποτελεσματική.

Το δυσάρεστο για την Ένωση, είναι ότι δεν έχει στο συρτάρι της, τη δική του υπογραφή. Η λογική πρεσβεύει ότι, βάσει και του τρόπου με τον οποίο η ΑΕΚ παίζει αλλά και της δικής του ικανότητας να είναι σχεδόν σε κάθε παιχνίδι μέσα σε φάσεις για γκολ, θα ξεπεράσει τα 15 τέρματα στο πρωτάθλημα και ότι μνηστήρες εκ νέου δανεισμού του ή αγοράς από τη Ρόμα, θα πληθύνουν.

ΤΟ ΨΗΣΤΗΡΙ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ

Στην Ένωση ήδη βρίσκονται σε διαδικασία να βολιδοσκοπήσουν, αλλά δίχως πίεση, τις προθέσεις του Πόνσε. Η επιθυμία της ομάδας για την παραμονή είναι δεδομένη και η οψιόν αγοράς, με έναν σύλλογο όπως η Ρόμα που εν τω μεταξύ θα διαπιστώνει την ραγδαία άνοδο του Αργεντινού, μη διαπραγματεύσιμη. Ο Πόνσε, σε μια πρώτη επιδερμική κουβέντα, έδειξε να μη βιάζεται ιδιαίτερα. Ούτε όμως και να αποκλείει την παραμονή του στην ΑΕΚ.

Θα παίξουν πολλά ρόλο το ερχόμενο καλοκαίρι. Στη Ρόμα δύσκολα θα βρει χώρο, οπότε οι Ιταλοί είτε θα τον πιέσουν να δεχθεί την πρόταση της ΑΕΚ για κάνουν απόσβεση της προ ετών επένδυσής τους, είτε αντιθέτως θα τον οδηγήσουν σε άλλη κατεύθυνση, προτείνοντας του να προσπεράσει την Ένωση. Για να τον δώσουν κάπου αλλού, ή για να τον κρατήσουν εκεί ως εναλλακτική λύση. Η επιρροή της Ρόμα, θα είναι καταλυτική.

Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για μια υπόθεση ανοιχτή σε πολλά μέτωπα. Θα παίξει τεράστιο ρόλο επίσης, η επαγγελματική προσδοκία του ίδιου του Πόνσε. Το καλοκαίρι δεν υπέγραψε συμβόλαιο για μετά το 2019, προφανέστατα επειδή έχει υψηλούς προσωπικούς στόχους και μεγαλεπήβολα σχέδια για τον εαυτό του. Θέλει να κάνει καριέρα σε μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και η επιθυμία του θα γίνει ακόμα πιο δυνατή, εφόσον συνεχίσει να πυροβολεί τόσο εύστοχα και τόσο συχνά.

Κοντολογίς, η ΑΕΚ έχει μια μεγάλη μάχη να δώσει, δύσκολη όσο και εκείνη του Αραούχο, αλλά με διαφορετικό πρόσημο. Ο Τσίνο θα συνέχιζε στην Ένωση αν η Λας Πάλμας είχε λογικές απαιτήσεις γιατί είχε βρει αυτό που ο ίδιος ήθελε. Στην υπόθεση του Πόνσε, η Ένωση έχει (βάσει συμβολαίου) τη Ρόμα δεμένη, όμως το θέμα είναι εν τέλει, ποια θα είναι η απόφαση του ίδιου του ποδοσφαιριστή, ο οποίος λίγους μήνες πριν, έδειξε με τη στάση του ότι στοχεύει πολύ ψηλότερα από το ελληνικό πρωτάθλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ