OPINIONS

Μείον τρεις κατά το δοκούν για την ΑΕΚ

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου καταγράφει σκέψεις και συμπεράσματα για την αφαίρεση τριών βαθμών, την απόφαση «εξόντωσης» της ΑΕΚ από την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών και δύο αγώνες κεκλεισμένων για τα επεισόδια που έγιναν στο ημίχρονο του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Οι σημειώσεις για μια απόφαση που έχει αντιφατική χροιά καθώς εξαντλεί τα όρια της αυστηρότητας εν συγκρίσει με αντίστοιχες και ακόμα πιο προβληματικές υποθέσεις είναι οι εξής:

Στην πρώτη σοβαρή αθλητική υπόθεση της σταδιοδρομίας του, ο νέος δικαστής Χριστόφορος Μάρκου αποφασίζει ότι η (εκτός του γηπέδου) εκτόξευση αντικειμένων θεωρείται βιαιοπραγία, χωρίς να καταγράφεται από την έκθεση της Αστυνομίας οποιαδήποτε μορφή ζημιών, φθορών ξένης περιουσίας ή τραυματισμών. Δίχως επίσης να προκύπτουν φωτογραφικά στοιχεία ή υλικό καταγεγραμμένο σε βίντεο που να αποδεικνύει οτιδήποτε σχετικό.

Σύμφωνοι, με την απλουστευμένη ερμηνεία του κοινού ανθρώπινου νου, όλες αυτές οι πράξεις, είναι ομολογουμένως βίαιες. Εδώ όμως αναφερόμαστε σε δικαστικές ερμηνείες οι οποίες πρέπει να δίδονται βάσει νόμων. Προσέξτε:

Ως βιαιοπραγία δεν θεωρήθηκε η εκτόξευση φωτοβολίδας ευθείας βολής από την εξέδρα οπαδών του ΠΑΟΚ, προς εκείνη φίλων του Πανιωνίου. Δηλαδή η ρίψη αντικειμένου που παλαιότερα έχει αποδειχθεί δολοφονικό όπλο μέσα σε γήπεδο (υπόθεση Μπλιώνα, 26/10/1986), δεν αντιμετωπίζεται ως σοβαρός λόγος αυστηρής τιμωρίας. Λες μια δημόσια συγγνώμη και καθαρίζεις... Παρεμπιπτόντως, ο οργανισμός του ΠΑΟΚ, αυτός που δήθεν θα απομόνωνε τον δράστη, ακόμα τον αναζητεί...

Ως πράξεις βιαοπραγίας επίσης, δεν εκλήφθησαν τα επεισόδια που έγιναν εκτός της Τούμπας πριν από την έναρξη του αγώνα Κυπέλλου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στον Αρη, παρά την καταγραφή εκτόξευσης βομβών μολότοφ, τον εμπρησμό αστυνομικής κλούβας και το κάψιμο μιας καντίνας! Τέτοια πταίσματα τιμωρούνται με 15.000 ευρώ πρόστιμο.

Άλλωστε μάλλον τα προκάλεσαν εξωγήινοι με μάσκες σαν και αυτές που φορούσαν οι παίκτες του κυπελλούχου Ελλάδας στον τελικό, έτσι, για καμουφλάζ προβοκάτσιας...

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στην ΑΕΚ επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες μια περίεργη αντιφατικότητα. Επικοινωνιακά, δινόταν η εντύπωση ότι επρόκειτο για μια υπόθεση η οποία δεν θα ξέφευγε από το όριο του προστίμου. Ήταν πολλά τα Μ.Μ.Ε. τα οποία δίχως να το ψάξουν σε βάθος, προκατέβαλαν για ποινή που δεν θα αλλοίωνε τη βαθμολογική εικόνα. Οι ελάχιστοι που κάναμε ρεπορτάζ ωστόσο, διαπιστώναμε κάτι διαφορετικό...

Υπήρχε έντονη ανησυχία στο νομικό επιτελείο της ομάδας. Όσοι (οι ελάχιστοι επαναλαμβάνω) επιμέναμε ότι η Ένωση πήγαινε στην εκδίκαση για να δώσει μια μεγάλη μάχη, το πράτταμε με κίνδυνο να χαρακτηριστούμε γραφικοί ή κινδυνολόγοι. Έχω κάποια (αναπάντητα) ερωτήματα για το πόσοι εν τέλει, εντός ΑΕΚ, πίστευαν σε έναν περίπατο και πόσοι σε έναν δύσκολο δικαστικό αγώνα. Πόσοι και ποιοι ήταν υποψιασμένοι;

Δεν είδα επίσης την κυρία Ρίζου (μπροστάρισα σε όλες τις μεγάλες δικαστικές μάχες με τα παράλογα του ΠΑΟΚ) να παρίσταται. Σημειώσεις είναι όλα αυτά...

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΕΣΗ

Όσον αφορά στην επίσημη διαρροή (όπως χαρακτηρίστηκε) της ΠΑΕ μετά την κατραπακιά, διαπιστώνω ένα γενικότερο «μούδιασμα». Σύμφωνοι, θα ήταν ομολογουμένως αποτρόπαιο και ενοχλητικά ανατριχιαστικό να ακολουθήσει λαϊκισμούς επιπέδου ΠΑΟΚ, με στρατευμένα Μ.Μ.Ε. να χωρίζουν την Ελλάδα στα δύο και ανθρώπους της ομάδας να συγκρίνουν καταστάσεις με τη ναζιστική Γερμανία, όμως δεν μου βγάζει και κάποια ιδιαίτερη αντίδραση.

Ελπίζω σε καλύτερη ετοιμότητα κατά τη διάρκεια εκδίκασης της 'Έφεσης. Άλλωστε εκεί είναι που πρέπει να απαντήσει στα σοβαρά.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΔΥΟ ΠΟΛΩΝ

Κρατάτε όσα θέλετε, αν και τίποτα από τα προαναφερθέντα μπορεί να αντικρουστεί ως μη διαπιστωμένο και καταγεγραμμένο γεγονός. Η ΑΕΚ είναι θύμα μιας κατά το δοκούν ερμηνείας, η οποία αντιμάχεται όλων των προηγούμενων, άρα μιλάμε για δύο μέτρα και σταθμά. Πληρώνει μια κατάσταση για την οποία ήταν και δεν ήταν έτοιμη (;).

Και είναι σαφέστατα στο στόχαστρο δύο διαφορετικών πόλων που πλέον λειτουργούν ως ένας. Τα αυτονόητα παραλείπονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ