OPINIONS

Ο Ανσαριφάρντ δεν είναι ο αντι-Αραούχο είναι ο αντι-Γιακουμάκης

Iran's Karim Ansarifard during a friendly soccer match between Turkey and Iran, in Istanbul, Monday, May 28, 2018. (AP Photo)
Iran's Karim Ansarifard during a friendly soccer match between Turkey and Iran, in Istanbul, Monday, May 28, 2018. (AP Photo) AP

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου εξηγεί γιατί η διαφαινόμενη απόκτηση του Καρίμ Ανσαριφάρντ από την ΑΕΚ είναι μία πολύ εύστοχη επιλογή από τη στιγμή που προορίζεται ως εναλλακτική λύση πίσω από τον Νέλσον Ολιβέιρα και επισημαίνει ότι ο Ιρανός δεν είναι ότι αντι-Αραούχο.

Για να παρουσιάζεται ένα θέμα στην πραγματική βάση του θα πρέπει η επιχειρηματολογία του να στηρίζεται αφενός σε γεγονότα και αφετέρου στην ειλικρίνεια. Η είδηση της διαφαινόμενης απόκτησης του Καρίμ Ανσαριφάρντ προκάλεσε, ως είθισται με όλους τους ποδοσφαιριστές που η ΑΕΚ αποκτά, ποικίλα σχόλια. Το πιο πολυφορεμένο από αυτά όμως, το οποίο εν πολλοίς αποτελούσε και το αντεπιχείρημα όσων εξαρχής απέκτησαν μία αρνητική στάση απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, επί της ουσίας δεν στέκει!

Αν πιάσουμε όλη την πορεία της ΑΕΚ τα τελευταία 5 χρόνια που αγωνίζεται ξανά στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής, θα διαπιστώσουμε ότι όλοι οι δεύτεροι φορ της ήταν από αρκετά έως πολύ χαμηλότερου επιπέδου από τον Ιρανό επιθετικό. Κάποτε βασικός ήταν ο Αραβίδης και αναπληρωματικοί του ήταν είτε ο Κρισαντους, είτε ο Πέκχαρτ ο οποίος μάλιστα στη συνέχεια έγινε βασικός. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο δεύτερος φορ της ΑΕΚ ήταν ο Γιακουμάκης, αρκετές σκάλες κάτω σε ποιότητα και αποτελεσματικότητα από τον Ανσαριφάρντ.

Συνυπολογίζοντας λοιπόν τα προαναφερθέντα, τα οποία στηρίζονται στην επιθετική πραγματικότητα της ΑΕΚ τα τελευταία έξι χρόνια, καταρρίπτεται και το επιχείρημα ότι ο Ανσαριφάρντ είναι ο αντι-Αραούχο. Είναι κάτι που δεν ισχύει διότι ο Αργεντινός ήταν εναλλακτική λύση στην κιτρινόμαυρη επίθεση μόνο για ένα διάστημα έξι μηνών και αυτό επειδή ο ίδιος δεν ήταν καλά διότι αν ήταν, ενδεχομένως θα ήταν ο πρώτος αφήνοντας τον Ολιβέιρα στον πάγκο.

Ας πούμε λοιπόν την αλήθεια και ας παραδεχτούμε πως όλοι γνωρίζαμε ότι η συνύπαρξη Ολιβέιρα και Αραούχο στο ρόστερ της ΑΕΚ για επιπλέον σεζόν ήταν ανέφικτη. Η ομάδα δεν έχει τη δυνατότητα, ούτε ούτε θα έκανε ποτέ τη στρατηγική επιλογή, να έχει για δεύτερο επιθετικό έναν παίκτη με συμβόλαιο κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ, είτε αυτός θα ήταν Ολιβέρα είτε ο Αραούχο.

Επιπροσθέτως, αν βάλει κάποιος κάτω τα στατιστικά επιτεύγματα του Ανσαριφαρντ στην Ελλάδα, θα διαπιστώσει ότι έχει πετύχει περισσότερα γκολ από τον Αραούχο σε περίπου ίδιο αριθμό αριθμό αγώνων. Σαφώς και δεν υπαινίσσομαι ότι ο Ιρανός είναι συνολικά καλύτερος ποδοσφαιριστής από τον Αργεντινό, αποδεδειγμένα όμως είναι πιο ικανός σκόρερ. Και επαναλαμβάνω, μπορεί στα χαρτιά να αντικαθιστά τον αγαπημένο των οπαδών της ΑΕΚ, Τσίνο, στην πραγματικότητα όμως είναι ένας φορ που δεν θα κοστίσει περισσότερα από 400.000 ευρώ το χρόνο και αυτός που μπαίνει στο χώρο που αφήνει πίσω του ο Γιώργος Γιακουμάκης, με το μόλις ένα γκολ σε τρεις σεζόν ως παίκτης της ΑΕΚ στο Ελληνικό πρωτάθλημα.

Η επιλογή του Ανσαριφάρντ λοιπόν συνιστά μία πολύ στοχευμένη απόφαση, έρχεται ένας παίκτης μπαρουτοκαπνισμένος στο Ελληνικό πρωτάθλημα αποδεδειγμένα ικανός στο σκοράρισμα και δίχως την απαίτηση να είναι βασικός. Αν θα υπάρξει κάποια παραφωνία, θα είναι αυτή που τούτη τη στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Το να έχει δηλαδή αποκτηθεί ο Ανσαριφάρντ ως πρώτος με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή θα πωληθεί ο Νέλσον Ολιβέιρα.

Άλλωστε παρά και την εκ του αντιθέτου ανακοίνωση που εξέδωσαν, στην ΑΕΚ γνωρίζουν καλά ότι η Γουλβς ενδιαφέρεται ακόμα για τον Πορτογάλο. Είχαν μάλιστα σχετική ενημέρωση για αυτό εντός του τρέχοντος Αυγούστου και ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι έως το τέλος του ερχόμενου μήνα, όταν και ολοκληρώνονται οι μεταγραφές, δεν θα προκύψει επίσημη πρόταση της και επιστροφή του Πορτογάλου στην Αγγλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΑΕΚ: Δυνατά για Ανσαριφάρντ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ