OPINIONS

Ψάχνει την περσινή ΑΕΚ

Ψάχνει την περσινή ΑΕΚ

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για το πρώτο σοβαρό κρας-τεστ της πρωταθλήτριας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως έχει ανακτήσει τις αρχές που την χαρακτήρισαν την περασμένη σεζόν.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών που η ΑΕΚ έχτιζε το περυσινό αήττητο σερί της (το οποίο σταμάτησε στους 26 αγώνες εντός κι εκτός συνόρων), οδηγώντας άπαντες στη διαπίστωση - παραδοχή ότι πρόκειται για μια ομάδα που είχε άρνηση στην ήττα (το περίφημο «refuse to lose» που τη συνόδευε), κατεγράφη και εκείνο το σπουδαίο διπλό στο «Γ. Καραϊσκάκης». Νίκη ανατροπής, ενώ βρέθηκε πίσω στο σκορ εννέα λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα!

Για να φτάσει η Ένωση σε αυτό που δύσκολα και σπάνια συμβαίνει, έπρεπε να «οικοδομήσει» μια νοοτροπία που δεν βασίστηκε στο σαγηνευτικό ποδόσφαιρο, όσο στο να πιστεύουν οι παίκτες για τους εαυτούς τους και ο καθένας ξεχωριστά για το σύνολο, ότι όλα εξαρτώνται από εκείνους. Διαπιστώθηκε ακόμα και στο Κίεβο, σε εκείνο το ματς που η έλλειψη ρέντας, της στέρησε τη μεγάλη πρόκριση. Νωρίτερα ωστόσο, οι ευτυχείς συγκυρίες, συντάχθηκαν τις περισσότερες φορές στο πλευρό της.

Αυτός ο συνδυασμός καταστάσεων, έπαψε να ισχύει στην εξέλιξη της εφετινής σεζόν. Η ΑΕΚ είχε εκνευριστικές συγκυρίες (16 δοκάρια δεν τα λες και λίγα...), ανάποδα αποτελέσματα σε κομβικά σημεία της σεζόν ενώ άξιζε τη νίκη (ειδικά εκείνο με τη Μπενφίκα στο ΟΑΚΑ), καθώς επίσης και λανθασμένες προσεγγίσεις σε σημαντικά ματς. Αναμφίβολα, είναι πολύ δύσκολο με το πάτημα ενός κουμπιού, να βρει ξανά την περυσινή συνταγή της. Την οποία έχει απολύτως ανάγκη σήμερα.

Συνιστά ένα ερώτημα το τι ακριβώς περιμένουμε να δούμε σήμερα από την ΑΕΚ. Θα είναι ξανά μια ομάδα «μπετόν», ταυτισμένη απόλυτα με τις προπονητικές αρχές του Χιμένεθ; Θα έχει ξεμπερδέψει με τις προτεραιότητές της ώστε να μην παρουσιαστεί μπερδεμένη ανάμεσα στην αμυντικοκεντρική φιλοσοφία του νυν προπονητή της και στην πιο επιθετική προσέγγιση του πρώην τεχνικού της; Το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο έως και επικίνδυνο για να παρουσιαστεί συγχυσμένη. Διότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά στο λυκαυγές της τρίτης θητείας του Ισπανού, που θα δοκιμαστεί σκληρά.

ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΗ ΕΚΠΛΗΞΗ

Βάσει των έως σήμερα δεδομένων, ο Ισπανός τεχνικός θα παρατάξει την ΑΕΚ με τετράδα στην άμυνα και βασικούς μπροστά από τον Μπάρκα, τους Τσόσιτς, Οικονόμου (κεντρικό αμυντικό δίδυμο), Γκάλο και Μπακάκη (δεξιά και αριστερά αντιστοίχως). Η λογική λέει ότι η πρωταθλήτρια θα παίξει σε διάταξη «4-2-3-1», με αμυντικά χαφ τους Σιμόες και Κρστίτσιτς και τριάδα μπροστά τους και πίσω από τον Πόνσε, αποτελούμενη από τους Μπακασέτα, Μάνταλο και Λιβάγια.

Δεν αποκλείεται ωστόσο να «θυσιάσει» έναν εκ των τριών προαναφερθέντων (ή ακόμα και τον Πόνσε) για να έχει μια δυνατή εναλλακτική λύση στον πάγκο και να προσθέσει στη μεσαία γραμμή επιπλέον έναν χαφ με τρεξίματα και ανασταλτικά χαρακτηριστικά, εν προκειμένω τον Αλεφ ή τον Γαλανόπουλο (που όμως έχει να αγωνιστεί από τις 16/12/2018). Βέβαια δεν έχει δουλέψει κάτι τέτοιο, ενώ τα χαρτιά του παρέμειναν κλειστά τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο το να κρατήσει έναν από τους σημαίνοντες μεσοεπιθετικούς στον πάγκο, συνιστά ένα τρικ που ο Χιμένεθ επέλεγε συχνά και κατά τη διάρκεια της περυσινής, «πρωταθληματικής» θητείας του στην ΑΕΚ, αφήνοντας εκτός έναν εκ των Χριστοδουλόπουλου, Αραούχο ή Λιβάγια, ώστε να έρχεται από τον πάγκο με δυνάμεις και ορμή, ένας ποδοσφαιριστής με ικανότητες και προσωπικότητα για να παίξει το ρόλο του «game changer».

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΣΦΠ

Από την ημέρα επιστροφής της στη μεγάλη κατηγορία, η ΑΕΚ είχε γενικότερα ένα ιδιαίτερα υψηλό βουνό να ανέβει. Καθώς επίσης κι ένα πολύ δύσκολο και ενοχλητικό παρελθόν στους αγώνες της με τον Ολυμπιακό, ο οποίος στα δύσκολα χρόνια της, αυτά της διοικητικής απαξίωσης, την τιμώρησε σκληρά σε κάμποσες περιπτώσεις.

Ασφαλώς πιο επώδυνο από όλα, ήταν εκείνο το 6-0, στις 20/3/2011, όταν προπονητής στον πάγκο της ομάδας, ήταν ο Μανόλο Χιμένεθ. Και ο ίδιος ο Ισπανός τεχνικός φέρει βαρέως τα όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ στο «Γ. Καραϊσκάκης», παρά το γεγονός ότι κατά τη δεύτερη θητεία του στον πάγκο της ομάδας, η «Ενωση» πέτυχε σπουδαία αποτελέσματα σε αγώνες με τον ΟΣΦΠ, όπως επίσης και σημαντικές νίκες στο συγκεκριμένο γήπεδο.

Μολαταύτα, τα πρώτα ντέρμπι της επιστροφής στην Α' Εθνική, μόνο εύκολα δεν ήταν για την Ένωση. Τα εις βάρος της 4-0 στις 17/10/2015, με προπονητή τον Δέλλα και 3-0 τον Οκτώβριο του 2016, όταν στον πάγκο της ομάδας καθόταν ο Τιμούρ Κετσμπάγια, ήταν μαχαιριές για την ΑΕΚ. Ωστόσο ακολούθησε μια δυναμική απάντηση, με αρκετές νίκες στο πρωτάθλημα, σημαντικές προκρίσεις στο Κύπελλο και έναν κερδισμένο τελικό, όλα αυτά απέναντι στον μέχρι πρότινος κραταιό αντίπαλό της.

Της τελευταίας ήττας της στο συγκεκριμένο γήπεδο, ακολούθησαν (συνολικά) 8 αγώνες μεταξύ των δύο ομάδων, με την Ένωση να επικρατεί 5 φορές, να ηττάται μόλις 1, ενώ 2 ματς έληξαν ισόπαλα. Συνολικά, στα 12 παιχνίδια που οι δύο ομάδες έχουν ανταμώσει από τη σεζόν της «κιτρινόμαυρης» επιστροφής στα σαλόνια της Α' Εθνικής κι εντεύθεν, η ΑΕΚ έχει επικρατήσει 7 φορές, 2 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα, ενώ ο Ολυμπιακός μετρά 3 νίκες, η μία εκ των οποίων σε αγώνα Κυπέλλου, στον οποίο τελικά η «Ενωση» πήρε την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού, που ήταν μάλιστα ο τελικός της διοργάνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ