OPINIONS

Ρίσκο οι τέσσερις στόπερ

ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΓΚΝΙΕΝ ΒΡΑΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΓΚΝΙΕΝ ΒΡΑΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου καταπιάνεται με την "τρύπα" που ενδέχεται να υπάρξει στο κέντρο της άμυνας εφόσον η ΑΕΚ δεν αποκτήσει 5ο και μάλιστα καλό στόπερ.

Είθισται σε κάθε ομάδα, ειδικότερα όμως σε εκείνες που (θέλουν να) κάνουν πρωταθλητισμό, στο ρόστερ να ευδοκιμούν τουλάχιστον πέντε κεντρικοί αμυντικοί.

Η σεζόν θα είναι ούτως ή άλλως μεγάλη σε διάρκεια καθώς βάσει της αναδιάρθρωσης, τα παιχνίδια του πρωταθλήματος θα είναι περισσότερα, ενώ θα καταστεί ακόμα πιο επιβαρυντική στην περίπτωση που η ΑΕΚ καταφέρει να ξεπεράσει τους σκοπέλους των δύο προκριματικών (χωρίς κόσμο θυμίζω στα δύο πρώτα εντός έδρας παιχνίδια της) και καταφέρει την είσοδό της στους ομίλους του Europa League.

Απέναντι σε αυτή την ειδική συνθήκη, η "Ενωση" πορεύεται έχοντας στις τάξεις της τέσσερις κεντρικούς αμυντικούς, συγκεκριμένα τους Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Οικονόμου και Σβάρνα. Σε πρώτη φάση τουλάχιστον ισχύει αυτό, καθώς ο Καρντόσο θα έχει την ευκαιρία να ξαναδεί το θέμα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχουν οι απαιτούμενες επάρκεια και πληρότητα.

Ο Πορτογάλος θα διαπιστώσει αν μπορεί να στηριχθεί στον Σβάρνα ανά πάσα στιγμή ή αν θα τον κατατάξει σε λύση ανάγκης, στην περίπτωση δηλαδή που κάποιος από τους άλλους τρεις δεν θα είναι διαθέσιμος για τον οποιοδήποτε λόγο. Αν πειστεί από τον 21χρονο στόπερ ότι μπορεί να στηρίζεται σε εκείνον όσο και στους άλλους, τότε είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να μη γίνει άλλη προσθήκη στις θέσεις των κεντρικών αμυντικών. Θα είναι όμως σοφή μια τέτοια απόφαση;

ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΩΝ ΣΤΟΠΕΡ

Έρχεται μια σεζόν περισσότερο απαιτητική από τις προηγούμενες, σε αριθμό αγώνων άρα και σε βαθμό καταπόνησης των ποδοσφαιριστών. Αν πιάσουμε το καλό σενάριο, δηλαδή τη συμμετοχή της ΑΕΚ στους ομίλους του Europa League σε συνδυασμό με τα περισσότερα ματς στο πρωτάθλημα και μια λογική πορεία στο Κύπελλο, το σύνολο των παιχνιδιών θα ξεπεράσει τον αριθμό 50!

Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι λόγω των πλέι οφς, τα ντέρμπι θα είναι σημαντικά περισσότερα στο σύνολό τους, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια σεζόν διαφορετική από τις προηγούμενες, με απαίτηση για περισσότερη ποιότητα, επάρκεια και διάρκεια σε απόδοση, εν συγκρίσει με εκείνες.

Πάνω σε αυτή τη βάση, είμαι της άποψης ότι ο Μιγκέλ Καρντόσο πρέπει να επανεξετάσει πολύ προσεχτικά το θέμα των κεντρικών αμυντικών. Η ΑΕΚ ετοιμάζεται για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της, διαθέτοντας τέσσερις στόπερ στο έμψυχο δυναμικό της, με κάποιους αστερίσκους για τον καθένα.

Ο Τσιγκρίνσκι, βάσει των όσων έχουμε δει έως σήμερα στην Ελλάδα (αλλά και σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του) είναι ένας ευπαθής σε τραυματισμούς 33χρονος κεντρικός αμυντικός 25 αγώνων, άρα περίπου των μισών από αυτούς που θα έχει η ομάδα να δώσει.

Ο Βράνιες συνιστά μια κινητή ωρολογιακή βόμβα, άρα πορεύεσαι με το φόβο για το βαθμό της αναστάτωσης μπορεί να δημιουργήσει στην ομάδα ανά πάσα στιγμή, ο Σβάρνας είναι μια περίπτωση αμυντικού μη δοκιμασμένου σε υψηλές απαιτήσεις και ο Οικονόμου ένας στόπερ ασανσέρ, τουλάχιστον με γνώμονα την περυσινή εικόνα του.

Ασφαλώς, πέραν των προαναφερθέντων προβληματικών αναφορών, ο καθένας ξεχωριστά διαθέτει και τα καλά στοιχεία του. Ποσοτικά όμως είναι λίγοι. Για να εξασφαλιστούν η ασφάλεια και η σιγουριά, θεωρώ ότι η ΑΕΚ οφείλει να εντάξει στο ρόστερ της ακόμα έναν στόπερ πρώτης γραμμής, ώστε να μη το βρει ξανά μπροστά της με κακό τρόπο, όπως της συνέβη πολλάκις, σε διάφορες θέσεις που δεν υπήρχε η απαιτούμενη πληρότητα, κατά την προηγούμενη σεζόν. Είναι καθαρά θέμα ποδοσφαιρικής λογικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ