OPINIONS

Το "A modo mio" του Καρέρα

SUPERLEAGUE / ÁÔÑÏÌÇÔÏÓ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÁÔÑÏÌÇÔÏÓ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τη μεθοδολογία του Μάσιμο Καρέρα, την αποτελεσματικότητα που αυτή φέρνει και την συνύπαρξη των τριών σπουδαίων επιθετικών με τον "άγνωστο" Μάνταλο.

Τι μπορείς να περιμένεις (σε ρεαλιστική βάση μιλώντας πάντα) από έναν προπονητή, ο οποίος αναλαμβάνει μια ομάδα στα μισά της αγωνιστικής περιόδου κι ενώ έχουν προηγηθεί δύο άλλοι, ο ένας εκ των οποίων διέλυσε συθέμελα τις αρχές της ομάδας και ο άλλος δεν κατάφερε να "ισιώσει" την κατάσταση, παρά να συμβάλει σε μερικές εκλάμψεις ικανοποίησης, που απλώς επιβεβαίωσαν τον κανόνα ενός μπάχαλου; Εξαρτάται από τον προπονητή. Ενδέχεται να τα κάνει και χειρότερα…

Ο Μάσιμο Καρέρα συμβάλει στο να γίνουν τα πράγματα καλύτερα. Με το δικό του τρόπο, αυτόν που ενδεχομένως να μην αρέσει σε πολλούς, περισσότερο σε εκείνους που λησμονούν ή σκοπίμως παρακάμπτουν τα προαναφερθέντα και την κατάσταση στην οποία παρέλαβε την ομάδα και τα αποδυτήριά της, για να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Με τη δική του μεθοδολογία, η οποία κατηγορείται ακόμα και όταν (επί παραδείγματι) δεν τόλμησε να παίξει με στρατηγική γροθιάς στο μαχαίρι απέναντι στον Ολυμπιακό, ομάδα που δουλεύεται εδώ και περίπου 20 μήνες από τον ίδιο προπονητή και διαθέτει ξεκάθαρα περισσότερη ποιότητα, ο Ιταλός διαμορφώνει τα νέα δεδομένα στην ΑΕΚ και την οδηγεί σε δρόμο βελτίωσης.

Αδόκιμο αυτό που ακολουθεί, ωστόσο ο Καρέρα είναι… σχεδόν αήττητος και το δείγμα δεν είναι πλέον μικρό καθώς συμπλήρωσε 11 ματς κι έχασε μόνο στην Τούμπα, όπου αφενός υπήρχε ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος στη φάση που ο ΠΑΟΚ πέτυχε γκολ κι αφετέρου ξοδεύτηκαν από τους ποδοσφαιριστές του ευκαιρίες κλασικές για να αποτρέψουν την άδικη κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε.

Μετά από τόσα παιχνίδια, εναλλαγές διατάξεων, συνεχείς απώλειες λόγω τραυματισμών ή καρτών και πρόγραμμα με συνεχόμενα και δύσκολα ματς, εικόνα πλέον υπάρχει για τον προπονητή και οδηγεί στο εξής συμπέρασμα: τεχνικός ο οποίος καταφέρνει να δώσει σφυγμό, άρα ζωή, κανονικότητα και στόχους σε ένα σύνολο που ήταν επί μήνες καλωδιωμένο στην ποδοσφαιρική εντατική και είχε πάψει να πιστεύει ότι κάποια στιγμή θα βγει από αυτήν, τότε αξίζει της ευκαιρίας να "χτίσει" κάτι δικό του, υπό συνθήκες φυσιολογικές και όχι κολλώντας διαλυμένα κομμάτια ενός παζλ. Το ερχόμενο καλοκαίρι!

ΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο "ΑΓΝΩΣΤΟΣ" ΜΑΝΤΑΛΟΣ

Στο Περιστέρι καταγράφηκε και το τρίτο ντεμπούτο του Αραούχο με τη φανέλα της ΑΕΚ. Στην αφετηρία της τρίτης θητείας του, αυτή τη φορά με τη σιγουριά της μονιμότητας για μετά το πέρας των φετινών υποχρεώσεων, ο Αργεντινός ήταν μέσα στο ματς. Αν είχε και έναν-δύο παίκτες παραπάνω από την τελευταία σεζόν του με την ομάδα, να έμπαινε ακόμα καλύτερα στο νόημα, μολαταύτα και στο γκολ κοντά βρέθηκε και δουλίτσα έκανε ώστε η αντίπαλη άμυνα να τον αισθανθεί.

Μέσα από την εφαρμογή του "3-5-2", έπαιξε κοντά με τον Διόσκουρό του Μάρκο Λιβάγια, σαφώς όμως το μείζον ερώτημα που προκύπτει, αφορά στο χειρισμό της κατάστασης από τον Μάσιμο Καρέρα, όταν ενεργός θα είναι και ο Ολιβέιρα. Χωρούν μαζί αυτοί οι τρεις, ενδεχομένως σε 4-3-3 ή σε 4-2-3-1 βάσει των αρχών και της γενικότερης φιλοσοφίας του προπονητή, ο οποίος θέλει την ΑΕΚ πρωτίστως συμπαγή ανασταλτικά; Σαφώς ρόλο θα παίζει και το ποιος θα είναι ο αντίπαλος.

Να σημειωθεί επίσης ότι πέραν του Ολιβέιρα, πολύ λίγο έχουμε δει να παίζει μαζί και η τριάδα Μάνταλου - Λιβάγια - Αραούχο. Ο αρχηγός της ΑΕΚ τραυματίστηκε τον Οκτώβριο του 2017 κι όταν επέστρεψε στην ενεργό δράση, η ομάδα είχε ολοκληρώσει την εξαιρετική, αήττητη πορεία της στο Europa League, είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα και προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου. Όλα αυτά (σχεδόν) απόντος του Μάνταλου και με τον Μπακασέτα να αποτελεί τον αντικαταστάτη του στο βασικό σχήμα.

Συμπερασματικά, η τετράδα "Μάνταλου - Ολιβέιρα - Λιβάγια - Αραούχο" είναι μια άγνωστη συνθήκη σχεδόν για όλους και ένας δύσκολος ποδοσφαιρικός γρίφος για τον ίδιο τον Καρέρα κι ας λέμε με ευκολία όλοι εμείς απέξω ότι φέρνοντας τον πρώτο στην τριάδα των χαφ και αφήνοντας τους άλλους τρεις μπροστά να παίζουν τη μπάλα τους, η ΑΕΚ θα κάνει μαγικά. Δεν είναι τόσο απλό κι ενδεχομένως αυτό που ο προπονητής έχει στο μυαλό του. Όλοι το περιμένουμε καρτερικά, στο τέλος της ημέρας όμως, εκείνος είναι που αποφασίζει.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ατρόμητος - ΑΕΚ 0-1: Απόδραση από το Περιστέρι με Κρίστισιτς
Ατρόμητος - ΑΕΚ: Το ακυρωθέν γκολ του Λιβάγια
Ατρόμητος - ΑΕΚ: "Πάγωσαν" με τον τραυματισμό του Γιακουμάκη
Η βαθμολογία της Super League μετά τo Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ