OPINIONS

Το "όποιος δεν μπορεί" του Καρντόσο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΙΓΚΕΛ ΚΑΡΝΤΟΣΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΙΓΚΕΛ ΚΑΡΝΤΟΣΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τον προπονητή που έρχεται να αλλάξει ήθη, έθιμα και ποδοσφαιρικές παραδόσεις στην ΑΕΚ. Ή τουλάχιστον, υπόσχεται ότι θα το κάνει.

Μπροστά σε ένα μη γνώριμο σε εκείνον κοινό, έμπειρων και γεμάτων απορίες δημοσιογράφων που ήθελαν να μάθουν τόσα πολλά, ο Μιγκέλ Καρντόσο έπαιξε τη μπάλα όπως εκείνος ήθελε. Όπως τάζει ότι θα παίζει και η ομάδα που αναλαμβάνει, δηλαδή όπως εκείνος θέλει, χωρίς εκπτώσεις για όποιον δεν μπορεί να τον ακολουθήσει.

Μου ξανάρχονται ένα-ένα τα λόγια του Δημήτρη Μελισσανίδη προς τους ποδοσφαιριστές της ομάδας κατά την τελευταία επίσκεψή του στα Σπάτα, προτού μεταβεί στο αρχηγείο στο Μαρούσι και δώσει στον Χιμένεθ την εντύπωση ότι συνεχίζει κανονικά και τη νέα σεζόν: «Θα γίνουν μεγάλες αλλαγές στην ομάδα» και «όποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει, να φέρει πρόταση και να φύγει».

Όντως, οι μεγάλες αλλαγές που ο ισχυρός ανήρ της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ είχε προαναγγείλει, ήταν ήδη δρομολογημένες. Και ασφαλώς είχαν συζητηθεί με τον επόμενο μαέστρο της ποδοσφαιρικής ορχήστρας, εν προκειμένω τον Μιγκέλ Καρντόσο. Τι είπε, λοιπόν, ο Πορτογάλος; Δύο τα πιο σημαντικά πράγματα:

1. Θέλει να δουλέψει με ρόστερ 23 παικτών, συμπεριλαμβανομένων των τριών τερματοφυλάκων κι ενώ η ΑΕΚ έχει συμβόλαιο με 28 ποδοσφαιριστές και υπολογίζεται ότι θα προχωρήσει σε τουλάχιστον 5-6 προσθήκες.

2. Ήταν απόλυτος στο θέμα του θάρρους και της πίστης που θα πρέπει διακατέχει τον οποιονδήποτε προκειμένου να βρει ικανό χρόνο συμμετοχής στο δικό του σύνολο, όπως εκείνος το έχει στο μυαλό του. Κοινώς, όποιος δεν μπορεί να τον «ψήσει», θα τεθεί αυτομάτως εκτός πλάνων.

Η καταγραφή των δύο προαναφερθέντων στοιχείων, αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά. Καταρχάς θα πέσει γερό ψαλίδι στο ρόστερ. Από τη στιγμή που ένας προπονητής, προτού ακόμα γίνει η πρώτη μάζωξη με τους παίκτες, ξεκαθαρίζει ότι «εγώ αυτός είμαι και έτσι παίζω», πρέπει να θεωρείται απίθανος ο συμβιβασμός. Άντε, να δεχθεί και δύο παίκτες παραπάνω… Ακόμα κι έτσι, αυτοί που θα πρέπει να κοπούν, είναι πολλοί.

Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν οι εκπλήξεις. Επί παραδείγματι (και τούτο το καταθέτω βάσει σκέψης και όχι ρεπορτάζ), το πιο εύκολο είναι να συμπεράνει κανείς ότι θα υπάρξουν εύκολα θύματα, όπως ο Βασιλαντωνόπουλος ή ο Γιούσης. Ο αντίλογος όμως πρεσβεύει ότι οι παίκτες με ταχύτητα του αρέσουν ιδιαίτερα, ενώ το συμφωνηθέν με τη διοίκηση πρότζεκτ, προβλέπει (αν όχι προϋποθέτει) την ανάδειξη των αληθινά ταλαντούχων παικτών που υπάρχουν στο ρόστερ. Ο Γιούσης και ο Μπότος (πάλι ως παραδείγματα), ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, εάν ασφαλώς δεν αποφασιστεί να δοθούν δανεικοί.

Για πρώτη φορά, και αυτό πραγματικά η ΑΕΚ το είχε μεγάλη ανάγκη, εμφανίζεται ένας προπονητής που δεν θα βαφτίσει το ψάρι κρέας, μόνο και μόνο για να «χωρέσουν» στην ίδια ενδεκάδα οι πιο καλοί ποιοτικά ποδοσφαιριστές της, σε θέσεις που δεν ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά τους. Όχι άλλο Μάνταλος εξτρέμ, όχι άλλο Μπακασέτας στις πτέρυγες. Το καλύτερο, λοιπόν και για τους ίδιους και για την ομάδα!

Αν όμως προστεθεί ακόμα ένας χαφ με δημιουργικές αρετές, συμπεριλαμβανομένου και του Κρστίτσιτς, ο άξονας υπερφορτώνεται, εντός ενός κοντού ρόστερ. Άρα ίσως δούμε πράγματα τα οποία ουδείς υπολόγιζε πριν από λίγο καιρό. Αποφάσεις που ενδεχομένως θα εκπλήξουν και τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές.

Στην πορεία με στόχο την είσοδο στην «Αγιά Σοφιά», με ξεκάθαρη τη διοικητική πρόθεση να μπει η ΑΕΚ στο νέο γήπεδό της με προπονητή τον Μιγκέλ Καρντόσο, γεννήθηκε ένα ποδοσφαιρικό πρότζεκτ πολύ διαφορετικό από όλα όσα είχαμε δει κατά την περασμένη τετραετία, δηλαδή στα χρόνια της επιστροφής στην Α’ Εθνική.

Αν μη τι άλλο, έχει το ενδιαφέρον του από τη στιγμή που δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Κι όπως μου έλεγε ένας καλός φίλος, μέσα στην υπερβολή του, «αυτός είτε θα τρελάνει κόσμο με την ομάδα που θα παρουσιάσει, είτε θα φύγει νύχτα χωρίς φεγγάρι». Αν μη τι άλλο, έχει ενδιαφέρον να το διαπιστώσουμε…

ΥΓ. Ένα νέο έθιμο από τον προπονητή, είναι η απόφαση για κλειστές προπονήσεις στη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Ομολογουμένως δεν έχει ξαναγίνει, το να μην επιτρέπεται δηλαδή πέραν 15 λεπτών, σε σημαντικό όγκο προπονήσεων, η παρακολούθησή τους από τους ρεπόρτερ που θα ταξιδέψουν στο Κίελτσε. Προφανώς αυτό θα αποφασίζεται, όταν θα δουλεύει σε θέματα τακτικής. Δηλαδή συχνά… Αυτό και το ότι δεν ήθελε να φωτογραφηθεί ξεχωριστά με κάθε δημοσιογράφο που βρισκόταν στην επίσημη παρουσίασή του, δείχνουν μια στάση επιφύλαξης. Ενδεχομένως και να πράττει σωστά!

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ