OPINIONS

Τον Χιμένεθ και τα μάτια της

Τον Χιμένεθ και τα μάτια της

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τον Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος συνεχίζει τα μαθήματα προπονητικής και ποδοσφαίρου σε μια τρίτη σεζόν απαντήσεων και λύσεων απέναντι σε ανέφικτες για άλλους δοκιμασίες.

Προπονητής κύριοι! Ένα επάγγελμα που ο καθένας νομίζει ότι μπορεί να το εξυπηρετήσει, είτε επειδή τρώει τα μάτια του σε video-games οπότε μπορεί να έχει άποψη για όλα στα Social Media, είτε διότι έχει όντως πτυχίο για να το ασκεί. Δεν κάνουν όμως όλοι για όλα. Ούτε ασφαλώς για όλες τις ομάδες, πόσω μάλλον για τη διαχρονικά ιδιαίτερη στο θέμα του ανθρώπου στον πάγκο, ΑΕΚ.

Ηγέτες σε μια ομάδα που θέλει να πάρει τίτλο, ιδανικοί τεχνικοί καθοδηγητές εν προκειμένω, πρέπει να είναι εκείνοι που αποδεδειγμένα διαθέτουν την ικανότητα να δείχνουν το δρόμο. Ο Μανόλο είναι ένας οραματιστής οδηγός, ακόμα και όταν καλείται να διορθώνει πάνω στις κακοτεχνίες των άλλων (προπονητών, αναποτελεσματικών στελεχών και διοικούντων), καταθέτοντας τις δικές του ιδέες. Ομάδα που σου αρέσει να τη βλέπεις, είναι αυτή που εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο με μόνο στόχο το να νικά. Και η ΑΕΚ είναι ξεκάθαρα ξανά μια τέτοια ομάδα. Δικό του το έργο!

Αυτό το σύνολο που ο Μανόλο Χιμένεθ παρουσιάζει ξανά, πρόσωπα που εκτός των αγωνιστικών υπηρεσιών τους, άρχισαν να λειτουργούν και πάλι με την παλιά ενότητα που τους χαρακτήριζε εντός των αποδυτηρίων, είναι η ΑΕΚ που το μάτι σου χορταίνει όχι απαραίτητα για το θέαμα, αλλά για την ποδοσφαιρική λογική της. Σχέδιο, παραγωγή, νοοτροπία, νίκες.

Η καμένη γη που παρέλαβε ο Χιμένεθ, μεταλλάσσεται σε ένα σύνολο που αυτή την περίοδο είναι υποφερτό, με διαρκή βελτίωση και συνάμα αποδοτικό. Η ΑΕΚ αποκτά κανονικότητα, γίνεται εκ νέου ένα σύνολο που δεν χαρίζει φάση, διαθέτει υπομονή για όσα θέλει να κάνει και βρίσκει τον τρόπο για να παίρνει τα ματς. Αυτός ήταν εξ αρχής ο απώτερος σκοπός και στόχος του Ισπανό. Να φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου κι εφόσον μπορεί, να κατακτήσει το τρόπαιο.

ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

Μένει στην ΑΕΚ ή φεύγει από αυτήν το ερχόμενο καλοκαίρι ο Χιμένεθ; Η λογική, εφόσον αυτή πρυτανεύσει ξανά στη συγκεκριμένη ομάδα, καθώς είναι να διερωτάσαι πλέον με όλες αυτές τις αντι-ποδοσφαιρικές αποφάσεις που έχουν παρθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, πρεσβεύει ότι ο Ισπανός θα είναι αυτός που θα οδηγήσει την Ένωση στο πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν.

Ωστόσο, παρόλο που (σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΑΕ) έχει υπογράψει συμβόλαιο 1,5 έτους, κάτι που συνεπάγεται ότι ήλθε αρχικά για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα της προηγούμενης κατάστασης και ακολούθως να "οικοδομήσει" το καλοκαίρι κάτι δικό του, γύρω από το όνομά του εξυφαίνονται διάφορα σενάρια.

Έχει ακουστεί μεταξύ άλλων, ότι στην υπάρχουσα συμφωνία προβλέπεται όρος, σύμφωνα με τον οποίο αν η ΑΕΚ το επιλέξει, μπορεί να διακόψει τη συνεργασία μαζί του, επικαλούμενη τα αποτελέσματα ή τη γενικότερη εικόνα της ομάδας. Την αλήθεια, τη γνωρίζουν οι δύο τους. Ωστόσο το γεγονός ότι μετά από κάποια (αναμενόμενα) αρνητικά αποτέλεσμα κι εν μέσω τόσων και τόσων απωλειών παικτών λόγω της ανεπιτυχούς δουλειάς που προηγήθηκε, κυκλοφόρησαν σενάρια που τον παρουσίαζαν μετέωρο, καταδεικνύει και την πολεμική που ο Ισπανός υφίσταται.

Αν και είναι εκτός ποδοσφαιρικής και επαγγελματικής λογικής το να κρίνεται ένας προπονητής που πέρυσι κατέκτησε το πρωτάθλημα, από το αν θα καταφέρει να διορθώσει το μπάχαλο που παρέλαβε μέσα στην ίδια τη σεζόν, εντούτοις το θέμα της παραμονής του και την ερχόμενη χρονιά, από κύκλους που πλέον δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα, διατηρείται ως ανοιχτό. Παρότι και πάλι τα καταφέρνει!

Ειπώθηκε και γράφτηκε ότι η ΑΕΚ παίζει (μεσοεπιθετικά) στην τύχη, σε μια περίοδο που όχι μόνο διορθώνεται εμφανώς και σε αυτό το κομμάτι, αλλά μέσα από τη δουλειά, προσπαθεί ακόμα και το να μεταλλάξει σε box to box μέσους τον Γαλανόπουλο και τον Κρστίτσιτς για να ανεβάσει περισσότερους παίκτες στην αντίπαλη περιοχή. Η εμπάθεια και η άγνοια οργιάζουν!

Κρατήστε όμως κι αυτό... Ο Χιμένεθ ξέρει ότι αυτή η αποστολή που του ανατέθηκε φέτος, ήταν η πιο δύσκολη εκ των τριών που ανέλαβε στις διαφορετικές έως σήμερα αφετηρίες μιας νέας πορείας στον πάγκο της ομάδας. Κακή ομάδα, με λειψές επιλογές, δίχως ιδιαίτερη μεταγραφική βοήθεια (τώρα ο Ισπανός, με υπομονή και δουλειά, εμφανίζει τον κανονικό Κρστίτσιστς), διαλυμένη ψυχολογία και παρατημένα αποδυτήρια. Κρατήστε ότι η αχαριστία και η αγνωμοσύνη τιμωρούνται. Κρατήστε ότι στο τέλος, αν δεν γίνουν τα σωστά, λογικά και πράγματα, θα σηκωθεί να φύγει από μόνος του.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ