OPINIONS

Ζεράλντες: Προσθήκη μίας χρήσης στην ΑΕΚ

Ζεράλντες: Προσθήκη μίας χρήσης στην ΑΕΚ

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την επικείμενη προσθήκη του Ζεράλντες, η οποία επιτυγχάνεται δίχως οψιόν αγοράς, επειδή ο προπονητής τον θεωρεί υπερ-απαραίτητο.

Το μότο των τελευταίων εβδομάδων στην ΑΕΚ είναι "να χτίσουμε την ομάδα που θα μπει στην Αγιά Σοφιά". Μεγαλόπνοο, φιλόδοξο, προς τη σωστή κατεύθυνση. "Όχι σε παίκτες δανεικούς χωρίς οψιόν" ήταν επίσης ένα άλλο μήνυμα που επικοινωνήθηκε, το είδαμε σε πρωτοσέλιδα, ουδέποτε διαψεύστηκε, φάνηκε να αποτελεί τον οδηγό για όσα έρχονται.

Η διαδικασία (αν)οικοδόμησης του ρόστερ που θα είναι "μπετό" σε βάθος τριετίας-τετρατίας ξεκίνησε με την απώλεια ενός εν ενεργεία διεθνούς μεσοεπιθετικού ο οποίος (δική μου η άποψη, δεκτές και οι αντιρρήσεις) στα 25 χρόνια του παραχωρήθηκε με ένα ποσό εξαιρετικά χαμηλό για την αξία και τις δυνατότητές του. Βέβαια, έτσι όπως τον "κακομεταχειρίστηκαν" αγωνιστικά, φτάσαμε στο σημείο να λένε κάποιοι "καλά είναι και τα 700 στο χέρι".

Εκτός ΑΕΚ λοιπόν ο Μπακασέτας, εντός αυτής ο Ζεράλντες. Δίχως οψιόν αγοράς! Εν ολίγοις, για να λέμε τα πράγματα ωμά κι όπως στην ουσία τους είναι, ο Πορτογάλος αποτελεί προσθήκη μιας χρήσης για να γίνει το χατήρι του προπονητή. Σύμφωνοι, ο Καρντόσο πρέπει να έχει την απόλυτη στήριξη για να παρουσιάσει αυτό που θέλει στο γήπεδο. Και κατά πως φαίνεται, δίχως Ζεράλντες ο ίδιος θα "χαλαστεί" πολύ γρήγορα και το εγχείρημά του θα ξεκινήσει με αρνητισμό.

Από την άλλη όμως, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η ΑΕΚ συναινεί στο να έρθει στην Ελλάδα ένας παίκτης για μία σεζόν, ο οποίος εφόσον πατήσει ξανά στα πόδια του, θα επιστρέψει στη Σπόρτινγκ, ώστε να βρει εκεί το ρόλο του στην ομάδα και να δικαιώσει όσους στη Λισαβόνα έχουν υψηλές προσδοκίες από εκείνον.

Κοινώς, για να παρουσιάσει ο Καρντόσο αυτό που έχει στο μυαλό του και να εδραιωθεί στον πάγκο της ομάδας, αποκτάται ένας ποδοσφαιριστής που εφόσον παίξει καλά, δεν θα μπει στην "Αγιά Σοφιά". Διότι αν όντως παρουσιάσει όσα η Σπόρτιγκ περιμένει από εκείνον, την επόμενη σεζόν σε αυτήν θα αγωνίζεται.

ΔΑΝΕΙΣΜΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΠΑΙΚΤΩΝ

Στο πολύ καλό σενάριο, ο Ζεράλντες θα κάνει στην Ελλάδα "παπάδες" και θα δικαιολογήσει το "buy out" των 45 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται στο υπάρχον συμβόλαιό του με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Η απορία άλλωστε υπήρχε εξ αρχής: ποια οψιόν αγοράς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως βατή για την ΑΕΚ, από τη στιγμή που υπάρχει τέτοιος όρος στο συμβόλαιο του παίκτη με την πορτογαλική ομάδα και γιατί αυτή να μπει σε νέα διαδικασία όταν υπάρχει εν ισχύ "buy out";

Η ιστορία των δανεισμών με ανέφικτη προοπτική, έχει ωφελήσει (αγωνιστικά) την Ένωση σε μικρό χρονικό ορίζοντα, όμως επί της ουσίας, κάθε επόμενο καλοκαίρι τη βάζει σε μπελάδες. Ο Αραούχο (δις) έχτισε τον ελληνικό μύθο του και επέστρεψε στη Λας Πάλμας για να καρπωθεί ένα τεράστιο συμβόλαιο πενταετίας, η ΑΕΚ έφαγε δύο καλοκαιρινούς μήνες για να πείσει τον Πόνσε που ξεκάθαρα δεν ήθελε Ελλάδα (αλλά έκανε το χατήρι της Ρόμα) και στο τέλος, εκείνη έμεινε αμανάτι.

Έμεινε με τη βαριά κληρονομιά των δύο Αργεντινών η οποία θα είναι ασήκωτη για κάποιον που θα έρθει και δεν θα είναι κοντινός σε ποιότητα και αξία. Το ίδιο θα κινδυνεύσει να πάθει και το ερχόμενο καλοκαίρι, αν ο Ζεράλντες αφήσει το στίγμα του στην Ελλάδα. Όλο το χειμώνα θα διαβάζουμε για την προσπάθεια να τον κρατήσει, τις κινήσεις, το πόσο ευχαριστημένος είναι στην Αθήνα και στο τέλος, θα πάρει των ομματιών του για να πάει εκεί όπου πράγματι είναι το ποδοσφαιρικό μέλλον του.

Η ΑΕΚ έχει ξεκάθαρα δώσει προτεραιότητα στο "πρότζεκτ Καρντόσο". Θέλει να της βγει ο προπονητής, να δικαιωθεί για την επιλογή της πολυεπίπεδης αλλαγής πλεύσης στο αγωνιστικό κομμάτι, να μπει μαζί του στο νέο γήπεδο. Προκειμένου να το πετύχει, θα κάνει και παραχωρήσεις τέτοιας μορφής, αναζητώντας το μεσοπρόθεσμο όφελος. Μια επιλογή που έχει τη λογική της, αλλά μαζί και την αδιάψευστη προσωρινότητά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΑΕΚ: Η εξέλιξη των έργων στο νέο της "στολίδι"
ΑΕΚ: Το σχέδιο για Μάνταλο - Λιβάγια
AEK: Η δουλειά δεν σταματά για τον Καρντόσο
Μπακασέτας: "Αγάπησα και αγαπώ την ΑΕΚ"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ