OPINIONS

AEK: Λαβωμένη, αλλά έβγαλε ψυχή!

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλι γράφει για τον Φορτούνη, που πήγε να πάρει μόνος του το ντέρμπι, για τα μέτρα που έδωσε το αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού στη "λαβωμένη", αλλά ψυχωμένη ΑΕΚ και για το ξεκάθαρο σχέδιο του Ουζουνίδη...

Ένα πολύ όμορφο ντέρμπι είδαμε στο ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός έφθασε κοντά σε μία μεγάλη νίκη, σε ένα πολύ σημαντικό "διπλό" μετά από τρία χρόνια σε ντέρμπι, αλλά πέταξε δύο φορές την ευκαιρία, να κερδίσει.

Ισοφαρίστηκε στο 90ό λεπτό, έφτιαξε την τέλεια αντεπίθεση στο 94ο, αλλά ο Φετφατζίδης με την εκτέλεση του, την πέταξε στα σκουπίδια. Η αλήθεια είναι πως η ομάδα του Μάρτινς θα μπορούσε να πάρει κάτι περισσότερο από τον ένα βαθμό, όμως πλήρωσε δικά της λάθη, παθογένειες και δεν εκμεταλλεύτηκε πως ούτε ο ΠΑΟΚ, ούτε η ΑΕΚ ήταν σε καλή αγωνιστική κατάσταση σε αυτά τα δύο παιχνίδια.

Στο ΟΑΚΑ οι "ερυθρόλευκοι" ήταν καλύτεροι, πιο δεμένοι αμυντικά στον άξονα. Ο Γκιλιέρμε, έπαιρνε σωστές τοποθετήσεις, κούμπωσε καλά με τον Καμαρά και τον βοήθησε να δώσει ενέργεια με τα τρεξίματα του, να πιέζει πιο ψηλά δίχως να χάνεται η συνοχή της ομάδας, καθώς σε αντίθεση με τον Μπουχαλάκη, ο Γκιλιέρμε τον κάλυπτε με τις τοποθετήσεις του. Ασφαλώς στο να έχει ο Ολυμπιακός σε μεγάλο βαθμό, ασφάλεια στον άξονα του έπαιξε σημαντικό ρόλο (και) η απουσία του Μάνταλου.

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΑΚΡΑ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΙΚΗ...

Ο Ουζουνίδης ακολουθεί το πλάνο με δύο αμυντικούς χαφ, τον Κλωναρίδη πίσω από τον φορ του και βάζει τον δημιουργό του στα άκρα. Χρησιμοποιώντας με ανάποδο πόδι τους Μάνταλο, Μπακασέτα, τους επιτρέπει να μπαίνουν προς τα μέσα και να λειτουργούν σαν δημιουργοί. Ο τραυματισμός του Μάνταλου, σε συνδυασμό με την μακρόχρονη απουσία του Λόπες ανάγκασε τον Ουζουνίδη να πετάξει αυτό το πλάνο στα σκουπίδια. Να πάει σε σχήμα με δυο μπακ στην δεξιά πλευρά και να χρησιμοποιήσει τον Μπακασέτα αριστερά. Η ΑΕΚ αναγκαστικά είχε πιο ενισχυμένα άκρα και πέτυχε συνολικά να αντιμετωπίσει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα τους δύο ακραίους του Ολυμπιακού. Ο Ποντένσε που έκανε όργια την περασμένη εβδομάδα και βασάνισε τον Βιεϊρίνια δεν κατάφερε να έχει την γεμάτη παρουσία που συνηθίζει, ενώ ο Χριστοδουλόπουλος ήταν άγραφος.

Ο Ολυμπιακός βασανίστηκε μέχρι το 25ο λεπτό, σε ένα διάστημα που η ΑΕΚ έβγαλε πολύ ενέργεια και απείλησε τρεις φορές με σουτ τον Γιαννιώτη. Ήταν φανερό, όμως πως δεν ήταν εύκολο στους παίκτες του Ουζουνίδη να περάσουν κάθετα τη μπάλα μέσα στην περιοχή και αναγκάζονταν είτε να σουτάρουν, είτε να πάνε τη μπάλα στα πλάγια. Η ΑΕΚ θα μπορούσε να κερδίσει το παιχνίδι αν ήταν σε θέση να βγάλει την ίδια ένταση για μεγαλύτερο διάστημα, όμως αυτό είναι το φετινό της πρόβλημα. Έχει λίγες λύσεις και είναι μία ομάδα που το όπλο της εγχώρια, είναι πως παίζει σε πιο υψηλή ένταση από τους αντιπάλους της.

ΠΗΓΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Μετά το 25ο λεπτό, ο ρυθμός της έπεσε, άρχισε να χάνει όπλα και το παιχνίδι φαινόταν να πηγαίνει προς την ομάδα του Μάρτινς. Για την ακρίβεια, στις ορέξεις του Φορτούνη. Αν για κάποιον άνθρωπο είναι άδικο, που δεν κέρδισε το παιχνίδι ο Ολυμπιακός, ήταν γιατί αν ερχόταν το διπλό, θα είχε την σφραγίδα του Φορτούνη. Αυτός ήταν που ξεμπλόκαρε τον Ολυμπιακό από το 25ο λεπτό και μετά, βλέποντας τους μεσοαμυντικούς του Ολυμπιακού να έχουν πρόβλημα να μεταφέρουν τη μπάλα, αλλά και να χάνεται η μάχη στις πλευρές. Ο Φορτούνης γυρνουσε συνεχώς χαμηλά και απελευθέρωνε το παιχνίδι της ομάδας του.

Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν τον άνθρωπο που έδειχνε πως είναι σε θέση να κρίνει το παιχνίδι, πέρα από την σημαντική δουλειά που έκανε στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου. Πέρασε μία εκπληκτική κάθετη μισό γκολ στον Χασάν, αλλά η μπάλα πήγε στο δοκάρι. Στο 58ο λεπτό και ενώ η ΑΕΚ έδειχνε να μένει από βενζίνη πέτυχε ένα τέρμα σφραγίδα της κλάσης του και της πραγματικά σπουδαίας μέρας που βρέθηκε. Σε ένα παιχνίδι που τακτικά τα υπόλοιπα όπλα των δύο ομάδων ήταν εξουδετερωμένα και σε ένα διάστημα που η ΑΕΚ έχανε όπλα, ο Φορτούνης έδειχνε ικανός να πάρει το ντέρμπι μόνος του. Στο 81ο λεπτό αντικαταστάθηκε, η ΑΕΚ κέρδισε μέτρα και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να ισοφαρίσει. Προσέξτε, δεν κατηγορώ τον Μάρτινς, πιθανότατα να μην άντεχε άλλο λόγω και του κτυπήματος που δέχθηκε από τον Μοράν. Ήταν άλλωστε οι συνθήκες του παιχνιδιού που προανέφερα, οι οποίες πιθανότατα να εξάντλησαν τον αρχηγό του Ολυμπιακού. Η πραγματικότητα είναι πως η έξοδός του επηρέασε σημαντικά την εικόνα των τελευταίων λεπτών.

ΕΒΓΑΛΕ ΨΥΧΗ

Στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού, η ΑΕΚ παρότι είχε χάσει παίκτες και δυνάμεις, είχε στο γήπεδο ποδοσφαιριστές που δεν είχαν ρυθμό, όμως κατάφερε να βάλει τον αντίπαλο της μέσα στην περιοχή του, πάλεψε με ψυχή και δικαιώθηκε. Βρήκε τέρμα με το μοναδικό τρόπο που μπορούσε, περνώντας την μπάλα στο πλάι, γεμίζοντας την περιοχή και ψάχνοντας τη σέντρα. Δεν μπορεί να πει κανείς πως ο Ολυμπιακός ήταν άτυχος. Είχε απέναντι του έναν ταλαιπωρημένο αντίπαλο και του έδωσε μέτρα, επίσης δεν πλήρωσε την πρώτη του αδράνεια. Η άμυνα του και συγκεκριμένα ο Βούκοβιτς έχασε στο 88ο λεπτό τον Λαμπρόπουλο και γλίτωσε, δύο λεπτά αργότερα, ο Γκιλιέρμε που είχε καλές τοποθετήσεις εκτός περιοχής και έδωσε αμυντική ασφάλεια, έχασε την μάχη στον αέρα από τον Μπακασέτα και ήρθε η ισοφάριση.

ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ

Ένα αποτέλεσμα που δεν ικανοποιεί επί της ουσίας κανέναν, καθώς δίνει το δικαίωμα στον ΠΑΟΚ, να πάρει προβάδισμα τριών βαθμών. Όμως με τον τρόπο που ήρθε, τους επιτρέπει να συνεχίσουν χωρίς αναταράξεις. Οι "ερυθρόλευκοι" πήραν εκτός έδρας βαθμό σε ντέρμπι πρωταθλήματος μετά από 3 χρόνια και 6 συνεχόμενες ήττες απέναντι σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Η ΑΕΚ κρατήθηκε με την αντίδραση που έβγαλαν οι παίκτες της και από το γεγονός πως παρότι πληγωμένη βρήκε γκολ ισοφάρισης στο 90 και έμεινε όρθια. Η αλήθεια, πάντως, είναι πως το ποδόσφαιρο έντασης που παίζει, προκαλεί απώλειες και με δεδομένο πως το ρόστερ είναι κοντό, το πρόβλημα φαντάζει μεγάλο. Ένα χαμόγελο μπορεί να δώσει η ολιγόλεπτη παρουσία του Μπογέ. Έχει τεράστια ανάγκη έναν ακόμα δημιουργό ο Ουζουνίδης, ώστε να μπορεί να εφαρμόσει την τακτική του και όταν ο Μάνταλος δεν θα είναι στο γήπεδο, αλλά φυσικά είναι απαραίτητος ακόμα ένας πόλος δημιουργίας και ποιότητας.

Στον Ολυμπιακό είναι φυσιολογικό να πέσει το ανάθεμα στον Φετφατζίδη. Πράγματι το τελείωμα του ήταν απογοητευτικό και ο Χασάν είχε τελείωμα μισό γκολ στην τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου, όμως έκανε ένα αξιοπρεπές σουτ, απλά στάθηκε άτυχος. Του Φετφατζίδη για την κρισιμότητα της στιγμής ήταν απαράδεκτο. Είναι πράγματα που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, απλά ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής ποτέ δεν έχει δείξει πως μπορεί να είναι ουσιαστικός όταν καίει η μπάλα και αυτός είναι ο κύριος λόγος που έχει ξεσπάσει περισσότερος θόρυβος. Φαντάζει, όμως, δύσκολο να πετύχει ο Ολυμπιακός τους στόχους που έχει θέσει με τόσο παθητικό αμυντικό δίδυμο. Στα πρώτα 25 λεπτά η ΑΕΚ βρήκε τελειώματα χωρίς να καταφέρει με κάποια κάθετη συνεργασία να ανοίξει τις γραμμές του Ολυμπιακού. Ο μοναδικός λόγος ήταν πως το δίδυμο στόπερ έκανε πίσω βήματα. Ασφαλώς και χειρότερη εικόνα δείχνει ο Βούκοβιτς, αν στο 88ο λεπτό ο Λαμπρόπουλος ενεργούσε διαφορετικά, σήμερα θα κάναμε διαφορετική συζήτηση και το ανάθεμα στα σόσιαλ θα το έτρωγε αυτός, όχι ο Φετφατζίδης.

ΤΟΥ ΕΛΕΙΨΑΝ ΟΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

AEK: Λαβωμένη, αλλά έβγαλε ψυχή!

Η ΑΕΚ ασφαλώς και κρατά το γεγονός πως λαβωμένη αντέδρασε και πήρε έναν βαθμό που την κρατά ζωντανή στην μάχη του τίτλου και της επιτρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με ηρεμία και αυτοπεποίθηση. Στην πραγματικότητα είναι η ομάδα που έχει το πιο ξεκάθαρο σχέδιο, προσπαθεί να παίξει πιο σύγχρονα και πιο γρήγορα από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, όμως το ρόστερ είναι μικρό, οι παίκτες καταπονούνται και βγάζουν τραυματισμούς, που κάνουν δύσκολα διαχειρίσιμη τη συνέχεια του πρωταθλήματος...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ