OPINIONS

Αϊτόρ, μεταγραφή κανονικού Παναθηναϊκού

Αϊτόρ, μεταγραφή κανονικού Παναθηναϊκού

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Αϊτόρ που διαθέτει όλα τα προσόντα να κάνει τη διαφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να εκτοξεύσει την αξία του σε διεθνές επίπεδο.

Στις 11 Μαΐου πολύ έγκαιρα και κόντρα στα ρεπορτάζ των ημερών, που έλεγαν πως βρίσκεται χαμηλά στην λίστα του Ρόκα, ανέφερα πως ο Αϊτόρ είναι ο πρώτος στόχος του Ισπανού τεχνικού διευθυντή.

Στις 26 Μαΐου έγραψα πως η συγκεκριμένη μεταγραφή μπήκε στην τελική ευθεία, ο Ισπανός τεχνικός διευθυντής πήρε το οκ από τον Γιάννη Αλαφούζο να αγγίξει και τελικά να ξεπεράσει το ταβάνι που έχει δυνατότητα να κάνει σε συμβόλαιο ο σύλλογος, για να κλείσει για τρία χρόνια τον Αϊτόρ.

Αναμφίβολα πρόκειται για την κορυφαία μεταγραφική κίνηση των τελευταίων τριών χρόνων, από πλευράς αξίας, χρημάτων που δαπανήθηκαν, αλλά κυρίως προοπτικής. Φέρνει έναν ποδοσφαιριστή σε θέση που του λείπει, σε πολύ καλή ποδοσφαιρική ηλικία, που διαθέτει όλα τα στοιχεία να κάνει στην χώρα μας την διαφορά.

Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

OΑϊτόρ στην πράξη φωτογραφίζει το μοντέλο που θέλουν να ακολουθήσουν στον Παναθηναϊκό, εκμεταλλευόμενη την αγορά της Ισπανίας. Να βρουν αξία σε ποδοσφαιριστές που έχουν αποκτήσει ποδοσφαιρικές βάσεις στο πιο υψηλό επίπεδο, που έχουν ποιότητα ικανή να κάνει την διαφορά στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσουν σε μία από τις μεγάλες ομάδες της Primera.

Ο Αϊτόρ στην Ισπανία, δεν μπόρεσε να βρει την παραμικρή ευκαιρία, σε Μπαρτσελόνα, Βιγιαρεάλ, Σεβίλλη. Πήγε με 120.000 ευρώ στην Τβέντε σε ηλικία 22 ετών έχοντας παίξει μόνο σε ομάδες τρίτης κατηγορίας στην πατρίδα του. Κατάφερε όμως να ξεχωρίσει και να κάνει μεγάλη διαφορά. Αυτός ήταν και ο λόγος, που όταν ενημερώθηκα πως ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής ήταν ο πρώτος στόχος του Ρόκα, θεώρησα πως είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη μεταγραφή, καθώς ο ποδοσφαιριστής είχε ξεχωρίσει.

Τη πρώτη χρονιά ήταν ο κύριος λόγος που η Τβέντε ανέβηκε κατηγορία, πετυχαίνοντας 13 τέρματα και δίνοντας 8 ασίστ. Φέτος αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε ομάδα πρώτης κατηγορίας. Ήταν εξαιρετικός, σε 21 παιχνίδια πέτυχε 7 τέρματα και έδωσε 7 ασίστ.

ΑΕΡΙΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ

Έχει μία πολύ ανεπτυγμένη ικανότητα στο να τρέχει αέρινα με την μπάλα στην πλευρά, κερδίζει με ευκολία φάουλ, είναι τρίτος στο πρωτάθλημα Ολλανδίαςσε αυτήν την κατηγορία, μετρώντας 2,8 κερδισμένα φάουλ το παιχνίδι. Διαθέτει ποιοτική και στοχευμένη σέντρα, κάτι που φαίνεται τόσο σε ροή αγώνα όσο και σε στημένα.

Έχει την ικανότητα που κάνει τόσο μεγάλη διαφορά φέτος στον Ολυμπιακό, με τον Βαλμπουενά. Ασφαλώς και ο Γάλλος είναι ένας φτασμένος ποδοσφαιριστής, με μία τεράστια εμπειρία και διαδρομή και την ικανότητα του, να κοιτά τον φορ και να του περνά εν στάση την τέλεια σέντρα, την έχει απίστευτα ανεπτυγμένη.

Σαν πρώτη ύλη πάντως και ο Αϊτόρ, έχει ανεπτυγμένη την δυνατότητα να βλέπει τον επιθετικό και να του φέρνει την μπάλα συστημένη εκεί που επιθυμεί για να εκτελέσει. Οι σέντρες του είναι σπουδαίες.

Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ

Έχει τον συνδυασμό που ψάχνουν πλέον οι προπονητές στους παίκτες που κάνουν την διαφορά παίζοντας στα άκρα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Τρεξίματα με μπάλα, κινήσεις στον χώρο και τελειώματα εξτρέμ, μαζί με δημιουργία και κάθετη πάσα δεκαριού. Στην πράξη ο Αϊτορ είναι ένα σύγχρονος με διασκελισμό, δημιουργός από τα δεξιά.

Που διαθέτει κίνηση στον χώρο, ικανή να βοηθήσει τον παίκτη άξονα να δημιουργήσει για τον ίδιο και με την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη άνεση και συχνότητα μέσα στο παιχνίδι, να αξιοποιήσει ο ίδιος, με όλους τους τρόπους κίνηση συμπαίκτη του. Ταυτόχρονα, του αρέσει να παίρνει την μπάλα στην πλευρά και να την τρέχει, εκεί έχει μία κατάχρηση, που οδηγεί σε απώλεια κατοχής, κάτι που ο προπονητής θα πρέπει να το δουλέψει μαζί του.

ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ

Η Τβέντε του έκανε συμβόλαιο 120 χιλιάρικα το χρόνο, για δύο χρόνια και ο Αίτορ, έπαιξε σαν ποδοσφαιριστής που αξίζει πολύ παραπάνω χρήματα. Ο Παναθηναϊκός τον κλείνει με 400 χιλιάρικα τον χρόνο και βλέπω έναν ποδοσφαιριστή με προσόντα, ποιότητα που μπορεί να αγωνιστεί για τα διπλάσια χρήματα. Έναν ποδοσφαιριστή που με μόλις μία σεζόν, σε πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας κατάφερε να εκτοξεύσει την τιμή του στο transfermarkt, από τα 350 χιλιάρικα που άξιζε όταν τον απέκτησε η Τβέντε στα 2 εκ ευρώ.

Λόγω της κρίσης του κορονοϊου, η τιμή του σήμερα είναι στα 1,6 εκ ευρώ. Ο Παναθηναϊκός απέκτησε έναν ποδοσφαιριστή, που είναι έτοιμος να κάνει διαφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα και να εκτοξεύσει την αξία του. Δημιουργεί μία επιθετική τριάδα με Χατζηγιοβάννη, Καρλίτος, Αϊτόρ, ικανή να παίξει γρήγορο, ελκυστικό για τον κόσμο ποδόσφαιρο και ειδικά σε παιχνίδι χώρου, να γίνεται πολύ επικίνδυνη. Χρειάζεται φυσικά έναν προπονητή που να έχει την ικανότητα, να δημιουργήσει ένα σκληρό ανταγωνιστικό σύνολο.

Όσο φιλόδοξες και να είναι οι επιλογές, τα πρότζεκτ για να μπορέσουν να συνεχιστούν, χρειάζονται αποτελέσματα που να το επιτρέψουν. Σε κάθε περίπτωση, ο Ρόκα έκανε μία σπουδαία μεταγραφική επιλογή, ο Αϊτορ έχει τα προσόντα για να κάνει διαφορά στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ανακοινώθηκε ο Αϊτόρ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ