OPINIONS

Άξιζε αυτόν τον θρίαμβο ο Άρης

Άξιζε αυτόν τον θρίαμβο ο Άρης

Ο Άρης είναι η τρίτη καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ δεν είναι τόσο καλός όσο θέλουν να πιστεύουν οι οπαδοί του. Ο Τσάρλυ γράφει για το 4-2 του "Κλεάνθης Βικελίδης".

Με εμφατικό τρόπο έσπασε το αήττητο ρεκόρ του ΠΑΟΚ. Ο Άρης στο ντέρμπι του Βορρά πέτυχε μία μεγάλη νίκη την οποία την άξιζε πολύ. Το έγραψα και στο κείμενο πριν το παιχνίδι, το λέω με μεγάλη συχνότητα στην εκπομπή.

Ο φετινός Άρης είναι με διαφορά η τρίτη καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος και χρειάζεται να προσέξει κάποιες λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την αμυντική λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του για να μπορέσει να αποκτήσει διάρκεια στα αποτελέσματα του.

ΡΕΒΑΝΣ

Όταν έχεις ικανότητα στη δημιουργία, κάποια στιγμή, θα έρθει και ένα παιχνίδι που όλα θα γράφουν. Αυτό συνέβη την ιδανική στιγμή για την ομάδα του Άρη. Οι οπαδοί του πήραν μία μεγάλη ρεβάνς, για όσα έχουν ζήσει τα τελευταία χρόνια. Ασφαλώς και δεν είναι το ίδιο, να βλέπεις τον αιώνιο σου αντίπαλο να κατακτά τρόπαια, να αναγκάζεσαι να φύγεις από την πόλη για να μη ζήσεις το κλίμα, με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να πανηγυρίζουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά σίγουρα έδωσαν κι αυτοί ένα πολύ ισχυρό χτύπημα. Πήραν τη δική τους ρεβάνς.

Η ΜΟΙΡΑΙΑ ΦΑΣΗ

Αν πρέπει να νοιώθουν κάπου άτυχοι στον ΠΑΟΚ, είναι από το γεγονός πως το παιχνίδι στο 17λεπτό ήταν ισόπαλο. Σε ένα διάστημα που οι παίκτες του Φερέιρα έκαναν ότι ήθελαν στον αγωνιστικό χώρο, είχαν προηγηθεί στο σκορ και δημιουργούσαν προϋποθέσεις, για πιο ευρύ προβάδισμα, είδαν την πρώτη φορά που ανάσανε ο αντίπαλος, να ισοφαρίζει.

Η μοιραία φάση, ήταν αυτή στο 12λεπτό. Αμέσως μετά το γκολ του Σβιντέρσκι με ένα "Βικελίδης", παγωμένο να αρχίζει να αποδοκιμάζει τους παίκτες του Άρη, που έμοιαζε να μην έχουν σωστή τακτική κατεύθυνση στον αγωνιστικό χώρο, ο Μίσιτς είχε μία τεράστια ευκαιρία να κάνει το 0-2. Πήρε μία πάσα από τον Λημνιό που ακινητοποίησε την αντίπαλη άμυνα, είχε όλη την απέναντι γωνία ανοιχτή, επιχείρησε πέφτοντας ένα αδύναμο πλασέ και έκανε δώρο στον Κουέστα.

ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΕΣΠΟ

Στο κείμενο που είχα γράψει πριν το ντέρμπι, φωτογράφισα τι παιχνίδι πρόκειται να παρακολουθήσουμε, τα τακτικά πλεονεκτήματα που έχουν οι δύο ομάδες και που θα χτυπήσουν.

Υπήρχαν κάποια δεδομένα, που όλα έπαιξαν τον ρόλο τους.

Και οι δύο ομάδες, δεν είχαν το καλό αμυντικό τους δίδυμο. Η απουσία του Κρέσπο αποδείχτηκε καταλυτική. Είναι δεδομένο πως τόσο ο Βαρέλα, όσο και ο Ίνγκασον ταιριάζουν καλύτερα να παίζουν με τον Ισπανό. Πρόκειται για βαριά κορμιά, που έχουν συνηθίσει να έχουν πάντα τον Κρέσπο να τους καλύπτει και έχουν συνηθίσει να παίζουν δεξιά. Ο Βαρέλα, προερχόμενος από τραυματισμό, έπρεπε και με τον Ίνγκασον να δέσει και αριστερά να αγωνιστεί.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ 17 ΛΕΠΤΑ

Ο Ένινγκ πήρε την απόφαση να κρατήσει τον Ρόουζ στα δεξιά και να παίξει με αμυντικό δίδυμο τους Δελήζηση, Βέλεθ. Αυτή η επιλογή, έμοιαζε για 17 λεπτά καταστροφική. Όπως όριζε η λογική, τα ανεβάσματα του Γιαννούλη δεν θα μπορούσε να τα ακολουθήσει ο Φετφατζίδης και το γεγονός αυτό θα έφερνε μεγάλη πίεση στον Ρόουζ.

Αυτήν τη συνθήκη, ο ΠΑΟΚ δεν την εκμεταλλεύτηκε στο βαθμό που θα έπρεπε. Δημιούργησε πανικό στα πρώτα 17 λεπτά, στην συνέχεια όμως αρκέστηκε, μόνο σε αυτά που μπορούσε να βγάλει ατομικά ο Γιαννούλης.

ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΒΑΝΤΑΖ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ

Στο ξεκίνημα οι φάσεις ξεκινούσαν από την δυσλειτουργία που δημιουργούσε στην αμυντική διάταξη του Άρη η συγκεκριμένη συνθήκη, με τον ΠΑΟΚ να μεταφέρει τη μπάλα στο απέναντι γήπεδο. Με αυτόν τον τρόπο, ήρθεη φάση που άνοιξε το σκορ, όσο και οι επιθετικές προσπάθειες στο πρώτο κομμάτι του παιχνιδιού.

Βρέθηκε σε πολύ άσχημη ημέρα ο Βιεϊρίνια, ήταν πολύ βαρύς, δεν του έβγαιναν οι προσπάθειες του και όσο πέρναγε ο χρόνος, δεν βοηθούσε τον Γιαννούλη, για να παίξει μαζί του. Σε όλο το παιχνίδι ήταν φανερό, πως όποτε έπαιρνε τα μέτρα ο Γιαννούλης, δεν μπορούσε να τον αντιμετωπίσει ο Ρόουζ, καθώς δεν έχει την ευκινησία μπακ.

Ο τρόπος όμως που προσπάθησε να αναδείξει αυτό το πλεονέκτημα ο ΠΑΟΚ, δεν ήταν οργανωμένος και αναλώθηκε σε ατομικές προσπάθειες του μπακ του, με σκοπό να φθάσει μέχρι τέρμα και να περάσει την τελική πάσα. Δηλαδή τα έβαζε με ολόκληρη την αντίπαλη άμυνα.

ΕΝΤΑΣΗ, ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Επαναλαμβάνω πως η μεγάλη τύχη του Άρη, δεν ήταν που σκόραρε σε όλες τις τελικές, αλλά που στα πρώτα 17 λεπτά που ψαχνόταν και ταλαιπωρούνταν από μία τακτική επιλογή του προπονητή του, βρήκε γκολ ισοφάρισης. Από εκεί και πέρα, είχε μεγαλύτερη ενέργεια στον αγωνιστικό χώρο και αξιοποίησε στο μέγιστο βαθμό τη μεγάλη αδυναμία του ΠΑΟΚ.

Το γράφω συχνά, όμως το Ελληνικό πρωτάθλημα δεν βοηθάει. Δεν υπάρχουν πολλές ομάδες, ικανές να βγάλουν ένταση όταν κερδίζουν την μπάλα και να γνωρίζουν πώς να κινηθούν και να αναπτυχθούν με ποιότητα και ταχύτητα. Για τον Άρη εκφράζομαι σε κάθε ευκαιρία κολακευτικά, γιατί μπορεί και το κάνει.

Είναι ένα σύνολο που ξέρει πώς να δημιουργεί. Στο ντέρμπι, από την στιγμή της ισοφάρισης και μετά, έβγαλε μία απίστευτη ένταση στο μαρκάρισμα στο μεσαίο μπλοκ. Οι παίκτες του Ένινγκ πήγαιναν επιθετικά στο μαρκάρισμα και όταν κέρδιζαν μπάλα ήταν πολύ επικίνδυνοι. Ο ΠΑΟΚ έχει έτσι κι αλλιώς θέμα στις επιστροφές, απουσιάζει από τον άξονα του κάποιος χαφ να παίζει ισόποσα σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού και τα πράγματα τα έκαναν ακόμα πιο δύσκολα τόσο η απουσία του Κρέσπο, όσο από και η παρουσία του Λάρσον.

Ο ΛΑΡΣΟΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ

Είχα εστιάσει την ανάλυση μου στον Σουηδό. Ο Γερμανός προπονητής, είχε το κατάλληλο εργαλείο για να εκμεταλλευτεί, τον κενό χώρο που αφήνει ανάμεσα της η τετράδα των Βαρέλα, Ίνγκασον- Μαουρίτσιο, Μίσιτς. Τετράδα με δύο μπαλάτους χαφ και δύο βαρύκορμους αταίριαστους για να συνθέσουν δίδυμο στόπερ, όπου ο ένας στόπερ και ο ένας χαφ προερχόντουσαν από σοβαρούς τραυματισμούς.

Είχε σχεδιάσει ο Ένινγκ να χτυπήσει στην απουσία καθαρού 6αριού με τον Λάρσον, η ενημέρωση που έχω, είναι πως το δούλευε στις προπονήσεις και ήθελε να χτυπήσει με τον Σουηδό. Η επιλογή του Φερέιρα να ξεκινήσει τον φανερά ανέτοιμο για 90λεπτό Μαουρίτσιο, αντί του Αγκούστο, του έκανε ακόμα πιο εύκολη την αποστολή. Πήρε και ψυχολογία από το γκολ που πέτυχε στην πρώτη φάση που ξεμύτισε ο Άρης και στην συνέχεια πέταγε.

Ο χώρος ανάμεσα στα στόπερ και στο δίδυμο χαφ του ΠΑΟΚ, άνηκε στον Σουηδό, ήταν μεγάλος και ικανός να αλλάξει τις ισορροπίες.

ΔΥΟ ΓΚΟΛ ΜΕ ΣΤΗΜΕΝΑ

Στο ποδόσφαιρο με μία τακτική επιλογή, κάτι κερδίζει κάτι χάνεις. Ο Ένινγκ ταλαιπώρησε την ομάδα του, αμυντικά με την επιλογή του να βάλει τον Ρόουζ μπακ, όμως κέρδισε σε ύψος. Από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ, δεν μπορούσε να τιμωρήσει στο βαθμό που έπρεπε την αδυναμία του, το ποδόσφαιρο τον τιμώρησε. Με δύο στημένα, πήρε ένα προβάδισμα που θα μπορούσε να το βρει και με ποδόσφαιρο χώρου, όπως και έφτιαξε το τέταρτο τέρμα του Σάσα και το τέρμα από θέση οφσάιντ νωρίτερα του Φετφατζίδη.

Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΠΑΟΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΟΣ

Το αήττητο 51 παιχνιδιών, είναι μεγάλο κατόρθωμα και σίγουρα δεν ήρθε τυχαία. Από ένα σημείο και μετά, όμως άρχισαν να επαναπαύονται στο αήττητο και να μην βλέπουν πως το έχουν κρατήσει συγκυριακά.

Το αναφέρω συνέχεια, ο φετινός ΠΑΟΚ του Φερέιρα είναι υπερτιμημένος, είναι μία ομάδα που δεν είναι πολύ παιγμένοι και δεν έχει δοκιμαστεί στα δύσκολα. Αποκλείστηκε νωρίς από την Ευρώπη, κάτι που την οδήγησε να παίζει με την καλύτερη δυνατή ομάδα, στα παιχνίδια της Super League. Παρότι ο Πορτογάλος τεχνικός είχε όλο το χρόνο να τα ετοιμάσει, δεν κέρδισε στον πρώτο γύρο ούτε ένα ντέρμπι.

Μέσα στην Τούμπα γλίτωσε στην τελευταία φάση του αγώνα την ήττα από Άρη και Παναθηναϊκό. Διαφημίστηκε υπερβολικά η εμφάνιση με την ΑΕΚ, τελικά όμως μόνο ο ΠΑΟΚ δεν κέρδισετην ΑΕΚ στον πρώτο γύρο. Έπαιξε σαν κατώτερος και με παθητικό τρόπο στο Καραϊσκάκης. Μπορεί οι οπαδοί του ΠΑΟΚ να ενοχληθούν, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα.

Στο πέμπτο ντέρμπι ήρθε η 4άρα. Πλέον ήρθε η ώρα, να σταματήσουν να εθελοτυφλούν και να κοιτάξουν την πραγματικότητα. Ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα έχει παίξει πέντε ντέρμπι, δεν έχει κερδίσει κανένα, έχει ρεκόρ 0-4-1και δεν ήταν σε κανένα καλύτερος.

Ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΔΙΚΌ ΤΟΥ ΓΚΙΓΙΕΡΜΕ

Δεν ξέρω ποιες είναι οι δυνατότητες της ομάδας, λόγω FFP, αλλά από το ρόστερ λείπει ένας κεντρικός χαφ, που να μπορεί να λειτουργεί με ένταση στο ανασταλτικό κομμάτι. Σε ένα μεγάλο ποσοστό παιχνιδιών, στο Ελληνικό πρωτάθλημα αυτό δεν φαίνεται, καθώς χρειάζεται από τους χαφ μόνο να δημιουργήσουν. Σε παιχνίδια λοιπόν, που αξιολογείται ο Μίσιτς για όσα κάνει με την μπάλα, για το δικό μας αργό ποδόσφαιρο κάνει μία χαρά δουλειά.

Όταν ανεβαίνει το επίπεδο του ανταγωνισμού και καλείσαι να παίξεις σε μεγαλύτερη ένταση, σε παιχνίδι ίσων μέτρων, χρειάζεται να μπορείς να αντιδράσεις με ταχύτητα και όταν χάνεται η μπάλα. Αυτό το στοιχείο, δεν το έχει κανένα από τα διαθέσιμα δίδυμα του ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει τον δικό του Γκιγιέρμε.

ΉΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

Ο Φερέιρα μετρά πέντε ντέρμπι χωρίς νίκη, κρατιόταν από την πρωτιά και το αήττητο. Το αήττητο έσπασε, δεν αποκλείεται αύριο να χάσει και την πρωτιά. Για να πάρει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ, θα πρέπει πρώτα να καταλάβει, πως φέτος δεν είναι καλός, τρέχει μία προβληματική χρονιά που δεν έχει κερδίσει ούτε ένα απαιτητικό παιχνίδι. Να βελτιωθεί, να φθάσει στο σημείο να μπορεί να κερδίζει απαιτητικά παιχνίδια, καθώς ο τίτλος, θα κριθεί στα play off δηλαδή σε πρωτάθλημα με συνεχόμενα ντέρμπι.

ΕΧΕΙΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ

Ο Άρης άξιζε, αυτόν τον θρίαμβο, είναι πολύ καλύτερη ομάδα από ότι έδειχναν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του και η θέση στην βαθμολογία του. Καιρός είναι να πιστέψει περισσότερο στον εαυτό του και να κυνηγήσει αυτά, που αξίζει με βάση την ικανότητα που έχει στο δημιουργικό κομμάτι.

Το δύσκολο είναι να μπορείς να χτίσεις συνεργασίες και να δημιουργείς καθαρές ευκαιρίες με συχνότητα. Ο Άρης το δύσκολο το έχει πετύχει σε σημαντικό βαθμό, μένει να βελτιώσει κάποιες παθογένειες, που θέλουν γνώση των αδυναμιών, δουλειά και συγκέντρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ