OPINIONS

Αποστολή εξετελέσθη

CHAMPIONS LEAGUE / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΠΑΟΚ - ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
CHAMPIONS LEAGUE / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΠΑΟΚ - ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος από το πρώτο του επίσημο παιχνίδι κατάφερε κάτι σπουδαίο, να κάνει ένα βήμα περισσότερο από την περσινή χρονιά.

Η επικράτηση επί της Μπεσίκτας ήταν το προαπαιτούμενο για να παραμείνει σε εφαρμογή το πλάνο του Ρέμπε και της διοίκησης για την φετινή σεζόν. Κρατά ανοιχτό το όνειρο για την πρώτη συμμετοχή του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Champions League, αλλά το πιο σημαντικό όμως είναι, πως εξασφάλισε την είσοδο και τα χρήματα των ομίλων του Europa.

ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΛΕΝΣ

Σε μεγάλο βαθμό φάνηκαν όσα ανέφερα στο κείμενο που έγραψα λίγες ώρες πριν το παιχνίδι. Η κλήρωση είχε ανοίξει τον δρόμο στον ΠΑΟΚ και το μόνο που χρειαζόταν η ομάδα του Φερέιρα ήταν να είναι έτοιμη και καλά διαβασμένη για να εκμεταλλευτεί τα κενά της Μπεσίκτας και να χτυπήσει στην άδεια δεξιά της πλευρά.

Ήταν δεδομένο πως στην πλευρά που θα κάλυπτε αναγκαστικά ο Λενς, θα υπήρχε πετρέλαιο. Ο ΠΑΟΚ αποδείχτηκε πως είχε διαβάσει τον χώρο που έπρεπε να χτυπήσει, ήταν απόλυτα κυνικός και μέχρι να ξυπνήσει ο Τούρκος προπονητής, πήρε προβάδισμα τριών τερμάτων.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΤΖΟΛΗ

Οι παίκτες του Φερέιρα και στα τρία τέρματα που πέτυχαν ανέδειξαν την αδυναμία του επιθετικού εξτρέμ Λενς να λειτουργήσει τακτικά σαν ακραίος αμυντικός. Έλαμψε το αστέρι του Τζόλη.

Ήταν εντυπωσιακή η ποιότητα ψυχραιμία στην εκτέλεση για ένα παιδί της ηλικίας του στο πρώτο τέρμα, έκοψε τέλεια στον χώρο και πέτυχε με ένστικτο γκολτζή το δεύτερο γκολ, έτρεξε ξανά στον χώρο που του είχε ζητηθεί στο τρίτο τέρμα και το σέρβιρε στον Πέλκα. Αγωνίστηκε εκεί που ο ΠΑΟΚ έπρεπε να πατήσει την Μπεσίκτας και κατάφερε να την τσακίσει να αναδείξει με την ποιότητα του, την αχίλλειo πτέρνα του αντιπάλου.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΚΠΟΜ

Μεγάλη συνεισφορά στην νίκη του ΠΑΟΚ είχε ο Ακπόμ. Ο αθλητικός φορ έκανε τις κινήσεις που χρειαζόταν για να αναδείξει το πρόβλημα που είχε η Μπεσίκτας ανάμεσα στον παλαίμαχο Βίντα και στον Λενς. Είναι εντυπωσιακή η ικανότητα του, να δημιουργεί ρήγματα με την ταχύτητα του και να φτιάχνει τους παίκτες που παίζουν κοντά του.

Ο Άκπομ είναι από τους σέντερ φορ που μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά, να κάνουν σμπαράλια με την ενέργεια τους μία άμυνα χωρίς να χρειαστεί να σκοράρουν. Είναι δύσκολο να έχεις αυτόν τον ποδοσφαιριστή από την αρχή της σεζόν, να μην σου αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα τραυματισμών και να μην πάρεις σημαντικά οφέλη στο αργό ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το γεγονός πως το κατάφερε ο ΠΑΟΚ, είναι από τα πολλά περίεργα που έγιναν την περσινή χρονιά. Ας μην ξύνουμε όμως άλλο πληγές, στον ΠΑΟΚ θέλουν να αφήσουν πίσω την περσινή σεζόν, να κάνουν μία νέα αρχή και η νίκη επί της Μπεσίκτας βοηθά σε αυτήν την κατεύθυνση.

Είμαι πεπεισμένος πως αν δεν τον πειράξει ο Φερέιρα τον Ακπόμ από την βασική ενδεκάδα, θα πραγματοποιήσει μία σπουδαία χρονιά. Το ζήτημα είναι πως θα χειριστεί την συγκεκριμένη περίπτωση ο ΠΑΟΚ, καθώς το συμβόλαιο του λήγει το επόμενο καλοκαίρι.

Να επιστρέψουμε όμως στο παιχνίδι, ο Ακπόμ στο δεύτερο τέρμα έκανε ένα απίστευτο σπριντ, πρόλαβε την μπάλα και κατάφερε πέφτοντας να την γυρίσει στον Τζόλη, στο τρίτο βγήκε εκτός περιοχής υποδέχτηκε την μπάλα, δημιούργησε χώρο για να κινηθούν οι Τζόλης, Πέλκας, πάσαρε στην κίνηση του Τζόλη, με τον μικρό να προσφέρει έτοιμο γκολ στον Πέλκα. Στην πράξη ο Ακπόμ και ο μικρός εκτέλεσαν άψογα το σχέδιο του προπονητή τους. Έβαλαν το μαχαίρι στην πληγή της Μπεσίκτας και την σκότωσαν πριν ξεκινήσει η μάχη.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΤΡΕΞΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Δεν μου αρέσει να μένω σε ένα αποτέλεσμα και να δημιουργώ ψεύτικές εντυπώσεις. Ο ΠΑΟΚ δεν σκότωσε κανένα θηρίο έκανε το καθήκον του. Είχε μία αβανταδόρικη κλήρωση, με μία ομάδα με δυνατό όνομα που είχε χάσει σημαντικούς παίκτες κορμού, χωρίς να τους αναπληρώσει, απουσίες που την έκαναν εύθραυστη.

Είναι πράγματα που είχα αναφέρει στην ανάλυση που έκανα πριν από το παιχνίδι. Ασφαλώς για να κερδίσει ακόμα και σε αυτήν την κατάσταση την Μπεσίκτας, χρειαζόταν να είναι καλύτερος από ότι πέρυσι, να έχει σχέδιο, να λειτουργήσει σαν σύνολο και να έχει γνώση του αντιπάλου.

Αυτά τα στοιχεία πράγματι υπήρχαν, όπως και υπήρχε μία αθλητικότητα, επιθετικά τρεξίματα που έλειπαν την περσινή χρονιά και δημιουργούν αισιοδοξία για μία καλύτερη σεζόν. Αυτό που δεν υπήρχε ήταν συνοχή και πίεση στο μεσαίο μπλοκ.

Αντίθετα και σε χρονικά διαστήματα που έπρεπε να σβήσει τον ρυθμό, άφηνε ελεύθερους χώρους που επέτρεπαν στους παίκτες της Μπεσίκτας να μεταφέρουν την μπάλα και να διεκδικήσουν να μπουν στο παιχνίδι.

ΤΟ 3-4-3 ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΑΦΑΡΑ

Ο Φερέιρα αυτές τις 25 ημέρες δούλευε το παιχνίδι με την Μπεσίκτας. Προσπάθησε να εξελίξει το 3-4-3 που του έφερε μία αμυντική συνοχή και κάποια καλά αποτελέσματα στα τελευταία παιχνίδια των playoffs. Με την συγκεκριμένη τακτική νοιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην τελευταία γραμμή άμυνας και όταν ο αντίπαλος παίζει ψηλά και προσπαθεί να ελέγξει την κατοχή, μπορεί να κάνει άμεσες επιθέσεις, να χτυπά με ταχύτητα στην πλάτη της άμυνας και να είναι πραγματικά απειλητικός, κάνοντας επίθεση με λίγους παίκτες.

Στο ημίχρονο είχε βρει τρία τέρματα, έχοντας μία κατοχή μπάλας στο 41%. Το γεγονός όμως πως παίζει ταυτόχρονα με τρεις αμυντικούς και τριάδα στην επίθεση, αφήνει την ομάδα με δύο χαφ. Για να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα στις γραμμές, για να μην επιτρέπει την εύκολη μεταφορά μπάλας στον αντίπαλο και να μην χάνεται η μάχη του κέντρου, ασφαλώς και χρειάζεται πολύ καθημερινή δουλειά. Δουλειά που θα δημιουργήσει εξέλιξη και θα επιτρέψει στο να κερδίζεται παίκτης στον άξονα, μέσα από την συμπεριφορά και την επιθετικότητα της τριάδας των στόπερ.

Δουλειά που θα οδηγήσει την τακτική συμπεριφορά των δύο ακραίοι επιθετικών να είναι τέτοια, που δεν θα επιτρέπει στον αντίπαλο, να έχει αριθμητικό πλεονέκτημα ούτε στα άκρα, ούτε στον άξονα, ακόμα και όταν αγωνίζεται με ομάδες, που η τακτική τους, φέρνει παίκτη παραπάνω σε νευραλγικό χώρο. Όλα αυτά δεν είναι εύκολα, όμως από την στιγμή που έχει αποφασίσει ένας προπονητής, να δουλέψει σε ένα συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό σχέδιο, είναι στο χέρι του να καταφέρει να το περάσει στους παίκτες του και να βρουν τρόπους να πάρουν τα οφέλη από αυτό και να κρύβουν πιθανές αδυναμίες.

Είναι όμως δεδομένο πως χρειάζεται και έναν χαφ πολύ υψηλού επιπέδου. Με τον Καντουρί αυτή η ιστορία δεν μπορεί να λειτουργήσει, χωρίς να έχει ευθύνη για αυτό ο Αιγύπτιος. Βάση τακτικής ο ΠΑΟΚ έχει δύο χαφ, σε έναν χώρο που οι αντίπαλοι έχουν έναν παίκτη παραπάνω, αν ο ένας από τους δύο δεν είναι αθλητικός, το κέντρο χαρίζεται στον αντίπαλο.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η πρόκριση σημαίνει λεφτά στην τράπεζα και δίνει το δικαίωμα στον σύλλογο με ηρεμία, να κοιτάξει την εξέλιξη και την ενίσχυση της ομάδας. Είναι δεδομένο πως ο ΠΑΟΚ δεν θα μείνει με μία μεταγραφή, κέρδισε τον χρόνο που χρειαζόταν και το δικαίωμα να ετοιμάσει με ηρεμία, την ομάδα της νέας σεζόν. Την ομάδα που θα προσπαθήσει να διαγράψει την περσινή χρονιά και να αποδείξει πως απλά ήταν μία κακή παρένθεση, στην δική του χρυσή εποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΠΑΟΚ - Μπεσίκτας 3-1: Ο μαγικός 18χρονος Τζόλης έδωσε την πρόκριση
Οι 3 πιθανοί αντίπαλοι του ΠΑΟΚ και τα μίνιμουμ 8 εκατομμύρια που εξασφάλισε
ΠΑΟΚ - Μπεσίκτας: Τα highlights της νίκης-πρόκρισης του Δικεφάλου

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ