OPINIONS

Αυτά δεν γίνονται ούτε στο FIFA

SUPERLEAGUE / PLAY-OFF / ÐÁÏ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÌÁÑÊÏÓ ×ÏÕÆÏÕÑÇÓ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / PLAY-OFF / ÐÁÏ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÌÁÑÊÏÓ ×ÏÕÆÏÕÑÇÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Αμπέλ Φερέιρα ανέβασε τους τόνους μετά τη νίκη επί του Άρη, αλλά αυτά που έκανε στον ημιτελικό του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό δεν γίνονται ούτε στο FIFA. Γράφει ο Τσάρλυ.

Μετά τη νίκη επί του Άρη, ο Αμπέλ Φερέιρα τοποθετήθηκε με μεγαλύτερη ένταση από ό,τι συνηθίζει, κάνοντας φανερό πως έχει διαπιστώσει το κλίμα αμφισβήτησης που υπάρχει στον σύλλογο προς το πρόσωπο του.

EΧΑΣΕ ΚΑΘΕ ΣΤΗΡΙΓΜΑ

Η αλήθεια είναι πως μετά την τριπλή αλλαγή δώρο στον Μαρτίνς και την έξοδο του Τζόλη, έχει χάσει κάθε στήριγμα μέσα στην ομάδα. Είναι χοντρό αυτό που συνέβη. Ο Φερέιρα το περασμένο καλοκαίρι ανέλαβε την ομάδα, με προβάδισμα έναντι του συνδιεκδικητή των εγχώριων τίτλων, όμως στο διάστημα που δούλεψε, όχι μόνο χάθηκε το προβάδισμα, αλλά ο αντίπαλος πήρε και μεγάλο πλεονέκτημα που του δίνει τεράστιο αβαντάζ για την επόμενη σεζόν. Αυτό και μόνο φθάνει για να αναδείξει την αναγκαιότητα να ψάξει ο ΠΑΟΚ για καινούργιο προπονητή.

Υπήρχαν όμως και οι φωνές στήριξης υπέρ του Φερέιρα, φωνές που βασίζονται σε μία πιο χαλαρή, θεωρητική και όχι πρακτική αντιμετώπιση του αθλήματος και σε μία λογική, πως δεν είχε βάλει ο Πορτογάλος προπονητής τις δικές του σκέψεις στον σχεδιασμό της ομάδας. Η αλήθεια είναι πως μία ολόκληρη σεζόν είναι αρκετός χρόνος για να αποδείξει ένας ικανός προπονητής, πως με την δουλειά του, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες για να υπάρξει βελτίωση.

Αν συμβαίνει αυτό, ο σύλλογος οφείλει να τον στηρίξει, στην προκειμένη περίπτωση, είχαμε εντελώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Πήρε την ομάδα που έτρεχε τα χρυσά χρόνια του ΠΑΟΚ και στα χέρια του, πέθανε απότομα και πριν την ώρα της.

Αυτός ο προπονητής λοιπόν, που απέτυχε εμφατικά να κρατήσει σε ένα καλό επίπεδο τους ποδοσφαιριστές του, είχε τη δυνατότητα σε ένα παιχνίδι να σώσει την παρτίδα. Στην χώρα μας άλλωστε, μας ενδιαφέρει περισσότερο η επικοινωνία, οπότε ένα αποτέλεσμα είναι πολλές φορές ικανό, να αλλάξει συμπεράσματα και πεποιθήσεις που έχουν δημιουργηθεί από το έργο ολόκληρης σεζόν.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΡΕΪΡΑ

Ο Φερέιρα μετά τη νίκη επί του Άρη, ανέβασε περισσότερο από ό,τι συνηθίζει τον τόνο και την ένταση της φωνής του και μεταξύ άλλων έκανε την εξής δήλωση.

"Περίμενα να δω αυτό που είδα. Είδα ότι η φάση του Βαρέλα μπήκε θα μπορούσε να μπει και την Τετάρτη κόντρα στον Ολυμπιακό. Ξέρω το πλάνο του παιχνιδιού που θέλω να ακολουθήσω. Κερδίσαμε, θα μπορούσαμε να πετύχουμε περισσότερα γκολ. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε και να το κάνουμε μέχρι το τέλος".

Να πληροφορήσω τον Πορτογάλο τεχνικό πως στο συγκεκριμένο άθλημα, περίπου το 75 με 80% των αγώνων είτε έρχονται ισόπαλα, είτε κρίνονται στο γκολ. Στο σύνολο τους, σε αυτά τα παιχνίδια, από το 83ο λεπτό και μετά που χάθηκε η ευκαιρία του Βαρέλα, υπάρχει τουλάχιστον μία φάση, που είτε άλλαξε το αποτέλεσμα, είτε θα μπορούσε να το αλλάξει. Θα μπορούσαν λοιπόν, όλοι οι προπονητές, να ακολουθούσαν τον δρόμο του Φερέιρα και να καθάριζαν. Μέρος της δουλειά τους όμως είναι, να βοηθούν με πολλούς τρόπους τους ποδοσφαιριστές τους, ώστε οι λεπτομέρειες να πηγαίνουν μαζί τους, ο Πορτογάλος προπονητής όμως, έκανε το αντίθετο.

ΔΩΡΙΣΕ ΤΟ ΣΚΟΡ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

Ο ΠΑΟΚ την περασμένη Τετάρτη πήγε έχοντας να υπερασπιστεί αποτέλεσμα στο Καραϊσκάκης, απέναντι σε έναν αντίπαλο, που τους τελευταίους μήνες είχε μάθει να διαχειρίζεται και να επικρατεί σε παιχνίδια, με ένα πλάνο όμως που δεν βοηθά στο να ανοίγει οργανωμένες άμυνες. Ο Αμπέλ Φερέιρα στον αγώνα που θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες, για να κερδίσει ξανά το χαμένο έρεισμα του, εφάρμοσε μία τακτική που κούμπωνε στις αδυναμίες που είχε ο σχηματισμός του Ολυμπιακού στο δημιουργικό κομμάτι.

Το καθαρό 4-3-3 με τη γρήγορη επιθετική τριάδα λειτουργούσε και κρατούσε σκορ πρόκρισης μέχρι που παρενέβη ο προπονητής. Αν θέλει να μιλήσει για τη λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά το δίκαιο από αυτόν θα ήταν να σταθεί στην φάση του 64ου λεπτού. Όταν η επιλογή του ένα λεπτό νωρίτερα, να βγάλει τους τρεις ποδοσφαιριστές που βάσει διάταξης ήταν στην πρώτη ζώνη πίεσης στο ύψος του κέντρου, οδήγησε στο να χαλαρώσει η άμυνα και στην επόμενη φάση, να χαθεί το σκορ πρόκρισης. Ο ΠΑΟΚ είχε σκορ πρόκρισης και την ώρα που ο προπονητής επενέβη κάνοντας πράγματα, τα οποία θα ευχόταν μόνο ο αντίπαλος πάγκος, το πλεονέκτημα έγινε δώρο.

Πέρα από το γεγονός πως έβγαλε από το γήπεδο τον Τζόλη,τον πιο κομβικό του παίκτη, για να λειτουργήσει το αμυντικό και το επιθετικό σχέδιο μέχρι εκείνη την στιγμή, υπάρχει η εξής λεπτομέρεια που κάνει ακόμα πιο αλλόκοτη, πιο εξωφρενική την απόφαση του Φερέιρα. Ο ΠΑΟΚ είχε σκορ πρόκρισης και ένα αμυντικό πλάνο πίσω από την μπάλα, σε χαμηλά μέτρα που λειτουργούσε.

Είναι σαν άγραφος κανόνας, όταν ένας προπονητής έχει αμυντικό σχέδιο πίσω από την μπάλα, το οποίο αποδίδει, να θέλει να πειράξει την ενδεκάδα του όσο λιγότερο χρειάζεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, από την στιγμή που το πλάνο βγαίνει και είναι αμυντικής προσήλωσης, τακτικής συγκέντρωσης και ενέργειας, οι αλλαγές γίνονται αποκλειστικά για φρεσκάρισμα, για κάποιον τραυματισμό και για καθυστέρηση. Σε αυτές τις συνθήκες, που οι κανονικοί προπονητές δεν θέλουν να κάνουν αλλαγές, ο Φερέιρα έκανε τρεις.

ΟΥΤΕ ΣΤΟ FIFA

Διαβάζεις κάτι πράγματα και τρελαίνεσαι. Έπεσε στα μάτια μου ένα άρθρο υπεράσπισης του Φερέιρα, που εξηγούσε τη θέση του προπονητή, τους λόγους που έκανε την τριπλή αλλαγή. Να πούμε εδώ πως είναι ξεκάθαρο ότι όλοι οι προπονητές όταν κάνουν αλλαγές, κάτι έχουν στο μυαλό τους, κανένας δεν κάνει μία αλλαγή και πόσο μάλλον σε αυτήν την περίπτωση τριπλή, χωρίς να σκέφτεται κάτι. Το ζητούμενο είναι, αν οι σκέψεις και η δουλειά του, βοηθάνε τους ποδοσφαιριστές.

Για την τριπλή αλλαγή, λοιπόν, η υπεράσπιση είναι, πως ήταν στο αρχικό πλάνο να φρεσκάρει την επιθετική του τριάδα μετά το 60ό λεπτό για να αιφνιδιάσει με τρεξίματα τον αντίπαλο. Με λίγα λόγια ήταν προαποφασισμένο. Μα αν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο οι προπονητές, δεν χρειάζεται να πιάνουν θέση στον πάγκο, ειδικά τώρα που έχουμε και τα μέτρα λόγω του κορονοϊού, θα μπορούσαμε να μείνουμε ακόμα πιο ασφαλείς, βάζοντας τους από πριν, να σημειώνουν τις αλλαγές και τα λεπτά, που θα τις πραγματοποιήσουν, χωρίς να ενδιαφέρονται τι θα δείξει ο αγώνας. Ότι και να κάνει ο δεξιός εξτρέμ, πάνω στον αντίπαλο αριστερό μπακ, με το που πάει στο 63ο λεπτό θα αντικατασταθεί.

Στο πραγματικό ποδόσφαιρο όμως τα πράγματα δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Ακόμα όμως και στο FIFA, που κάποιος μπορεί να μην είναι μερακλής και να βαριέται να σταματάει τη δράση για να κάνει αλλαγές, δίνεται η δυνατότητα για προαποφασισμένες αλλαγές, αλλά την ώρα που είναι να τις κάνεις, το παιχνίδι σε ρωτάει για να προχωρήσει. Ο Φερέιρα είχε αποφασίσει να πάει το παιχνίδι στον αυτόματο πιλότο και μετά από τέσσερις ημέρες, θυμήθηκε την ευκαιρία του Βαρέλα.

ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚO ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΕΛΙΚΟ

Ένα πράγμα έχω να πω και κλείνω, καταλαβαίνω πως οι φίλοι του ΠΑΟΚ στεναχωρήθηκαν, που η ομάδα τους αποκλείστηκε από τον τελικό και μετά από τρία χρόνια, φέτος δεν θα πανηγυρίσουν κάποιον τίτλο. Η αλήθεια όμως είναι, πως αν η κεφαλιά του Βαρέλα έμπαινε στα δίχτυα, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να κρυφτεί κάτω από το χαλί, μία πολύ χαμηλού επιπέδου δουλειά, που έγινε στην ομάδα για μία ολόκληρη σεζόν.

Είναι πιο σημαντικό για τον σύλλογο από μία πρόκριση στον τελικό, στο τέλος της σεζόν, να αφήσει πίσω του αυτήν την προβληματική σεζόν. Χρειάζεται αυτό το παράξενο και δύσκολο καλοκαίρι σημαντικές αποφάσεις και φυσικά, απαιτείται να επανέλθει η σωστή δουλειά στην καθημερινότητα της ομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΠΑΟΚ: Ούτε με ΑΕΚ οι Βιεϊρίνια και Πέλκας
Βλάνταν Ίβιτς: "Παράλογα όσα γράφονται για ΠΑΟΚ"
Χούμπελ: "Σταματήστε τον πόλεμο μεταξύ σας και τις δυσφημιστικές δηλώσεις"
Τα ντέρμπι των playoffs παίζουν... non stop στη Novasports Arena
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ