OPINIONS

Δημιουργείται ένας ελκυστικός Παναθηναϊκός

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΠΑΟ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΠΑΟ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η έλευση του Βιγιαφάνιες, η πρόοδος του Εμμανουηλίδη και η κλάση του Καρλίτος εξασφαλίζουν ότι ο Παναθηναϊκός της επόμενης σεζόν θα είναι πιο ελκυστικός. Χρειάζεται όμως με κάποιον τρόπο να προωθηθούν και οι νέοι. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Παναθηναϊκός μετά την προσθήκη του Αϊτορ, δουλεύει ακόμα ένα μεγάλο κόλπο. Την επιστροφή του Λούκας Βιγιαφάνιες, σε μία κίνηση που δένει το παζλ της ομάδας.

ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΖΑΧΙΝΤ

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική κίνηση, που σε συνδυασμό με όσες ήδη έχουν γίνει, ανεβάζει σημαντικά το επίπεδο της ομάδας. Για την ακρίβεια δημιουργούνται συνθήκες, για το χτίσιμο μιας ποιοτικής ομάδας, που θα είναι σε θέση να παίζει πολύ ελκυστικό ποδόσφαιρο. Ο Βιγιαφάνιες θα είναι το κερασάκι στην τούρτα, αυτός που θα δέσει με τις τρεις δυνατές μεταγραφές που ήδη έχουν έρθει στον σύλλογο, του Αγιούμπ, του Καρλίτος και του Αϊτορ.

Τον Βιγιαφάνιες τον γνωρίζουμε όλοι καλά, δεν περιμένει κανείς εμένα, για να μάθει τι μπορεί να προσφέρει στην ομάδα. Είναι σε θέση να παίξει σαν επιτελικός χαφ, αλλά και να λειτουργήσει σαν ένας δημιουργός από τα άκρα. Το γεγονός πως για τα δεξιά έχει ήδη αποκτηθεί ο Αϊτόρ, στα αριστερά υπάρχει ο Χατζηγιοβάννης και έχει αποφασιστεί η παραμονή στο ρόστερ του Εμανουηλίδη, δείχνει πως ο Βιγιαφάνες, προορίζεται για αντικαταστάτης του Ζαχίντ.

Ο Ζαχίντ προσέφερε, βοήθησε φέτος την ομάδα, όμως ο Λούκας ανήκει σε πιο υψηλό ποδοσφαιρικό επίπεδο. Καταλαβαίνεται πως μεσοεπιθετικά δημιουργείται μία ακριβή ομάδα, που είναι σε θέση να παίξει υψηλού επιπέδου ποδόσφαιρο και δεν θα έχει να ζηλέψει πολλά πράγματα, ακόμα και από τις ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό.

Για τον άξονα, ο Κουρμπέλης θα παίζει είτε στην θέση 6 με τον Αγιούμπ, που θα πάρει τον ρόλο που έχει φέτος στην ομάδα ο Χρήστος Δώνης και στο πλάνο, είναι να αποκτηθεί ακόμα ένας κεντρικός χαφ, που θα μπορεί να παίζει περισσότερο στο 6, ώστε να υπάρχει η επιλογή να ανεβαίνει και στο 8 ο αρχηγός.

Ο ΚΑΡΛΙΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ

Στο 4-2-3-1 που θα είναι το βασικό σύστημα για την επόμενη χρονιά ο Βιγιαφάνιες θα είναι ο δημιουργός, με τους Αϊτόρ, Χατζηγιοβάννη, Εμμανουηλίδη να δίνουν ταχύτητα στις πτέρυγες.

Το πλάνο θέλει τον Μακέντα να φέρνει πρόταση και να αποχωρεί, οπότε για την κορυφή της επίθεσης υπολογίζεται ο Καρλίτος. Ο Ισπανός δεν είναι απλή περίπτωση. Μιλάμε για τον πρώτο σκόρερ και κορυφαίο ποδοσφαιριστή του Πολωνικού πρωταθλήματος, την σεζόν 2017-18, όπου αγωνιζόμενος στην Βίσλα, πέτυχε 24 τέρματα και έδωσε 7 ασίστ, ενώ την σεζόν 2018-19 πήρε μεταγραφή στην Λέγκια και βγήκε τρίτος σκόρερ του πρωταθλήματος, με 16 τέρματα και 6 ασίστ.

Στο σχεδιασμό της επόμενης σεζόν, ο Καρλίτος θα είναι ο βασικός φορ. Πρόκειται για έναν επιθετικό, που ξέρει να αξιοποιεί τον χώρο και να παίζει και εκτός περιοχής. Είναι τέτοια η φυσιογνωμία του, που ανοίγει θέση στο ρόστερ για έναν καθαρό στράικερ, που η λογική όμως λέει, πως δεν θα αποκτηθεί για βασικός. Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε, αν η πολιτική είναι, να δουλευτεί ο Περέα που έχει τσαγανό, προσόντα αλλά ακόμα είναι ακατέργαστος ή θα αποκτηθεί ένας ακόμα καθαρός φορ, μιλώντας πάντα, για την περίπτωση που φαντάζει και πιο πιθανή να αποχωρήσει ο Μακέντα.

Είναι δεδομένο πάντως, πως αν ο Καρλίτος δεν έχει επηρεαστεί από την πολύμηνη αποχή του από την δράση, ο Παναθηναϊκός, έχει βρει στο πρόσωπο του, τον βασικό φορ και από εκεί και πέρα, λύσεις μπορεί να πάρει και με τους νεαρούς Περέα, Εμμανουλίδη.

ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΞΤΡΕΜ

Όποιος βλέπει τα πλέι άουτ, έχει αντιληφθεί την βελτίωση του Εμμανουηλίδη, Ο νεαρός ήταν ο κύριος λόγος, που ο Πανιώνιος κέρδισε τον Βόλο την πρώτη αγωνιστική, μπήκε δυνατά στο παιχνίδι με τον Αστέρα, όπου και στάθηκε άτυχος βγαίνοντας στο 35ο λεπτό με θλάση, που θα τον αφήσει εκτός για 15 περίπου ημέρες. Βλέποντας το παιχνίδι με τον Βόλο, διαπίστωσα πως έχει μάθει καλά, να λειτουργεί σαν δεξί εξτρέμ. Πρόσεξα λεπτομέρειες, που δημιουργούν ασφάλεια, πως και περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν και πως ο Παναθηναϊκός, την επόμενη σεζόν μπορεί να κάνει τα πλάνα του, με τον νεαρό να είναι μία από τις τρείς επιλογές στο rotation, για τις δύο θέσεις στα εξτρέμ.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς βάση σωματότυπου αλλά και απαιτήσεων, δεν είναι εύκολο να κάνει καριέρα, αποκλειστικά σαν στράικερ. Έχει μάθει να εκμεταλλεύεται την ταχύτητα του, να κινείται διαγώνια χωρίς μπάλα, λειτουργώντας συνεχώς σαν δεύτερος επιθετικός, χωρίς η ομάδα να χάνει τον έξτρα παίκτη από τα δεξιά. Μπορεί να ξεκινά επιθέσεις από στάση, να περνά τον παίκτη του στο ένας με ένας, να ακολουθεί τα ανεβάσματα του αντίπαλου μπακ και να την πίεση σε ψηλά μέτρα της ομάδας του.

ΕΧΕΙ ΤΟ ΓΚΟΛ

Επίσης δείχνει μία έφεση στο σκοράρισμα, που δεν γίνεται να αγνοηθεί. Το να βλέπεις δίχτυα είναι ταλέντο και δεν είναι απλό, πληρώνεται ακριβά. Ο Εμανουηλίδης έχει αυτό το χάρισμα και ο Παναθηναϊκός πρέπει να το εκμεταλλευτεί, καθώς αν έχεις έναν νεαρό γρήγορο ποδοσφαιριστή, που καταφέρνει παίζοντας στα πλάγια, να φτιάξει μία γεμάτη σε νούμερα χρονιά, αυτόματα εκτοξεύεται η αξία του.

Δεν είναι μικρό πράγμα για έναν παίκτη που αγωνίστηκε στην χειρότερη ομάδα της κατηγορίας, που είχε σχεδόν ανύπαρκτή δημιουργία, να καταφέρει σε 1375 λεπτά συμμετοχής σε πρωτάθλημα και κύπελλο, να σημειώσει 6 τέρματα και να δώσει 2 ασιστ. Μιλάμε για μία χρονιά, που ξεκίνησε με τις χειρότερες για εκείνον συνθήκες. Πήγε τραυματίας στον Πανιώνιο, έχασε το ξεκίνημα της σεζόν και άργησε να μπει στο κλίμα της ομάδας του. Ο ίδιος όμως κατάφερε να κερδίσει χώρο στην ομάδα και σε αυτήν την ύστατη προσπάθεια που γίνεται για την σωτηρία, να βγει μπροστά και να είναι ο ποδοσφαιριστής, που επιθετικά μπορεί να κάνει την διαφορά. Για τον αγώνα παραμονής που κάνει ο Πανιώνιος είναι σημαντικό να επιστρέψει όσο γίνεται γρηγορότερα.

Είναι δεδομένο πάντως πως την επόμενη σεζόν, θα επιστρέψει στον Παναθηναϊκό και είναι έτοιμος, να πάρει ρόλο στο rotation της ομάδας. Είναι και τα χαρακτηριστικά του τέτοια, που αν αποκτηθεί ο Βιγιαφάνιες, θα βοηθηθεί σημαντικά, όπως θα βοηθηθούν και οι τρεις γρήγοροι ποδοσφαιριστές, που θα εναλλάσσονται στις τρεις θέσεις της επίθεσης. Οι Καρλίτος, Χατζηγιοβάνης, Αϊτόρ, Εμανουηλίδης, θα έχουν την ευκαιρία εκμεταλλευτούν τα προσόντα τους, έχοντας υποστήριξη από το δίδυμο των Αγιούμπ, Βιγιαφάνες.

Ο κόσμος γκρινιάζει, για την τροπή που πήρε η περίπτωση Δώνη, πράγματι είναι σπάνιο να αποχωρεί ένας προπονητής χωρίς να έχει αποτύχει, όμως εδώ γίνεται ένα σπουδαίο χτίσιμο για την επόμενη σεζόν. Ένα χτίσιμο που εξασφαλίζει εξασφαλίζει πως ο Παναθηναϊκός θα παίξει πολύ ελκυστικό ποδόσφαιρο.

ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

Ασφαλώς πρέπει να δούμε και τις επόμενες επιλογές και το πώς θα θωρακιστεί ανασταλτικά η ομάδα. Στην πράξη, αν αποκτηθεί ο Βιγιαφάνιες, μένουν οι δύο κινήσεις για να μεγαλώσει το ρόστερ της ομάδας και δύο για την βασική ενδεκάδα. Είναι η επιλογή που προανέφερα του καθαρού 6αριού, που θα ελευθερώνει στο 8 τον Κουρμπέλη και θα δημιουργεί συνθήκες, για πιο δεμένα αμυντικά σχήματα, ακόμα και για να κρατήσει στην ροή αγώνα ο προπονητής ένα αποτέλεσμα, αλλά και αυτή του καθαρού φορ, που θα δημιουργεί συνθήκες για έξτρα πίεση στον αντίπαλο και για μετατροπή του 4-2-3-1 σε 4-4-2.

Περιμένουμε φυσικά και τις δύο επιλογές για τα άκρα της άμυνας. Ποιοι θα είναι και σε ποια λογική, οι αντικαταστάτες των Ινσούα, Γιόχανσον. Βλέπουμε στο χτίσιμο της ομάδας πως χώρος για πολλούς νέους ποδοσφαιριστές δεν υπάρχει. Υποτίθεται πως το πλάνο, είναι να βγουν νέα παιδιά, όμως μέχρι τώρα δημιουργείται μία ομάδα, που o νεότερος παίκτης της ενδεκάδας, θα είναι ο 23χρονος Χατζηγιοβάνης και ο μοναδικός νεαρός θα είναι ο Εμμανουηλίδης, που στο αρχικό πλάνο, δείχνει να ξεκινά σαν αλλαγή του Αϊτόρ.

Γνωρίζω καλά πως ο Ρόκα πιστεύει πως η θέση που μπορεί να πουλήσει πιο εύκολα ποδοσφαιριστή μία Ελληνική ομάδα είναι αυτή του ακραίου μπακ. Όπως ότι ήθελε να υπάρχουν δύο τουλάχιστον θέσεις στην βασική ενδεκάδα που θα παίζουν ποδοσφαιριστές με σκοπό να ανεβάσουν την αξία τους, ώστε να μπορέσει ο σύλλογος να τους πουλήσει.

Ο Ρόκα είναι δεδομένο, πως έχει πάρει το ελεύθερο να φτάνει σε νούμερα που δεν μπορούσε να αγγίξει ο προκάτοχος του. Έχει αποδείξει πως είναι γρήγορος, έχει ευρεία γνώση της αγορά και διαθέτει την ικανότητα να κάνει συμβόλαια οριακά κάτω των 500 χιλιάδων σε ποδοσφαιριστές που είναι σε θέση να αποδώσουν για περισσότερα χρήματα. Που δημιουργούν μία προοπτική για τον Παναθηναϊκό της επόμενης σεζόν. Όμως, πέρα από όλα αυτά, έχει υποσχεθεί στην διοίκηση πωλήσεις. Είναι ακόμα νωρίς, αλλά βάζοντας κάτω τις επιλογές που έχουν γίνει, προκύπτει μία ομάδα που όχι μόνο δεν κατεβάζει αλλά ανεβάζει το μέσο όρο ηλικίας και, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, βασικός σε μικρή ηλικία δεν φαίνεται να υπάρχει. Ασφαλώς και έχω στο μυαλό μου μήπως ο χώρος για τους δύο βασικούς ποδοσφαιριστές που θα βρίσκονται σε νεαρή ηλικία και θα στηριχτούν με σκοπό να ανεβάσουν την αξία τους θα δημιουργηθεί στα δύο άκρα της άμυνας.

ΜΠΟΥΖΟΥΚΗΣ

Στο σχέδιο της επόμενης σεζόν δεν υπάρχει αναφορά στον Μπουζούκη. Έχω γράψει πολλές φορές πως στο ποδόσφαιρο ο χρόνος τρέχει με μεγάλη ταχύτητα, ο χώρος είναι πολύ σκληρός. Αν δεν μπορέσεις να ακολουθήσεις, σε αφήνει πίσω, σε ξεχνάει. Ο Μπουζούκης πέρυσι θεωρήθηκε το μεγαλύτερο ταλέντο που υπήρχε στις ακαδημίες, δικαιολογημένα με βάση όσα είχε δείξει. Ανανέωσε και πήρε υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν. Του έκανε μεγάλο κακό που μονιμοποιήθηκε στα δεξιά. Σε μία θέση που δεν ταιριάζει καθόλου με τα προσόντα του και δεν τον βολεύει. Στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρα, όλες οι κινήσεις δείχνουν πως δεν υπολογίζεται για την πρώτη ενδεκάδα. Αυτά όμως είναι πράγματα που ανατρέπονται πολύ εύκολα. Θα είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν στον Παναθηναϊκό πως το συγκεκριμένο παιδί δεν το βοηθά να παίζει στα άκρα. Ο ίδιος όμως θα πρέπει να αντιληφθεί πως πρέπει να δουλέψει πολύ.

Έχει σπουδαία χαρίσματα και είναι αμαρτία να τα αφήσει να πάνε χαμένα. Σπάνιο χτύπημα μπάλας εν στάση, ικανότητα στην κάθετη και στην μεγάλη πάσα που προσφέρει ιδανική αξιοποίηση στον συμπαίκτη του. Το νέο προπονητικό τιμ θα πρέπει να πέσει από πάνω του και να δουλέψει με τις αδυναμίες του. Προστασία στην κατοχή μπάλας, ασκήσεις που θα βελτιώσουν την ταχυδυναμική του. Όπως το ίδιο θα πρέπει να φροντίσει και ο ίδιος με ατομικές προπονήσεις. Επαναλαμβάνω πως δεν μιλάμε για ένα απλό ταλέντο, αυτό το παιδί έχει από την φύση του σπάνια προσόντα, που όμως για να τα βγάλει θα πρέπει να φέρει το σώμα του σε μία κατάσταση που να επιτρέπει στον προπονητή του να τον χρησιμοποιεί στον άξονα. Χρειάζεται να δουλέψει πολύ σε αυτήν την κατεύθυνση για να μην χάσει το τρένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ