OPINIONS

Δικαίωση μέσω του Champions League για Μπαρτσελόνα ή Λίβερπουλ

Liverpool's Mohamed Salah, right, celebrates scoring his side's first goal with Liverpool's Sadio Mane during the Champions League quarterfinal second leg soccer match between Manchester City and Liverpool at Etihad stadium in Manchester, England, Tuesday, April 10, 2018. (AP Photo/Rui Vieira)
Liverpool's Mohamed Salah, right, celebrates scoring his side's first goal with Liverpool's Sadio Mane during the Champions League quarterfinal second leg soccer match between Manchester City and Liverpool at Etihad stadium in Manchester, England, Tuesday, April 10, 2018. (AP Photo/Rui Vieira) AP PHOTO/RUI VIEIRA

Οι παίκτες κλειδιά, ο παράγοντας Μέσι και η Λίβερπουλ που είναι έτοιμη για να κατακτήσει μεγάλους τίτλους. Ο Τσάρλυ γράφει για τη μάχη που βγάζει φαβορί για το βαρύτιμο τρόπαιο.

Με τα υπόλοιπα βαριά χαρτιά να έχουν αποκλειστεί, ο νικητής από το σημερινό ζευγάρι ( 22:00, Live από το Sport24.gr) θα είναι το φαβορί για το τρόπαιο. Μπαρτσελόνα και Λίβερπουλ έχουν τα δικά τους όπλα σε αυτό το πολύ απαιτητικό ζευγάρι. Η ομάδα που θα καταφέρει να πάρει την πρόκριση, θα πρέπει, στις δύο αναμετρήσεις να πετύχει σημαντικές νίκες στο γήπεδο.

ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Η Μπαρτσελόνα το περασμένο Σάββατο έχοντας μαζέψει 83 βαθμούς σε 35 παιχνίδια, εξασφάλισε μαθηματικά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, επικρατώντας της Λεβάντε. Έναν τίτλο που τον κατέκτησε αρκετά εύκολα, με μοναδικό αντίπαλο την Ατλέτικο, που στην πραγματικότητα ποτέ δεν έδειξε ικανή να μαζέψει τους απαιτούμενους βαθμούς, για να κάνει πρωταθλητισμό.

Η κακομοίρα η Λίβερπουλ, έμπλεξε με το φαινόμενο Σίτι, παρότι έχει πάρει 91 πόντους σε 36 παιχνίδια και βαδίζει για τους 97, αρχίζει να γίνεται κατανοητό, πως δεν είναι αρκετοί για να κατακτήσει το πολυπόθητο πρωτάθλημα. Το Champions League, όμως δεδομένα της προσφέρει μία μεγάλη ευκαιρία για να εξαργυρώσει αυτήν την σπουδαία δουλειά με κάποιον μεγάλο τίτλο. Τα χρόνια δουλειάς του Κλοπ, έχουν εξελίξει σε μεγάλο βαθμό την Λίβερπουλ, την έφτασαν στο σημείο να παίξει πέρυσι τελικό, να διεκδικήσει σε απίστευτα υψηλούς βαθμούς το φετινό πρωτάθλημα, όμως ακόμα δεν έχουν έρθει οι τίτλοι. Όλα δείχνουν όμως πως απλά είναι θέμα χρόνου.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE

Η εξέλιξη της Λίβερπουλ, είναι θεαματική και γίνεται με σταθερά βήματα. Ένας συνδυασμός εξέλιξης μίας σύγχρονης ποδοσφαιρικής πρότασης, μαζί με σταθερή ενίσχυση του ρόστερ. Η Λίβερπουλ έχασε το περσινό Champions League, πληρώνοντας στον τελικό, πως δεν είχε το βάθος του ρόστερ της Ρεάλ και στην κομβική θέση του τερματοφύλακα οι επιλογές δεν ήταν επιπέδου ομάδας που διεκδικεί το τρόπαιο.

Η δυνατότητα της Ρεάλ, να περάσει από τον πάγκο τον Μπέιλ, ο τραυματισμός του Σαλάχ και τα λάθη του Κάριους ήταν τα στοιχεία που έκριναν τον περσινό τελικό. Η Λίβερπουλ, πλήρωσε κάποιες παθογένειες της -με σκληρό η αλήθεια είναι τρόπο- όμως ο τελικός του Κιέβου, της έδειξε τι πρέπει να κάνει για να μην χαρίσει άλλους τίτλους. Η αλήθεια είναι πως στην Λίβερπουλ, συνεχώς μπαίνει και ένα λιθαράκι για να προοδεύσει η ομάδα.

ΤονΙανουάριο του 2018 αποκτήθηκε ο Φαν Ντάικ και λύθηκε το πρόβλημα στο κέντρο άμυνας, είχε ολοκληρωθεί η μεταγραφή Κεϊτά για το καλοκαίρι, έκλεισε έγκαιρα τον Φαμπίνιο και ο τελικός έδειξε πως δεν γίνεται χωρίς world class τερματοφύλακα και αποκτήθηκε ο Άλισον. Ο τρόπος δουλειάς του Κλόπ, μαζί με την ενίσχυση που ήρθε, στον κορμό που είχε δημιουργηθεί, έχουν φτιάξει μία ομάδα που είναι έτοιμη να μην χαρίσει ξανά μεγάλο τίτλο, από δικές της ελλείψεις. Το πρωτάθλημα είναι το φετίχ, όλων των οπαδών της Λίβερπουλ, κανένας δεν μπορεί να έχει παράπονο από την ομάδα του Κλοπ. Της έφθανε ένα λάθος της Σίτι, στα τελευταία 14 παιχνίδια, για να κατακτήσει τον τίτλο. Το πιο πιθανό είναι αυτό το λάθος να μην έρθει ποτέ και η δικαίωση να αναζητηθεί μέσα από το Champions League.

ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΝΟΚ ΑΟΥΤ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Αυτά τα παιχνίδια της ταιριάζουν της Λίβερπουλ, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις σε αγώνες ίσων μέτρων την επιθετική τριάδα των Φιρμίνο, Σαλάχ, Μανέ. Ο συνδυασμός ικανοτήτων, οι αποστάσεις που μπορούν να καλύψουν, η ένταση στο πρεσάρισμα και η ταχύτητα που αγωνίζονται, προσφέρουν στον Κλοπ την δυνατότητα να μπορεί να έχει αμυντική προστασία στις πλευρές κατεβάζοντας αρκετά χαμηλά τους Σαλάχ, Μανέ και ταυτόχρονα να μπορεί να χτυπά με ταχύτητα μετά από κάθε κερδισμένη κατοχή. Ασφαλώς και ο αντίπαλος της έχει ένα όπλο, που δεν μπορείς να το ελέγξεις.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΜΕΣΙ

Τα παιχνίδια με την Μπαρτσελόνα δεν μπορούν να μπουν σε καμία ζυγαριά. Η Λίβερπουλ έδειξε στα περσινά νοκ άουτ παιχνίδια με την Σίτι, στα φετινά με την Μπάγερν πως με όπλο την επιθετική της τριάδα, μπορεί σε παιχνίδια υψηλού ρυθμού, να κρατά σε ισορροπία τις γραμμές της και να γίνεται επικίνδυνη και αποτελεσματική στην δική της κατοχή. Με την Μπαρτσελόνα αντίπαλο όμως υπάρχει ο παράγοντας Μέσι.

Η προσωπική μου άποψη είναι, πως σαν σύνολο δουλεύει καλύτερα η Λίβερπουλ. Ο Κλόπ έχει πετύχει να ξεζουμίσει το ρόστερ του, να πάρει ό,τι μπορεί περισσότερο από τον κάθε ποδοσφαιριστή του, ο Βαλβέρδε έχει βασιστεί αρκετά στο να αξιοποιεί πως έχει στο ρόστερ του, τον καλύτερο του κόσμου. Η Μπαρτσελόνα διαθέτει ένα απίστευτα πλούσιο σε ποιότητα ρόστερ, μοιάζει όμως να μην το εκμεταλλεύεται στον βαθμό που θα μπορούσε και αρκείται στο ότι έχει τον Μέσι.

Στο πρωτάθλημα που κατέκτησε η Μπαρτσελόνα, ο Μέσι είχε 34 τέρματα και 13 ασιστ. Μιλάμε για απίθανα πράγματα. Τα 47/86 τέρματα, το 54.6% των γκολ της Μπάρτσα έχουν την υπογραφή του Μέσι. Στο Champions League, από τα 23 τέρματα της Μπάρτσα έχει σημειώσει τα 10 και έχει προσφέρει 3 τελικές πάσες, το ποσοστό μεγαλώνει ακόμα περισσότερο και φθάνει στο 56,5%. Στο ποδόσφαιρο κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις, από τον τελικό απολογισμό θα φανεί αν ο προπονητής της Μπάρτσα έπραξε σωστά, που επέλεξε να μεταφέρει τόσο πολύ την ανάπτυξη της ομάδας στον Μέσι, με αποτέλεσμα να μην παίρνει όσα θα μπορούσε, από τους Κουτίνιο, Βιδάλ, Ντεμπελέ, Μάλκομ, Ράκιτιτς.

Φαίνεται όμως σαν να είναι συνειδητή επιλογή του Ερνέστο, να μεταφέρει σε σημαντικό βαθμό το παιχνίδι στο Μέσι και να περιθωριοποιεί ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να πάρουν περισσότερες ευθύνες πάνω τους και να κρατήσουν με αυτόν τον τρόπο φρέσκο τον Μέσι. Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτός είναι και ο λόγος που ο Μέσι έχει κατακτήσει λιγότερες φορές την διοργάνωση, από αυτές που θα έπρεπε με βάση την επιρροή που έχει στο ποδόσφαιρο. Οι προπονητές που ήρθαν μετά τον Γκουαρδιόλα, φόρτωσαν πολύ την ομάδα στον Μέσι. Η Μπαρτσελόνα μοιάζει σαν να έχει την υποχρέωση, για να πετύχει κάποια μεγάλη νίκη, να πάρει οργιαστικό παιχνίδι από τον Μέσι.

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΠΙΚΕ

Το καλό για τους φίλους της είναι πως ο παικταράς δείχνει έτοιμος φέτος, να οδηγήσει την Μπαρτσελόνα στην κατάκτηση του Champions Leagueμετά από το 2015. Ασφαλώς και υπάρχει το τελευταίο διάστημα σημαντική βελτίωση, η οποία ξεκινά, από την μεταμόρφωση του Πικέ. Ο Ισπανός αμυντικός πέρασε ένα παρατεταμένο ντεφορμάρισμα, το 2019 όμως έχει επανέλθει και έχει δημιουργήσει ένα πολύ σημαντικό δίδυμο με τον Λενγκλέ, που στον δεύτερο γύρο έδωσε αμυντική ασφάλεια.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΙΡΜΙΝΟ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Στην μάχη με την Λίβερπουλ, θα έχουν σημαντική δουλειά να κάνουν, απέναντι σε μία ομάδα που έχει την ικανότητα στα μεγάλα παιχνίδια να παίρνει από τον φορ της Φιρμίνο, επιλογές ποιοτικού δεκαριού και να τρυπά την αντίπαλη άμυνα με συνεργασίες και με ταχύτητα ανάμεσα στα στόπερ και στα ακραία μπακ. Ο Φιρμίνο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τα στόπερ.

Ο Μπούσκετς θα έχει πολύ σημαντική δουλειά να κάνει, στο να μην φθάνει η μπάλα στον Βραζιλιάνο, αλλά και να κατευθύνει την άμυνα του, για το πώς πρέπει να λειτουργεί όταν την μπάλα την έχουν οι παίκτες της ομάδας του, ενώ και οι ακραίοι μπακ, Άλμπα, Σεμέδο θα έχουν πολύ δύσκολο έργο να εκτελέσουν. Θα πρέπει να καταφέρουν να προσφέρουν πλάτος και την δυνατότητα να χτίσει η ομάδα μαζί τους συνεργασίες μένοντας ψηλά και ταυτόχρονα να ελέγξουν τους Μανέ, Σαλάχ και όσα, με την ταχύτητα τους και την ικανότητα να καλύπτουν αποστάσεις, προσφέρουν στο παιχνίδι της Λίβερπουλ.

ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΡΥΘΜΟ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ, ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Η Λίβερπουλ είναι η πιο ικανή ομάδα στην Ευρώπη, στην επιθετική μετάβαση και το να παίζεις σε νοκ άουτ παιχνίδι εντός έδρας απέναντι της, είναι εξαιρετικό δύσκολο. Την Μπαρτσελόνα την βολεύει να πάει το παιχνίδι σε χαμηλό τέμπο, σε λίγες φάσεις και να ψάξει την επικράτηση μέσα από ελεγχόμενο ρυθμό και από κάποια έμπνευση του Μέσι. Σε παιχνίδι υψηλής έντασης, η Λίβερπουλ θα έχει το πλεονέκτημα. Παίκτες κλειδιά οι Άλμπα, Φιρμίνο.

Όσο περισσότερο βοηθήσει επιθετικά την Μπαρτσελόνα ο Άλμπα και όσο καλύτερα λειτουργήσει στο αμυντικό κομμάτι απέναντι στον Σαλάχ, τόσο περισσότερες επιλογές θα έχει η Μπαρτσελόνα, που φροντίζει να αξιοποιεί τα ανεβάσματα του αριστερού της μπακ. Όσο μεγαλύτερη επιρροή έχει στο παιχνίδι της Λίβερπουλ ο Φιρμίνο, τόσο μεγαλύτερα προβλήματα θα αντιμετωπίσει η άμυνα της Μπαρτσελόνα. Σε παιχνίδια που η Λίβερπουλ, ψάχνει να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα των Μανέ, Σαλάχ, ο Βραζιλιάνος είναι αυτός που κάνει όλη την βρόμικη δουλειά, ανεβάζοντας μέτρα την αντίπαλη άμυνα και εκμεταλλευόμενος την ικανότητα του στην δημιουργία, χτίζει πάνω του συνεργασίες, αξιοποιώντας την ταχύτητα των Μανέ, Σαλάχ.

Photo Credits: AP Photo/Rui Vieira

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Μπαρτσελόνα - Λίβερπουλ: Ο Αγγλοφάγος Μέσι κόντρα στο ρεκόρ των "κόκκινων"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ