OPINIONS

Έμεινε όρθιος αλλά δεν δείχνει δυνατός

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ / ΠΑΟΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ / ΠΑΟΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Ο ΠΑΟΚ χωρίς να πείσει πως μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, πήρε μία νίκη που είχε πολύ ανάγκη απέναντι στον Ολυμπιακό, για να κερδίσει χρόνο και να μην διαλύσει πρόωρα. Γράφει ο Τσάρλυ.

Στο 0-2 δημιουργήθηκαν στην Τούμπα εφιάλτες, αλλά η ομάδα του Φερέιρα κατάφερε να αντιδράσει και να βγει όρθια από ένα οριακό ενενηντάλεπτο.

ΕΝΑ ΚΕΡΑΚΙ ΣΤΟΝ ΣΙΣΕ

Ο ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα φλέρταρε με την καταστροφή. Η Τούμπα έβραζε και είχε στραφεί εναντίον των παικτών και της ομάδας, αν ο Ολυμπιακός κρατούσε για λίγο το υπέρ του 0-2, κανένας δεν μπορεί να φανταστεί, τι κακό θα μπορούσε να προκαλέσει στους γηπεδούχους αυτό το παιχνίδι. Οι οπαδοί του Δικεφάλου οφείλουν να ανάψουν ένα κεράκι στον Σισέ, που χαρίζει το γκολ του Πέλκα και δίνει το δικαίωμα στον ΠΑΟΚ να επιστρέψει. Στο τέλος της ημέρας πέτυχε 3 τέρματα, χωρίς να είναι τόσο δημιουργικός που να τα αξίζει. Το πρώτο το χάρισε ο Σισέ, το δεύτερο η κλάση του Μίσιτς και το τρίτο η επιπολαιότητα του Σεμέδο.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΦΕΡΕΙΡΑ

Η ενδεκάδα του Φερέιρα είχε αρκετές αλλαγές, κάποιες του βγήκαν κάποιες όχι. Στο ερώτημα για το κέντρο της άμυνας, επέλεξε τον Μιχάι. Σε κανένα σημείο του αγώνα, το αμυντικό δίδυμο και ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ δεν ενέπνεαν εμπιστοσύνη. Επέλεξε να αφήσει εκτός ενδεκάδας τον αρχηγό, με τον Μάτος να μπάζει αμυντικά, αλλά στο δημιουργικό κομμάτι να μην παίρνει πολλές πρωτοβουλίες. Το γράφω σαν στοιχείο που βοήθησε το γεγονός, πως δημιουργικά ήταν αμέτοχος ο Βραζιλιάνος. Ο Βιείρίνια επειδή δικαιολογημένα νιώθει ηγέτης, έχει την ανάγκη να παίρνει πολλές πρωτοβουλίες και στην άθλια αγωνιστική κατάσταση που βρίσκεται, κάνει ζημιά, καθώς χαλάει πολλές επιθέσεις.

Ο Φερέιρα επέλεξε ένα σχήμα, χωρίς κανένα καθαρό εξτρέμ. Πιθανότατα η ταυτόχρονη παρουσία στην βασική ενδεκάδα των Μπίσεσβαρ, Πέλκα, Ελ Καντουρί, ήταν στην λογική, για να υπάρχει έλεγχος στην κυκλοφορία της μπάλας. Το σχήμα δεν ήταν εύκολο να λειτουργήσει καθώς από την δεξιά πλευρά ο Μάτος δεν έπαιρνε ανεβάσματα και οι Ελ Καντουρί, Μπίσεσβαρ για ακόμα ένα παιχνίδι υπολειτουργούσαν. Η μόνη παρέμβαση, που σίγουρα βοήθησε, ήταν η επιλογή να ξεκινήσει ο Ακπόμ αντί του Σβιντέρσκι.

Ο ΑΚΠΟΜ, ΚΟΥΡΑΣΕ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Πιστεύω πως θα κατάλαβε ο Πορτογάλος τεχνικός, πως ο Ακπόμ είναι πιο χρήσιμος ειδικά σε παιχνίδια ίσων μέτρων από τον Σβιντέρσκι. Μπορεί να μην υπήρχε τρόπος για να τροφοδοτηθεί και να φτάσει σε εκτέλεση ο φορ του ΠΑΟΚ, στο παιχνίδι όμως δεν ήταν κρυμμένος πίσω από τα αντίπαλα στόπερ, όπως συμβαίνει στα ντέρμπι με τον Πολωνό. Την αντίπαλη άμυνα την έτρεξε, τον ένιωσαν οι στόπερ του Ολυμπιακού, τους πίεσε στην κατοχή τους, βγήκε στα πλάγια και κινήθηκε όπως συνηθίζει πάνω στον αντίπαλο δεξί μπακ.

ΑΝΕΧΤΗΚΕ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΙΣΠΑΝΟΣ

Ουσιαστικά την ομάδα την κράταγε, το πάθος και η ένταση που έπαιζαν οι Μισιστς, Πέλκας, Γιανούλης, Ακπομ, η κούραση που έβγαζε ο Ολυμπιακός και το γεγονός πως ο Ισπανός διαιτητής ανέχτηκε το πολύ σκληρό παιχνίδι του ΠΑΟΚ.

Δεν το γράφω αρνητικά, το γεγονός πως επέλεξαν να παίξουν στα όρια του νόμου, δείχνει τουλάχιστον μία θέληση που δεν υπήρχε στα προηγούμενα παιχνίδια, τον ΠΑΟΚ συνολικά τον βοήθησε που ο διαιτητής, άφησε ατιμώρητες πολλές κλωτσιές, ειδικά προς τον Βαλμπουενά.

Ο ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΦΘΑΝΕ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΣΕ ΤΕΛΙΚΕΣ

Από την Τούμπα κανένας οπαδός του ΠΑΟΚ δεν έφυγε με το αίσθημά πως η ομάδα του κέρδισε γιατί ήταν ποιοτικά ανώτερη του αντιπάλου, όμως κανένας δεν μπορεί να πει πως οι παίκτες του Φερέιρα δεν προσπάθησαν. Το ζήτημα είναι, γιατί έφθασε ο ΠΑΟΚ στο σημείο, να δέχεται περισσότερες καθαρές ευκαιρίες από έναν φανερά ταλαιπωρημένο Ολυμπιακό. Μόνο η αδυναμία που έδειχνε ο Καμαρά, να παρακολουθήσει τα ανεβάσματα του Μίσιτς φθάνουν, για να καταλάβει κανείς πόσο επηρεασμένοι ήταν οι ερυθρόλευκοι από τα συνεχόμενα παιχνίδια κι όμως, τους ήταν πιο εύκολο να φθάσουν σε θέση εκτέλεσης.

ΟΙ ΑΜΥΝΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΔΩΡΑ

Το τελικό σκορ μπορεί να έβγαλε νικητή με 3-2 τον ΠΑΟΚ, όμως η εικόνα του αγώνα δεν δικαιολογεί το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Όσοι περιμένουν να διαβάσουν αποθεωτικά λόγια για τον ΠΑΟΚ, ας πάνε να βρουν κάποιο άλλο κείμενο. Η αλήθεια είναι, πως από την στιγμή της ισοφάρισης, μέχρι και το χέρι του Σεμέδο, ο ΠΑΟΚ ευκαιρία στον αγώνα δεν δημιούργησε. Είναι δύσκολο να δεχτεί ο οπαδός μίας ομάδας, που ανέτρεψε το 0-2, πως η ομάδα του δεν ήταν δημιουργική, όμως καμία φορά στο ποδόσφαιρο συμβαίνουν και παράξενα πράγματα.

Οι δύο ομάδες είχαν ένα κοινό πρόβλημα, μία τελευταία γραμμή άμυνας που πρόσφερε δώρα. Η άμυνα του ΠΑΟΚ δέχτηκε δύο ίδια τέρματα και στις υπόλοιπες φάσεις ήταν τυχερή, η άμυνα του Ολυμπιακού χάρισε δύο από τα τρία γκολ του ΠΑΟΚ.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ

Από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ αντέδρασε και βρήκε την ισοφάριση, δεν έχει ευκαιρία. Αναλώθηκε σε μακρινά σουτ που ήταν στην λογική να αναδείξουν την απειρία του Τζολάκη, που το μόνο όμως που κατάφερναν ήταν να ζεστάνουν και να φτιάξουν την ψυχολογία του μικρού. Το τελικό αποτέλεσμα, το γεγονός πως ήρθε με ανατροπή μπορεί να κάνει κάποιον να προσπαθήσει να αλλοιώσει την πραγματικότητα και να ψάξει για πράγματα τα οποία δεν υπήρχαν. Το σίγουρο είναι πως ο ΠΑΟΚ δεν ήταν δημιουργικός και δεν αμύνθηκε σε κανέναν χώρο με ασφάλεια.

Κέρδισε έναν ταλαιπωρημένο, κουρασμένο στο σώμα και στο μυαλό αντίπαλο, βγάζοντας μια ένταση που δημιουργεί το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, που τους οδήγησε να πηγαίνουν με μαχητικό πνεύμα στις μονομαχίες. Προτιμούσαν επίσης να θυσιαστούν και να πάρουν μία κάρτα, από το να αφήσουν τον αντίπαλο τους να περάσει. Η νίκη είναι σπουδαία γιατί κράτησε όρθια την ομάδα, όμως ποδοσφαιρικά δεν υπήρξαν πολλά καινούρια πράγματα, τα οποία θα μπορέσει ο φίλος του ΠΑΟΚ να τα κρατήσει για να τον κάνουν πιο αισιόδοξο για το μέλλον.

ΑΝΩΤΕΡΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν οριακό για το μέλλον του ΠΑΟΚ και έχουμε δύο ζητούμενα. Το πρώτο είναι η επιβίωση και δεύτερο είναι η εξέλιξη. Η σημαντική δουλειά που αφορά το σήμερα έγινε, ο ΠΑΟΚ νίκησε, προς το παρόν επιβίωσε και μπορεί να συνεχίσει. Η νίκη όμως δεν ήρθε με έναν τρόπο που να μας προσφέρει δεδομένα, στα οποία μπορούμε να ποντάρουμε πως θα φέρουν την εξέλιξη στην συνέχεια. Τον Ολυμπιακό δεν τον νίκησε ο ΠΑΟΚ, αλλά τα υπερβολικά -για την φτωχή πίεση που δέχτηκε- αμυντικά του λάθη και η λογική κόπωση που έβγαλε.

Συνολικά έδειξε πως είναι ανώτερη ομάδα από τον ΠΑΟΚ και συνεχίζει το φετινό του ταξίδι, σαν απόλυτο φαβορί για τους εγχώριους τίτλους. Πιστεύω πως η εικόνα του αγώνα και το γεγονός πως η πληροφόρηση λέει πως το ΣΚ που έρχεται δεν θα γίνει αγώνας πλέι οφ, έδιναν την δυνατότητα στον Μαρτίνς να περάσει στο γήπεδο νωρίτερα τον Ελ Αραμπί. Από ένα σημείο και μετά, η παρουσία του Χασάν την ξεκούραζε την άμυνα του ΠΑΟΚ και παρότι ο Βαλμπουενά ήταν οργιαστικός και έδειχνε έτοιμος να πάρει μόνος του τον ΠΑΟΚ, έδειχνε εγκλωβισμένος. Δεν είχε ποιόν να τροφοδοτήσει, καθώς ο Μασούρας ήταν κρυμένος στην επανάληψη και ο Χασάν ακίνδυνος στα μέτρα που έπρεπε να κινηθεί.

ΣΤΟΧΟΣ Ο ΠΕΜΠΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ

Ο ΠΑΟΚ έστω και χωρίς να βελτιώσει πολλά πράγματα στο ποδοσφαιρικό κομμάτι, πέτυχε κάτι σπουδαίο. Επιβίωσε πάνω που έμοιαζε τελειωμένος και καταφέρνει να κρατήσει ανοιχτό, μέχρι τα τέλη Απριλίου που θα διεξαχθεί η ρεβάνς, έναν τίτλο. Ό,τι και να γίνει μέχρι το τέλος της σεζόν, θα είναι σπουδαίο για το σύλλογο να καταφέρει να κατακτήσει έναν τίτλο. Να τελειώσει 4η συνεχόμενη χρονιά, με τον ΠΑΟΚ να έχει σηκώσει κούπα και να μετρά 5 τίτλους σε 4 χρόνια, συνεχίζοντας τις χρυσές του ημέρες.

Το κύπελλο αυτή την στιγμή, μοιάζει σαν ο μόνος δρόμος να μην έχουμε στο τέλος της σεζόν ένα άδοξο τέλος εποχής για αυτή την ομάδα. Στο χθεσινό παιχνίδι έφτασε πολύ κοντά στην διάλυση, βοήθησαν πολύ οι συγκυρίες και η κόπωση του Ολυμπιακού, αλλά στο τέλος είναι σημαντικό πως η ομάδα έμεινε όρθια. Δυνατή δεν δείχνει αλλά το κέρδος είναι πως το σφύριγμα της λήξης την βρήκε όρθια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Το "μαύρο κουτί" της ανατροπής στην Τούμπα
Ο ΠΑΟΚ έμεινε ζωντανός επιστρέφοντας από την κόλαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ