OPINIONS

Ένα βήμα πίσω

CHAMPIONS LEAGUE / ÌÐÁÃÅÑÍ ÌÏÍÁ×ÏÕ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÌÐÁÃÅÑÍ ÌÏÍÁ×ÏÕ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός δεν έπαθε κάποια σημαντική ζημιά, δεν κέρδισε όμως το παραμικρό από το παιχνίδι στο Μόναχο. Ο Τσάρλυ εξηγεί γιατί έγινε ένα βήμα πίσω με την εμφάνιση κόντρα στην Μπάγερν.

Ο Ολυμπιακός δεν έπαθε κάποια σημαντική ζημιά, δεν κέρδισε όμως το παραμικρό από το παιχνίδι στο Μόναχο. Η αλήθεια είναι πως έγινε ένα βήμα πίσω. Η εμφάνιση δεν θύμισε στο παραμικρό την προσπάθεια που έγινε στα εντός έδρας παιχνίδια με Μπάγερν και Τότεναμ και έφερε στο μυαλό εικόνες από την προπέρσινη ομάδα του Λεμονή και την περσινή ΑΕΚ του Μαρίνου Ουζουνίδη.

ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ

Ασφαλώς και δεν είναι εύκολο απέναντι σε ανώτερους ποδοσφαιριστές να κρατήσεις μπάλα και να είσαι επιθετικός. Δεν ζήτησε όμως κανένας από την ομάδα του Μαρτίνς υπερβολές, δεν κρίνεται για όσα δεν πέτυχε, αλλά κυρίως για αυτά που δεν προσπάθησε να κάνει. Δεν πρέσαρε για να χαλάσει το παιχνίδι της Μπάγερν, δεν πίεσε για να βρει επιθετικότητα, αρκέστηκε να μένει χαμηλά και απλά να κερδίζει χρόνο, είτε με τις αποκρούσεις του Σα, είτε με ήρεμες αποφάσεις στην τελευταία γραμμή άμυνας, είτε ακόμα λόγω επιπόλαιων τελικών επιλογών της Μπάγερν.

Στην πραγματικότητα ο Ολυμπιακός έπαιξε περισσότερο με το χρόνο, παρά με την μπάλα. Μπορεί το πρώτο τέρμα να το δέχτηκε αργά, ποτέ όμως δεν έδειξε να διεκδικεί να πάρει το παραμικρό από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Η κατοχή της Μπάγερν ήταν μόνιμα στο όριο του 70%, ολοκληρώθηκε το παιχνίδι στο 69,6% και είχε μόνιμα πολύ υψηλό ποσοστό εύστοχων πασών. Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με 89% εύστοχες πάσες για τους Βαυαρούς. Στην πραγματικότητα, όμως, η μπάλα χανόταν μόνο όταν έβαζαν ρίσκο στην πάσα τους.

Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΑ ΑΚΡΑ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όπως έγραψα στο χθεσινό κείμενο, η διοίκηση της Μπάγερν, μαζί με το δίδυμο Φλικ, Γκέρλαντ πήραν κάποιες αποφάσεις. Ουσιαστικά η επιλογή είναι να γίνει μία διαχείριση προσωπικοτήτων, που έχουν επιρροή στα αποδυτήρια. Επέλεξαν να πάνε με τους παλιούς. Έδειξαν με το δάχτυλο τους Τιάγκο, Κουτίνιο κρατώντας τους στον πάγκο, έφτιαξαν μία επιθετική τριάδα στο κέντρο με τρεις Γερμανούς, βάζοντας στην θέση 6 τον Κίμιχ, λίγο μπροστά του τον Γκορέτσκα και τον Μίλερ εκεί που του αρέσει να παίζει. Στην πράξη υπήρχε μία λογική να κρατήσουν ψηλά την τελευταία γραμμή άμυνας οι Αλάμπα, Μαρτίνεθ και από εκεί και πέρα να κάνουν το παιχνίδι που είναι εκπαιδευμένοι εδώ και πολλά χρόνια στην Μπάγερν. Η μπάλα στα άκρα, είτε μέσα από overlap των μπακ, είτε με ακούμπημα μπάλας στα εξτρέμ, είτε με μεγάλη πάσα από τον άξονα στην κίνηση ακραίων ποδοσφαιριστών και γέμισμα της αντίπαλης περιοχής.

ΤΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ 20 KEY PASSES

Δεχόταν πολύ εύκολα και χωρίς να προσπαθήσει να σταματήσει ψηλά, αυτό το παιχνίδι η άμυνα του Ολυμπιακού. Στον Κομάν, καταγράφηκαν έξι επιτυχημένες ντρίμπλες, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό που δείχνει και την νοοτροπία του Ολυμπιακού, ή την ευκολία και την συχνότητα που έφθανε η Μπάγερν στην τελευταία επιλογή της είναι οι 20 key passes που καταγράφηκαν σε ποδοσφαιριστές της. Μιλάμε για τεράστιο νούμερο, που δείχνει πως ο Ολυμπιακός δεν δούλεψε καθόλου καλά την αναχαίτιση πιο ψηλά από την τελευταία γραμμή άμυνας.

Ασφαλώς υπάρχουν δικαιολογίες, όμως η εικόνα δείχνει πως ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε κατώτερος των προσδοκιών και δεν κατάφερε να βάλει την παραμικρή δυσκολία, σε έναν αντίπαλο από το πιο υψηλό ποδοσφαιρικό επίπεδο, που δεν έχει δουλέψει όμως τα τελευταία χρόνια σωστά και αντιμετωπίζει σοβαρά αμυντικά θέματα.

ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΠΕΡ

Η άμυνα της Μπάγερν με δύο αριστερά μπακ, ένα δεξί μπακ και έναν αμυντικό χαφ στην τελευταία τετράδα, χωρίς κάποια βάση δίπλα στον Κίμιχ, έδινε στο διάβασμα της την εντύπωση πως μπορεί να έχει πρόβλημα στις αμυντικές επιστροφές. Για να φανεί αυτό όμως πρέπει να μπορείς να πιέσεις και να κλέψεις μπάλες. Ο Ολυμπιακός, λογικά, αποφάσισε να αμυνθεί σε χαμηλά μέτρα με ένα 4-1-4-1. Τακτική που θα έπρεπε να δώσει ένταση στην πίεση έστω στο κέντρο του γηπέδου και να μην αφήνει τους ακραίους μπακ εκτεθειμένους σε παιχνίδι ένας με ένας, όμως από το 20ο λεπτό και μετά έχανε σε δυνάμεις. Όσο πέρναγε ο χρόνος, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού σταδιακά έβγαζαν όλο και μικρότερη αντίσταση.

ΔΥΟ ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ, ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΧΑΦ

Οι τρεις κεντρικοί χαφ δεν διεκδικούσαν καν να κλέψουν μπάλες, άφηναν να πέφτει όλο το βάρος στο μαρκάρισμα στους ακραίους μπακ και οι κεντρικοί χαφ το μόνο που επιτηρούσαν ήταν τα κοψίματα των Μίλερ, Γκορέτσκα, χωρίς μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Χαρακτηριστικό της αδυναμίας των Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκη, Καμαρά να κάνουν τη δουλειά τους στον άξονα είναι πως συνολικά τους καταγράφηκαν δύο κλεψίματα. Σε ολόκληρο το 90λεπτό, η τριάδα που θα έπρεπε να είναι η γραμμή αναχαίτισης, η δύναμη του Ολυμπιακού, πήρε ένα κλέψιμο από τον Μπουχαλάκη και ένα από τον Γκιλιέρμε.

Στο κράτημα μπάλας στην μικρή κατοχή που είχαν οι ερυθρόλευκοι μπορείς να βρεις την δικαιολογία πως έλλειπε ο Βαλμπουενά. Δεν υπήρχε στην ενδεκάδα ένας ποδοσφαιριστής πλην του Ποντένσε, που να προσφέρει συνθήκες απελευθέρωσης. Δεν είναι τυχαίο πως έπρεπε να φτάσουμε στο τελευταίο δεκάλεπτο και μετά τον Βαλμπουενά να μπει και ο Ελ Αραμπί, για να δούμε ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού να κρατάνε την μπάλα και να προσπαθούν να την αλλάξουν. Όταν όμως πηγαίνεις με τρεις καθαρούς κεντρικούς χαφ, πρέπει τουλάχιστον στα μέτρα που έχεις επιλέξει να παίξεις, να βγάλεις ένταση, δεν συνέβη.

ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΡΕΞΙΜΑΤΑ

Ασφαλώς και η Μπάγερν ανήκει στο πιο υψηλό επίπεδο, οι ποδοσφαιριστές της έκαναν πράγματα με την μπάλα και είχαν από άποψη προσόντων την δυνατότητα να βγάλουν επιλογές που δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, όμως τα περιορισμένα τρεξίματα που έβγαλαν οι ερυθρόλευκοι προβληματίζουν.

Υπάρχει μία πραγματικότητα που στο προπονητικό επιτελείο πρέπει να την αξιολογήσουν και να βρουν κάποια λύση. Ο Ολυμπιακός άρχισε πολύ νωρίς προετοιμασία, έβγαλε πριν καν ξεκινήσει το πρωτάθλημα τρεις απαιτητικούς νοκ-άουτ ευρωπαϊκούς γύρους. Στο πρωτάθλημα πηγαίνει σε κάθε παιχνίδι με την πίεση πως δεν επιτρέπεται το λάθος και ταυτόχρονα είναι η μόνη ομάδα στην χώρα που συνεχίζει στην Ευρώπη. Υπάρχει, λοιπόν, μία συσσωρευμένη πίεση και ένα βάρος, το οποίο το έχουν σηκώσει συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές.

Το ντέρμπι με την ΑΕΚ μπορεί να είναι παραπλανητικό, καθώς το έκανε πολύ εύκολο για τους ποδοσφαιριστές του Μαρτίνς η ερασιτεχνική τακτική προσέγγιση του Κωστένογλου, που άφησε σε όλο το 90λεπτό με παραπάνω ποδοσφαιριστή στο κέντρο τον Ολυμπιακό και χώρο για να οργιάσει ο Καμαρά.

Στα τελευταία παιχνίδια, αρχίζει να βγάζει η ομάδα κούραση, δεν είχε τρεξίματα ούτε στην Ξάνθη και στο Μόναχο, είδαμε μία ομάδα άδεια. Από την διαχείριση ολόκληρου του παιχνιδιού, καταλάβαινες πως δεν υπήρχαν δυνάμεις. Δεν υπήρχε η δυνατότητα για πρέσινγκ στο μεσαίο μπλοκ και πίεση στην ανάπτυξη από τον άξονα, όσο πέρναγε η ώρα γινόντουσαν όλο και λιγότερες οι βοήθειες των μπακ από τους εξτρέμ και στο σημείο που ο Μαρτίνς αποφάσισε να πάρει το μοναδικό του ρίσκο στο παιχνίδι φάνηκε πως τα πόδια ήταν βαριά και ασήκωτα.

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΡΙΣΚΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ, ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Από τη στιγμή που ελέω Σα, τύχης και προβλημάτων που αφορούν την Μπάγερν το παιχνίδι είχε μείνει στο 1-0, ο Μαρτίνς πήρε μία σωστή απόφαση, να παίξει το τελευταίο του χαρτί, κρατώντας τον Γκερέρο στο γήπεδο, όταν έβαλε τον Ελ Αραμπί. Αποφάσισε να τελειώσει το παιχνίδι με Βαλμπουενά, Μασούρα, Ελ Αραμπί, Γκερέρο μήπως και βγει μία φάση και κλέψει τον βαθμό.

Το γήπεδο. μάλιστα. μουρμούριζε και δημιουργούσε συνθήκες στους παίκτες του Ολυμπιακού, να κάνουν την ζημιά και μία ενέργεια στους παίκτες του Φλικ, ικανή να τους οδηγήσει σε κάποιο λάθος. Στις δύο φάσεις που ανέβηκαν οι παίκτες του Ολυμπιακού ψηλά, η εικόνα τους ήταν αποκαρδιωτική. Έβγαζε μάτι, πως δεν υπάρχουν φρέσκα πόδια για μία καλή επίθεση και από τις αντιδράσεις μόλις χανόταν η μπάλα, πως δεν υπάρχουν δυνάμεις για επιστροφές.

Ο Πορτογάλος τεχνικός και το επιτελείο του έχουν αποδείξει πως και σκληρά δουλεύουν και με μέθοδο. Ο στόχος του Ολυμπιακού είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος και η φετινή πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτήν που έχουμε συνηθίσει. Ο τίτλος θα κριθεί αργά, στο δεύτερο μισό της χρονιάς, σε συνεχόμενα απαιτητικά παιχνίδια στα playoffs. Στον Ολυμπιακό έχουν το ισχυρό χάντικαπ, πως τρέχουν μία πιο κοπιαστική χρονιά και αυτό το χάντικαπ, θα πρέπει να φροντίσει το επιτελείο του Μαρτίνς να μην κοστίσει την κρίσιμη ώρα, που θα κριθεί ο τίτλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ