OPINIONS

Επαγγελματίας και όχι μέλος της οικογένειας του ΠΑΟΚ ο Λουτσέσκου

Επαγγελματίας και όχι μέλος της οικογένειας του ΠΑΟΚ ο Λουτσέσκου

Ο Τσάρλυ γράφει για την αποχώρηση του Ραζβάν Λουτσέσκου από τον ΠΑΟΚ, την καβάντζα που είχε ο Ρουμάνος και τον επαγγελματικό - αλλά όχι και συναισθηματικό - τρόπο με τον οποίον λειτούργησε o Ρουμάνος.

Ξαφνικά η αποχώρηση Λουτσέσκου δημιουργεί συνθήκες κρίσης στον ΠΑΟΚ. Για όσους βρίσκονται μακριά από την Θεσσαλονίκη, το διαζύγιο και μάλιστα όχι συναινετικό - όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό διαβάζοντας κανείς την ψυχρή ανακοίνωση του ΠΑΟΚ - αποτελεί τεράστια έκπληξη.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει πως η πλευρά του Ραζβάν Λουτσέσκου τονίζει πως δεν έφυγε για τα λεφτά από τον ΠΑΟΚ.

ΕΦΥΓΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Πιθανότατα να είναι έτσι τα πράγματα, αν τα βάλουμε όμως κάτω, δεν προκύπτουν ορατοί λόγοι για να ωθήσουν τον Ρουμάνο τεχνικό σε μία τόσο ακραία απόφαση. Στην πραγματικότητα αυτό που έχει συμβεί, είναι πως ο Ρουμάνος τεχνικός λειτούργησε σαν επαγγελματίας, που σωστά ήθελε να εξαργυρώσει την επιτυχία που είχε στον ΠΑΟΚ.

Εξαργύρωση που μπορεί να έρχεται είτε μέσα από ένα τεράστιο συμβόλαιο, είτε απολαμβάνοντας τον απόλυτο σεβασμό και έχοντας τον απόλυτο έλεγχο της ομάδας του. Είναι δεδομένο, πως αν δεν είχε καβάτζα τα τρελά λεφτά της Αλ Χιλάλ, δεν θα έφταναν τα πράγματα στα άκρα. Έφτασαν γιατί η επιτυχία του ΠΑΟΚ, ψήλωσε τον Λουτσέσκου και ο Ρουμάνος επέλεξε να μεγαλώσει ως μέγεθος.

Προφανώς και ήθελε να έχει μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο που λειτουργεί ο ΠΑΟΚ μεταγραφικά, γνώριζε πως τον περιμένουν στα Εμιράτα τρελά χρήματα και έφυγε με την πρώτη ευκαιρία, δίχως να έχει συμβεί και κάτι ακραίο για να δικαιολογεί απόλυτα μία τέτοια απόφαση.

Δεν βρισκόμαστε στις εποχές που ο προπονητής κάνει το απόλυτο κουμάντο στις μεταγραφές, ο Ρουμάνος όμως ξέροντας πως τον περιμένει αλλού συμβόλαιο με τετραπλάσιες αποδοχές ένιωθε σαν να κάνει χάρη στον ΠΑΟΚ που παραμένει. Αν νιώθεις πως μένεις κάπου χατιρικά, είναι φυσικό στην πρώτη ευκαιρία - στην πρώτη απόφαση που δεν είσαι σύμφωνος - να πάρεις το καπελάκι σου και να φύγεις.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΣΑΚΧΟΦ, ΚΑΝΙΑΣ

Διαβάζω πως εκτός από τις μεταγραφές των Στοχ, Ντούγκλας ενοχλήθηκε και από το γεγονός πως δεν έμειναν στην ομάδα οι Σάκχοφ, Κάνιας. Δεν μπορεί να έχει λογική κάτι τέτοιο. Ο Ελ Καντουρί πιέζει πολύ καιρό για να αποχωρήσει από τον ΠΑΟΚ, είναι γνωστό πως δεν περνάει καλά και η γυναίκα του στην Θεσσαλονίκη.

Ο Μαροκινός αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα τραυματισμού, ακόμα και όταν ήταν διαθέσιμος δεν έπαιξε για τα χρήματα που αμείβεται. Όπότε δεν υπάρχει λογική να έφυγε ο Λουτσέσκου, επειδή δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιο του.

Στον Σάκχοφ, ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση που για τις δυνατότητες του ποδοσφαιριστή ήταν και υπερβολικά μεγάλη. Να είμαι ειλικρινής απόρησα που έδωσε συμβόλαιο στον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή 700 χιλιάρικα που με τα μπόνους, οι απολαβές του θα ξεπερνούσαν τα 800. Στην περίπτωση του Κάνιας, η διοίκηση πρότεινε σε έναν ποδοσφαιριστή που ο προπονητής τον είχε εντελώς ανενεργό σε ολόκληρο τον δεύτερο γύρο, συμβόλαιο με αυξημένες αποδοχές.

ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΦΕΡΕΪΡΑ-ΦΟΡΝΑΡΟΛΙ

Θέλω να πω δηλαδή, πως δεν έχει λογική το επιχείρημα ότι έχει παράπονο ο Λουτσέσκου που δεν παρέμειναν οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές. Οι προτάσεις από την διοίκηση έγιναν, δεν μπορεί να φταίει η διοίκηση που ο Σάκχοφ θεωρεί πως πρέπει να αμείβεται με περισσότερα από 800 χιλιάρικα το χρόνο.

Αν ήταν αυτός ο λόγος, τότε πηγαίνουμε αλλού. Σε τέτοιες λογικές κατέφευγε ο Φερέιρα στην διοίκηση του Αλαφούζου. Μια και μου ήρθε στο μυαλό, ας κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα με μία παλιά ιστορία. Όταν ήρθε στην Ελλάδα για να κλείσει ο Φορναρόλι, ξαφνικά ο Ουρουγουανός ανέβασε υπερβολικά τις απαιτήσεις του.

Εκείνη την εποχή ο Φερέιρα ήταν με την ομάδα στην προετοιμασία και ενημερώθηκε τηλεφωνικώς πως ήρθε ο Φορναρόλι και ζητάει περισσότερα χρήματα από αυτά που συμφώνησαν. Ο Πορτογάλος τεχνικός τότε απάντησε πως αν δεν ολοκληρωθεί η μεταγραφή αφήνει την ομάδα και φεύγει από την προετοιμασία. Ο εκβιασμός λειτούργησε και ο Φορναρόλι πήρε όσα χρήματα ζήτησε από τον Παναθηναϊκό.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Για να επιστρέψουμε στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, δεν μπορεί να πιστέψει κανείς πως λειτούργησε εκβιαστικά στην οικογένεια Σαββίδη ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Πιθανότατα να μην ήταν απόλυτα σύμφωνος με τις μεταγραφές των Στοχ, Ντούγκλας. Είμαστε όμως στο 2019, ποιος προπονητής έχει τον απόλυτο έλεγχο στις μεταγραφές;

Είναι ξεκάθαρο πλέον, πως οι προπονητές επιλέγουν θέσεις, προσόντα, δεν έχουν το απόλυτο κουμάντο στις μεταγραφές. Αυτό φαίνεται πωςσυνέβη και στην περίπτωση με τους Ντούγκλας και Στοχ. Ο Λουτσέσκου είναι ο ίδιος προπονητής που είχε δεχτεί πέρυσι τους Χατσερίντι, Βέρνμπλουμ.

Μάλιστα για ένα διάστημα, παρότι δεν πίστευε καθόλου στον Χατσερίντι, αναγκαζόταν για να κρατήσει τις ισορροπίες να ψάχνει ευκαιρία για να τον χρησιμοποιήσει. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως ο φετινός Λουτσέσκου δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος - και δικαίως από την πλευρά του δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος - καθώς λειτούργησε σαν επαγγελματίας.

ΚΑΒΑΛΑ ΣΤΟ ΑΛΟΓΟ

Ήξερε πως ήταν η στιγμή του, αυτή την εποχή ήταν από πάνω, κατέκτησε το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του ΠΑΟΚ, είχε στα χέρια του μία απίθανη οικονομικά πρόταση, οπότε είτε θα γίνει το απόλυτο αφεντικό, είτε θα τα βροντήξει και θα φύγει σαν επιτυχημένος.

Άλλωστε καθαρά επαγγελματικά μιλώντας σε έναν σκληρό χώρο όπως είναι το ποδόσφαιρο - που συνήθως οι προπονητές φεύγουν όταν δεν τους βοηθάνε τα αποτελέσματα - όταν έχεις την ευκαιρία να φύγεις καβάλα στο άλογο δεν την αφήνεις να πάει χαμένη.

Δεν είχε λόγο ο Λουτσέσκου να βάλει νερό στο κρασί του, αυτό το καλοκαίρι είχε το δικαίωμα να βάλει αυτός τους όρους του. Όμως ο δρόμος που χάραξε, ήταν καθαρά επαγγελματικός, το αναφέρω γιατί με μεγάλη συχνότητα και από τις δύο πλευρές ακούγαμε να αναφέρονται σαν οικογένεια.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ, ΟΧΙ ΜΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Την περασμένη Τρίτη μάλιστα με αφορμή τις δηλώσεις του Γκιόργκι Χάτζι ανέβηκε σε επίσημο λογαριασμό στα socialmediaφωτογραφία του Ιβάν Σαββίδη, με τον Ραζβάν Λουτσέκου στις στιγμές των πανηγυρισμών για το πρωτάθλημα, με λεζάντα "Don’tmesswithourfamily".

Ο ίδιος ο Λουτσέσκου σε δηλώσεις του μετά από την νίκη επί του Απόλλωνα στην Ριζούπολη είχε πει πως στον ΠΑΟΚ είμαστε μια οικογένεια. Με λίγα λόγια την στάση του Λουτσέσκου είναι από ποια σκοπιά την δεις. Σαν επαγγελματίας έπραξε σωστά, σαν μέλος μίας οικογένειας όχι. Έπραξε σωστά κοιτώντας το δικό του συμφέρον, έβαλε σε προβλήματα τον ΠΑΟΚ.

ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;

Στην ερώτηση για το αν έφυγε για τα λεφτά, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Αν δεν υπήρχε η πρόταση της Αλ Χιλάλμ δεν θα έφευγε. Από την στιγμή που υπήρχε, θέματα τα οποία είναι απόλυτα φυσιολογικά για την λειτουργία μίας ομάδας και τα ζούνε όλοι οι προπονητές, για τον Λουτσέσκου στάθηκαν σαν αφορμή για επιχείρημα εξόδου.

Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Από εκεί και πέρα, ο ΠΑΟΚ πρέπει να συνεχίσει. Δεν είναι εύκολη η απόφαση που έχει να πάρει. Το σχέδιο για την επόμενη σεζόν, ήταν έτοιμο και έμοιαζε να βρίσκεται στην τελική του μορφή. Ο ΠΑΟΚ προέρχεται από την πιο επιτυχημένη διετία στην ιστορία του.

Ο σύλλογος κατέκτησε για πρώτη φορά νταμπλ, πήρε πρωτάθλημα μετά από 35 χρόνια και μάλιστα αήττητο, υπάρχει ένα μοντέλο δουλειάς που φέρνει ήδη επιτυχίες σε μία ομάδα που δεν είναι χορτασμένη. Δεν είναι η ώρα λοιπόν, για αλλαγές και το χρονικό σημείο είναι δύσκολο.

Ο ΠΑΟΚ λεφτά έχει, μπορεί να κοιτάξει την αγορά και να βρει αξιόλογες περιπτώσεις. Το πρόβλημα είναι πως ο κάθε πετυχημένος προπονητής, πρεσβεύει και ένα μοντέλο ποδοσφαίρου, ο αήττητος νταμπλούχος ΠΑΟΚ την συνταγή της επιτυχίας την έχει βρει και χρειάζεται εξέλιξη σε αυτό που ήδη εφαρμόζει.

Ο σχεδιασμός και οι μεταγραφικές επιλογές έχουν ήδη γίνει. Δεν είναι εύκολο αυτήν την εποχή να βάλεις έναν προπονητή που έχει την δική του προπονητική φιλοσοφία. Ο ΠΑΟΚ αυτή την στιγμή δεν χρειάζεται κάποιον να τον αλλάξει, αλλά που να γνωρίζει την ομάδα και να βελτιώσει λεπτομέρειες σε ένα επιτυχημένο σχέδιο και σε αυτό το κομμάτι οι ισορροπίες είναι λεπτές.

ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ

Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, γιατί μοιάζει αδύνατον για τον επόμενο να τα πάει καλύτερα από τον προκάτοχο του. Νταμπλ κατέκτησε ο ΠΑΟΚ, αήττητο πρωτάθλημα, φαντάζει σίγουρο πως την επόμενη σεζόν κάποια στιγμή θα χάσει.

Αλλιώς θα ήταν τα πράγματα, αν κάποια άσχημα αποτελέσματα ερχόντουσαν με τον Λουτσέσκου, αλλιώς θα φανεί τώρα που οι ήττες θα έρθουν με άλλον προπονητή. Από το πουθενά έμπλεξε ο ΠΑΟΚ, μπήκε σε κρίση σε εποχή που έμοιαζε να προσπαθεί να κυριαρχήσει εγχώρια με ανωτερότητα, σχεδιάζοντας με βάση την προηγούμενη χρονιά με ηρεμία την επόμενη σεζόν και με το πλεονέκτημα πως για τα ελληνικά δεδομένα υπάρχει υψηλό μπάτζετ και δυνατότητα για ποιοτικές προσθήκες, που θα φέρουν την εξέλιξη.

Ξαφνικά δημιουργήθηκαν συνθήκες αποσταθεροποίησης και αμφιβολίας. Πρέπει μέσα σε λίγε ώρες, να παρθεί μία σημαντική και πολύ δύσκολη απόφαση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΧΟΥΝ ΡΙΣΚΟ

Μια απόφαση που δεν έχει προφανής απάντηση, την λογική της συνέχειας μπορεί να την δώσει ένας προπονητής που δουλεύει ήδη στον σύλλογο. Ο Γκαρσία σε αυτήν την λογική κερδίζει πόντους, όμως σίγουρα είναι ρίσκο, να δώσεις μία ομάδα που κατέκτησε το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της σε έναν προπονητή που δεν έχει αναλάβει ποτέ του πρώτη ομάδα και σαν ποδοσφαιριστής δεν διακρινόταν για το νηφάλιο χαρακτήρα του.

Επίσης είναι ρίσκο, να φέρεις ξένο προπονητή, δηλαδή κάποιον που δεν έχει γνώση του πως πέτυχε πέρυσι ο ΠΑΟΚ και κουβαλά μία δική του φιλοσοφία, επίσης δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια λύση από την Ελληνική αγορά που να κάνει γκελ στον κόσμο του ΠΑΟΚ. Γνωρίζω πως οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ σε εκτίμηση τον Ουζουνίδη, το γεγονός αυτό τον κάνει φαβορί για αντικαταστάτη του Αναστασιάδη στην Εθνική, όμως ο Εβρίτης τεχνικός είχε σημαντική φθορά πέρυσι στην ΑΕΚ.

Πήρε το περασμένο καλοκαίρι πρωταθλήτρια ομάδα και απέτυχε εμφατικά, ασφαλώς σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Σύντομα θα έχουμε τις απαντήσεις, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, η διοίκηση του ΠΑΟΚ, καλείται να πάρει μία πολύ δύσκολη απόφαση, με τον χρόνο να την πιέζει. Καλείται να αντικαταστήσει μέσα στην προετοιμασία τον πιο πετυχημένο προπονητή στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Ασφαλώς και ο Λουτσέσκου βρήκε συνθήκες που δεν είχε κανένας προκάτοχος του, την ιστορία όμως την γράφουν τα αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ