OPINIONS

Εθνική Ελλάδας: Εποχή Άγγελου

UEFA NATIONS LEAGUE / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
UEFA NATIONS LEAGUE / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Μια καινούργια προσπάθεια ξεκινάει για την Εθνική και γίνεται με Έλληνα προπονητή μετά από 18 χρόνια. Η βενζίνη που κράτησε μια δεκαετία, το σοβαρό πλάνο που δεν προσέφερε ο Σκίμπε και το τι πρέπει να κάνει ο Αναστασιάδης. Ο Τσάρλυ αναλύει.

Στο Λιχτενστάιν ξεκινούν απόψε (21:45) τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για την Εθνική μας ομάδα. Μία καινούργια προσπάθεια, που μετά από 18 χρόνια γίνεται με Έλληνα προπονητή, τον Άγγελο Αναστασιάδη.

Η ΒΕΝΖΙΝΗ ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

Είναι μία δυσάρεστη πραγματικότητα, αλλά αυτήν την εποχή το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο. Η βενζίνη ή ή ώθηση που πήραμε από το θαύμα του 2004, μας έδωσε μία χρυσή δεκαετία. Από την ημέρα που επιστρέψαμε από το Μουντιάλ της Βραζιλίας, επέστρεψαν οι γνωστές παθογένειες. Σήμερα, η ελπίδα είναι να αποδειχτεί πως έχουμε πιάσει πάτο.

Δεν πιστεύω πως μπορεί να υπάρχει και κάτι χειρότερο για μία ποδοσφαιρική χώρα, από το να μην είναι ευπρόσδεκτο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στα περισσότερα ελληνικά γήπεδα. Δυστυχώς, στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο έλεγχος της ΕΠΟ αποτελεί ένα στοιχείο επιβολής ανωτερότητας και σε αυτήν την μάχη, κατάφεραν να εμπλέξουν και την Εθνική μας. Δεν υπήρχε κανένας λόγος, να επηρεαστεί η έδρα που αγωνιζόταν τα τελευταία χρόνια και να φύγει από το "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Ήταν και μία σημαντική κατάκτηση η οποία ήρθε μέσα από επιτυχίες, το γεγονός πως μέσα σε μία ευθεία, στον δρόμο της παραλιακής η Εθνική ομάδα είχε το ξενοδοχείο που καταλύει η αποστολή της, το προπονητικό της κέντρο με τα όποια προβλήματα και το γήπεδο που έδινε τα εντός έδρας παιχνίδια. Πραγματικά, δεν βρίσκω κανέναν λόγω, που πετάχτηκε με τόσο ευκολία, μία σημαντική άνεση που προσφέραμε στους ποδοσφαιριστές.

Η προσπάθεια των Αναστασιάδη, Μπασινά, Γιανακόπουλου, ξεκινά σε μία εποχή που η Εθνική μας ομάδα, από άποψη, ενδιαφέροντος αλλά και οργάνωσης έχει πάει δύο δεκαετίες πίσω. Και καλούνται μέσα από επιτυχίες, βελτιώνοντας την αγωνιστική εικόνα του κόσμου, να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΣΟΒΑΡΟ ΠΛΑΝΟ Ο ΣΚΙΜΠΕ

Πρέπει να θυμίσουμε που βρίσκεται η Εθνική μας ομάδα και γιατί μπήκαμε στην διαδικασία να αλλάξουμε προπονητή. Η γαλανόλευκη με τον Σκίμπε στο Μουντιάλ έφτασε μέχρι τα μπαράζ και αποκλείστηκε χωρίς να δώσει μάχη απέναντι στην σαφώς ανώτερη Κροατία. Ασφαλώς και η διαφορά είναι μεγάλη, όμως στο Ζάγκρεμπ, δεν ξέραμε τι παίζαμε. Δεν γνωρίζαμε τον αντίπαλο, ο Γερμανός τεχνικός δεν μας πρόσφερε πλάνο, ικανό να εξαντλήσουμε τις ελάχιστες πιθανότητες μας.

Κάποιοι διεθνείς, λειτούργησαν επιπόλαια και με το που τελείωσε η ρεβάνς στο "Γ. Καραϊσκάκης", χωρίς λογική και αίσθηση της ευθύνης, στήριξαν και ζήτησαν από την ομοσπονδία την παραμονή Σκίμπε. Η ομοσπονδία τους έκανε την χάρη, όμως πολύ σύντομα στα πρώτα παιχνίδια της νεοσύστατης διοργάνωσης, όλοι μαζί κατάλαβαν πως διαπράχτηκε ένα σημαντικό λάθος. Στην Βουδαπέστη, διαπίστωσαν πως δεν έχουν σωστή πληροφόρηση για τον αντίπαλο τους, δεν γνώριζαν τις κινήσεις των Ούγγρων και οι ίδιοι που στήριξαν τον Γερμανό τεχνικό και απαίτησαν την παραμονή του, ζήτησαν την αντικατάσταση του.

ΣΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ 43,6%

Ασφαλώς και ήμασταν τυχεροί που τουλάχιστον, υπήρξε το νεοσύστατο Nations League. Έγινε σε αυτήν την διοργάνωση αντιληπτό πως δεν πάμε πουθενά με τον Σκίμπε και μας δίνεται μία ακόμα ευκαιρία για να διεκδικήσουμε την συμμετοχή μας στα τελικά του Ευρωπαϊκού. Σε μία τελική φάση που θα προκριθεί το 43,6% των ομοσπονδιών. Δικαίωμα συμμετοχής στις προκριματικές φάσεις της UEFA έχουν 55 ομοσπονδίες, 24 από αυτές θα προκριθούν στα τελικά.

Καταλαβαίνετε πως θα είναι μεγάλη αποτυχία, να μην προκριθούμε. Χάσαμε χωρίς να δώσουμε σοβαρή μάχη, την δεύτερη ευκαιρία του Nations League και είναι υποχρεωτικό να καταλάβουμε μία από τις δύο πρώτες θέσεις στον 10ο όμιλο, με αντιπάλους τις Ιταλία, Βοσνία, Φινλανδία, Αρμενία, Λιχνεστάιν.

ΠΛΑΝΟ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥΣ ΑΜΥΝΤΙΚΑ

Αυτό που περιμένω από το νέο τεχνικό επιτελείο, είναι να βρει ένα αγωνιστικό πλάνο, ικανό να βοηθήσει το ρόστερ να ακουμπήσει το αγωνιστικό του ταβάνι, όποιο και αν είναι αυτό. Μπορεί να φθάνουν οι δυνατότητες μας, μέχρι το σημείο να δώσουμε την μάχη για την δεύτερη θέση με την Βοσνία και να μην τα καταφέρουμε. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ένα πλάνο, ικανό να μας κάνει ξανά δυσκολοκατάβλητους και αξιόπιστους αμυντικά.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ

Η φιλοσοφία που πήγαμε στο Nations League ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Λες και έχουμε τους Αζάρ, Μέρτενς, Ντε Μπράινε, πήγαμε να στηριχτούμε σε μία λογική ποδοσφαίρου, με τρεις δημιουργούς πίσω από τον Μήτρογλου. Μία φιλοσοφία που στο γήπεδο με Φορτούνη, Πέλκα, Μάνταλο, έβγαζε αναγκαστικά δύο από τους τρεις σε χώρους που δεν τους βολεύουν και δεν τους βοηθά να βγάλουν το καλό τους πρόσωπο. Επίσης, παίζοντας ένα ποδόσφαιρο με τρεις περισσότερο δημιουργικούς ποδοσφαιριστές πίσω από έναν φορ, γινόμασταν πιο ευάλωτοι αμυντικά.

Έχοντας ταυτόχρονα στο γήπεδο αυτούς τους τρεις ποδοσφαιριστές, δημιουργεί ένα σύνολο που παίζει περισσότερο με την μπάλα, στα πόδια, δεν έχει αξιόπιστο πρέσινγκ και δεν μπορεί να προσφέρει καλύψεις. Πέρα από το γεγονός πως ακόμα και για παιχνίδι κατοχής, υπάρχει το πρόβλημα πως λείπουν από τα άκρα οι κινήσεις στον χώρο που δημιουργούν συνεργασίες, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι μας στερεί το δικαίωμα να είμαστε αποτελεσματικοί στο ανασταλτικό κομμάτι.

Η ομάδα συνολικά θα έπρεπε να βασιστεί περισσότερο στους μεσοαμυντικούς ποδοσφαιριστές. Να βρεθεί μία φιλοσοφία, που θα επιτρέπει στην Εθνική μας να αμύνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια και να μπορεί να αναδείξει πως έχει την τύχη να διαθέτει δύο κεντρικούς αμυντικούς που αγωνίζονται στο πιο υψηλό επίπεδο. Να χτίσουμε γύρω από τους Μανωλά και Παπασταθόπουλο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Το ξεκίνημα είναι πολύ σημαντικό, χρειάζεται στα δύο πρώτα παιχνίδια που δίνουμε στο Λιχνεστάιν και στην Ζένιτσα, να πάρουμε μία ώθηση για την συνέχεια. Να πιστέψουν οι ποδοσφαιριστές στην δουλειά του προπονητικού επιτελείου και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για πρόκριση σε τελική φάση μετά από έξι χρόνια και δύο αποτυχημένες προσπάθειες, τρείς μαζι με το Nations League.

Είναι απαραίτητο να νικήσουμε στο Λιχνεστάιν και να πάρουμε έναν βαθμό στην Ζένιτσα. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό το γεγονός πως ίσως το πιο κρίσιμο παιχνίδι το δίνουμε τόσο νωρίς. Το πιο πιθανό είναι να αποτελέσει το πρώτο ματς που θα επιστρέψουμε σε σχήμα με τρείς κεντρικούς αμυντικούς.

Όμως δεν πρέπει να πηδάμε παιχνίδια και ο αγώνας με το Λιχτενστάιν έχει την δική του σημαντική δυσκολία. Θα πρέπει να παίξουμε πιο επιθετικά, να κερδίσουμε με ανωτερότητα, κάτι που δεν μας ταιριάζειν μας δυσκολεύει και να το κάνουμε παίζοντας με πειραματικό αμυντικό δίδυμο. Ο Μανωλάς είναι τραυματίας, ο Παπασταθόλουλος ετοιμάζεται για την μάχη με τους Βόσνιους και ο Αναστασιάδης είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει δίδυμο που δεν έχει αγωνιστεί ξανά μαζί.

Ο έμπειρος Σιόβας που είναι βασικός στην Λεγανές και με τον Άγγελο επέστρεψε στην Εθνική, θα είναι σίγουρα ο ένας από τους δύο, ο παρτενέρ του θα είναι είτε ο Κουρμπέλης, είτε ο Ρισβάνης. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού θα είναι σίγουρα βασικός, την Τρίτη (26/3) σε σχήμα τριών αμυντικών, καθώς έχει την δυνατότητα να συνδέσει την άμυνα με το κέντρο, να προσφέρει γρήγορες αντιδράσεις και σίγουρες επιλογές στο πρέσινγκ των αντιπάλων.

ΑΝΟΙΞΑΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΚΛΗΣΕΙΣ

Οι πολλές απουσίες, οδήγησαν το τεχνικό επιτελείο να ανοίξει τις κλήσεις. Από τις επιλογές φάνηκε πως δούλεψαν με μεράκι, οι Αναστασιάδης, Μπασινάς, Γιανακόπουλος, είδαν πολλά παιχνίδια ταξίδεψαν και πήραν προσωπικές αποφάσεις. Θυμίζω πως με τον Σκίμπε αυτό δεν συνέβαινε, όταν χρειαζόταν να αντικαταστήσει στο κέντρο άμυνας κάποιον από τους βασικούς μας στόπερ, η επιλογή ήταν ο Τζαβέλας και πολλές φορές στα άκρα της άμυνας, ο αντικαταστάτης ήταν στόπερ.

Ασφαλώς και οι επιλογές θα κριθούν και από την αποτελεσματικότητα, οι βασικοί στα άκρα θα είναι οι Κούτρης, Μπακάκης και αν χρειαστεί η βοήθεια των Βαλεριάνο, Μαυρία, κάποια από τα υπόλοιπα παιδιά θα αποδειχτεί αν αξίζουν να βρίσκονται στην Εθνική.

ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ

Έχουμε τραυματισμούς, πολλές απουσίες, υπάρχει όμως και ένα πολύ καλό νέο. Το τελευταίο διάστημα ο Σάμαρης, έχει γίνει βασικός στην Μπενφίκα και προέρχεται από πολύ καλές εμφανίσεις. Είναι πολύ σημαντικό, να βρει η Εθνική μας, μία ανασταλτική βάση, μία ασφάλεια στην μεσοαμυντική της λειτουργία. Το γεγονός πως ο Σάμαρης έχει παιχνίδια και βρίσκεται σε φουλ φόρμα, δίνει στον Αναστασιάδη τη δυνατότητα να "χτίσει" την θωράκισή μας γύρω από το δίδυμο των Σάμαρη, Ζέκα.

Η αποστολή των Αναστασιάδη, Μπασινά, Γιανακόπουλου είναι δύσκολη, χρειάζεται να αλλάξουν το κλίμα που υπάρχει μέσα στην ομάδα, γύρω από αυτήν και να πείσουν τον κόσμο πως αξίζει να ξαναασχοληθεί μαζί της. Χρειαζόμαστε ένα θετικό ξεκίνημα, περισσότερο από ποτέ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ