OPINIONS

Έχει μείνει στάσιμος ο Μπουζούκης

Έχει μείνει στάσιμος ο Μπουζούκης
SOTIRIS DIMITROPOULOS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Γιάννη Μπουζούκη ο οποίος έμεινε στάσιμος παίζοντας στα άκρα και την ανάγκη να παίξει στη φυσική του θέση στον άξονα.

Η φετινή σεζόν βρίσκεται σε εκκρεμότητα, στον Παναθηναϊκό όμως κάνουν τα σχέδια τους, για την επόμενη σεζόν. Όπως ανέφερα και σε πρόσφατο κείμενο, τα κλειδιά για τον σχεδιασμό της ομάδας έχουν δοθεί στον Τσάβι Ρόκα.

Ο σύλλογος θα επιστρέψει στην Λεωφόρο και το μπάτζετ θα αυξηθεί.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΙΝΣΟΥΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήρθε και η βελτιωμένη πρόταση προς τον Ινσούα, θυμίζω πως η εκτίμηση ήταν πως δεν θα δεχτεί προσφορά, καθώς η τιμή του ήταν απλησίαστη για τα δεδομένα του συλλόγου.

Kι όμως δέχτηκε πρόταση για τρία χρόνια, που συνολικά οι εξασφαλισμένες αποδοχές που θα λάβει, θα ξεπεράσουν τα 1,2 εκ ευρώ. Καταλαβαίνεται πως από την στιγμή που ο Ρόκα κάνει πρόταση για συμβόλαιο πάνω από 400 χιλιάδες το χρόνο στον αριστερό του μπακ, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, κάτι που θα γίνει περισσότερο αντιληπτό, μέσα στο καλοκαίρι.

ΔΕΚΑΡΙ

Τον σχεδιασμό της ομάδας, τον απασχολεί η περίπτωση του επιτελικού χαφ. Ο Ζαχίντ που τα πήγε υπέροχα από ένα σημείο και μετά μέσα στην σεζόν, ο ίδιος θέλει να παραμείνει ό Δώνης τον θέλει, όμως συνήθως ο Τσάβι Ρόκα δεν συμφωνεί και δεν ακούει τα θέλω του προπονητή, οπότε κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί.

Ο Παναθηναϊκός έχει επενδύσει στον Αγιούμπ, που μπορεί να παίξει τόσο στην θέση 8, όσο και σε αυτήν του επιτελικού χαφ και φυσικά πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, τι θα κάνουν με την περίπτωση Μπουζούκη.

ΣΤΑΣΙΜΟΣ Ο ΜΠΟΥΖΟΥΚΗΣ

Η περσινή σεζόν ξεκίνησε με τον σύλλογο να θεωρεί πως ο Μπουζούκης είναι με διαφορά το μεγαλύτερε περιουσιακό στοιχείο που έχει η ομάδα. Ένα ταλέντο που βγήκε από την ακαδημία και έχει δείξει πως για κεντρικό χαφ, διαθέτει στοιχεία που δεν συναντάς εύκολα σε Έλληνα ποδοσφαιριστή και ο σύλλογος που έδινε αναγκαστικά βάρος στην ακαδημία, τον είχε δικαίως κατατάξει ένα βήμα πιο μπροστά από τους υπόλοιπους.

Μόνο που την φετινή σεζόν, εντελώς στάσιμος. Τα νούμερα του 1 γκολ, 1 ασίστ απογοητευτικά και χειρότερα από πέρυσι που είχε σκοράρει 4 φορές.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ

Ο νεαρός την καλύτερη του φετινή εμφάνιση, την πραγματοποίησε στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Βόλο. Στο τέλος του αγώνα δήλωσε, πως τον βοήθησε που έπαιξε στην φυσική του θέση αυτή του επιτελικού χαφ.

Εδώ νομίζω πως στον Παναθηναϊκό έχουν κάνει ένα μεγάλο λάθος, που έχει επηρεάσει σοβαρά την εξέλιξη του παιδιού. Κατανοώ τους λόγους που ο προπονητής έχει πάρει την απόφαση, να τον χρησιμοποιεί σαν δεξί εξτρέμ, όμως μετά από μία σχεδόν ολόκληρη σεζόν σε αυτήν την θέση, είναι φανερό πως ο Μπουζούκης δεν μπορεί να έχει καμία βελτίωση.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι απαραίτητο για έναν κεντρικό χαφ, να μπορέσει να μάθει πολλούς ρόλους και να είναι σε θέση να δώσει λύσεις και στα άκρα. Για παράδειγμα ακόμα και ο Γιώργος Καραγκούνης, είχε παίξει και έχει κάνει μεγάλα παιχνίδια στα δύο άκρα. Υπάρχει όμως μία σοβαρή διαφορά, ο Καραγκούνης πρώτα έμαθε την θέση του, μπορούσε να ανταποκριθεί και να κάνει την διαφορά στον ρόλο που του επέτρεπε να κάνει καριέρα και από εκεί και πέρα, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε αγώνα και του ρόστερ, άλλαζε θέσεις.

ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΕ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ

Ο Γιώργος Δώνης τον Μπουζούκη στα δεξιά, τον έχει καθιερώσει γιατί το παιδί δεν είναι έτοιμο να παίξει στην φυσική του θέση. Η λογική ήταν, από το να παίξει σε έναν χώρο που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ομάδα, είναι καλύτερο να έρθει η βελτίωση μέσα στο γήπεδο. Έχουμε όμως σήμερα, ένα μεγάλο δείγμα και ο Μπουζούκης δεν βελτιώθηκε, καθώς είναι φανερό πως το παιδί δεν βολεύεται στα άκρα. Δεν ταιριάζει αυτός ο χώρος στα χαρακτηριστικά του. Δεν διαθέτει ούτε το πέταγμα, ούτε το παιχνίδι χώρου, για να μπορέσει να βελτιωθεί παίζοντας στο πλάι. Είναι ένα παιδί, που θέλει την μπάλα στα πόδια του και έχει μία σπάνια ικανότητα για Έλληνα ποδοσφαιριστή τόσο στην εκτέλεση, όσο και στο να αξιοποιεί κίνηση στον χώρο των συμπαικτών του.

Παίζοντας στα άκρα δεν βρίσκει εύκολα χώρο για να εκτελέσει και για αυτόν τον λόγω, είναι λιγότερο απειλητικός από ότι την πρώτη του χρονιά και ασφαλώς περιορίζονται οι δυνατότητες, να αξιοποιήσει το δημιουργικό του ταλέντο. Δεν είναι εύκολο, αν δεν έχεις γρήγορη μεταφορά μπάλας, να είσαι δημιουργικός στα δεξιά εκτός αν έχεις την σέντρα του Βαλμπουενά.

Υπάρχει και κάτι ακόμα, που του κάνει την ζωή δύσκολη και τον έχρισε και καταδικαστικό για την ομάδα του στο πρώτο παιχνίδι κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Παίζοντας στα άκρα όταν ο αντίπαλος σε πιέζει , αν δεν μπορείς να ελευθερωθείς με την ταχύτητα σου, είναι εύκολο να δεχτείς παγίδα και να σε εγκλωβίσουν, κάτι που στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός το πλήρωσε ακριβά.

Προσέξτε ο Δώνης, δεν τρελάθηκε και χρησιμοποίησε τον Μπουζούκη στα δεξιά, στην κατάσταση που βρίσκεται ο ποδοσφαιριστής, μοιάζει ως ο πιο ασφαλής δρόμος, για να αγωνιστεί χωρίς σοβαρές συνέπειες στην ομάδα του, όμως είναι φανερό πως η μονιμοποίηση του σε αυτόν τον χώρο, δεν βοήθησε στην εξέλιξη του.

Σήμερα δεν βλέπω, πως υπάρχει έστω ένα στοιχείο που ο Μπουζούκης να είναι καλύτερος από ότι στο ξεκίνημα της σεζόν. Ασφαλώς χρειάζεται το παιδί να δουλέψει περισσότερο σε ατομικό επίπεδο, να αντιληφθεί πως με την ικανότητα στην εκτέλεση που διαθέτει, δεν επιτρέπεται να παίζει 23 παιχνίδια στο Ελληνικό πρωτάθλημα και να έχει μόλις 1 τέρμα και 1 ασίστ.

ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ

Χρειάζεται δουλειά στην υποδοχή και στην προστασία της μπάλας. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, είναι πως όταν ο αντίπαλος τον πιέζει στην προσπάθεια να υποδεχτεί την μπάλα με πλάτη, την χάνει εύκολα.

Γνωρίζω καλά πως ο ποδοσφαιριστής είναι σοβαρός και μετρημένος, με γνώση των αδυναμιών του και με πρόθεση να δουλέψει, θα πρέπει και στον Παναθηναϊκό να πάρουν μία απόφαση στο πως θα τον αναδείξουν. Όταν προσπαθείς να αξιοποιήσεις την ακαδημία σου, το ένα κομμάτι είναι η δουλειά που γίνεται στις μικρές ηλικίες, το πιο δύσκολο όμως και το πιο σημαντικό, είναι η γνώση και η τεχνογνωσία που έχει η πρώτη ομάδα, αρχικά στο να εντάξει τα νέα παιδιά στην πρώτη ομάδα και στην συνέχεια να τα εξελίξει.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν λέω πως πρέπει να μείνει άδεια η θέση του επιτελικού χαφ, για να παίξει ο Μπουζούκης. Αλλά να γίνει κατανοητό, πως παίζοντας το παιδί στα άκρα για μία ολόκληρη σεζόν, δεν βοηθήθηκε και πως θα πρέπει από τα καλοκαίρι, να γίνει ξεκάθαρο πως ρόλο και χρόνο θα πρέπει να παίρνει στον χώρο που θα του επιτρέπει να βελτιώσει τις αδυναμίες του και να εξελίξει τα σπάνια προσόντα του.

ΣΠΑΝΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΑ ΧΑΦ

Το έχω γράψει από τις πρώτες φορές που εμφανίστηκε, δεν βλέπουμε στο Ελληνικό ποδόσφαιρο χαφ, να μπορούν εν στάση να σημαδέψουν εστία και να εκτελέσουν με δύναμη, ούτε με την ικανότητα στην μεγάλη μεταβίβαση και με την κάθετη που έχει ο Μπουζούκης. Πρόκειται για χαρακτηριστικά δελεαστικά, που αν καταφέρεις να βελτιώσεις τις αδυναμίες του παιδιού, θα πληρώνονται και πολύ ακριβά.

Πρέπει να γίνει, σημαντικός στόχος για την επόμενη σεζόν, ο Μπουζούκης να φθάσει στο επίπεδο να μπορεί να βγάζει τα προσόντα του στον φυσικό του χώρο και όχι να συνεχίζει να κρύβει τις αδυναμίες του ξεκινώντας από τα άκρα. Αν σε αυτήν την ηλικία, μείνεις για δεύτερη χρονιά στάσιμος, το τρένο χάθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ