OPINIONS

Εχει πιάσει ταβάνι η Οσμάνλισπορ

Εχει πιάσει ταβάνι η Οσμάνλισπορ

Ο Τσαρλυ αναλύει την αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Europa League, που παίζει για πρώτη φορά στην Ευρώπη και είναι χωρίς νίκη το 2017. Τι θα πρέπει να φοβούνται οι ερυθρόλευκοι και που θα πρέπει να χτυπήσουν για να προκριθούν.

Ο Ολυμπιακός έχει μία μεγάλη ευκαιρία να περάσει γύρο στο Γιουρόπα Λιγκ, για πρώτη φορά μετά το 2012 και την πρόκριση επί της Ρούμπιν Καζάν. Αν βάλουμε κάτω τα δεδομένα είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως πρόκειται για μία τεράστια ευκαιρία, που αν δεν την εκμεταλλευτεί θα είναι αποτυχία.

Για την ακρίβεια ακόμα μία αποτυχία, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει αποκλεισμοί από ομάδες που θα έπρεπε οι ερυθρόλευκοι να είναι ικανοί να τις περάσουν. Αποκλεισμοί από Λεβάντε, Ντνίπρο, Άντερλεχτ δείχνουν μία αδυναμία του Ολυμπιακού να διαχειριστεί νοκ άουτ παιχνίδια με αντιπάλους που δεν μπορούν να θεωρηθούν ανώτεροι του.

ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ ΤΑΒΑΝΙ Η ΠΡΩΤΑΡΑ ΟΣΜΑΝΛΙΣΠΟΡ

Φέτος του δίνεται ακόμα μία ευκαιρία, πιθανότατα ακόμα μεγαλύτερη. Αντιμετωπίζει την Οσμανλισπόρ. Για την αντίπαλο το Ολυμπιακού αυτή είναι η πρώτη της συμμετοχή σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Αυτό που έχει πετύχει η ομάδα του Ακτσάι αποτελεί ήδη μία τεράστια επιτυχία. Στην πρώτη της συμμετοχή έπαιξε τρεις προκριματικούς γύρους, πέρασε κατά σειρά Ζίμπρου, Νόμε Κάλιου, Μίντιλαντ. Στους ομίλους αντιμετώπισε τις Στεάουα, Ζυρίχη, Βιγιαρεάλ.

Τα αποτελέσματα της νίκη 2-0 εντός με Στεάουα, ήττα 1-2 εκτός στη Ζυρίχη, 2-2 εντός με Βιγιαρεάλ, νίκη 2-1 εκτός με Βιγιαρεάλ, ήττα 1-2 εκτός με Στεάουα και νίκη 2-0 εντός με τη Ζυρίχη.

Η πρόκριση στους 32 αποτελεί μία πρωτόγνωρη επιτυχία για τον σύλλογο, που συμμετέχει για πρώτη φορά στην Ευρώπη και φέτος βρίσκεται στην 9η θέση του Τούρκικου πρωταθλήματος.

ΧΩΡΙΣ ΝΙΚΗ ΤΟ 2017

Κανονικά ο μόνιμος πρωταθλητής Ελλάδος θα πρέπει να μπορεί να προκριθεί εύκολα απέναντι σε μία μικρομεσαία ομάδα του Τούρκικού πρωταθλήματος, που δεν έχει κάνει νίκη το 2017. Η Οσμάνλισπορ μετρά μια ισοπαλία και τρεις ήττες και κατρακύλησε στην 9η θέση του Τούρκικου πρωταθλήματος. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά, ο Ολυμπιακός βγάζει ένα μόνιμο πρόβλημα σε αυτήν την διαδικασία των νοκ άουτ παιχνιδιών και οι αριθμοί της Οσμάνλισπορ κρύβουν την πραγματικότητα.

Η ομάδα του Ακτσάι επηρεάστηκε πολύ από το Κόπα Άφρικα, καθώς έχασε τον καλύτερο της δημιουργό, τον Εντιαγιέ. Είναι έτσι κι αλλιώς μία ομάδα που βασίζεται στην ταχύτητα και στο σύνολο, υστερεί σε ποιότητα και δεν είναι τόσο καλή στην δημιουργία στον μικρό χώρο, οπότε η απουσία του γρήγορου στην μεταφορά μπάλας Εντιαγιέ που είναι ο καλύτερος στο να φτιάχνει παιχνίδι και στην αξιοποίηση των συμπαικτών του, έπαιξε ρόλο στα άσχημα αποτελέσματα.

Εχει πιάσει ταβάνι η Οσμάνλισπορ

Ο Ακτσάι εφαρμόζει ένα 4-2-3-1, που μπορεί να μεταφραστεί σε μία τακτική με δύο σκληρούς αμυντικούς χαφ που παίζουν μόνιμα κοντά στα στόπερ τους Γκουβέν, Τσαγκιράν και τέσσερις ποδοσφαιριστές που έχουν ελευθερίες και παίζουν αρκετά επιθετικά και με ταχύτητα.

Ας τα πάρουμε με την σειρά. Κάτω από τα δοκάρια ο Λιθουανός Καρτεμάνσκας με ύψος 1,89 και 69 συμμετοχές στην Εθνική της χώρας του, θεωρείται μία αξιόπιστη επιλογή για τα δεδομένα της Οσμάνλισπορ.

ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΣΟΥΡΟΥΣΚΟΥ, ΟΧΙ ΟΙ ΠΑΡΤΕΝΕΡ ΤΟΥ

Στο κέντρο της άμυνας ο σίγουρος και πιο αξιόπιστος κεντρικός αμυντικός είναι ο Τσουρουσκού. Αρχηγός της Οσμάνλισπορ, έχει 1,78 κερδισμένα τάκλιν ανά παιχνίδι στο Γιουρόπα, 3 κλεψίματα και έχει 8.3 διωξίματα. Είναι πρώτος παίκτης στην διοργάνωση σε αυτήν την κατηγορία, δείχνει και το γεγονός πως παίζει άμυνα βαθιά η Οσμάνλισπορ και ζητά τον κενό χώρο για να χτυπήσει στην κόντρα.

Ο παρτενέρ του λογικά θα είναι ο Τσέχος Προχάτζκα, που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και θα πρέπει να χτυπήσει πάνω του ο Ολυμπιακός.

ΚΑΛΟΣ Ο ΑΜΦΙΒΟΛΟΣ ΠΙΝΤΟ, ΤΙΠΟΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ Ο ΒΡΣΑΓΕΒΙΤΣ

Στα δεξιά ξεκινά ο Βόσνιος Βρσάγιεβιτς. Τίποτα το ιδιαίτερο, κοντό μπακ με ύψος 1,79, έχει ανεβάσματα, έχει δώσει δύο ασίστ στην διοργάνωση, μόλις μία στο Τούρκικο πρωτάθλημα. Στο Γιουρόπα έχει 1.8 κερδισμένα τάκλιν, 1.5 κλεψίματα, 2.5 φορές ανα παιχνίδι καθαρίζει φάσεις χαμηλά. Επιθετικά μετρά 0.5 ντρίμπλες ανά παιχνίδι, δίνει 27.8 πάσες με μέσο όρο επιτυχίας στο 75.7%, δεν έχει και πολύ μεγάλη συμμέτοχη επιθετικά, τακτικά βρίσκεται χαμηλά. Είναι χώρος που πρέπει να ψάξει για πλεονέκτημα ο Ολυμπιακός.

Το καλό μπακ είναι ο Πίντο, που γίνεται αγώνας δρόμου για να προλάβει και να παίξει στα αριστερά. Φουλ μπακ παίρνει μόνος του την πλευρά, δυναμικός αμυντικά, έχει 2.1 κερδισμένα τάκλιν, 2.4 κλεψίματα, 2.6 φάσεις καθαρίζει χαμηλά, πηγαίνει σε 1.6 ντρίμπλες ανά παιχνίδι, δίνει 34.4 εύστοχες πάσες. Φανερά μεγαλύτερη συμμετοχή σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού από τον αντίστοιχο δεξί μπακ Βρσάγιεβιτς. Επειδή είναι αμφίβολος, συνάδελφος από την Τουρκία μου έλεγε να παρακαλάνε στον Ολυμπιακό να μην προλάβει και να ξεκινήσει ο Μπαγίρ. Η διαφορά είναι μεγάλη, είναι χαμηλό το επίπεδο του αντικαταστάτη του Πίντο.

ΣΚΛΗΡΟΙ ΟΙ ΓΚΟΥΒΕΝ, ΤΣΑΓΚΙΡΑΝ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥΣ

Οι Γκουβέν, Τσαγκιράν που είναι οι δύο αμυντικοί μέσοι στο 4-2-3-1 του Ακτσάι και οι παίκτες που πρέπει να κρατάνε κοντά τις γραμμές, διακρίνονται για το σκληρό τους παιχνίδι και θα πρέπει να προσέχουν οι χαφ του Ολυμπιακού, να μην δίνουν χώρους γιατί έχουν καλά πόδια και τα δοκιμάζουν συχνά. Ο Τσαγκιράν μετράει φέτος έξι γκολ, ο Γκουβέν δύο. Σκληρά παιδιά με δυνατά πόδια, χωρίς όμως να διαθέτουν καλή τεχνική κατάρτιση στον μικρό χώρο.

Ο Γκουβέν είναι το 6άρι, ο Τσαγκιράν δεν ανοίγεται πολύ, δεν αφήνει αποστάσεις από τον Γκουβέν, αλλά είναι ένα κλικ πιο μπροστά. Αν πάντως τους πιέσεις δεν είναι καλοί στον μικρό χώρο και μπορείς να τους οδηγήσεις σε λάθος.

ΣΚΛΗΡΗ ΟΜΑΔΑ ΡΥΘΜΟΥ, ΤΗΣ ΛΕΙΠΕΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως δείγμα της έλλειψης ποιότητας που υπάρχει αποτυπώνεται στατιστικά στο γεγονός πως η Οσμάνλισπορ έχει μόλις 72.6% στις μεταβιβάσεις και είναι 44η ομάδα στην διοργάνωση σε αυτήν την κατηγορία. Από όσες συνεχίζουν, μόνο ο ΑΠΟΕΛ έχει μικρότερο ποσοστό και ο Ολυμπιακός έχει 79.6%.

Η Οσμάλνισπόρ είναι μια σκληροτράχηλη ομάδα με πολύ νεύρο και πείσμα, που προσπαθεί να επιβληθεί με την δύναμη της και να κάνει την διαφορά με την ταχύτητα των τριών εκ των τεσσάρων Αφρικανών που παίζουν ψηλά. Αν ο Ολυμπιακός πάρει το κέντρο, βγάλει αντίσταση, κερδίσει μονομαχίες και δεν προσφέρει χώρους για να βγάλει τρεξίματα, μπορεί να της δημιουργήσει προβλήματα και να αναδείξει αδυναμίες. Με μεγαλύτερη την έλλειψη τεχνικής κατάρτισης που αντιμετωπίζει συνολικά. Είναι περισσότερο μία σκληρή γυμνασμένη ομάδα ρυθμού.

Ο φόβος είναι μην παρουσιαστεί η ομάδα του Μπέντο ευάλωτη αμυντικά και χωρίς τρεξίματα, αν συμβεί αυτό θα υπάρχει πρόβλημα.

Ο ΡΕΓΚΑΤΕΝ, Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΡΕΞΙΜΟ

Μπροστά θα αντιμετωπίσει τρεις μαύρους ποδοσφαιριστές και τον Μαροκινό Ρεγκατέν, που αποκτήθηκε από την Τουλούζ.

Επειδή ο Ακτσάι αλλάζει πλευρές τους δύο ακραίους, δεν είναι ξεκάθαρο που θα παίξει ο Ρεγκατέν, συνήθως όμως ξεκινάει από αριστερά. Τον ποδοσφαιριστή τον γνωρίζω καλά, καθώς έχει κάνει καριέρα στην Τουλούζ. Έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την υπόλοιπη ομάδα. Ο μπακ που θα παίζει στην πλευρά του θα πρέπει να ξέρει πως δεν είναι καθαρό εξτρέμ και λειτουργεί περισσότερο σαν χαφ. Στην Τουλούζ συχνά έπαιζε και καθαρός δημιουργός πίσω από τον φορ.

Μπαίνει πιο μέσα και στην τακτική του Ακτσάι είναι ο ποδοσφαιριστής που από όλη την Οσμαλνισπόρ ξέρει την καλύτερη μπάλα εν στάσει. Ο μοναδικός που μπορεί να προσφέρει μια κάθετη χωρίς να χρειάζεται να την μεταφέρει. Έχει 2.3 Κey Passes ανά παιχνίδι στο πρωτάθλημα και 2 στο Γιουρόπα. Στην δεξιά της πλευρά η άμυνα του Ολυμπιακού θα πρέπει να ξέρει πως ο Πίντο θα δίνει πλάτος και ο Ρεγκατέν θα παίζει πιο μέσα και θα είναι ο δημιουργός με στόχο να ανοίξει την άμυνα με μία κάθετη ή μία γλυκιά σέντρα. Εκτελεί τα στημένα και προσπαθεί να αξιοποιήσει τις κινήσεις των Ενταγιέ, Ουεμπό, Μπιφουμά.

Ο ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΣ ΜΕΣΟΣ ΕΝΤΑΓΙΕ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

Προσοχή όπως έγραψα και παραπάνω χρειάζεται το μαρκάρισμα στον Μπαντού Εντιαγιέ. Παίζει ανάμεσα στους αμυντικούς χαφ Γκουβέν, Τσαγκιράν και στον Ουεμπό και είναι με διαφορά ο πιο σύγχρονος ποδοσφαιριστής που διαθέτει ο Ακτσάι. Πατάει περιοχή ερχόμενος από πίσω και θα πρέπει το 6άρι του Μπέντο, αλλά και οι στόπερ του Ολυμπιακού να προσέχουν εκτός από την δημιουργία του και τις κινήσεις που κάνει σαν κρυφό φορ. Μετρά φέτος έξι τέρματα και τρεις ασίστ.

Συνολικά η τελευταία γραμμή άμυνας του Ολυμπιακού θα χρειαστεί βοήθεια από τα χαφ. Θα μπορούσε να πει κανείς πως δεν ταιριάζει στην φυσιογνωμία των αμυντικών του Ολυμπιακού ο τρόπος που επιτίθεται η Οσμαλνισπόρ, χρειάζεται ένα έξυπνο παιχνίδι και να μην αφεθεί εκτεθειμένο το αμυντικό δίδυμο, καθώς πάνω του μπορούν να βγουν με ταχύτητα τρεις ποδοσφαιριστές.

Ο ΜΠΟΥΦΙΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ

Εκτός από τον γνωστό μας 35 ετών πλέον Ουεμπό που βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης, τις κάθετες κινήσεις που κάνει ο Ενταγιέ, σαν φορ λειτουργεί και ο Μπιφουμά, που αποκτήθηκε αντί του Ντιαμπατέ που πήγε στην Μέτς. Ο Μπιφουμά στην Μπαστιά έπαιζε περισσότερο φορ. Είναι γρήγορος και μπορεί να ξεκινήσει τις προσπάθειες του από τα άκρα, όμως στην άμυνα του Ολυμπιακού θα πρέπει να υπολογίζουν πως περισσότερο οι κινήσεις του, θα είναι χωρίς την μπάλα για να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα, με τα τρεξίματα του.

Από την τετράδα την επιθετική της Οσμαλνισπόρ. Ο Ρεγκατέν είναι αυτός που λειτουργεί περισσότερο σαν χαφ και ψάχνει την κάθετη, ο Ενταγιέ ο μοναδικός πολυσύνθετος σύγχρονος ποδοσφαιριστής που κάνει πολλά πράγματα μαζί και οι Μπιφουμά, Ουεμπό θέλουν μέτρα για να χτυπήσουν στην κόντρα με τον Ουεμπό να παίζει σαν φορ και τον Μπιφουμα να ξεκινά πιο πλάγια, αλλά να θέλει να χτυπήσει στο κέντρο της αντίπαλης άμυνας.

ΣΟΒΑΡΟΣ ΜΕ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΡΕΞΙΜΑΤΑ

Αυτή είναι η Οσμάνλισπορ. Μια ομάδα χωρίς ταλέντο, δίχως σίγουρη μεταβίβαση σε μικρό χώρο, με συνοχή, που θα παλέψει και θα βγάλει ταχύτητα. Μπορεί να κάνει συγκεκριμένα πράγματα καλά και η πρόκριση θα εξαρτηθεί από το πόσο έτοιμος θα είναι ο Ολυμπιακός για αυτά τα παιχνίδια. Θα πρέπει να μην είναι καλός για να αποκλειστεί, θα πρέπει όμως και να είναι σοβαρός και να βγάλει ένταση, δύναμη,τρεξίματα και να έχει καλό τακτικό πλάνο για να περάσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ