OPINIONS

Φόβισε τον Άγιαξ και τον Άγγλο διαιτητή

CHAMPIONS LEAGUE / ÁÃÉÁÎ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÁÃÉÁÎ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο ΠΑΟΚ έκανε μία εμφάνιση σταθμό απέναντι στον Άγιαξ, που δημιουργεί υποχρέωση στον σύλλογο να στοχεύσει ψηλά στο Europa League. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο ΠΑΟΚ γνώρισε ένα περήφανο αποκλεισμό στο Άμστερνταμ. Έκανε μία εμφάνιση που αποδεικνύει πως η ομάδα δουλεύει σωστά και προοδεύει. Είναι μεγάλο πράγμα να μην έχεις μάθει να χάνεις. Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, πέρυσι ξέχασαν τι πάει να πει αποτυχία. Έχασαν μόνο σε παιχνίδια που ο σύλλογος τα είχε αφήσει σε δεύτερη μοίρα.

ΓΥΑΛΙΖΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥΣ

Πήγαν λοιπόν στο Άμστερνταμ και το μάτι τους γυάλιζε. Από το πρώτο σφύριγμα έδειξαν πως είναι γεμάτοι πίστη και έχουν έρθει για να πολεμήσουν μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Το τέλος του παιχνιδιού, μπορεί να τους βρίσκει απογοητευμένους για τον αποκλεισμό, με παράπονα από τον Άγγλο διαιτητή αλλά και με ένα αίσθημα υπερηφάνειας. Με καλύτερη γνώση, για το που μπορούν να φθάσουν αν συνεχίσουν να βάζουν σαν στόχο την αγωνιστική πρόοδο, προσθέτοντας στο παιχνίδι τους στοιχεία που έλειπαν από την περασμένη χρονιά.

ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ

Ο ΠΑΟΚ με τον Λουτσέσκου πέτυχε τους στόχους του. Ο Ρουμάνος τεχνικός έβαλε σημαντικές και σωστές βάσεις στην ομάδα και για αυτόν τον λόγο μετά την αιφνίδια αποχώρηση του, η διοίκηση έψαξε κάποιον να συνεχίσει το δικό του έργο.

Ο Αμπέλ Φερέιρα, δουλεύει με ένα γκρουπ παικτών που γνωρίζει καλά ο ένας το παιχνίδι του άλλου, που έχουν μάθει να φεύγουν από το γήπεδο νικητές και το λιθαράκι που προσπαθεί να βάλει, είναι να κάνει αυτό το γκρουπ να παίζει πιο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Για το μέλλον του ΠΑΟΚ και για την κατεύθυνση που θα προσπαθήσει να δώσει ο Φερέιρα, θα αποδειχτεί πολύ σημαντικό που τόσο νωρίς, έπαιξε με έναν αντίπαλο από το πιο υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για να μπορέσεις να είσαι ανταγωνιστικός, να ζητήσεις ο,τιδήποτε στο σύγχρονο ποδόσφαιρο με ομάδες του επιπέδου του Άγιαξ, υπάρχει μόνο ένας τρόπος, να είσαι επιθετικός. Επιθετικός στην σκέψη, στη λογική, στο κάθε μαρκάρισμα, στην κάθε κατοχή. Αυτό το στοιχείο σε παίκτες που έχουν μάθει να είναι νικητές, είναι πιο εύκολο να το περάσεις και ο Φερέιρα το πέρασε.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ

Το πρώτο ημίχρονο στην Τούμπα και η συνολική προσπάθεια στο Άμστερνταμ, είναι μία πρώτη πινελιά του Πορτογάλου τεχνικού. Μία πρώτη γνωριμία μαζί του και μία γνώση των δυνατοτήτων της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ έδειξε πως μπορεί να σταθεί στο πιο υψηλό επίπεδο, ήταν μία εμφάνιση που δημιουργεί μία υποχρέωση.

Η φετινή παρουσία στους ομίλους του Europa δεν γίνεται να είναι διαδικαστική, δεν υπάρχει το δικαίωμα να θυσιαστεί η ευρωπαϊκή προοπτική για τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα, που τον στοίχειωνε, το κατέκτησε και πρέπει να συνεχίσει να προοδεύει και το επόμενη βήμα είναι μία σημαντική ευρωπαϊκή πορεία.

ΦΟΒΙΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΓΛΟ ΔΙΑΙΤΗΤΗ

Στην Ολλανδία έδειξε πως μπορεί να το φθάσει μέχρι το τέλος. Φόβισε έναν αντίπαλο που πέρυσι έφθασε μία άμυνα από τον τελικό του Champions League. Φόβισε και τον Άγγλο διαιτητή που του αρνήθηκε το δικαίωμα να παίξει την τελευταία του ζαριά, μην καταλογίζοντας φάουλ στην τελευταία φάση και σφυρίζοντας βιαστικά τη λήξη του παιχνιδιού. Με βάση τα βιβλία και τα τρία πέναλτι ήταν σωστά, δεν γίνεται όμως να έχεις δώσει εις βάρος μίας ομάδας τρία πέναλτι και να μην της δίνεις το δικαίωμα στην τελευταία φάση του αγώνα να εκτελέσει ένα φάουλ ελπίδας.

ΝΗΦΑΛΙΟΣ Ο ΦΕΡΕΪΡΑ

Ήταν απόλυτα κατανοητό το ανάθεμα που είχαν μετά το τελευταία σφύριγμα οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ προς τον Άγγλο διαιτητή, πρέπει να έχεις κρύο αίμα για να μην νιώσεις την ανάγκη να διαμαρτυρηθείς και πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στον Αμπέλ Φερέιρα που λειτούργησε σαν ρομπότ και προφύλαξε τους παίκτες του.

Ο προπονητής σε τέτοιες στιγμές, δεν πρέπει να λειτουργεί σαν κανονικός άνθρωπος, πληρώνεται για να αποβάλει το θυμικό του, έχει την υποχρέωση να είναι πάντα νηφάλιος για να παίρνει την σωστή απόφαση και στο τέλος του παιχνιδιού, κέρδισε των σεβασμό όλων, εντός και εκτός ομάδας.

37% ΣΠΟΥΔΑΙΑΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

Ασφαλώς και τον σεβασμό τον κέρδισε η ομάδα του ΠΑΟΚ με την εμφάνιση της. Όχι μόνο δεν φοβήθηκε αλλά πέτυχε να φοβίσει τον Άγαξ. Ο Τεν Χαγκ έχοντας στο μυαλό του την εικόνα του πρώτου παιχνιδιού, επέλεξε μία ενδεκάδα που του εξασφάλιζε μεγάλα νούμερα κατοχής, κράτησε στον πάγκο τον Χούντελαρ και γέμισε την ομάδα με δημιουργικούς ποδοσφαιριστές.

Ο ΠΑΟΚ πήρε 37% κατοχή μπάλας, νούμερο τεράστιο αν υπολογίσουμε πως ο αντίπαλος του επέλεξε με την διάταξη που είχε να κρατήσει όσο δυνατόν περισσότερο την μπάλα στα πόδια του. Χρησιμοποίησε στην ίδια ενδεκάδα τους Ντε Μπέεκ, Μάριν, Ζιγές, Τάντιτς και τον εξτρέμ Νέρες. Ο ΠΑΟΚ όμως ήταν καλά διαβασμένος, ήξερε πως η άμυνα του Άγιαξ έχει κενά, πως η αμυντική μετάβαση του σπουδαίου αντιπάλου του έχει προβλήματα και προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την κάθε κατοχή.

Η "λύσσα" που έβγαζαν οι παίκτες του σε κάθε προσπάθεια αντεπίθεσης δημιουργούσε τρόμο, ήταν πολλές φορές που κατάφερναν και έβγαζαν παραπάνω παίκτη στις αντεπιθέσεις. Αυτήν τη συνθήκη διέκρινε και ο Αμπελ Φερέιρα και έδειξε τον επιθετικό τρόπο που λειτουργεί, βάζοντας στο γήπεδο τον Σφιντέρσκι στην θέση του Πέλκα με το σκορ στο 1-1.

ΤΟ ΓΚΟΛ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΕ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε και δεν έλυσε ο ΠΑΟΚ ήταν πως στις στιγμές πίεσης, χανόταν με ευκολία η κατοχή σε μέτρα που δεν επιτρεπόταν να συμβεί. Παίζει ρόλο η απουσία ενός χαφ με την ικανότητα να κρατά μπάλα, όμως και η ομάδα του Τεν Χαγκ είναι πολύ εκπαιδευμένη στο πώς να κρατά τον αντίπαλο σε μόνιμη θέση άμυνας και να γεννά συνεχώς επιθέσεις. Για να σου καταλογιστούν 3 πέναλτι και όλα να είναι σωστά με το γράμμα του νόμου, πάει να πει πως στην άμυνα έγιναν λάθη. Δεν έχει κανένα λόγω ο ΠΑΟΚ να σταθεί σε αυτά. Τον Άγιαξ το 2019 δεν μπορείς να τον περάσεις δεχόμενος λίγα τέρματα.

Είναι αδύνατον με τον τρόπο που αναπτύσσεται, με την ποιότητα των παικτών του και την ικανότητα στη συνεργασία να μην σου ανοίξει την άμυνα, να μην σε οδηγήσει σε λάθη. Η πρόκριση χάθηκε για το τρίτο τέρμα που δεν ήρθε. Το τρίτο τέρμα που δεν ήρθε στις δύο ευκαιρίες της Τούμπας μετά το 2-1 στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Στο γεγονός πως ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε πολλές αντεπιθέσεις, αλλά τις περισσότερες δεν τις ολοκλήρωσε με την ηρεμία που θα έπρεπε. Πέτυχε δύο γκολάρες ο παικταράς Μπίσεσβαρ σε οργανωμένη άμυνα και παρότι έψαχνε συνέχεια με θάρρος τα κενά μετά από κάθε κερδισμένη μπάλα, γκολ από αντεπίθεση δεν πέτυχε.

Ομολογώ πως δεν περίμενα ο ΠΑΟΚ να είναι τόσο ανταγωνιστικός στην Ολλανδία, η εμφάνιση του δημιουργεί και ένα βάρος για την συνέχεια, μία υποχρέωση να δει συνολικά ο σύλλογος με διαφορετικό μάτι τη συμμετοχή στους ομίλους του Europa σε σχέση με την περσινή σεζόν. Ασφαλώς και αυτήν την ομάδα δεν μπορεί να την αφήσει εκτός ομίλων η Σλόβαν Μπρατισλάβας, αυτή η προσπάθεια δεν γίνεται να σταματήσει και φέτος στους ομίλους του Europa League. Υπάρχει η υποχρέωση να στοχεύσει ψηλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Άγιαξ - ΠΑΟΚ 3-2: Ηρωικός ο Δικέφαλος, αλλά αποκλεισμός και playoffs Europa League
Άγιαξ - ΠΑΟΚ: Το "πέσιμο" των παικτών στον διαιτητή μετά τη λήξη του αγώνα
Όχι και έτσι, ρε ΠΑΟΚ
Ξέσπασμα Ζαγοράκη για το Άγιαξ - ΠΑΟΚ: "Ντροπή για το άθλημα η διαιτησία"
Τα σαγόνια του καρχαρία κι η σφυρίχτρα του Άγγλου
Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε την περσινή αδιαφορία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ