OPINIONS

Για κάθε Ουάρντα υπάρχει ένας Μπακασέτας

CHAMPIONS LEAGUE / ΒΙΝΤΙ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ΒΙΝΤΙ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για την έλλειψη σεβασμού του Ουάρντα προς τον Ατρόμητο, τη θυσία του Μπακασέτα και τη διαχείριση -για σεμινάριο- από τον Χιμένεθ.

Δεν μπορεί να πει κανείς πως έπεσε από τα σύννεφα βλέποντας την συμπεριφορά του Ουάρντα στο Περιστέρι. Δυστυχώς το ταλέντο του Αιγύπτιου δεν το ακολουθεί ένας χαρακτήρας που να μπορεί να το αναδείξει.

Είναι από τις περιπτώσεις που ο μεγαλύτερος εχθρός ενός ταλαντούχου ανθρώπου είναι ο ίδιος του ο εαυτός.

Να είμαστε ειλικρινείς, ο Αιγύπτιος έχει κάνει πολύ χειρότερα και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμα πράγματα από όσα συνέβησαν χθες στο ΟΑΚΑ. Συμπεριφορές στο παρελθόν εκτός γηπέδου, αλλά και στα αποδυτήρια που έκαναν πολύ δύσκολη την διαχείριση του.

Είναι τόσο απρόβλεπτος ο χαρακτήρας του και μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα από διαφορετικές εστίες, που δεν μπορείς να ξέρεις από πού θα προστατευτείς.

Κατά καιρούς έχει προκαλέσει με την συμπεριφορά του. Σε βραδινές του εξόδους, με τον τρόπο που χειρίζεται τα social media, για αντιδράσεις του απέναντι σε αποφάσεις των προπονητών του και διάφορα άλλα θέματα που οδηγούσαν σε ρήξη με τους συμπαίκτες του.

Κινδυνεύει μέσα σε ενάμιση χρόνο να του διακοπεί -δεύτερη φορά- ο δανεισμός. Θυμίζω πως το καλοκαίρι του 2017 η Φεϊρένσε τον έστειλε "πακέτο" πίσω στον ΠΑΟΚ, επειδή σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής φλέρταρε -με άκομψο τρόπο- γυναίκες συμπαικτών του.

Πρόσφατα σε πιεστικές ερωτήσεις που δεχόταν ο Ραζβάν Λουτσέσκου, για το γεγονός πως δεν δίνει τις ευκαιρίες που αξίζει στον Ουάρντα, είχε δηλώσει πως "δεν τα ξέρετε όλα".

Θυμάμαι στην περσινή συνεργασία του Ουάρντα με τον Ατρόμητο, ποδοσφαιριστή της ομάδας, να μου αναφέρει πως ο Κάναντι πολλές φορές ήταν έξαλλος μαζί του.

Του έλεγε στην προπόνηση πως θα τιμωρηθεί και δεν θα τον χρησιμοποιήσει, όμως όταν έφτιαχνε την ενδεκάδα καταλάβαινε πως τον είχε ανάγκη και τον έβαζε βασικό. Η αλήθεια είναι πως στο γήπεδο τον δικαίωνε, ποτέ όμως δεν σταματούσαν τα προβλήματα.

ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΑΤΡΟΜΗΤΟ

Είναι δεδομένο πως με βάση όσα έχει κάνει στο παρελθόν ο Ουάρντα, η συμπεριφορά του στο ΟΑΚΑ, ήταν πταίσμα. Ασφαλώς και στην συνέχεια υπάρχει η ανάρτηση στα social media που δημιουργεί συνθήκες για να τον καλέσει ο εισαγγελέας, οπότε πηγαίνει αλλού το πράγμα.

Μαθαίνω, όμως, πως ο Κάναντι και οι άνθρωποι του Ατρόμητου, ήταν έξαλλοι με τον Αιγύπτιο για όσα έπραξε στο Ολυμπιακό Στάδιο. Δεν σεβάστηκε την ομάδα που αγωνιζόταν, ο Ατρόμητος έχανε, έμενε εκτός κυπέλλου και ο Αιγύπτιος έκανε χειρονομίες που αφορούσαν την κόντρα της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ.

Είναι κάτι σπάνιο, δεν το συναντάς συχνά και ασφαλώς προσβλητικό για την ομάδα που το βιώνει. Για μένα αυτό είναι και το κομβικό της υπόθεσης και βάζει στην σκέψη τους ανθρώπους του Ατρομήτου να τον στείλουν από κι που ήρθε.

Αφήνω εκτός την υβριστική και απαράδεκτη ανάρτηση. Στο γήπεδο ο Ουάρντα δεν έκανε κάποια ακραία χειρονομία και περισσότερο από όλους προσέβαλε τον Ατρόμητο, που ενώ αγωνιζόταν με την φανέλα του, είχε ανοίξει βεντέτα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ.

Πρόκειται για ένα ποδοσφαιριστή με απίστευτη ποιότητα, που πολλές φορές έχω αναφέρει σε παλιότερα κείμενα μου πως ποδοσφαιρικά τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση, δυστυχώς δεν τον βοηθά καθόλου ο χαρακτήρας.

Τον κρατά μόνιμα σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που έπρεπε να βρίσκεται και το κακό είναι πως επειδή έχει μία γλυκιά φυσιογνωμία και ένα αστείρευτο ποδοσφαιρικό ταλέντο, έχει πάρει πολλές τελευταίες ευκαιρίες που δεν έχει αξιοποιήσει.

Η πληροφόρηση είναι πως αν τον καλέσει ο αθλητικός δικαστής, στον Ατρόμητο έχουν αποφασίσει να τον στείλουν πίσω.

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΡΙΑ ΜΠΑΚ

Στο ΟΑΚΑ, όμως, είχαμε και ποδόσφαιρο. Η ΑΕΚ έκανε το καλύτερο της εγχώριο φετινό παιχνίδι, κόντρα στο κλίμα που είχε δημιουργηθεί και επικράτησε με 3-0 του Ατρόμητου.

Για ακόμα μια φορά, αποδείχθηκε πως στην ομάδα ταιριάζει να παίζει με τον Μπακάκη αριστερό στόπερ σε τριάδα. Έχει μεγαλύτερη αμυντική ασφάλεια, αποκτούν αυτοπεποίθηση οι στόπερ και τους επιτρέπεται να παίζουν επιθετική άμυνα.

Κάτι που δεν μπορούν να κάνουν με αυτοπεποίθηση, όταν λειτουργούν σε δίδυμο και δεν έχουν δύο παίκτες στην πλάτη τους. Υπήρξαν περιπτώσεις που ο Τσόσιτς, έβγαινε ψηλά πρώτος στην μπάλα και την έκλεβε πριν φθάσει στον Κουλούρη. Αυτή την ασφάλεια δεν θα την είχε αν δεν ήξερε πως στην πλάτη του υπήρχαν δύο ποδοσφαιριστές.

Ήταν πολύ σκληρός για τον Ισπανό τεχνικό ο τραυματισμός του Χούλτ. Η ΑΕΚ έχει μία τακτική με τρία μπακ και από την στιγμή που τραυματίστηκε ο Λόπεζ, έμενε με μόλις τρία μπακ. Δεν έχει λοιπόν καμία λογική, πέρα από μία βοήθεια που θέλει η διοίκηση να προσφέρει στην Λαμία για να μείνει στην κατηγορία, που τον Ιανουάριο δεν επέστρεψε ο Βασιλαντωνόπουλος.

Προσέξτε, η ΑΕΚ για να έχει την τακτική που την εξυπηρετεί, χρειάζεται τον Μπακάκη στον ρόλο μεταξύ του αριστερού στόπερ και του μπακ και δύο μπακ-χαφ στις πλευρές. Ο Ουζουνίδης, οδηγήθηκε από τη διακοπή τον εορτών να δουλεύει τακτική, που έστω ένας εκ των Μπακάκη, Χούλτ, Γκάλο να μην είναι διαθέσιμος, δεν μπορεί να εφαρμόσει.

Στην ΑΕΚ ανήκει ένα παιδί που έχει αποδείξει πως έχει όλα τα φόντα για να σταθεί στο πρωτάθλημα μας και το άφησαν να αγωνίζεται σε άλλη ομάδα, αφήνοντας το ρόστερ μόλις με τρία μπακ.

Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑ

Ο Χιμένεθ είναι σίγουρος και έχει δίκιο να το πιστεύει, πως η άμυνα του δεν θα είχε αυτά τα χάλια στο "Καραϊσκάκης" αν μπορούσε να παίξει με τριάδα στο κέντρο άμυνας. Διαπίστωσε στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα πως το 4-2-3-1, δημιουργεί πρόβλημα και στο δημιουργικό κομμάτι.

Για κάθε Ουάρντα υπάρχει και ένας Μπακασέτας. Ο χαρακτήρας του Μπακασέτα έδωσε το δικαίωμα στον Χιμένεθ, να διορθώσει το λάθος των προηγούμενων αγόνων και να παρουσιάσει την τελευταία γραμμή άμυνας με τον τρόπο που θέλει ο Ισπανός τεχνικός. Ο Μπακασέτας δέχτηκε να θυσιαστεί για χάρη της ομάδας.

Η αγωνιστική θυσία, επέτρεψε στην αμυντική τριάδα να έχει μία εξαιρετική λειτουργία, στους Άλεφ, Σιμόες ως δίδυμο να κάνουν το καλύτερο τους φετινό παιχνίδι και στους Μάνταλο, Λιβάγια, Πόνσε να βρίσκονται κοντά μεταξύ τους, ώστε να βγάλουν πολλές συνεργασίες.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΧΙΜΕΝΕΘ

Στο τέλος του παιχνιδιού, ο Χιμένεθ ήξερε ποιον έπρεπε να ευχαριστήσει. Οι δηλώσεις του Ισπανού τεχνικού στο τέλος του παιχνιδιού, ήταν όλο το ζουμί.

Αναγνώρισε πως όλη αυτή η καλή εικόνα που έδειξε η ομάδα του, οφείλεται στο γεγονός, πως ο χαρακτήρας του Μπακασέτα του επέτρεψε να τον χρησιμοποιήσει σε έναν ρόλο που δεν του ταιριάζει.

Που στην πραγματικότητα θα τον οδηγούσε στο να μην βρεθεί σε χώρους που θα του επιτραπεί να χρησιμοποιήσει τα δικά τους επιθετικά χαρίσματα, για να μπορέσει η ομάδα να παίξει με την λογική που της ταιριάζει και να εξυπηρετηθεί ένας σημαντικός αριθμός συμπαικτών του.

Ο Χιμένεθ με τον τρόπο που μίλησε στην συνέντευξη Τύπου, έδειξε και μία από τις ικανότητες που έχει σε αναπτυγμένο βαθμό ως προπονητής. Ξέρει πώς να κερδίζει τους παίκτες του, τον τρόπο που πρέπει να μιλήσει για να τους κάνει να θυσιάζονται για την ομάδα.

Ο προπονητής πρέπει να κάνει πολλά πράγματα καλά, η επιτυχία της δουλειάς του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ένας πολύ σημαντικός είναι στο να έχει τον τρόπο να κάνει το γκρουπ να θυσιάζεται για την ομάδα.

Η διαχείριση του παιχνιδιού με τον Ατρόμητο, είναι ένα καλό σεμινάριο ανθρώπινης διαχείρισης. Βρήκε αυτόν που θα δεχόταν να θυσιαστεί για την ομάδα, πήρε όσα ήθελε στο γήπεδο από τους υπόλοιπους και γνώριζε ποιόν έπρεπε να ανταμείψει με τα λόγια του στην συνέντευξη τύπου. Η ΑΕΚ κέρδισε πολλά από το χθεσινό παιχνίδι.

Η πραγματικότητα που βγήκε μετά την νίκη επί του Ατρόμητου, είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που υπήρχε πριν ξεκινήσει ο αγώνας. Βρήκε κίνητρο, ψυχολογία, αυτοπεποίθηση, στόχο να ακολουθήσει, γνωρίζοντας πως υπάρχει μόνο ένα αγωνιστικό σχέδιο που μπορεί να της δώσει την δυνατότητα να διεκδικήσει την κατάκτηση του κυπέλλου, περνώντας ο Χιμένεθ και το μήνυμα που ήθελε στα αποδυτήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ