OPINIONS

Για το θαύμα στο Λονδίνο

EUROPA LEAGUE / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τη μάχη που θα δώσει ο Ολυμπιακός που από την οποία δεν θα έχει τίποτα να χάσει, τίποτα να φοβηθεί και ο αντίπαλος του όταν φοβάται πανικοβάλλεται και προσφέρει δώρα.

Το διπλό στην Τούμπα δίνει το δικαίωμα στην αποστολή του Ολυμπιακού, να πάει με ηρεμία, με αυτοπεποίθηση για να εξαντλήσει τις όποιες πιθανότητες που υπάρχουν, για το θαύμα στο Λονδίνο κόντρα στην Άρσεναλ (27/02, 22.00, Cosmote 2).

ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ

Πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο πολύ πίσω, για να θυμηθούμε τον Ολυμπιακό, να πηγαίνει σε ένα σημαντικό αγώνα, χωρίς να έχει ο προπονητής του το πιστόλι στο κρόταφο. Για την ακρίβεια να γυρίσουμε στα πρώτα παιχνίδια του Σεπτεμβρίου, που ήταν ακόμα νωπή η επιτυχία με τις τρεις νοκ άουτ προκρίσεις, που έφεραν τον σύλλογο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ανάγκη που υπάρχει στον σύλλογο να κατακτηθεί το φετινό πρωτάθλημα, έφερνε μεγάλη πίεση, πολλές φορές και άδικη αμφισβήτηση στον προπονητή.

Σήμερα κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η νίκη στην Τούμπα, ήρθε μέσα από ένα άψογο τακτικό σχέδιο. Το συγκεκριμένο διπλό εκτός από μία σημαντική επικράτηση απέναντι στον μεγάλο του αντίπαλο στο πρωτάθλημα, ήταν και μία σοβαρή απάντηση του Μαρτίνς στους εσωτερικούς του, επικριτές. Είναι τεράστια προσωπική επιτυχία, που επιβιώνει σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, χωρίς να έχει κατακτήσει κάποιον τίτλο.

ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Στο ποδόσφαιρο ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα και ένα αποτέλεσμα μπορεί να φέρει μία τέλειος διαφορετική πραγματικότητα. Στο Λονδίνο ο Ολυμπιακός πηγαίνει με έναν προπονητή απόλυτα ισχυρό, σε μία πολύ δύσκολη αποστολή, που στην πραγματικότητα όμως, μόνο κέρδος μπορεί να του προσφέρει.

Το ξεκαθαρίζω από νωρίς, η οποιαδήποτε απαίτηση με τις συνθήκες που πηγαίνει ο Ολυμπιακός να δώσει το παιχνίδι στο Λονδίνο, φαντάζει μη ρεαλιστική. Κουρασμένος από δύο επίπονες δοκιμασίες μέσα σε τρεις ημέρες, χωρίς την ασφάλεια του Σεμέδο, στο κέντρο της άμυνας, χωρίς να έχει την δυνατότητα να ζητήσει το ποιοτικό χτύπημα από τον Φορτούνη και δίχως να έχει αντικατασταθεί το παραμικρό από όσα πρόσφερε στο γήπεδο ο Ποντένσε.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΠΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑ

Η δουλειά όμως έγινε την Κυριακή, το παιχνίδι που θα όριζε την ηρεμία της ομάδας και τον τρόπο που θα μπει αυτή στα πλέι οφ, κερδήθηκε. Στο Λονδίνο ο Ολυμπιακός θα πάει να παίξει χωρίς άγχος και να προσπαθήσει μέσα στο παιχνίδι να δημιουργήσει φόβο στον αντίπαλο. Σε περίπτωση που βρεθεί οποιαδήποτε στιγμή και με οποιοδήποτε τρόπο στο δεύτερο ημίχρονο να χρειάζεται ένα γκολ για να προκριθεί, όλο το άγχος θα πάει στους παίκτες του Αρτέτα. Κανένας στην Αθήνα δεν θα ζητήσει τον λόγο, στους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού γιατί δεν πέρασαν. Το γεγονός αυτό είναι ένα μεγάλο όπλο, ειδικά όταν ο αντίπαλος, δεν έχει αμυντική αυτοπεποίθηση.

Την Κυριακή πήρε μία σπουδαία νίκη, πέτυχε τρία τέρματα που δημιουργήθηκαν από τα άκρα, μέσα από την λογική που έχει χτίσει την πρόοδο της ομάδας του ο Αρτέτα. Η Έβερτον όμως έδειξε ξεκάθαρα, πως τα αμυντικά προβλήματα δεν έχουν λυθεί. Αν πιέσεις την Άρσεναλ είτε με στημένα, είτε πιέζοντας την στην προσπάθεια να βγάλει την μπάλα από την δική της περιοχή, μπορείς να την οδηγήσεις σε πολλά σοβαρά λάθη.

Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΒΓΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ

Ο Ολυμπιακός έχει ένα δείγμα γραφής από το πρώτο παιχνίδι. Μπορεί το αποτέλεσμα να ήταν αρνητικό, όμως πέτυχε κάτι σπουδαίο με την τακτική του ο Μαρτίνς. Οδήγησε την Άρσεναλ σε πολύ λίγες καθαρές ευκαιρίες. Στην ουσία υπήρξε μόνο η καθαρή ευκαιρία στο ξεκίνημα του αγώνα με τον Λακαζέτ και το παιχνίδι έφθασε στο τελευταίο δεκάλεπτο, δίχως να υπάρξει η πραγματική απειλή για την άμυνα του Ολυμπιακού.

Ουσιαστικά το πρώτο παιχνίδι κρίθηκε στις επιλογές που είχαν να βάλουν από τον πάγκο οι δύο προπονητές. Ο Αρτέτα μπόρεσε να φτιάξει την δημιουργία από τον άξονα περνώντας τον Θεμπάγιος και να ανεβάσει σημαντικά την ένταση με τον Νικόλα Πέπε, ο Πέδρο Μαρτίνς δεν είχε την δυνατότητα να βοηθήσει σημαντικά την ομάδα του μέσα από τις αλλαγές. Πήρε και το ρίσκο να αλλάξει την τακτική του, για να ψάξει για την νίκη βάζοντας τον Φορτούνη αντί του Μπουχαλάκη, απόφαση που δημιούργησε περισσότερους χώρους για την Άρσεναλ.

Αυτοί ήταν οι λόγοι που ένα παιχνίδι που πήγαινε για το 0-0, στο τελευταίο του κομμάτι κατάφερε η Άρσεναλ να σκοράρει και να βρει ακόμα δύο καθαρές ευκαιρίες. Για να μπορέσει να κρατήσει επί της ουσίας χωρίς φάση την Άρσεναλ, από το 10ο μέχρι το 80ο λεπτό, χρειάστηκε να κάνουν πολύ καλή δουλειά οι τρεις κεντρικοί χαφ του Ολυμπιακού αλλά και συνολικά όλη η ομάδα στην μάχη του άξονα.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΡΣΕΝΑΛ

Ο Αρτέτα στην πρώτη του δουλειά σαν πρώτος προπονητής, έχει προσαρμοστεί στα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών του. Προσπαθεί να δέσει την ομάδα του ανασταλτικά, μέσα από την μονιμοποίηση του 4-2-3-1 και την χρησιμοποίηση μόνιμα δύο κεντρικών χαφ, σε κοντινή απόσταση με τους στόπερ και βασίζει την επιθετικότητα, μέσα από την ταχύτητα των ακραίων ποδοσφαιριστών.

Η Άρσεναλ προσπαθεί να ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες μέσα από αξιοποίηση των τρεξιμάτων στον κενό χώρο των δύο ακραίων επιθετικών και τα ανεβάσματα του φοβερού 18χρονού αριστερού μπακ Σακά. Η Έβερτον δέχτηκε τρία τέρματα από αυτόν τον τρόπο.

Στο πρώτο τέρμα αφήνουν χώρο στον Τσάκα να πάει στην πλευρά του δαίμονα Σακά και να του περάσει κάθετη. Η σέντρα του μικρού, φθάνει συστημένη στον Ν Κετιά που έχει εύκολο έργο. Στο δεύτερο τέρμα ο Νταβίντ Λουίζ δεν νοιώθει καμία πίεση, βλέπει την διαγώνια κίνηση στον χώρο του Ομπαμεγιάνκ περνάει μία εξαιρετική κάθετη και αξιοποιεί την ταχύτητα, δηλαδή το όπλο του συμπαίκτη του.

Στο 3ο τέρμα ο Οζίλ είναι αυτός που πλησιάζει και περνά την μπάλα στον Νίκολα Πεπέ, τον αφήνει μόνο του με τον αντίπαλο μπακ, που αναγκαστικά τον παίζει φοβούμενος την έκρηξη του με πίσω βήματα και του επιτρέπει να σημαδέψει στην αντίπαλη περιοχή τον Ομπαμεγιάνκ που από αριστερό εξτρέμ μετατρέπεται σε δεύτερος επιθετικός.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ

Είναι συγκεκριμένα αυτά που μπορεί να κάνει στο επιθετικό κομμάτι, η Άρσεναλ του Αρτέτα και η Έβερτον πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον Μαρτίνς καθώς με τα γκολ που δέχτηκε φωτογράφησε τα όπλα της.

Σε μία εποχή που οι περισσότερες ομάδες, είναι γεμάτες με χαφ, για να χτίζουν συνεργασίες, ο Αρτέτα χρησιμοποιεί στα αριστερά τον Ομπαμεγιάνκ και στα δεξιά καθαρό εξτρέμ. Δηλαδή επί της ουσίας δεν ψάχνει με μικρές συνεργασίες και με μεγάλη κατοχή, να βρει επιθετικότητα. Η λογική είναι να βρεθούν μέτρα, για να αξιοποιηθούν τα προσόντα συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών.

Για να μπορέσει όμως, να λειτουργήσει αυτή η φιλοσοφία, χρειάζεται να μπορεί να περάσουν μεταβιβάσεις από τον άξονα. Ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι, με τους τρεις χαφ και την συνολική του προσέγγιση μέχρι να χαλάσει το σύστημα για να μπει ο Φορτούνης, πέτυχε να μην δώσει τον χώρο και το χρόνο που θέλουν οι παίκτες της Άρσεναλ για να φτιάξουν τους ακραίους ποδοσφαιριστές, αυτός θα πρέπει να είναι και ο πρώτος στόχος στο Έμιρετς.

ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

Ο τραυματισμός του Κολάσινατς στο ξεκίνημα του αγώνα με την Έβερτον, είναι ένα επιπλέον πρόβλημα για τον Μαρτίνς καθώς αναγκαστικά θα παίξει ο πιο επιθετικός Σακά. Αν συμβεί αυτό θα χρειαστεί για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι μία σπουδαία τακτική δουλειά από τον δεξί εξτρέμ, πάνω στον αριστερό μπακ του αντιπάλου. Για να βγει το πλάνο στον Ολυμπιακό και να μείνει μέσα στο παιχνίδι θα πρέπει η τριάδα των Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκη, Καμαρά να αποδειχτεί πως έχει δυνάμεις για ακόμα ένα 90λεπτό.

Να μην επιτρέψει στους παίκτες άξονα της Άρσεναλ να στοχεύσουν στις κινήσεις των εξτρέμ. Δεν δουλεύει αυτήν την εποχή πολλά πράγματα στην ανάπτυξη της η Άρσεναλ. Είναι συγκεκριμένα τα επιθετικά κομμάτια που λειτουργούν, απλά τα κάνει σε ένταση, έχει σπουδαίο ατομικό ταλέντο και αν τους αφήσεις την τροφοδότηση όπως έκανε η Έβερτον, θα το πληρώσεις.

Ο ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Πάντοτε για να έχει τύχη μία Ελληνική ομάδα, αλλά και συνολικά ένας σύλλογος από κατώτερο ποδοσφαιρικό πολιτισμό, σε αγώνα υψηλής έντασης, θα πρέπει να του βγει το αμυντικό σχέδιο. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ακόμα πιο σημαντικό, καθώς θα πρέπει να φροντίσει με την σκληράδα της όλη η ομάδα, να προστατέψει ένα αμυντικό δίδυμο που θα στερείται τον ηγέτη του και δεν θα έχει παίξει πολλά λεπτά μαζί.

Ο ρεαλιστικός στόχος είναι να φθάσει στο τελευταίο 30λεπτό και να είναι μέσα στο κόλπο της πρόκρισης. Για να συμβεί αυτό προϋποθέτει μία συνολική υπερπροσπάθεια και τεράστιο παιχνίδι από την τριάδα του άξονα. Αν φθάσει στο στόχο, τότε θα έχει να εκμεταλλευτεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Θα δώσει μία μάχη που από την οποία δεν θα έχει τίποτα να χάσει, τίποτα να φοβηθεί και ο αντίπαλος του όταν φοβάται πανικοβάλλεται και προσφέρει δώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ