OPINIONS

Γιατί επέλεξε Πογιάτος ο Παναθηναϊκός

Γιατί επέλεξε Πογιάτος ο Παναθηναϊκός

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Τσάβι Ρόκα και τον Γιάννη Αλαφούζο οι οποίοι επέλεξαν να πάρουν το ρίσκο με τον Ντάνι Πογιάτος για ν' αναλάβει την τεχνική ηγεσία του τριφυλλιού.

Ο Τσάβι Ρόκα και ο Γιάννης Αλαφούζος έχουν επιλέξει να πάρουν τον ρίσκο με τον Ντάνι Πογιάτος. Να γίνει δηλαδή ο Παναθηναϊκός η πρώτη ομάδα που θα δώσει στον 46 ετών Ισπανό, το δικαίωμα να εργαστεί σαν πρώτος προπονητής.

Ο Κώστας Γουλής έγραψε την συμφωνία του Παναθηναϊκού με την Ρεάλ και πλέον είναι δεδομένο πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Στόχος εξαρχής ήταν να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία, ώστε να μπορέσει ο νέος προπονητής να παρακολουθήσει τα παιχνίδια των playoffs και να καταστρώσει τα πλάνα του.

Για δεύτερη φορά φαίνεται πως ο Σέρβος Παούνοβιτς, έχασε στο νήμα την ευκαιρία να δουλέψει στον Παναθηναϊκό. Τα δύο ονόματα που έπαιξαν δυνατά για την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, δείχνουν και την κατεύθυνση που θα κινηθεί ο σύλλογος και αναδεικνύουν ξεκάθαρα το σχέδιο που υπάρχει.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Ο Τσάβι Ρόκα που σε μεγάλο βαθμό κίνησε τις διαδικασίες για να πάει σε μία διαφορετική κατεύθυνση η ομάδα, ξεχώρισε την περίπτωση του 46χρόνου Ντάνι Πογιάτος, ενώ ο Γιάννης Αλαφούζος κράτησε ενεργή και την περίπτωση του Βέλικο Παούνοβιτς.

Αμφότεροι οι δύο προπονητές έχουν σαν κοινό παρονομαστή, πως έχουν δουλέψει πολλά χρόνια με νέους ποδοσφαιριστές. Ο Πογιάτος ασφαλώς έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση σε αυτό το κομμάτι, δουλεύοντας από το 2006 στις ακαδημίες της Εσπανιόλ και στην συνέχεια ακολουθώντας μία πορεία που μπορεί κάποιος να πει ότι τον καθιστά εξπέρ στο να σχεδιάζει και να δουλεύει σε ομάδες νέων. Την περασμένη σεζόν, σαν επικεφαλής τεχνικός της ομάδας νέων της Ρεάλ, έκανε μία αξιοθαύμαστη δουλειά.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕ ΡΙΣΚΟ

Στον Παναθηναϊκό όμως ψάχνουν προπονητή για την ανδρική ομάδα και ασφαλώς εμπεριέχει ρίσκο, το να φέρεις τεχνικό που στα 46 του χρόνια δεν έχει δουλέψει ποτέ σαν πρώτος σε σύλλογο.

Για να μην παρεξηγηθώ το γεγονός αυτό δεν προεξοφλεί την αποτυχία της επιλογής, αλλά δημιουργεί συνθήκες για δεύτερες σκέψεις. Σε αυτές τις δεύτερες σκέψεις ο Γιάννης Αλαφούζος είχε βάλει και το όνομα του Βέλικο Παούνοβιτς στο τραπέζι, καθώς δεν είχε πειστεί και από τη λίστα του Ρόκα με Ισπανούς προπονητές από την δεύτερη κατηγορία.

Από συζητήσεις που είχα κατάλαβα πως τις τελευταίες ημέρες είχαμε την συγκεκριμένη διαδικασία. Έδωσε το οκ στον Ρόκα, να προχωρήσει και να κλείσει τον πρώτο στόχο της ομάδας Ντάνι Πογιάτος και κρατούσε ανοιχτή την περίπτωση Παούνοβιτς. Ο Γιάννης Αλαφούζος βλέπει πως ο Ρόκα πιστεύει πολύ στο πρότζεκτ με τον Πογιάτος και η αλήθεια είναι πως έχει πειστεί και ο ίδιος.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ EKANAN ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΠΟΓΙΑΤΟΣ

Ο Παναθηναϊκός έχει πάρει το ρίσκο να γίνει η πρώτη ομάδα που θα δώσει δουλειά πρώτου προπονητή στον Πογιάτος.Σε έναν ποδοσφαιράνθρωπο με γνώσεις, με καθημερινή δουλειά στο προπονητικό κέντρο της Ρεάλ και πάνω από όλα ικανό να φέρει ταλέντα στον Παναθηναϊκό.

Εκεί είναι και το μυστικό, που έκανε τον Αλαφούζο να δεχτεί την συγκεκριμένη περίπτωση. Ο Πογιάτος είναι πολύ αγαπητός στην Ισπανία, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα ταλέντα που υπάρχουν στην χώρα, ταλέντα που δεν μπορούν να παίξουν σε Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Σεβίλλη, όπως η περίπτωση του Αϊτόρ, αλλά στο δικό μας ποδόσφαιρο θα κάνουν την διαφορά.Εγγυάται λοιπόν το όνομα του, πως θα φέρει στον Παναθηναϊκόποδοσφαιριστές από την Ισπανία, σε ηλικία που θα μπορέσουν σύντομα να έχουν μεταπωλητική αξία. Επίσης έχει την γνώση, στο πως θα πρέπει να λειτουργήσει η ομάδα, για να αξιοποιήσει και να ανεβάσει την αξία των ποδοσφαιριστών, που ο ίδιος ο σύλλογος παράγει.

Λεπτομέρειες που όλο τον χρόνο συζητά ο Ρόκα με τον Αλαφούζο και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αλλαγή προπονητή. Ο Παναθηναϊκός καλώς η κακώς, θα το δείξει ο χρόνος, έχει αποφασίσει να δουλέψει πάνω σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Η επιλογή λοιπόν του προπονητή, δεν έγινε με βάση τα κριτήρια που έχουμε συνηθίσει, στις ομάδες αυτού του βεληνεκούς. Δεν υπάρχει στην περίπτωση Πογιάτος, ένα βιογραφικό προπονητή, να το βάλουμε κάτω και να το αναλύσουμε. Πρόκειται όμως για μία συνειδητή ψαγμένη απόφαση, που στηρίζει ένα συγκεκριμένο πλάνο που θέλει να ακολουθήσει ο σύλλογος. Σχέδιο που έχει ρίσκο, αλλά και ενδιαφέρον.

ΣΙΓΟΥΡΗ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ

Δεν έχει να κάνει με τον Πογιάτος, απλά γνωρίζω καλά πως ο Εμμανουηλίδης του χρόνου θα παραμείνει στον Παναθηναϊκό. Τόσο ο Ρόκα, όσο και ο Αλαφούζος εκτιμούν πολύ τα προσόντα του και σε διάφορες συζητήσεις που έχουν κάνει με ανθρώπους της αγοράς, έχουν αντιληφθεί πως με σωστή διαχείριση ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής μπορεί να ανεβάσει εύκολα το κασέ του.

Στα λάθη που καταλογίζουν στην προηγούμενη κατάσταση που υπήρχε στον Παναθηναϊκό, είναι και ο δανεισμός του Εμμανουηλίδη στον Πανιώνιο. Όσοι με διαβάζετε, γνωρίζετε πως τους λόγους τους είχα αναφέρει όταν πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση. Προτιμώ άλλωστε να παίρνω το ρίσκο και να προλαβαίνω τα γεγονότα, από το να αρθρογραφώ για αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κλείνει ο Πογιάτος, πήρε το "ΟΚ" από την Ρεάλ
Ο Πογιάτος ακολούθησε το λογαριασμό της Super League στο twitter
Η πρόταση που φέρνει πιο κοντά τον Αϊτόρ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ