OPINIONS

Γιατί ο ΠΑΟΚ αγκαλιάζει την κούπα

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον ΠΑΟΚ που παίζει μεν παλαιομοδίτικο ποδόσφαιρο και δεν εντυπωσιάζει, αλλά έδειξε στα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ πως είναι το Νο 1 φαβορί για να πάρει τον τίτλο.

O ΠΑΟΚ πήρε πολλά πράγματα, μετά από μία προβληματική εμφάνιση. Ασφαλώς και δεν μπορείς να κερδίσεις μέσα σε μία εβδομάδα ΑΕΚ και Ολυμπιακό μόνο με τύχη, έχει κάποια στοιχεία που απέναντι σε αυτές τις ομάδες του δίνουν ένα αρχικό πλεονέκτημα αλλά ειδικά στο Φάληρο η εικόνα του δεν δικαιολογεί να φύγει με τους τρείς βαθμούς της νίκης.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Φυσικά και οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ και οι φίλαθλοι της ομάδας δεν ενδιαφέρονται για τις εντυπώσεις, την φετινή χρονιά για τον "Δικέφαλο του Βορρά" υπάρχει μόνο ένας στόχος, η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος και σε αυτόν τον στόχο το αποτέλεσμα που πήρε στο "Καραϊσκάκης" είναι τεράστιο. Η αλήθεια είναι πως μπορεί την περασμένη Κυριακή οι φίλοι της ΑΕΚ να ένιωσαν άτυχοι, το ίδιο συναίσθημα και σαφώς πιο δικαιολογημένα να αισθάνονται και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, όμως ο ΠΑΟΚ έχει κάποιες βάσεις που του δίνουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα.

Υπάρχει μία μεγάλη διαφορά: έχοντας δουλέψει από πέρυσι το δίδυμο Βαρέλα-Κρέσπο και δημιουργώντας μία αμυντική χημεία με τον Πασχαλάκη στο τέρμα και τον Κάνιας μπροστά τους, μπορεί να σταθεί με αξιοπρέπεια στην άσχημη του ημέρα. Τελικά αποδείχθηκε πως μπορεί ακόμα και να κερδίσει. Καταλαβαίνω πως δεν είναι αυτό που θέλει να διαβάσει σήμερα ο φίλος του Ολυμπιακού, ακόμα και ο φίλος της ΑΕΚ, όμως μπορεί να φανταστεί τι θα συνέβαινε στη δική τους ομάδα αν παρουσιαζόταν με τόσο μεγάλο πρόβλημα στην κατοχή μπάλας και δέχονταν τόσο έντονη πίεση, όπως αυτή που δέχτηκε η άμυνα του ΠΑΟΚ.

ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΚΗ ΗΜΕΡΑ

Πράγματι ο ΠΑΟΚ, δεν άξιζε να κερδίσει, δεν κράτησε μπάλα, είχε αργή μεταφορά, ο Ποντένσε ξεβίδωσε τον Βιεϊρίνια, όμως η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν έχασε την συγκέντρωση του το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, πάντοτε ήταν μέσα στην μάχη και μαζί με τον Πασχαλάκη έκαναν ό,τι περνά από το χέρι τους για να κρατήσουν στην μάχη τον ΠΑΟΚ. Το διπλό της ομάδας του Λουτσέσκου είχε σίγουρα πολλή τύχη, πήρε ένα μεγάλο αποτέλεσμα δίχως να κάνει αυτά που έπρεπε για να το δικαιούται, όμως δεδομένα έχει δημιουργήσει από την περσινή χρονιά κάποιες σταθερές, για να είναι έτοιμος φέτος να πάρει αυτό το πρωτάθλημα. Έτοιμος να δώσει την μάχη του και να φύγει ζωντανός ακόμα και όταν δεν βρεθεί σε καλή ημέρα.

ΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΠΗΧΗ

Ασφαλώς και υπάρχουν προβλήματα. Θέλω να είμαι ειλικρινής, κρίνω με χαμηλά τον πήχη, έχουμε ποδόσφαιρο που δεν ακολουθεί την εξέλιξη. Το άθλημα έχει ξεφύγει, έχει πάει στην ταχύτητα, στη γρήγορη μεταφορά της μπάλας που γεννά συνεργασίες. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο η ομάδα που φαντάζει ως το Νο1 φαβορί για τον τίτλο, είναι απίστευτα αργή και με πολύ λίγους ποδοσφαιριστές ικανούς να μεταφέρουν την μπάλα.

Αυτό το στοιχείο παραλίγο να κοστίσει στον ΠΑΟΚ και στο Καραϊσκάκης. Παρότι τα στόπερ του Ολυμπιακού "φώναζαν" πως είναι έτοιμα να κάνουν λάθος και να προσφέρουν δώρο, ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί. Είναι σε άσχημη κατάσταση το τελευταίο διάστημα ο Πέλκας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει επικίνδυνος σε χώρο που ο αντίπαλός του είναι ευάλωτος.

Ο ΠΑΟΚ εκτός από τον ήρωα Πασχαλάκη και το αμυντικό του δίδυμο, είχε τον Μπίσεσβαρ μοναδικό ποδοσφαιριστή που διασώθηκε μεσοεπιθετικά, που κατάφερε να κρατήσει λίγο μπάλα, να τρέξει μαζί της, πέρασε και την πάσα στην κίνηση του Βιεϊρίνια στο γκολ που χάρισε η άμυνα του Ολυμπιακού.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΠΑΛΕΨΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ

Τα προβλήματα που προσπάθησε να λύσει ο Λουτσέσκου με το κοουτσάρισμα του, ήταν η άσχημη ημέρα του Πέλκα και το γεγονός πως ο Ποντένσε πέρναγε με όλους τους τρόπους τον Βιεϊρίνια. Σε αυτήν την προσπάθεια έβγαλε τον Πέλκα, έβαλε τον Ζαμπά και το 4-4-2 του Μάρτινς τον οδήγησε σε 4-3-3 με τους Μαουρίτσιο, Βέρνμπλουμ εσωτερικούς χαφ. Η αλήθεια είναι πως ο Λουτσέσκου με τον τρόπο που έκανε το coaching στην ομάδα του, έδειξε πως έβλεπε το λάθος. Αλλά παρότι έκανε κινήσεις για να βοηθήσει, δεν πετύχαινε τίποτα.

Έβγαλε νωρίς τον Πέλκα που οι περισσότερες επιλογές του ήταν λανθασμένες, όμως στην πράξη αποδείχτηκε πως έχασε έναν ποδοσφαιριστή που τουλάχιστον μπορούσε να έρθει σε επαφή και να κρατήσει λίγο την μπάλα, διαπίστωσε πως ο Ποντένσε περνά τον Βιεϊρίνια με όλους τους τρόπους, δοκίμασε τα πάντα για να στηρίξει τον Πορτογάλο, του πέρασε μπροστά τον Ζαμπά, άλλαξε τακτική και πήγε σε 4-3-3 φέρνοντας εσωτερικό χαφ τον Σουηδό που δεν μπορεί να κουνηθεί, δεν κατάφερε όμως τίποτα. Στο τέλος ο Ρουμάνος τεχνικός απηύδησε και πήρε την απόφαση να βγάλει τον Βιεϊρίνια. Ασφαλώς είναι να απορεί κανείς που δεν κατάφερε να αξιοποιήσει ο Ολυμπιακός αυτήν την ευκολία και τη συχνότητα που περνούσε ο Ποντένσε τον Βιεϊρίνια.

ΑΚΛΟΝΗΤΟ ΦΑΒΟΡΙ

Για να είμαι ειλικρινής, έπεσα έξω σε μία εκτίμηση που έκανα την Παρασκευή πίστευα πως η Δευτέρα θα είναι πολύ σκληρή, πολύ πιο δύσκολη για τον χαμένο. Φυσικά και δεν μπορούσα να υπολογίσω πως θα ζήσουμε ένα τόσο freak ματς. Όμως οι εντυπώσεις γρήγορα φεύγουν, στο ποδόσφαιρο η πραγματικότητα είναι σκληρή και ο Ολυμπιακός θα πάει στο ΟΑΚΑ, δίχως να έχει το περιθώριο να ηττηθεί.

Πολλοί μπορούν να ισχυριστούν πως με τον τρόπο που έπαιξε ο ΠΑΟΚ, δεν παίρνεις πρωτάθλημα. Η δική μου ερώτηση όμως είναι η εξής: παίρνεις πρωτάθλημα με τους Βούκοβιτς, Μεριά αμυντικό δίδυμο και μπροστά τους τον Μπουχαλάκη;

Ασφαλώς και ο ΠΑΟΚ δεν ήταν καλός, προβλημάτισε και παίζει ποδόσφαιρο, που προσωπικά το χαρακτηρίζω παλιομοδίτικο. Που παιζόταν σε άλλες εποχές. Ομως μιλάμε για το ελληνικό πρωτάθλημα και τα αποτελέσματα δείχνουν πως σε αυτό το πολύ αργό ποδόσφαιρο το γεγονός πως η δική του άμυνα αντέχει περισσότερο από τον αντιπάλων του μπορεί να παίξει τον ρόλο του.

Προσέξτε: ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ έχασαν τα δύο ντέρμπι από τον ΠΑΟΚ, με τα στόπερ τους να κάνουν ακραία λάθη. Πιστεύει κανείς όμως πως δεν θα επαναληφθούν, πως μπορεί να βγάλει η τριάδα Μπουχαλάκης, Μεριά, Βούκοβιτς, παιχνίδι με πίεση με σιγουριά;

Πιο πιθανό σενάριο βλέπω οι νίκες να δημιουργήσουν συνθήκες να βελτιωθεί ο ΠΑΟΚ. Όχι φυσικά να γίνει γρήγορος, δεν περιμένω να θαυμάσω το ποδόσφαιρο που θα παίζει, αλλά με την ασφάλεια που έχει να αμύνεται σε χαμηλά μέτρα, να αρχίσει σιγά σιγά να βγάζει περισσότερες συνεργασίες, να γίνει πιο επιθετικός. Μην ξεχνάμε πως πήρε τα δύο ντέρμπι σε περίοδο που ο Πέλκας δεν ήταν καλά και σε αυτά τα δύο παιχνίδια δεν πήρε το παραμικρό από τον δεξί του εξτρέμ και ο Μάτος δεν πρόσφερε τα συνηθισμένα του ανεβάσματα.

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε χωρίς να είναι καλός, έχοντας δώσει χρήματα για δύο ποδοσφαιριστές που παίζουν ποδόσφαιρο πολύ παλαιάς κοπής και εποχής, ξεκινώντας με χάντικαπ 2 βαθμών, να βγάλει ένα πρόγραμμα με δυο ντέρμπι, με παιχνίδι στο Καραϊσκάκης και να περάσει στην κορυφή. Ενώ ο Ολυμπιακός έχει δώσει τα 4 από τα 5 παιχνίδια του στο Καραϊσκάκης και ήδη έχει κάνει δύο νίκες στις καθυστερήσεις! Καταλαβαίνετε πως σήμερα ο ΠΑΟΚ καταγράφει μία πολύ μεγάλη, μια πολύ ισχυρή παράσταση νίκης.

Φέτος δεν είναι για τον ΠΑΟΚ χρονιά εντυπωσιασμού, αλλά ουσίας. Δεν ψάχνεται, έχει κατασταλάξει, μας αρέσει η όχι, επέλεξε το ποδόσφαιρο με το οποίο θα πάει να πάρει το φετινό πρωτάθλημα. Θυμίζω πως πέρυσι πήγε στο Φάληρο, ήταν πολύ καλύτερος αλλά έχασε. Νομίζω πως για αυτήν τη προσπάθεια που κάνει ο φετινός ΠΑΟΚ, που δεν υπάρχει για αυτόν άλλος δρόμος από την κατάκτηση του τίτλου μετά από 34 χρόνια, το σενάριο να νικήσει ΑΕΚ και Ολυμπιακό παίζοντας άσχημα είναι το καλύτερο δυνατό. Δείχνει πως πρέπει να κάνει αδιανότητα προβληματική σεζόν για να χάσει τον φετινό τίτλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ