OPINIONS

Η διαχείριση Καρντόσο από τον Μπέντο

Η διαχείριση Καρντόσο από τον Μπέντο

Ο υπερβολικός θόρυβος που έχει ξεσπάσει με την χρησιμοποίηση Καρντόσο κάνει καλό στον Μπέντο. Ο Τσάρλυ αναλύει τη διαχείριση του Πορτογάλου και εξηγεί γιατί πρέπει ο προπονητής του Ολυμπιακού να πάει με τον Ανσαριφάρντ.

Οδηγώντας το απόγευμα της Τρίτης άκουγα την εκπομπή του Παντέλη Βλαχόπουλου και του Γιώργου Συρίγου στον Sport24 Radio. Την δεύτερη ώρα που βγάζουν γραμμές, την συζήτηση την μονοπώλησαν οπαδοί του Ολυμπιακού που κατηγορούσαν ή υπερασπίζονταν τον Μπέντο για την επιλογή Καρντόσο.

Αντιλήφθηκα πόσο δίκιο είχε ο Θέμης Καίσαρης, που το βράδυ της Δευτέρας τόνιζε πως ο υπερβολικός θόρυβος που έχει ξεσπάσει με την χρησιμοποίηση Καρντόσο κάνει καλό στον Μπέντο γιατί στην ουσία δεν συζητιούνται στον βαθμό που θα έπρεπε οι ελλείψεις στο πλάνο που ακολουθεί.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΚΟΡΑΡΕΙ ΣΕ ΕΝΝΕΑ ΑΠ'ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10 ΗΜΙΧΡΟΝΑ

Ο Ολυμπιακός στα τελευταία πέντε παιχνίδια, δεν έχει σκοράρει στα τέσσερα, έχει εννιά στο δέκα ημίχρονα που δεν έχει πετύχει κάποιο τέρμα. Μιλάμε για νούμερα που δεν μπορείς να συναντήσεις σε μία ομάδα με τα νούμερα κατοχής που παίζει ο Ολυμπιακός, ούτε με τα μέτρα που πηγαίνει τα παιχνίδια της. Και οι ερυθρόλευκοι έχουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες στην Ελλάδα. Έχουν τον τρόπο τους ακόμα και σε άσχημες ημέρες να κερδίσουν μέτρα και να κρατάνε βαθιά τον αντίπαλο.

Δεν γίνεται με την κατοχή που παίρνουν και τα μέτρα που πηγαίνουν τα παιχνίδια του να μην μπορούν να σκοράρουν σε εννιά από τα δέκα τελευταία ημίχρονα και να έχει ευθύνη μόνο ένας ποδοσφαιριστής. Το πρόβλημα είναι συνολικό και ευνοείται ο Μπέντο από αυτή την συζήτηση.

Η διαχείριση Καρντόσο από τον Μπέντο

Προσωπικά έχω γράψει από την ημέρα που κέρδισε την ΆΕΚ και όλοι τον αποθέωναν πως έχει ένα συγκεκριμένο μονοδιάστατο πλάνο, που του το είχε κάνει εύκολο τότε ο Κετσπάγια, στην συνέχεια βοηθήθηκε από Τζάλμα Κάμπος και Στραματσόνι, στην συνέχεια τον μάθανε και δεν παρουσιάζει κάτι διαφορετικό. Υπάρχει ένα συνολικό πρόβλημα στον Ολυμπιακό το οποίο το ανέπτυξα και σε κείμενο στο Sport24.gr μετά την εκτός έδρας ήττα από την ΑΕΚ.

ΕΚΑΝΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ

Αν απομονώσουμε την συζήτηση για τον Καρντόσο μπορεί εύκολα να υποστηρίξει κάποιος την στάση του Μπέντο ή για την ακρίβεια να την δικαιολογήσει.

Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που ο κόσμος όταν κρίνει τις ξεχνά. Λογικό γιατί μένει η εικόνα που πράγματι είναι απογοητευτική και ο Καρντόσο έχει πάρει περισσότερες ευκαιρίες από ότι δικαιολογεί η εικόνα του στο γήπεδο.

Ο Μπέντο είναι Πορτογάλος και o Καρντόσο την καριέρα του στην Ευρώπη την έκανε στην χώρα του. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού έχει στο μυαλό του εικόνες από τον καλό Καρντόσο και είναι φυσικό να επηρεάζουν την κρίση του και να τον κάνουν να ελπίζει πως αν βρει ένα μικρό μέρος του καλού του εαυτού, μέσα από τις ευκαιρίες που του δίνει ο ίδιος, θα γίνει πολύτιμος.

Μην ξεχνάμε πως ο Καρντόσο δεν ήταν μία απλή περίπτωση, ένας απλά καλός φορ, αλλά ένας εντυπωσιακός σέντερ φορ, που η καριέρα του δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή των Ανσαριφάντ, Ιντέγε. Σίγουρα αυτός που βλέπουν οι φίλοι του Ολυμπιακού είναι ένας άλλος ποδοσφαιριστής, το φάντασμα του Καρντόσο, ταυτόχρονα όμως αυτό που βιώνουν δεν είναι τίποτα άλλο από τον σεβασμό του προπονητή τους σε έναν ποδοσφαιριστή που επί χρόνια τον έβλεπε να λειτουργεί σαν world class.

ΕΧΕΙ ΕΞΑΡΕΙ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Πορτογάλος τεχνικός έχει αρκετές φορές αναφερθεί με πολύ καλά λόγια στον επαγγελματισμό του Καρντόσο. Δεν θεωρεί δηλαδή πως η άσχημη εικόνα του είναι επειδή δεν δουλεύει καλά στις προπονήσεις. Το αντίθετο βλέπει έναν επαγγελματία που το παλεύει, ψάχνει μέσα από τα παιχνίδια να τον βοηθήσει και ενοχλείται από τον μειωτικό τρόπο που του συμπεριφέρεται ο κόσμος.

Προσέξτε δεν λέω πως πράττει σωστά, αλλά εξηγώ τις παραμέτρους και τους λόγους που οδηγούν τον Πορτογάλο τεχνικό να δίνει περισσότερο χρόνο από ότι αξίζει βάση εικόνας ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής, που στην πράξη δεν κουνιέται.

ΠΑΙΖΕΙ ΣΑΝ ΑΓΑΛΜΑ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Είναι κανόνας πως όταν κάποιος παίρνει σε μία ομάδα μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν που του αναλογεί βάση απόδοσης εκτίθεται.

Ο Καρντόσο είναι πολύ βαρύς, φαίνεται σε κάθε κίνηση του. Το πρόβλημα του αν δείτε προσεχτικά τις φάσεις δεν είναι το τελείωμα όπως αρκετοί αναφέρουν, αλλά ότι δεν έχει την ταχύτητα ώστε να κάνει την κίνηση που πρέπει για είτε να βρει γεμάτη εκτέλεση, είτε να φτιάξει την γωνία που θέλει να σημαδέψει.

Μέσα στην περιοχή μένει μόνιμα ακίνητος, δεν κάνει τις απαιτούμενες κινήσεις απελευθέρωσης για να πάρει με χώρο μπάλα μέσα στην περιοχή.

Η διαχείριση Καρντόσο από τον Μπέντο

Επίσης δεν μπορεί να βγει στην πλάτη της άμυνας. Υπάρχει μία φάση νωρίς με τον Πανιώνιο, που δείχνει πόσο δύσκολο είναι στον Ολυμπιακό να βγάλει φάση στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας με τον Καρντόσο στην κορυφή της επίθεσης. Στο 6ο λεπτό, η άμυνα του Πανιωνίου είναι ψηλά, ο Φορτούνης πασάρει γρήγορα και πάνω στο τρέξιμο στον Καρντόσο.

Ο φορ του Ολυμπιακού έχει την μπάλα ακριβώς εκεί που την θέλει, την αντίπαλη άμυνα πίσω του, δεν έχει όμως την απαιτούμενη έκρηξη, του είναι αδύνατον να φθάσει στην αντίπαλη περιοχή, χάνει σε ταχυδύναμη και αναγκάζεται να εκτελέσει εκτός περιοχής, με ένα σουτ χωρίς δύναμη που δεν μπορεί να νικήσει επαγγελματία τερματοφύλακα.

ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΦΟΡ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Η διοίκηση του Ολυμπιακού την τελευταία ημέρα των μεταγραφών του καλοκαιριού, πήρε το μεγαλύτερο ρεαλιστικό όνομα που είχε η αγορά. Το μέγεθος Καρντόσο τεράστιο, δεν είναι μικρός αλλά ούτε και σε μία ηλικία απαγορευτική για έναν αθλητή, 33 είναι ο Καρντόσο, αλλά γρήγορα έγινε αντιληπτό πως αγωνίζεται σαν το βιολογικό αθλητικό του ρολόι να έχει σταματήσει.

Ο Μπέντο πράγματι του έχει δώσει περισσότερες ευκαιρίες από ότι θα έπρεπε, τους λόγους τους εξηγήσαμε παραπάνω. Υπάρχει όμως παράμετρος, πως πρόκειται για τον δεύτερο φορ του Ολυμπιακού. Αν κάπου το έχασε ο Πορτογάλος τεχνικός ήταν το πρώτο διάστημα της άφιξης του Ανσαριφάντ. Υπήρχε πριν το παιχνίδι με την Οσμάλνισπορ ένας κύκλος αγόώνων που δεν είχε λογική που δεν έπαιρνε τον χρόνο που έπρεπε ο Ιρανός ποδοσφαιριστής.

ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΣΑΡΙΦΑΡΝΤ

Είτε τον ήθελε είτε όχι ο Μπέντο τον Ανσαριφάντ, είτε ταιριάζει στην φιλοσοφία του είτε όχι, πλέων είναι υποχρεωμένος να πάει μαζί του. Άργησε να το καταλάβει, αλλά δεν έχει περιθώριο. Ο θόρυβος που ξέσπασε για την χρησιμοποίηση Καρντόσο με τον Πανιώνιο είναι υπερβολικός γιατί έχουμε μία σειρά αγώνων.

Ο Ολυμπιακός παίζει Πέμπτη ρεβάνς Κυπέλου στο Περιστέρι, Κυριακή στην Τούμπα, Πέμπτη με Μπεσίκτας, Κυριακή με Ατρόμητο ξανά για το πρωτάθλημα και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με τρία παιχνίδια την εβδομάδα. Σε αυτό το γκρουπ αγώνων, όποιος και να ήταν ο δεύτερος φορ, ένα παιχνίδι θα έπρεπε να πάρει. Του έδωσε τον αγώνα με τον Πανιώνιο, η εικόνα του δεν δικαιολογεί περισσότερο από τον αναγκαστικό χρόνο που πρέπει να πάρει ο δεύτερος φορ για να δώσει ανάσες στον πρώτο.

Η διαχείριση Καρντόσο από τον Μπέντο

Από τα ρεπορτάζ προκύπτει πως με Ατρόμητο θα πάει με Ανσαριφάντ, η λογική λέει πως το ίδιο θα γίνει και σε Τούμπα και Μπεσίκτας. Αν τώρα ο Μπέντο παίξει με την λογική και βάλει βασικό σε ένα από αυτά τα τρία παιχνίδια τον Καρντόσο, τότε ο κόσμος θα έχει δίκιο να διαμαρτύρεται.

Προς το παρόν όμως, έρχεται να δικαιωθεί ο Θέμης που τόνιζε στην εκπομπή της Δευτέρας πως η υπερβολική συζήτηση για την χρησιμοποίηση Καρντόσο κάνει καλό στον ίδιο, γιατί κρύβεται το πραγματικό πρόβλημα που είναι το συνολικό πλάνο ανάπτυξης που διδάσκει τον Ολυμπιακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ