OPINIONS

Η καλύτερη προπονητική δουλειά στην ιστορία

Liverpool's manager Jurgen Klopp celebrates after his team won the English Premier League soccer match between Liverpool and Manchester United at Anfield Stadium in Liverpool, Sunday, Jan. 19, 2020.(AP Photo/Jon Super)
Liverpool's manager Jurgen Klopp celebrates after his team won the English Premier League soccer match between Liverpool and Manchester United at Anfield Stadium in Liverpool, Sunday, Jan. 19, 2020.(AP Photo/Jon Super) AP

Ένα όνειρο, ένα απωθημένο 30 χρόνων έγινε πραγματικότητα για τους οπαδούς της Λίβερπουλ σε όλον τον πλανήτη. Γράφει ο Τσάρλυ.

Τα social σε όλον τον κόσμο, γέμισαν με συγκινημένους οπαδούς, να μοιράζονται συναισθήματα και αναμνήσεις για τη Λίβερπουλ.

Ό,τι ομάδα και να υποστηρίζεις, δεν γίνεται να μην αποδεχθείς πως αυτός ο σύλλογος κρύβει μία ξεχωριστή μαγεία. Για έναν λόγο που δεν μπορεί να εξηγηθεί αυτά τα 30 χρόνια που δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα, αντί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, αντί να μειώσουν το μέγεθος την δυναμική του συλλόγου, δημιούργησαν συνθήκες για να τον γιγαντώσουν ακόμα περισσότερο.

Έφεραν ένα ακόμα μεγαλύτερο δέσιμο, των οπαδών με τον σύλλογο. Σαν ο πόνος, η αναμονή, που δημιούργησαν αυτά τα 30 χρόνια, να δημιούργησαν τις συνθήκες αυτή η σχέση, του οπαδού με την ομάδα, να γίνει ερωτική. Ένας τίτλος που ο φόβος που υπήρχε, πως ήταν στοιχειωμένος, έγινε βεβαιότητα με το πέσιμο του Τζέραρντ το 2014. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η κατάρα δεν έφυγε από μόνη της, νικήθηκε.

Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Τον Οκτώβριο του 2015 βρέθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος, για να την ξορκίσει. Έκανε τόσο καλή δουλειά Ο Κλοπ, που έφθασε την ομάδα του, στο σημείο να είναι αδύνατον να μπει το παραμικρό εμπόδιο μπροστά της. Όλα τα εμπόδια έμοιαζαν πολύ αδύναμα μπροστά στην φετινή Λίβερπουλ του Κλοπ.

Το πόσο δυνατή ήταν η κατάρα και με πόσο μεγάλο χάντικαπ απέναντι στο κτήνος ανέλαβε, αποδεικνύεται, πως χρειάστηκε 5 χρόνια εκπληκτικής προπονητικής δουλειάς για να τα καταφέρει και η αλήθεια είναι πως δεν έμεινε απλά σε μία οριακή επικράτηση, το κτήνος το συνέτριψε.

ΠΕΝΤΕ ΣΕΖΟΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Ο Κλοπ για να κατακτήσει το πρωτάθλημα χρειάστηκε πέντε ποδοσφαιρικές σεζόν, στις οποίες πραγματοποίησε την καλύτερη προπονητική δουλειά που έχω δει όσο παρακολουθώ ποδόσφαιρο. Δεν πιστεύω πως αυτό που γράφω είναι ούτε υπερβολή, ούτε ιεροσυλία.

Ασφαλώς και έχουμε σπουδαίες δουλειές προπονητών, που δημιούργησαν εκπληκτικές ομάδες, δεν μπορώ όμως να θυμηθώ κάποιον να έχει ανεβάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό το επίπεδο της ομάδας του, παίρνοντας ταυτόχρονα τόσες πολλές επιτυχημένες αποφάσεις.

Τον Οκτώβριο του 2015, ο Κλοπ ανέλαβε την Λίβερπουλ στην 9η θέση της Premier League, μία ομάδα που εκείνη την χρονιά, δεν είχε την δυνατότητα ούτε να δώσει μάχη για την 4άδα. Μόνο ένα πράγμα άμα σκεφτούμε, καταλαβαίνουμε πόσο πολύ αυτός ο άνθρωπος έχει ανεβάσει το αγωνιστικό επίπεδο της ομάδας του.

Την πρώτη του χρονιά, κατόρθωσε να φθάσει την Λίβερπουλ, στον τελικό του Europa League. Στις 16 Μαΐου 2016, αντίπαλος ήταν η Σεβίλλη και όμως η διαφορά που χώριζε τις δύο ομάδες ήταν σημαντική και ανώτερη ήταν η ομάδα της Ανδαλουσίας. Δεν του χρειάστηκαν ούτε πολύς χρόνος, ούτε να ξοδέψει χρήματα για να δημιουργήσει ο Κλοπ μία ομάδα που αντιπάλους αυτού του επιπέδου δεν θα τους βλέπει.

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΧΡΗΜΑΤΑ

Υπάρχει κάτι εντυπωσιακό σε αυτήν την πορεία. Από τον Οκτώβριο του 2015 που ανέλαβε την Λίβερπουλ στην 9η θέση της Premier League, μέχρι της 26 Μαΐου του 2018 που έφθασε την Λίβερπουλ στον τελικό του Champions League, δεν είχε βγάλει από τα ταμεία της ομάδας ούτε ένα ευρώ, για την ακρίβεια, φρόντισε να γεμίσει και τα ταμεία της ομάδας του.

Την πρώτη σεζόν του Κλοπ ξόδεψε για μεταγραφές 79,9 εκατομμύρια ευρώ, πήρε από πωλήσεις 85,38 εκατομμύρια ευρώ. Την δεύτερη χρονιά και τις δύο μεταγραφικές περιόδους, όπου αποκτήθηκε το καλοκαίρι ο Σαλάχ και τον Ιανουάριο ο Φαν Ντάικ ξόδεψε 173,88, πήρε από πωλήσεις 194,50.

Υπήρξε δηλαδή μία τεράστια πρόοδο που από την 9η θέση στην Premier League έφθασε την ομάδα στον τελικό του Champions League, που έγινε έχοντας συνολικά στο μεταγραφικό παζάρι έναν θετικό προϋπολογισμό των 26,14 εκ ευρώ.

Την εποχή που ο Γκουαρντιόλα, για να ενισχύσει το προπονητικό του σχέδιο μπορούσε να ξοδεύει αλόγιστα και σπατάλησε 150 εκ ευρώ, για να αποκτήσει τρία μπακ, τους Μαντί, Γουόκερ, Ντανίλο, ο ίδιος με 9 εκ ευρώ, έκλεινε τον Ρόμπερτσον και αναδείκνυε τον Άρνολντ. Βελτίωνε συνέχεια την ομάδα, χωρίς να ξοδεύει ούτε ευρώ μόνο με δουλειά και σωστές επιλογές.

ΛΕΠΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Δεν είναι καθόλου εύκολο, αυτό που πέτυχε, πιθανότατα για τον ίδιο το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής ήταν το διάστημα που ανέλαβε την Λίβερπουλ, μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018 που απέκτησε την ασφάλεια του,στο πρόσωπο του Φαν Ντάικ.

Όμως πραγματικά στο πως έδεσε την προπονητική του δουλειά, με την θωράκιση της άμυνας του, είναι το σημείο που του βγάζεις το καπέλο. Γιατί αυτή η λεπτή γραμμή, ήταν που μετέτρεψε, μία ομάδα που έπαιζε ένα σύγχρονο ελκυστικό ποδόσφαιρο έντασης, σε ομάδα τίτλων. Για να ανέβει αυτό το σκαλοπάτι και να οδηγήσει την Λίβερπουλ πέρυσι στην κατάκτηση του Champions League και φέτος του Europa, πήρε απίθανες, μοναδικές αποφάσεις.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ

Η πιο δύσκολη για μένα ήταν το καλοκαίρι του 2017, όταν σε μία ομάδα που φώναζε πως θέλει κεντρικό αμυντικό αποφάσισε πως από την στιγμή, που δεν μπορέσαμε να πάρουμε τον Φαν Ντάικ, δεν παίρνουμε κανέναν. Δεν είναι εύκολη απόφαση για προπονητή.

Οι περισσότεροι είναι γεμάτοι ανασφάλειες, είναι πρωτάκουστη απόφαση, τώρα όμως ξέρουμε, πως αυτή η απόφαση έκανε την διαφορά. Είχε μπάτζετ για να πάρει όποιον στόπερ ήθελε, όμως είχε διαλέξει τον εκλεκτό, αποφάσισε να περιμένει και έκανε για τον Φαν Ντάικ, all in τον Ιανουάριο του 2018. Σήμερα όλοι γνωρίζουμε πως τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο, αν πήγαινε σε μία συμβιβαστική λύση. Καλοί στόπερ υπάρχουν πολλοί, ο Φαν Ντάικ, όμως αυτήν την εποχή, είναι ο καλύτερος στον κόσμο.

Αυτός που μετέτρεψε την Λίβερπουλ, από μία ελκυστική ομάδα έντασης, σε ομάδα τίτλων. Ο τελικός του Κιέβου το 2018, έδειξε στον Κλοπ, πως ήρθε η ώρα να ξοδέψει λεφτά. Η ομάδα έφθασε σε ένα σημείο που ήταν έτοιμη για τους μεγάλους τίτλους, για να τους κατακτήσει όμως, χρειάζεται τερματοφύλακα world class και βάθος στον άξονα. Είχε κερδίσει το δικαίωμα να χαλάσει λεφτά και έδωσε62,5 για τον Άλισον, 60 για τον Κείτα, 45 για τον Φαμπίνιο και ένα 15αρι για τον Σακίρι.

Με αυτές τις προσθήκες η Λίβερπουλ ήταν έτοιμη, να ανοίξει έναν κύκλο με μεγάλους τίτλους. Πέρυσι κατέκτησε το Champions League, έφθασε σε ιστορικό ρεκόρ συλλόγου στην Premier με 97 βαθμούς, στην 3καλύτερη επίδοση της ιστορίας, όμως η κατάρα κράτησε, έχασε το πρωτάθλημα για έναν βαθμό.

Οι αποφάσεις όμως που έκαναν την διαφορά και έφτασαν την Λίβερπουλ στον φετινό περίπατο, συνεχίστηκαν. Ο Κλοπ γνώριζε πως είχε να αντιμετωπίσει, έναν αντίπαλο που χάλαγε συνέχεια λεφτά για να βελτιώνεται και αναμφισβήτητα δούλευε πάνω σε έναν εντυπωσιακό ποδοσφαιρικό μοντέλο, που είχε φέρει 198 βαθμούς σε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα.

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ

Ο Κλοπ το περασμένο καλοκαίρι όμως, αποφάσισε να μην πάρει κανέναν. Για την πρώτη ομάδα, πλήρωσε τον Ιανουάριο, μόνο 8,5 εκ ευρώ για τον Μιναμίνο. Ενώ στο ταμείο μπήκαν 41,6 εκ ευρώ από πωλήσεις. Είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στην δουλειά του και την αυτοπεποίθηση να πάρει την απόφαση, πως δεν χρειάζεται κανέναν. Κανένας δεν χρειάζεται να μπει στην βασική ενδεκάδα της Λίβερπουλ, η ομάδα είναι έτοιμη, να σπάσει κάθε ρεκόρ για να κατακτήσει το πρωτάθλημα, όπως και έγινε.

Συνολικά από την ημέρα που ανέλαβε την Λίβερπουλ ο Κλοπ, έχουν ξοδευτεί για αγορές ποδοσφαιριστών μόλις 87 εκ ευρώ περισσότερα από τα χρήματα, που έχουν έρθει στον σύλλογο από πωλήσεις.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μία τρομακτική προπονητική δουλειά, που δεν σταματάει εδώ. Ο Κλοπ έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2024, έναν νεανικό κορμό ποδοσφαιριστών, που δημιουργεί μία βάση για να φέρουν τα επόμενα χρόνια και άλλους μεγάλους τίτλους στον λιμάνι. Πιθανότατα να χρειάζεται και κάποιο φρεσκάρισμα, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο Κλοπ ξέρει καλύτερα από όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η Λίβερπουλ για να σπάσει την κατάρα έγινε απλώς η καλύτερη ομάδα στον κόσμο
Τα επτά ρεκόρ που κυνηγά η πρωταθλήτρια Αγγλίας
Η Λίβερπουλ πρωταθλήτρια Αγγλίας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ