OPINIONS

Η ταχύτητα του Σον το όπλο του Μουρίνιο

Η ταχύτητα του Σον το όπλο του Μουρίνιο

Η πίεση που επηρεάζει τις αποφάσεις του Μαρτίνς, η πρώτη εβδομάδα του Μουρίνιο στην Τότεναμ και ο τρόπος που επιτίθενται οι Λονδρέζοι. Η ταχύτητα του Σον και τα λάθη που απαγορεύονται. Ο Τσάρλυ αναλύει την αποψινή μάχη.

Ο Ολυμπιακός έχει απόψε (22:00) ένα απαιτητικό παιχνίδι στο Λονδίνο με την Τότεναμ, το οποίο θα προτιμούσε να το δώσει οποιαδήποτε άλλη εβδομάδα μέσα στον χρόνο.

Το ντέρμπι της Κυριακής (1/12, 19:30) με τον ΠΑΟΚ, η απόλυτη προτεραιότητα από την διοίκηση για να κατακτηθεί το πρωτάθλημα και το γεγονός πως ο αντίπαλος δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, είναι στοιχεία που κάνουν δύσκολη την ζωή του Μαρτίνς.

ΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΝΣ

Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε και η έξτρα πίεση και κριτική που δημιούργησε το λάθος στην Νέα Σμύρνη, χάθηκε και το μαξιλαράκι των 2 βαθμών από τον ΠΑΟΚ και το παιχνίδι στο Λονδίνο, φαντάζει σα να έρχεται σε μία δύσκολη ώρα. Στην πράξη βέβαια μπορείς να ανατρέψεις τα πράγματα και τις καταστάσεις, αν διαχειριστείς σωστά τα δεδομένα. Στις λεπτομέρειες που πολλές φορές κάνουν την διαφορά είναι πολύ σημαντικό, πως το παιχνίδι με την Τότεναμ γίνεται Τρίτη (26/11), υπάρχει χρόνος και για αποθεραπεία και για προετοιμασία, για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Ασφαλώς και μιλάμε για αγώνες Champions League, όπου το μέγεθος της διοργάνωσης, από μόνο του, θα έπρεπε να ορίζει αυτά τα παιχνίδια σαν απόλυτη προτεραιότητα. Έχουμε όμως σαν δεδομένο πως στον Ολυμπιακό υπάρχει τεράστια πίεση για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος, πίεση που στο Βελιγράδι, φάνηκε πως επηρεάζει τον Μαρτίνς που για να έχει φρέσκια την ομάδα του, κράτησε εκτός αρκετούς βασικούς και πήγε σε μία πειραματική ενδεκάδα. Με την εικόνα που είχε στο πρώτο μέρος ο Ερυθρός Αστέρας, αλλά και την συνολική παρουσία του στην διοργάνωση, από αυτήν την απόφαση ο Ολυμπιακός πέταξε την ευκαιρία για να πετύχει μία πολύ σημαντική νίκη.

Ξέρω, κάποιοι θα σκεφτούν πως μέχρι να αποβληθεί ο Μπενζιά ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά στο σκορ, η εικόνα όμως του αντιπάλου φώναζε πως με την καλή ενδεκάδα, οι ερυθρόλευκοι θα είχαν καθαρίσει. Αν είχε πάρει εκείνους τους τρεις βαθμούς ο Ολυμπιακός, σήμερα ο αγώνας στο Λονδίνο θα έμοιαζε σαν τελικός πρόκρισης στην νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει αντιληπτό, πως το να παίζεις σε αυτήν την διοργάνωση, είναι μία εμπειρία, που οι ποδοσφαιριστές σου πρέπει να την απολαύσουν και ο σύλλογος πρέπει να επενδύσει στην παρουσία του, ακόμα και αν η συμμετοχή έχει αντίκτυπο σε δυνάμεις στο επόμενο εγχώριο παιχνίδι.

ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

Η Τότεναμ των πολλών προβλημάτων, χρησιμοποίησε τα παιχνίδια με τον Ερυθρό Αστέρα, με σκοπό να χτίσει ψυχολογία απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον ρυθμό της, για να σηκωθεί στα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Παρότι κέρδισε με 5-0 εντός και 4-0 εκτός, δεν κατάφερε να βρει από αυτές τις νίκες την ώθηση που χρειαζόταν. Ο Ποτσετίνο έμοιαζε ανήμπορος να γυρίσει τον διακόπτη και οι Σπέρς ήταν χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα από τις 28 Σεπτεμβρίου. Από την περασμένη Τρίτη, ζουν την εποχή Ζοζέ Μουρίνιο.

Είναι μικρό το δείγμα για να μιλήσουμε για τις αλλαγές που έχει φέρει ο Πορτογάλος στην ομάδα. Είναι ξεκάθαρο πως το πρώτο που προσπαθεί να κάνει, είναι να κερδίσει την συμπάθεια των παικτών του, να τους φτιάξει την ψυχολογία και να παίξουν σύμφωνα με την πραγματική τους αξία. Είναι σίγουρο πως ο Μουρίνιο, το ρόστερ που έχει στα χέρια του, το πιστεύει πολύ και είναι σαφώς ανώτερο σε σχέση, με το υλικό που είχε στα χέρια του στις δύο προηγούμενες του δουλειές. Το πρόβλημα είναι πως έδειξαν οι ποδοσφαιριστές, να έχουν χάσει την πίστη, πως μπορούν να πετύχουν περισσότερα πράγματα, παίζοντας σε αυτήν την ομάδα. Παρότι στην συνεργασία τους με τον Ποτσετίνο δεν ήρθε κάποιος τίτλος, η περσινή πορεία, που είχε σαν κερασάκι την συμμετοχή στον τελικό του Champions League, έχει θεωρηθεί σαν ένα ταβάνι, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί.

Ο Μουρίνιο, έχει την αποστολή, να δώσει στον σύλλογο, την έμπνευση, την δυναμική που δεν μπόρεσε να προσφέρουν ούτε η συμμετοχή στον τελικό του Champions League, ούτε το νέο γήπεδο.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Υπάρχει μία πραγματικότητα όσον αφορά στον προπονητή Μουρίνιο. Από το 2002 που ανέλαβε την Πόρτο μέχρι το 2010 που πήγε στην Μαδρίτη, ήταν με διαφορά ο πιο πετυχημένος προπονητής στον κόσμο, όσον αφορά στην δυσκολία των στόχων που κατακτούσε. Την τελευταία δεκαετία, ο χρόνος λειτούργησε εις βάρος του και όσο κυλούσε, έκανε το ποδόσφαιρο του να μοιάζει και πιο ξεπερασμένο. Μετά από το αποτυχημένο πέρασμα από το Μάντσεστερ και την αποχή 11 μηνών από τα γήπεδα, καλείται να αποδείξει πως είναι έτοιμος να επανέλθει και μπορεί να βρει τρόπο να βάλει στην δική του φιλοσοφία σε ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικά δρόμο.

Ο ίδιος έκανε στην παρουσίαση του έκανε μία δήλωση που μπορεί να ερμηνευτεί και σαν μία μικρή παραδοχή ευθύνης, των τελευταίων αποτυχιών του, λέγοντας "δεν θα κάνω τα ίδια λάθη, θα κάνω νέα". Ασφαλώς είναι νωρίς, για να δούμε αν έχει σκοπό να αλλάξει πράγματα στο ποδοσφαιρικό του σχέδιο.

ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΜΙΛΗΤΟΣ

Σε αυτήν την πρώτη εβδομάδα, παρουσιάζεται πιο ταπεινός από ποτέ και γλυκομίλητος. Είναι ξεκάθαρο πως προσπαθεί να κερδίσει την συμπάθεια των ποδοσφαιριστών του, είναι φυσιολογικό να είχε κορεστεί και ο ίδιος από τις προβληματικές σχέσεις που είχε με τους σταρ της Γιουνάιτεντ και προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες, για να έχει καλά αποδυτήρια. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, πως τις εποχές που οι ομάδες του Μουρίνιο, πήγαιναν καλά, ο ίδιος ήταν μία γροθιά με τους παίκτες του. Σε αυτήν την πρώτη εβδομάδα του στην Τότεναμ παρουσιάζεται λιγότερο εγωκεντρικός και λειτουργεί σαν να θέλει να βάλει σε πρώτο πλάνο τους παίκτες του. Μετά από την νίκη επι της Γ Χαμ, δήλωσε πως "θα μισήσω όποιον πει πως έχω μερίδιο στη νίκη", σε κάθε ευκαιρία μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον προκάτοχό του και τονίζει την εκτίμηση του στο ρόστερ.

ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΟΝ

Στο πρώτο δείγμα που πήραμε το περασμένο Σάββατο, έγινε ξεκάθαρη η στόχευση να εκμεταλλευτεί όσο γίνεται περισσότερο την ταχύτητα του Σον. Είναι μία πραγματικότητα πως το ρόστερ του ταιριάζει. Έχει υλικό για να παίξει η Τότεναμ σπουδαίο ποδόσφαιρο χώρου. Δεν ξεκίνησε το Σάββατο, στο πρόσωπο του Έρικσεν βρίσκει τον καλύτερο δημιουργικό χαφ που κυκλοφορεί για να χτίσει παιχνίδι αντεπιθέσεων, ο Σον είναι πολύ γρήγορος, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες απειλής και παίζοντας πάνω στην γραμμή, αλλά και ερχόμενος πιο κοντά στον φορ, ο Λούκας Μόουρα να κινηθεί με ταχύτητα εκτός περιοχής και να πάρει την μπάλα στο κόψιμο του και όλα αυτά να έχουν τελικό αποδέχτη τον Χάρι Κέιν.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Στην πρεμιέρα του, η επιλογή του ήταν να πάει με ένα συντηρητικό δίδυμο στα χαφ τους Ντάιερ-Γουίνκς, να περάσει μπροστά τους τον Ντέλε Άλι και να χρησιμοποιήσει τους Σον, Λούκας στα δύο άκρα. Ήταν ξεκάθαρη η επιλογή να κάνει επιθέσεις με 4 παίκτες και να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα στα άκρα των Σον και Λούκας.

Η ταχύτητα του Σον το όπλο του Μουρίνιο

Η Γουέστ Χαμ ήταν εύκολη στο να χάνει την κατοχή της και όταν γινόταν αυτό, η μπάλα ακουμπούσε στον Σον και από εκεί και πέρα ο ταχύτατος εξτρέμ παίρνοντας την μπάλα πάνω στο τρέξιμο του και έχοντας μέσα στην περιοχή τους Λούκας, Κέιν, Ντέλε Άλι, δημιουργούσε πολλά προβλήματα. Άνοιξε ο ίδιος το σκορ και το δεύτερο τέρμα δικαίωσε απόλυτα την τακτική επιλογή του Μουρίνιο, με τον Ντελε Άλι να κρατά την μπάλα παιζούμενη, τον Σον να ανοίγει την άμυνα στα αριστερά με το τρέξιμο του και να πασάρει παράλληλα στον απέναντι εξτρέμ.

Η αλήθεια είναι πως στο Λονδίνο βρίσκει ο Πορτογάλος τεχνικός, υλικό για να παίξει το παιχνίδι χώρου, πιο απειλητικά απ' ότι στην Γιουνάιτεντ. Ασφαλώς και δεν είναι όλα τόσο απλά. Όπως έγραψα και πιο πάνω, ο αντίπαλός του τα έκανε πολύ εύκολα. Αρκούσε να χάσει την μπάλα στο ύψος του κέντρου, μία άμεση πάσα στο τρέξιμο του Σον για να λυγίσει.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΜΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΜΕΤΡΑ

Όσο πέρναγε η ώρα εμφανίστηκαν και προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει. Ο Μουρίνιο αρέσκεται στο να διαχειρίζεται αποτελέσματα, κρατώντας για κάποια διαστήματα την ομάδα του χαμηλά. Τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη του επιθετικού ποδοσφαίρου, το γεγονός αυτό του έχει βγει σε μπούμερανγκ. Το πρόβλημα στην Τότεναμ, μοιάζει σαν να είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς δεν δείχνει να είναι εκπαιδευμένοι οι παίκτες της να κρατούν αποτελέσματα μένοντας σε χαμηλά μέτρα.

Θυμάμαι τον αποκλεισμό τους από την Γιουβέντους το 2018, σε μία νοκ άουτ σειρά που η Τότεναμ ήταν πολύ ανώτερη στα 165 λεπτά των δύο παιχνιδιών. Ένα δεκάλεπτο στο ξεκίνημα του πρώτου παιχνιδιού και ένα 5λεπτό στον δεύτερο αγώνα, που έχασε τον έλεγχο έφθασε για να δεχθεί 4 τέρματα για να αποκλειστεί. Συνολικά, δεν το έχει σαν ομάδα, να μείνει χαμηλά και να κρατήσει αποτέλεσμα και αυτό ο Μουρίνιο το είδε καλά από το πρώτο του παιχνίδι. Μπορεί να μην κόστισε στο αποτέλεσμα, αλλά στα τελευταία 20 λεπτά που κατέβασε τις γραμμές χαμηλά είτε από ανάγκη, λόγω της προβληματικής φυσικής κατάστασης της ομάδας, είτε από επιλογή, δέχτηκε τρία τέρματα και σωστά μέτρησαν τα δύο.

Το γεγονός πως όταν κατέβασε τις γραμμές, έφθανε απλά να γεμίζει την μπάλα μέσα στην περιοχή ο αντίπαλος για να λυγίσει η άμυνα της Τότεναμ, θα πρέπει να προβλημάτισε πολύ τον Μουρίνιο. Που μπορεί να τρίβει τα χέρια του, που βρίσκει στην Τότεναμ ποδοσφαιριστές που ονειρευόταν στις άλλες του ομάδες, για να παίξει ένα απειλητικό ποδόσφαιρο γρήγορων και άμεσων επιθέσεων μετά από κάθε κερδισμένη μπάλα, όμως ταυτόχρονα, αυτή η ομάδα είναι πολύ εύθραυστη, έχει μάθει να λυγίζει όταν ο αντίπαλος της παίρνει την μπάλα και την κρατά χαμηλά. Φαντάζει, λοιπόν, επικίνδυνο ο ίδιος ο προπονητής της να παίρνει αυτήν την απόφαση. Ασφαλώς όλες τις απαντήσεις θα της δώσει ο χρόνος.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

Ο Ολυμπιακός σήμερα, θα χρειαστεί να προσέξει πολύ, να μην κάνει λάθος στην κατοχή του. Να υπάρχει η γνώση, πως μετά από κάθε λάθος η πρώτη επιλογή είναι να πάει η μπάλα στα αριστερά στον Σον και με τίποτα, δεν θα πρέπει να του αφήσουν χώρους για να τρέξει το γήπεδο. Είναι σε μία φάση ακόμα η Τότεναμ που χρειάζεται χώρους και λάθη από τον αντίπαλο. Η Γουέστ Χαμ προσέφερε και τα δύο και δέχτηκε εύκολα 3 τέρματα από μία ομάδα, που έκανε επίθεση με 4 παίκτες.

Επίσης θα πρέπει να επενδύσει ο Ολυμπιακός στα στημένα και να έχουν στο μυαλό τους οι ερυθρόλευκοι πως ακόμα η άμυνα της Τότεναμ ψυχολογικά δεν είναι καλά. Λάθη αν πιεστεί, θα κάνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ