OPINIONS

Η ώρα του Ίβιτς

Η ώρα του Ίβιτς

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Κωστένογλου που πέτυχε τον σκοπό του, αλλά απέτυχε στα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό και επισημαίνει ότι ήρθε η ώρα του Ίβιτς να βρει τον προπονητή που θα δώσει κατεύθυνση για την επόμενη ημέρα της ΑΕΚ.

Ο Κωστένογλου πέτυχε της αποστολής του, πρόσφερε πολύτιμο χρόνο στον Ιβιτς, όμως δεν μπορεί να μην αξιολογηθεί που σε δύο συνεχόμενα ντέρμπι, εμφάνισε την ομάδα του με λανθασμένο τακτικό σχέδιο.

Η ΑΕΚ έχασε με κάτω τα χέρια το ντέρμπι από τον Ολυμπιακό. Η εικόνα των δύο ντέρμπι με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό δείχνει πως στον σύλλογο θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται την επόμενη ημέρα.

ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Για δεύτερο στην σειρά καλοκαίρι έγιναν λάθη και ήταν αδύνατον να μην επηρεάσουν, το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της ομάδας. Η ΑΕΚ πέρυσι δεν επένδυσε σωστά στο πρωτάθλημα που κατέκτησε, πάρθηκε η σεβαστή απόφαση, μέχρι να μπει στο γήπεδο να μην ανέβει το μπάτζετ και μοιραία δεν μπόρεσε να διατηρηθεί στα επίπεδα που με υπέρβαση, έφθασε.

Φέτος πάρθηκε η απόφαση να στηριχτεί με μεταγραφές η επιλογή του Νίκου Λυμπερόπουλου, να φέρει στην ομάδα τον Καρντόσο. Οι μεταγραφικές επιλογές όμως, έγιναν σε ένα πλάνο που πολύ γρήγορα αποδείχτηκε πως είναι σε λανθασμένες βάσεις, το αποτέλεσμα που θα φέρει είναι επικίνδυνο και το υποστήριζαν μόλις δύο άνθρωποι, οι οποίοι απομακρύνθηκαν στο πρώτο επίσημο παιχνίδι. Όμως το χτίσιμο έγινε από τους ανθρώπου που αποχώρισαν, όπως και οι μεταγραφικές επιλογές.

ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟ Ο ΚΩΣΤΕΝΟΓΛΟΥ

Η ομάδα είχε φτάσει πάτο και η εικόνα της έδειχνε πως θα περάσει πολλές δύσκολες βραδιές. Ο Νίκος Κωστένογλου, από αυτά τα δύσκολα βράδια έσωσε την ομάδα, απλά επειδή γνώριζε πρόσωπα και πράγματα. Ήταν μέσα στην ομάδα, είχε στο μυαλό του πως κάποια στιγμή μπορεί να πάρει τον ρόλο του υπηρεσιακού και ήθελε να αρπάξει την ευκαιρία. Πράγματι προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες και έδωσε στον νέο τεχνικό διευθυντή της ομάδας πολύτιμο χρόνο για να ετοιμάσει χωρίς πίεση την επόμενη ημέρα.

Πιστεύω πως αρχίζουν να δημιουργούνται οι συνθήκες για να αρχίσει να παρουσιάζεται με επιλογές προσώπων το πλάνο της επόμενης ημέρας. Η ΑΕΚ, μετά από την ήττα με τον Ολυμπιακό βρέθηκε στο -8 είχε μία εικόνα που δείχνει πως το πράγμα δεν μπορεί να γυρίσει. Είναι πολύ κατώτερη σε ρόστερ, σε ποιότητα δουλειάς και από τον Ολυμπιακό και από τον ΠΑΟΚ και σύντομα θα ανοίξει κι άλλο η διαφορά.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Αυτό που είδαμε την Κυριακή το βράδυ στο Καραϊσκάκης ήταν το φυσιολογικό. Επικράτησε η ομάδα, που δουλεύει επί ενάμιση χρόνο το ίδιο πλάνο, έχει φθάσει να παρουσιάζει ένα σύγχρονο ποδόσφαιρο, που είναι ανταγωνιστική σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ και δουλεύει με πιο υψηλό μπάτζετ. Οι διαφορές είναι τεράστιες. Η ΑΕΚ βρίσκεται σε ένα καθεστώς διαχείρισης, στην λογική να κρυφτούν τα λάθη του καλοκαιριού και να επαναφέρει η ομάδα κάποια από τα θετικά πράγματα που δούλεψαν παλιότερα χρόνια. Θα ήταν ακραίο λοιπόν, η εικόνα του παιχνιδιού της Κυριακής να μην ήταν αυτή που είδαμε.

Νοιώθω την ανάγκη να τα αναφέρω όλα αυτά, για να μην είμαι άδικος με τον Νίκο Κωστένογλου. Ο άνθρωπος πέτυχε την αποστολή του, είναι ο κύριος λόγος που η ΑΕΚ κρατήθηκε και αν δεν ήταν έτοιμος για να βοηθήσει την ομάδα, σήμερα η κατάσταση θα ήταν δραματική.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΛΛΗΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ, ΜΕ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Υπάρχει όμως και μία πραγματικότητα που δεν γίνεται να μην εξεταστεί και θα πρέπει να προβληματίζει τους ανθρώπους που παίρνουν τις αποφάσεις στην ΑΕΚ. Σε δύο συνεχόμενα ντέρμπι, η ΑΕΚ είχε λανθασμένο σχέδιο. Το πλάνο του Κωστένογλου βοηθούσε τους παίκτες του, αφήνοντας τακτικά την ομάδα με λιγότερους ποδοσφαιριστές σε σημαντικούς χώρους. Με τον ΠΑΟΚ, πήγε σε διορθωτικές κινήσεις. Με τον Ολυμπιακό έδειξε να μην αντιλαμβάνεται την ελευθερία που έδινε στον Καμαρά, η τακτική του.

Η ΑΕΚ κατέβηκε, στο ντέρμπι με 4-4-2, έχοντας αβοήθητο στον άξονα το δίδυμο Σιμόες, Γαλανόπουλου, για να αντιμετωπίσει ένα καθαρό 4-3-3 του Ολυμπιακού, που δεν είχε δημιουργό, αλλά τρεις καθαρούς κεντρικούς χαφ και στην τριάδα της επίθεσης, τον Σουντανί, που ξέρει να λειτουργεί σαν δεύτερος επιθετικός και είναι δεδομένο πως θα σου φορτώσει βάρος στο αμυντικό δίδυμο.

Ξεκάθαρα το παιχνίδι, ήθελε τριάδα στον άξονα με 6άρι καθαρό στον άξονα, για να μπορεί να υπάρχει βοήθεια στο κέντρο άμυνας, ώστε να μην βρίσκονται οι Ελ Αραμπί, Σουντανί μόνιμα σε μάχες δύο με δύο με το δίδυμο Βράνιες, Τσιγκρίνσκι και ταυτόχρονα, να μην υπάρχει αριθμητικό μειονέκτημα στον κομβικό χώρο του κέντρου.

ΑΦΗΣΕ ΤΟΝ ΚΑΜΑΡΑ ΝΑ ΟΡΓΙΑΣΕΙ

Ο Κωστένογλου, άφησε σε ολόκληρο το 90λεπτό τον Καμαρά να οργιάζει, να έχει μέτρα με το που ανοίγει διασκελισμό, είτε με μπάλα, είτε χωρίς να ελευθερώνεται και να απειλεί. Μέχρι να πετύχει γκολ ο Καμαρά, είχε κάνει άλλες τρεις καθαρές εκτελέσεις, πέρα από το γεγονός πως είχε δώσει στην ομάδα του όλη την ενέργεια του αγώνα. Ταυτόχρονα, χωρίς να υπάρχει καμία εξαιρετική δημιουργία από τον Ολυμπιακό, το γεγονός πως υπήρχε τεράστιο βάρος στο αμυντικό δίδυμο, χωρίς να υπάρχουν βοήθειες ούτε από τα ακραία μπακ, ούτε από κάποιον ποδοσφαιριστή άξονα, προσέφερε συνεχώς πίεση και συνθήκες απειλής.

Το γεγονός, πως στον άξονα, είχε ο Ολυμπιακός έναν ποδοσφαιριστή παραπάνω, επέτρεψε στον Μαρτίνς να αντιμετωπίσει και τα όπλα της ΑΕΚ. Στο ντέρμπι ξεκίνησε καλά ο Λιβάγια, από την στιγμή που υπήρχε τριάδα στον άξονα του Ολυμπιακού και δίδυμο στο κέντρο της ΑΕΚ, ήταν εύκολο για τον Μαρτίνς να δώσει τον Κροάτη στον Γκιγιέρμε και δεν επέτρεψε παιχνίδι δύο με δύο με τους στόπερ του, στο επιθετικό δίδυμο της ΑΕΚ.

Ο ΛΙΒΑΓΙΑ ΘΕΛΕΙ ΓΡΗΓΟΡΟ ΦΟΡ

Πρέπει να απασχολήσει συνολικά τους ανθρώπους της ΑΕΚ, το γεγονός πως και ο Ολιβέιρα και ο Λιβάγια ήταν καλά, όμως στην πραγματικότητα δεν δημιούργησαν ούτε μία απειλητική στιγμή, για την άμυνα του Ολυμπιακού. Το έχω γράψει πολλές φορές, πως ο Λιβάγια, κουμπώνει με γρήγορο φορ, θέλει να έχει μπροστά του, επιθετικό να καλύπτει τις αποστάσεις, ώστε να μπορέσει να συνεργαστεί μαζί του και να αξιοποιήσει την ποιότητα του, παίζοντας τον και στον χώρο.

Ο Ολιβέιρα έχει καλή υποδοχή μπάλας, του αρέσει να παίζει με πλάτη και να βγαίνει στα πλάγια, μαζί σαν δίδυμο τους λείπει η έκρηξη και η γρήγορη κίνηση στον χώρο. Απαραίτητα στοιχεία, για να παίξεις παιχνίδια που το επιθετικό σου δίδυμο χρειάζεται να καλύψει απόσταση για να απειλήσει. Δεν είναι τυχαίο, πως με δίδυμο Λιβάγια, Αραούχο η ΑΕΚ είχε καλύτερα αποτελέσματα στα μεγάλα παιχνίδια.

Ο Ολυμπιακός πήρε το ντέρμπι με τακτική επικράτηση και αν δεν ακυρωνόταν το τέρμα, του Ελ Αραμπί το πιθανότερο είναι το λαχείο να έληγε ψηλά, δίχως να κάνει τίποτα εντυπωσιακό από πλευράς δημιουργίας. Έδειξε και είναι καλύτερα γυμνασμένος σαν ομάδα και εκμεταλλεύτηκε, με τους αθλητικούς ποδοσφαιριστές του, την τακτική υπεροχή, που τους πρόσφερε το πλάνο των δύο προπονητών.

ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο ΙΒΙΤΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΟ

Δεν το λέω για να υποτιμήσω τον Νίκο Κωστένογλου, ο άνθρωπος όμως έχει την δουλεία του στις ακαδημίες της ΑΕΚ, είναι πολύ σοβαρός, αποδείχθηκε έτοιμος, όταν του ζητήθηκε να βοηθήσει και έδωσε πολύτιμες υπηρεσίες, αν ήταν όμως κανονικός προπονητής, θα εξασκούσε το επάγγελμα.

Με την ΑΕΚ στο -8, με μία εικόνα που να δείχνει, πως η απόσταση από την κορυφή το πιθανότερο είναι να ανοίξει κί άλλο, ήρθε η ώρα ο Ίλια Ίβιτς να αρχίσει να δείχνει τα δικά του σχέδια για την ομάδα. Σιγά να ετοιμάζεται, να κάνει τις επαφές του, για να παρουσιάσει το δικό του πλάνο.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Η ομάδα δεν μπορεί να συνεχίσει, να θυμάται τι καλά πράγματα άφησε στην ομάδα ο Χιμένεθ και να περιμένει, από ποδοσφαιριστές κατώτερου επιπέδου, να κάνουν πράγματα που δεν έχουν την κλάση για να πετύχουν.

Για παράδειγμα, πήγε στο Καραϊσκάκης, με ένα σχήμα που χρειαζόταν να πάρει την διαφορά από τους Ντέλετιτς, Αλμπάνης, δεν είναι για πέταμα αυτά τα δύο παιδιά, όμως δεν έχουν και την κλάση, για να κερδίσεις με αυτούς δίδυμο στις πλευρές παιχνίδι στο Καραϊσκάκης.

Η αλήθεια είναι, πως όταν αποφασίζεις πως θα πορευτείς με τον Κωστένογλου, είναι δεδομένο πως αργά η γρήγορα, θα χρειαστεί να κοιτάξεις κάτι διαφορετικό, πως θα έρθει η στιγμή που θα γίνει αντιληπτό, πως μία καλή διαχείριση του ρόστερ, από μόνη της δεν είναι πια αρκετή και θα χρειαστεί η ομάδα προπονητή να δώσει κατεύθυνση.

Η εικόνα του ντέρμπι, μας δείχνει πως αυτή η στιγμή έχει έρθει, η λογική λέει πως σύντομα, ο Ίλια Ίβιτς, θα οδηγηθεί από τα αποτελέσματα να πάρει τις πρώτες του αποφάσεις, που θα οδηγήσουν στην επόμενη ημέρα την ΑΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΑΕΚ: Κεραυνοί Μελισσανίδη στα Σπάτα
ΑΕΚ: Στο "ψυγείο" ο Βράνιες με εντολή Μελισσανίδη
Το λάθος με Βράνιες είναι της ΑΕΚ και του Μελισσανίδη
ΑΕΚ: Αυτή είναι η τιμωρία για τους... ημίγυμνους του πάρτι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ