OPINIONS

Ήξεραν τι έπαιρναν

SUPERLEAGUE / ÁÔÑÏÌÇÔÏÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÁÔÑÏÌÇÔÏÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Δύο μεταγραφικές προσθήκες του Ιανουαρίου έκριναν δύο αγώνες. Ο Χασάν και ο Αραούχο έκαναν τη διαφορά για Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Γράφει ο Τσάρλυ.

Την 23η αγωνιστική την καθόρισαν δύο προσθήκες του Ιανουαρίου. Δύο επιστροφές απέδειξαν την χρησιμότητα τους και την αναγκαιότητα που υπήρχε να μπουν στο ρόστερ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ τα δικά τους προσόντα. Ο Αραούχο ήρθε για να δώσει -σε μία συντηρητική προσέγγιση- απειλή στα μεγάλα παιχνίδια, ο Χασάν μία σημαντική λύση από τον πάγκο, στα παιχνίδια που κολλάει ο Ολυμπιακός. Με την πρώτη ευκαιρία, αμφότεροι απέδειξαν πως είναι έτοιμοι να δώσουν αυτά που χρειάζονται οι ομάδες τους.

Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι γνωστές, ΑΕΚ και Ολυμπιακός ήξεραν ακριβώς τι έπαιρναν.

ΕΙΧΕ ΤΟΝ ΧΑΣΑΝ, ΟΧΙ ΤΟΝ ΓΚΕΡΕΡΟ

Είναι πολλά τα παρόμοια παιχνίδια με αυτό που κλήθηκε να δώσει στο Περιστέρι, που ο Ολυμπιακός κολλούσε και στο τέλος, έμοιαζε σαν να χάριζε δύο βαθμούς. Αγώνες με αντιπάλους που αντιμετώπιζαν με καθαρά αμυντική προσέγγιση τους ερυθρόλευκους. Αυτήν την φορά, ο Μάρτινς όταν κοίταξε στον πάγκο, δεν είχε έναν επιθετικό που δεν σκοράρει ούτε με αίτηση όπως ο Γκερέρο, αλλά το κορμί του Χασάν. Σε οποιαδήποτε κατάσταση και να βρίσκεται ο Αιγύπτιος, το κορμί του σου δίνει την δυνατότητα να τον σημαδέψεις. Αυτό ακριβώς έκανε ο Βαλμπουενά στο 91ο λεπτό. Πήρε την μπάλα ο παικταράς, σήκωσε όπως συνηθίζει το κεφάλι του, είδε τον Χασάν και του την έστειλε συστημένη.

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ

Αν ο Μαρτίνς δεν επέμενε να έρθει, το έργο θα ήταν παρόμοιο με αυτό που είχαν ζήσει οι φίλοι του Ολυμπιακού σε Ξάνθη, Βόλο, Νέα Σμύρνη ακόμα και στα δύο ντέρμπι που κόλλησαν στην ισοπαλία απέναντι σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, με τους ερυθρόλευκους να έχουν τον απόλυτο έλεγχο και να χρειάζεται να διασπάσουν μαζικές άμυνες. Στα παιχνίδια που προανέφερα και ο Ολυμπιακός κόλλησε σε ισοπαλίες, ο Πορτογάλος τεχνικός δεν είχε στον πάγκο, την εύκολη και αναγκαία λύση για τον τρόπο που παίζεται το Ελληνικό ποδόσφαιρο, του ψηλού φορ. Κοίταγε πίσω του έβλεπε τον μαχητικό Γκερέρο, που στις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί δεν μπορούσε να προσφέρει καμία βοήθεια, δεν του ταίριαζαν τα παιχνίδια.

Ο Χασάν δεν είναι καλύτερος παίκτης από τον Γκερέρο, απλά του ταιριάζουν περισσότερο οι απατήσεις, του να είσαι δεύτερος σε μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, σε χαμηλό ποδοσφαιρικά επίπεδο. Στην Λεγκανές ο Ισπανός μπορεί να βρει ρόλο, σε μία ομάδα που παίζει με δύο επιθετικούς σε αμυντική λογική, θα φανεί χρήσιμος και η αλήθεια είναι πως σε αυτές τις συνθήκες με τον Χασάν θα γέλαγαν.

Όμως στο ελληνικό ποδόσφαιρο, χρειάζεται ο προπονητής ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό και παίζει μόνιμα με ανωτερότητα, να έχει να ρίξει από τον πάγκο έναν ψηλό φορ περιοχής.

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΣΗΜΑΔΕΨΕΙΣ

Ασφαλώς και δεν έχει την τέλεια εκτέλεση ο Αιγύπτιος, προσφέρει όμως στους συμπαίκτες του, το δικαίωμα να τον σημαδέψουν. Συνέβη και λίγο πριν το γκολ που πέτυχε. Είχε κερδίσει την κεφαλιά σε εκτέλεση κόρνερ, δεν κατέβασε σωστά την μπάλα με το κεφάλι και έστειλε την μπάλα πάνω από το δοκάρι. Η κλάση του Βαλμπουενα του προσέφερε και δεύτερη ευκαιρία, την οποία την έκανε γκολ.

Το σημαντικό είναι πως με τον Χασάν στον πάγκο ο Μάρτινς έχει την λύση για το ταμπούρι, ξέρει πως θα περάσει στο γήπεδο έναν παίκτη, που την μαζική άμυνα σε χαμηλά μέτρα μπορεί στον αέρα να την κερδίσει. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ολυμπιακός λύγισε για πρώτη φορά στο τέλος αντίπαλο, νίκησε για πρώτη φορά φέτος, ομάδα που πήγε μακριά το παιχνίδι και όσο πέρναγε η ώρα είχε την τάση να οχυρώνεται.

ΓΚΟΛ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Στο Περιστέρι αυτή η νίκη έχει μεγαλύτερη αξία γιατί ήρθε παίζοντας με δέκα παίκτες. Ο Μαρτίνς γνωρίζει καλά πως έχει τεράστιο μερίδιο σε αυτήν την επιτυχία, καθώς ο αποκλειστικός λόγος που ήρθε αυτό το τρίποντο, είναι πως επέμενε πολύ καιρό για αυτήν την μεταγραφή. Είναι σημαντικό που και η διοίκηση συναίνεσε στο να κάνει το χατίρι του προπονητή και να ολοκληρώσει μία μη λαμπερή μεταγραφή. Όπως όμως είχα σημειώσει, είναι μία προσθήκη ουσίας. Με τον Χασάν γνώριζαν τι ακριβώς πρόσθεταν στο ρόστερ τους και σε ποια παιχνίδια θα χρειαστεί να αξιοποιηθεί. Δεν τον απέκτησαν για να φέρει το πρωτάθλημα, μέσα από τα πολλά τέρματα που θα πετύχει, αλλά για να σημειώσει καθοριστικά τέρματα, ερχόμενος από τον πάγκο, που θα σημαίνουν βαθμούς που στο τέλος, το πιθανότερο είναι να κάνουν την διαφορά.

ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ

Μία επιστροφή έκρινε και το ντέρμπι των Αθηνών. Έπρεπε να έρθει ο Αραούχο για να σπάσει το ντροπιαστικό ρεκόρ, των 13 ντέρμπι που δεν είχε κερδίσει η ΑΕΚ. Ήταν 1η Απριλίου του 2018 που με δύο τέρματα του Αραούχο, η ΆΕΚ είχε κερδίσει με 3-0 τον Παναθηναϊκό. Από τότε πέρασαν 22 μήνες, 13 παιχνίδια απέναντι σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ που δεν είχε καταφέρει να κερδίσει κανένα. Έπρεπε να επιστρέψει ο Αραούχο για να αλλάξει την ιστορία. Στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό είχαν δημιουργηθεί οι τέλειες συνθήκες για να σπάσει αυτό το αρνητικό ρεκόρ.

ΑΔΥΝΑΜΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ

Αντίπαλος θεωρητικά ο πιο αδύναμος από τους τρεις, βρισκόμενος από μία εβδομάδα που είχε δώσει δύο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, και ανάμεσα σε δύο σημαντικούς αγώνες κυπέλλου με τον δικέφαλο. Το γεγονός αυτό έκανε τον Γιώργο Δώνη να ξεκουράσει κομβικούς ποδοσφαιριστές και να εμφανίσει μία αδύναμη ενδεκάδα. Οι Ζαχίντ, Κουρμπέλης, Μακέντα, Ινσούα είναι κομβικοί παίκτες για την ποιότητα του Παναθηναϊκού. Σε συνδυασμό με την χρησιμοποίηση του Μπεκ σε ολόκληρο το ενενηντάλεπτο, στην λογική να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκοι οι Νάγκι, Χατζηγιοβάνης στην ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ, έφεραν ένα προβληματικό στην δημιουργία 90λεπτό από τον Παναθηναϊκό.

Η ΑΕΚ δεν είχε και πολλές διαφορές στην λογική της, σε σχέση με τον τρόπο που εμφανίστηκε στα προηγούμενα ντέρμπι. Η γρήγορη εκτέλεση του Αραούχο της πρόσφερε ένα τέρμα, που δεν μπορούσαν να δώσουν στα 13 προηγούμενα ντέρμπι, σε παιχνίδι χαμηλών μέτρων ο Πόνσε και ο Ολιβέιρα.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΑΚΤΙΚΗΣ

Αυτό το γρήγορο τέρμα, έδωσε την δυνατότητα στον Καρέρα να έχει κάτι να διαχειριστεί και να πάει σε παιχνίδι τακτικής, σε αγώνα χωρίς μπάλα απέναντι σε ασύνδετο αντίπαλο. Άφησε την μπάλα στον Παναθηναϊκό, που έχοντας "πειραγμένη" την ενδεκάδα του, δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί την μεγάλη κατοχή που του δινόταν, για να κερδίσει μέτρα. Ήταν δύσκολο, να φθάσει και να παραμείνει η μπάλα στην επιθετική τετράδα. Επειδή υπήρχε μεγάλη κατοχή, το παιχνίδι σε έκανε να πιστεύεις, πως θα αλλάξει μόλις μπουν οι Μακέντα, Ζαχίντ, Νάγκι. Το κέρδος της ΑΕΚ είναι πως δεν έγινε.

Σε ένα διάστημα που η κατοχή ήταν μόνιμα πάνω από 75%, η είσοδος των τριών βασικών ποδοσφαιριστών από τον πάγκο, δεν βοήθησε στο να υπάρχει καλύτερη δημιουργία από τον Παναθηναϊκό. Ασφαλώς η ΑΕΚ πήρε καλύτερο βαθμό στην πίεση στην αρχική ανάπτυξη του αντιπάλου και ο Καρέρα έκανε έξυπνη κίνηση να ολοκληρώσει το παιχνίδι, με επιθετικό δίδυμο τους Αλμπάνη, Κλωναρίδη.

Έβαλε δύο παίκτες στην λογική, να βγάλουν ένταση στην πίεση και να μην επιτρέψουν στις πίσω γραμμές του Παναθηναϊκού, να κερδίσουν μέτρα και να αποκτήσουν σύνδεση με την επιθετική τετράδα, κάτι που επετεύχθη. Με βάση την κατοχή που είχε ο Παναθηναϊκός και με την δυνατότητα που είχε ο Δώνης να περάσει τρεις βασικούς -στο μεοσοεπιθετικό κομμάτι- ποδοσφαιριστές από τον πάγκο, η ΑΕΚ έφτασε πολύ πιο άνετα το παιχνίδι στο τέλος του, από ότι θα όριζε η λογική.

ΤΟ ΘΥΣΙΑΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΦΡΕΣΚΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Το γεγονός αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τον Δώνη. Σίγουρα δεν έδωσε το παραμικρό η απόφαση του, να δώσει στον Μπεκ ένα ενενηντάλεπτο σε ντέρμπι, δεν έχει κάνει το παραμικρό μέσα στην χρονιά, που να τον κάνει να δικαιούται τέτοια ευκαιρία. Είναι ξεκάθαρη η απόφαση που έχει πάρει ο Δώνης να διαχειριστεί με τέτοιον τρόπο τα παιχνίδια που ακολούθησαν τον νικηφόρο αγώνα με τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα, ώστε να έχει φρέσκο το δίδυμο Νάγκι - Χατζηγιοβάνη στην ρεβάνς αλλά και τους Ζαχίντ - Μακέντα.

Ασφαλώς το σημαντικό και το δύσκολο στο παιχνίδι της Τετάρτης θα είναι να καταφέρει να κρατήσει το μηδέν. Αν το κάνει θα ελπίζει κάποια στιγμή μέσα στο παιχνίδι να ανοίξει το σκορ και να μπει στην μάχη της πρόκρισης. Το ντέρμπι με την AΕΚ θυσιάστηκε για να είναι πιο φρέσκα τα πόδια στην απαιτητική ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ.

ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ

Η AΕΚ κρατά το τρίποντο. Θα γινόταν τεράστιο το πρόβλημα, αν δεν έσπαγε ούτε σε αυτό το αβανταδόρικο παιχνίδι το αρνητικό ρεκόρ. Ο Καρέρα πράγματι έχει βελτιώσει σημαντικά την αυτοπεποίθηση και την αμυντική λειτουργία την ομάδας, όμως η αλήθεια είναι πως στο δημιουργικό κομμάτι η ΑΕΚ παραμένει απελπιστική. Το γεγονός πως αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό που είχε μία ασύνδετη ενδεκάδα, με τον Καρέρα να πηγαίνει σε επιλογές που του έδιναν καλύτερα θεωρητικά δημιουργία από τον άξονα, χρησιμοποιώντας τον Μάνταλο επιτελικό χαφ και τους δημιουργικούς Κρίστισιτς - Σιμάνσκι στον άξονα, και παρόλα αυτά δεν μπορούσε να είναι παραγωγική, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, το αρνητικό ρεκόρ σε ντέρμπι έσπασε με γκολάρα του Αραούχο, που από το πρώτο του ντέρμπι απέδειξε πως σε αυτά τα παιχνίδια είναι σε θέση να δώσει πράγματα που δεν μπορούσαν να προσφέρουν οι Πόνσε, Ολιβέιρα και να κάνει την διαφορά.

Στην επιστροφή του ο Αραούχο έκρινε το πρώτο μεγάλο παιχνίδι, χρειάζεται όμως να τον βοηθήσει και η ομάδα, για να υπάρξει συνέχεια.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ