OPINIONS

Καλά ξεμπερδέματα

SUPERLEAGUE / ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Ντάνι Πογιάτος, ο οποίος πήρε αποφάσεις που δεν θα έπαιρνε κανονικός προπονητής στην εκτός έδρας ισοπαλία του Παναθηναϊκού με την ΑΕΛ.

Ο Παναθηναϊκός είχε μεγάλη ανάγκη να κερδίσει στην Λάρισα. Χρειαζόταν ένα αποτέλεσμα για να κερδίσει χρόνο για να δουλέψει ο Πογιάτος, να βρει ηρεμία και ο ιδιοκτήτης.

Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει ανεβάσει το μπάτζετ της ομάδα την φετινή σεζόν, έχει δώσει ελευθερίες στον Ρόκα και το τελευταίο διάστημα η πληροφόρηση μου είναι πως ήταν πολύ ανήσυχος. Με την νέα γκέλα το παιχνίδι με τον Άρη πριν από την διακοπή αναμένεται καθοριστικό.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η ομάδα του Πογιάτος, απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν απειλούσε, που έπαιζε σε πολύ χαμηλή ένταση, πήρε προβάδισμα και επέλεξε να πάει σε διαχείριση. Παρότι το παιχνίδι ήταν αργό και δεν είχε υψηλή ένταση, οι παίκτες του Πογιάτος έσκασαν.

Η φυσική κατάσταση των παικτών του Παναθηναϊκού πραγματικά είναι ανησυχητική, το πιο ανησυχητικό από όλα όμως είναι πως το κατάλαβαν οι πάντες εκτός από τον προπονητή. Υπάρχουν κινήσεις επιλογές από τον Ισπανό τεχνικό που δείχνουν πως το αδικαιολόγητο ρίσκο που πήρε ο Ρόκα να δώσει μία τόσο απαιτητική δουλειά σε έναν προπονητή που δεν έχει δουλέψει ξανά σαν πρώτος, δεν βγαίνει.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Είμαστε στο δεύτερο επίσημο παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός ήδη έχει χάσει πέντε βαθμούς, όμως αυτό δεν είναι το πρόβλημα, έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει απαίτηση για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Το πρόβλημα είναι πως μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από προπονητικές αποφάσεις, που δεν θα τις έπαιρνε ένας κανονικός προπονητής.

Κανένας κανονικός προπονητής, δεν θα δούλευε σαν αρχικό σύστημα το 4-3-3 ενώ θα ήθελε στην βασική ενδεκάδα να χωρέσει δύο καθαρούς φορ. Ο Πογιάτος έχει αχρηστέψει τον πιο κλασάτο ποδοσφαιριστή που διαθέτει η ομάδα, κρατώντας τον Καρλίτος στα αριστερά.

Κανένας κανονικός προπονητής δεν θα πήγαινε στην πρεμιέρα του να παίξει με έναν στόπερ και ένα σέντερ φορ στην αριστερή πλευρά. Κανένας κανονικός προπονητής που έχει βγάλει ένσημα στους πάγκους δεν θα έβγαζε όπως έκανε στην Τρίπολη το βασικό του 6άρι Κουρμπέλη και ταυτόχρονα θα ζητούσε από την ομάδα να μείνει ψηλά για να πετύχει το νικητήριο τέρμα.

Κανένας κανονικός προπονητής, δεν θα έβγαζε στο δεύτερο παιχνίδι του, τον πιο απειλητικό του παίκτη Χουανκάρ και ακόμα και αν η αλλαγή ήταν αναγκαστική όπως έσπευσαν προστατεύοντας τον προπονητή να ενημερώσουν την ώρα της μετάδοσης, δεν θα έβαζε τον πιο βαρύ του στόπερ στην θέση του.

Κανένας κανονικός προπονητής δεν θα κρατούσεστο γήπεδο το δίδυμο Αγιούμπ - Μπουζούκης στον άξονα, ενώ έβγαζε μάτια πως είχαν εξαντληθεί. Ειδικά η πτώση του Αγιούμπ στην επανάληψη, ήταν καθοριστική, φώναζε πωςέφερε την πτώση όλης της ομάδας και μόνο ο Πογιάτος δεν το πήρε χαμπάρι.

Κανένας προπονητής που έχει φάει τα παιχνίδια με το κουτάλι και ξέρει τι μπορεί να συμβεί έστω στην τελευταία φάση του αγώνα, δεν θα έβγαζε στο 91λεπτό τον Καρλίτος από το γήπεδο. Ασφαλώς και δεν σημαίνει πως αν έμενε ο Καρλίτος θα υπήρχε φάση για να απειλήσει, όμως ακόμα και αυτή η απόφαση, δείχνει έναν άνθρωπο που δεν νοιώθει, δεν έχει εμπειρία, δεν έχει διαχειριστεί, δεν έχει ζήσει ανάλογες στιγμές και οι αποφάσεις που παίρνει, δεν αρμόζουν σε άνθρωπο που πληρώνεται για να βοηθήσει την ομάδα του.

ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΗ Η ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ

Σίγουρα είναι νωρίς, καταλαβαίνω πως πολλοί που βλέπουν πιο αποστασιοποιημένα το ποδόσφαιρο θα έχουν στο μυαλό τους πως πρέπει να δοθεί χρόνος στον προπονητή. Πιθανότατα να έχουν και δίκαιο, όμως ο κάθε επαγγελματίας για να πάρει μία δουλειά πρέπει να έχει ένα βιογραφικό που να δείχνει πως δικαιούται την θέση, ο Πογιάτος αυτό το βιογραφικό δεν το έχει.

Ο κάθε επαγγελματίας όταν αναλαμβάνει μία δουλειά οφείλει να δείχνει τουλάχιστον πως την γνωρίζει, πως έχει την γνώση που χρειάζεται για να διεκπεραίωσει τα καθήκοντα του. Λυπάμαι που το λέω αλλά η μέχρις στιγμής παρουσία του, είναι αποκαρδιωτική.

ΥΨΗΛΗ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΚΑ

Φοβάμαι πως θαπάρει μαζί του και τον Τσάβι Ρόκα. Το τελευταίο διάστημα ο Γιάννης Αλαφούζος, έδειχνε τον προβληματισμό του και για τους δύο, το παιχνίδι με τον Άρη φαίνεται κομβικό. Το λάθος του Ρόκα, δεν ήταν που επέλεξε να αντικατασταθεί ο Γιώργος Δώνης.

Σε ένα βαθμό το γεγονός αυτό είναι κατανοητό και απόλυτα λογικό, ο τεχνικός διευθυντής να θέλει να κάνει την δική του επιλογή στην θέση του προπονητή. Είναι κάτι που αποτελεί άλλωστε και τον κανόνα, ο τεχνικός διευθυντής να επιθυμεί να έχει τεχνικό που να έχει έρθει στην δική του θητεία και είτε να εγκρίνει την πρόσληψη του, είτε να είναι αποκλειστικά δική του απόφαση.

Αυτό που δεν επιτρεπόταν ήταν να πάρει ένα τόσο μεγάλο ρίσκο στην επιλογή του προπονητή, ειδικά από την στιγμή που ο ίδιος βγήκε μπροστά και έπεισε τον Αλαφούζο να αντικαταστήσει έναν προπονητή που στα μάτια του κόσμου της ομάδας, ήταν αγαπητός και φάνταζε επιτυχημένος. Ρίσκο που όπως είναι τα πράγματα, δεν αποκλείω ακόμα και να το πληρώσει, καθώς η πιθανή αποτυχία του Πογιάτος, είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη, του χρεώνεται σε απόλυτο βαθμό.

ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΠΩΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Την είχε πολύ ανάγκη την νίκη στην Λάρισα ο Παναθηναϊκής, έφθασε κοντά στο να την πάρει, χωρίς καν να χρειαστεί να είναι καλός, χωρίς να έχει την απαιτούμενη ενέργεια στο παιχνίδι του. Προηγήθηκε ο αντίπαλος δεν απειλούσε και χρειαζόταν απλά καλή διαχείριση στο κοουτσάρισμα.

Ο Πογιάτος έβλεπε τους δύο κεντρικούς χαφ να έχουν εξαντληθεί, τον Αγιούμπ από το 60λεπτό να έχει παραδώσει πνεύμα και δεν έκανε αλλαγή στον άξονα. Έβλεπε επίσης πως ο μοναδικός ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ που μπορούσε να πάει στο ένας με ένας ήταν ο Τόρζε που τον είχε πάει εξαιρετικά ο Χουανκάρ. Αποφάσισε να του βάλει πάνω του ένα βαρύ στόπερ και έδωσε το δικαίωμα στον Τόρζε να δημιουργήσει το γκολ της ισοφάρισης. Η

απόφαση του Ρόκα, να δώσει την δουλειά του προπονητή στον Πογιάτος ήταν από την αρχή επιλογή με ρίσκο, στην Τρίπολη δημιουργήθηκε η αίσθηση πως δεν θα βγει, μετά από το δεύτερο παιχνίδι του στην Λάρισα, αυτή η αίσθηση αρχίζει να γίνεται βεβαιότητα και σε αυτές τις περιπτώσεις, το μόνο που μπορείς να ευχηθείς είναι καλά ξεμπερδέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΑΕΛ - Παναθηναϊκός 1-1: Οπισθοχώρησαν και το πλήρωσαν οι πράσινοι
Super League Interwetten: Η βαθμολογία μετά την 3η αγωνιστική
Super League Interwetten: Τα Highlights της 3ης αγωνιστικής

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ