OPINIONS

Καταστροφικές οι συνέπειες της παραμονής του

SUPERLEAGUE / PLAY-OFF / ÐÁÏ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÌÁÑÊÏÓ ×ÏÕÆÏÕÑÇÓ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / PLAY-OFF / ÐÁÏ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÌÁÑÊÏÓ ×ÏÕÆÏÕÑÇÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Αμπέλ Φερέιρα κάνει το μεγαλύτερο κακό στον ΠΑΟΚ, που από διεκδικητής των δύο εγχώριων τίτλων βρέθηκε... κομπάρσος. Οι συνέπειες της παραμονής του, η εκδούλευση και η ανεξήγητη στάση της διοίκησης. Γράφει ο Τσάρλυ.

Η συζήτηση για τον Αμπέλ Φερέιρα έχει εξαντληθεί και προσωπικά το συγκεκριμένο θέμα και την καταστροφική δουλειά του Πορτογάλου την έχω αναδείξει εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι την στάση του συλλόγου. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάτι ανάλογο, έναν μεγάλο σύλλογο της χώρας που να αφήνει έναν προπονητή, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, να της κάνει τόσο κακό, χωρίς αντίδραση.

Ο ΠΑΟΚ είναι εγκλωβισμένος από το πλουσιοπάροχο αφελές τριετές συμβόλαιο που έκανε βιαστικά ο Μάριο Μπράνκο στον Αμπέλ Φερέιρα. Έχω αναφέρει πολλές φορές πως δεν επιτρέπονται συμβόλαια μεγαλύτερα από δύο χρόνια σε προπονητή, εκτός αν μιλάμε για τον Γιούργκεν Κλοπ και τον Πεπ Γκουαρντιόλα και έχουν πάρει την απόφαση να περιμένουν μοιρολατρικά να ολοκληρωθεί η σεζόν.

Ελπίδα είναι να βρεθεί ομάδα που δεν θα ενδιαφερθεί για το προπονητικό έργο του Αμπέλ Φερέιρα, που για κάποιον ανεξήγητο τρόπο θα προσπεράσει την εικόνα της δουλειάς του, θα θελήσει να του κάνει ένα παρεμφερές μεγάλο συμβόλαιο και θα απαλλάξει και τον ΠΑΟΚ. Πραγματικά θα ήταν ευχής έργον, μόνο που εκτός του ότι δεν είναι βέβαιο πως θα συμβεί κάτι τέτοιο, δείχνουν σαν να μην υπολογίζουν τις συνέπειες που έχει η παραμονή του Αμπέλ Φερέιρα στην ομάδα.

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ

Η πορεία είναι σταθερή προς τα κάτω, σε κάθε παιχνίδι που περνά στα χέρια του οι ποδοσφαιριστές, δείχνουν χειρότεροι, το επίπεδο αντοχών τους και η ανταγωνιστικότητα της ομάδας φθίνει. Ο ΠΑΟΚ μπήκε στα playoffs, έχοντας σχεδόν εξασφαλισμένη την 2η θέση και βάζοντας σαν στόχο, η διαφορά από τον Ολυμπιακό, να μειωθεί από τους 14 στους 7 βαθμούς για να ελπίζει στην συνέχεια στην απόφαση του CAS.

Είχα αναφέρει πολλές φορές πως αυτό δεν γίνεται να συμβεί και το πιο πιθανό είναι στα playoffs να ανοίξει κι άλλο η διαφορά. Πραγματικά όμως δεν μπορούσα να φανταστώ αυτήν την κατάντια. Οι 14 βαθμοί έγιναν 24 και από φαβορί για την δεύτερη θέση, τώρα την κοιτάει με τα κιάλια. Υπάρχει μάλιστα μία δυναμική που δείχνει πως το πιθανότερο είναι η ΆΕΚ να καταφέρει να ξεπεράσει τον ΠΑΟΚ στην βαθμολογία, ακόμα και αν το CAS αποφασίσει να του δώσει πίσω τους 7 βαθμούς. Η διαφορά ήδη έχει πάει στο +4 και τα παιχνίδια που έρχονται με Ολυμπιακό στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, μοιάζουν... Γολγοθάς για τον ΠΑΟΚ. Με βάση την εικόνα που δείχνουν οι ποδοσφαιριστές του, στο γήπεδο φαντάζει πολύ δύσκολο να πάρει αποτέλεσμα.

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά στον σύλλογο και να βλέπουν άπραγοι αυτήν την εικόνα. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι μία οικονομικά δύσκολη εποχή, το άθλημα όμως έχει μία δυναμική και αν η ομάδα σου είναι άρρωστη η οικονομική ζημιά, που δημιουργείται σε βάθος χρόνου, γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Ήδη χαρίζεται η δεύτερη θέση, που έμοιαζε εξασφαλισμένη. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, πως θα ήταν η ομάδα στα προκριματικά και τι θα μπορούσε να πετύχει εκείνη την περίοδο, χαρίζεται όμως, ένα καλύτερο Ευρωπαϊκό εισιτήριο και το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν κάποια σημαντικά χρήματα.

Βλέπουμε επίσης, πως ποδοσφαιριστές που αποτελούν οικονομικό κεφάλαιο για τον ΠΑΟΚ, να παρασύρονται από την άθλια συνολική εικόνα της ομάδας. Πέρα από αυτούς, που ποτέ δεν κατάφερε να αξιοποιήσει ο Αμπέλ Φερέιρα, ακόμα και ποδοσφαιριστές που κράτησαν την ομάδα την φετινή χρονιά, όπως οι Γιαννούλης, Λημνιός, Σφιντέρσκι πραγματοποιούν άθλια playoffs.

ΕΚΔΟΥΛΕΥΣΗ

Δημιουργούνται λοιπόν προϋποθέσεις ώστε το κόστος παραμονής του Πορτογάλου μέχρι το τέλος της σεζόν να δημιουργήσει στον σύλλογο μεγαλύτερη οικονομική ζημιά, από το να έπαιρναν έγκαιρα την απόφαση, να τον αντικαταστήσουν. Υπάρχουν περιπτώσεις στο ποδόσφαιρο που δεν χρειάζεται κάτι άλλο να δεις, εδώ και καιρό το γήπεδο φωνάζει πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος μόνο κακό μπορεί να κάνει στον ΠΑΟΚ.

Τον αφήνουν όμως να πουλά εκδούλευση. Ο μάνατζερ του να προσπαθεί να δημιουργήσει και συνθήκες πως ο Αμπέλ Φερέιρα κάνει και έργο στον ΠΑΟΚ, επειδή χρησιμοποιεί στα τελευταία παιχνίδια τον Τζόλη και τον Μιχαϊλίδη. Είναι όμως ξεκάθαρο πως η ξαφνική μονιμοποίηση τους στην βασική ενδεκάδα, γίνεται με σκοπό να δείξει πως κάτι αφήνει στον ΠΑΟΚ. Όταν πιστεύεις δύο νέα παιδιά, φροντίζεις να το αναδείξεις όταν κρίνονται οι στόχοι. Μέχρι την διακοπή για την καραντίνα, αυτά τα παιδιά ο Αμπέλ Φερέιρα ούτε τα κοίταγε, δεν είχαν πάρει δευτερόλεπτο. Μαζί τους ασχολήθηκε, από την στιγμή που έγινε ξεκάθαρο πως η σεζόν θα είναι αποτυχημένη, τα πέταξε στον αγωνιστικό χώρο, σε μία άρρωστη ομάδα, για να του δώσουν ένα επικοινωνιακό επιχείρημα υπεράσπισης της δουλειά του.

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Είναι εκνευριστικό πως ποτέ από την πλευρά του Αμπελ Φερέιρα δεν ακούστηκε μία τοποθέτηση, που να δείχνει πως έχει συναίσθηση των δικών του ευθυνών. Πριν τρεις ημέρες άλλωστε ο μάνταζερ του, μιλώντας στο Sport24.gr υποστήριξε πως ο ΠΑΟΚ μέχρι τον Φεβρουάριο ήταν η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος.

Είναι ενοχλητικό μετά από όσα έχουν συμβεί και την καταστροφική χρονιά που έχει η ομάδα, να ακούς τοποθετήσεις που να παίζουν με την νοημοσύνη σου. Ο ΠΑΟΚ σε κανένα σημείο της χρονιάς δεν είχε καλή εικόνα, η πορεία του ήταν σταθερά πτωτική. Έχασε τους ομίλους του Europa League από την Μπρατισλάβα, στον πρώτο γύρο δεν κέρδισε ούτε ένα ντέρμπι και δεν κέρδισε κανένα από τα πολλά βατά παιχνίδια που έχει να δώσει μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, με εμφατικό τρόπο.

Από πολύ νωρίς φάνηκε πως ο φετινός Ολυμπιακός είναι ανώτερος και όσο πέρναγε χρόνος δουλεύοντας οι ερυθρόλευκοι με τον Μαρτίνς και στον ΠΑΟΚ με τον Φερέιρα η ψαλίδα άνοιγε, μέχρι που έφτασε σε χαοτικά επίπεδα. Από την στιγμή που άρχισε να αποδίδει η δουλειά του Καρέρα, ο ΠΑΟΚ έχοντας χάσει με εμφατικό τρόπο την μάχη από τον Ολυμπιακό, μπήκε σε έναν ανταγωνισμό με την ΆΕΚ. Μία μάχη που την χάνει πολύ εύκολα και χωρίς να είναι σε θέση να δώσει καν μάχη.

Όλα αυτά συμβαίνουν, χωρίς ο προπονητής σε καμία τοποθέτηση του, να παραδέχεται πως έχει κάποια ευθύνη. Για την ακρίβεια κρατά μία σταθερή γραμμή. Μετά το τέλος του παιχνιδιού με τον Παναθηναϊκό έκανε ακόμα μία πονηρή τοποθέτηση, που έβγαζε τον εαυτό του απέξω. ¨Φτάναμε μέχρι το τέλος, μέχρι το τελευταίο τρίτο του γηπέδου, αλλά σε εκείνο το σημείο πρέπει να έχουμε ποιότητα την οποία οι περισσότερες ομάδες την αγοράζουν".

Προσέξτε, του έδωσαν μία ομάδα που για τρία χρόνια κατακτούσε τίτλους, προερχόμενη από νταμπλ και αήττητο πρωτάθλημα. Στα χέρια του αυτή η φουρνιά ποδοσφαιριστών πέθανε πριν την ώρα της και περνά το μήνυμα πως ευθύνες έχει η διοίκηση που δεν του έδωσε ποδοσφαιριστές που να μπορούν να αξιοποιήσουν την δημιουργία της ομάδας του.

Από την στιγμή, που παραμένει στην θέση του καλά κάνει, απορώ όμως πώς γίνεται στον ΠΑΟΚ να αφήνουν την ομάδα και τους ποδοσφαιριστές στην μοίρα τους.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ