OPINIONS

Κέρδισε περπατώντας, με αμφισβητούμενο γκολ

SUPERLEAGUE / ËÁÌÉÁ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ËÁÌÉÁ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για την τακτική για άλλο παιχνίδι που εφάρμοσε ο Φερέιρα και τον ΠΑΟΚ που για δεύτερη χρονιά στη Λαμία ζορίστηκε και πέρασε με οριακή νίκη 1-0 με αμφισβητήσιμο τρόπο.

Ο ΠΑΟΚ για δεύτερη χρονιά στη Λαμία ζορίστηκε και πέρασε με οριακή νίκη 1-0, με αμφισβητήσιμο τρόπο για την 20ή αγωνιστική της Super League 1.

ΤΙ ΣΟΪ VAR ΑΓΟΡΑΣΑΜΕ;

Η χρησιμότητα του VAR είναι για να μας δίνει ξεκάθαρη απάντηση σε φάσεις οριακές για οφσάιντ όπως το γκολ του Μάτος. Η τεχνολογία μας επιτρέπει να είμαστε σίγουροι πως δεν έχει μετρήσει γκολ από θέση οφσάιντ. Ένα χιλιοστό, ένα χιλιοστό, όσο σκληρό και αν είναι η τεχνολογία βοηθάει για να υπάρχει σίγουρο αποτέλεσμα και να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. Είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό τι σόιVARαγοράσαμε.

ΚΙ ΟΜΩΣ ΧΑΛΑΕΙ

Πραγματικά σε αυτήν την χώρα είμαστε ανεξάντλητοι. Δεν ξέρεις ανά πάσα στιγμή, τι μπορεί να συμβεί. Αγοράσαμε το VAR χωρίς γραμμή, τώρα μάθαμε πως πάνω στην επίμαχη φάση μπορεί να χαλάσει. Επειδή για όλα είμαστε ικανοί σήμερα ανοίξαμε ένα κακό προηγούμενο, ένα καινούριο κεφάλαιο στην ιστορία. Βλέπω όλη την ημέρα ποδόσφαιρο, παρακολουθώ τα μεγάλα πρωταθλήματα σε όλη την Ευρώπη, από αγωνιστική σε αγωνιστική, δεν έχει συμβεί πουθενά να κολλήσει το VAR.

Στην δική μας χώρα, στο ελληνικό πρωτάθλημα το VAR που δεν έχει γραμμή και έτσι κι αλλιώς θα δυσκολευόταν να δώσει λύση σε αυτήν την πολύ δύσκολη φάση, χάλασε. Δεν παίρνω ποτέ θέση για πράγματα που δεν γνωρίζω.

Η φάση είναι δύσκολη, ούτε ξέρω αν το γκολ έπρεπε να μετρήσει, η όχι, ούτε γνωρίζω αν χάλασε σκόπιμα η όχι το VAR. Γνωρίζω όμως πως στα πρωταθλήματα που χρησιμοποιείται η τεχνολογία, σε αυτήν την φάση, έχουμε ξεκάθαρη απάντηση και πως πουθενά πάνω στην κρίσιμη στιγμή, δεν εμφάνισε το VAR κόλλημα. Αυτά γίνονται μόνο σε αυτήν την χώρα.

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΛΛΟΝ ΑΓΩΝΑ

Ο ΠΑΟΚ βρήκε ένα αμφισβητήσιμο τέρμα και πήρε σημαντική νίκη, σε ένα παιχνίδι που περπατούσε. Η εικόνα του, ήταν άθλια. Κόντρα σε μία ομάδα που όταν αργείς να βάλεις το πρώτο γκολ μπορεί να σε κάνει να δεινοπαθήσεις, ο Φερέιρα δοκίμασε ένα σχήμα, που έμοιαζε πως είναι για άλλον αγώνα.

Που δεν είχε να αντιμετωπίσει το 3-5-2 σε χαμηλά μέτρα του Μάντζιου έναν αντίπαλο που έπαιζε με τρεις στόπερ και κεντρικούς χαφ τους Σκόνδρα, Δημούτσο, Μπεχαράνο αλλά με έναν αντίπαλο που παίζει φουλ επιθετικά και δεν ξέρεις από πού πρέπει να πρωτοκαλυφτείς.

Η αλήθεια είναι πως μετά το κάζο στο Κλεάνθης Βικελίδης, ο Φερέιρα έχει γίνει πιο συντηρητικός. Έχει ενεργοποιήσει τον Εσίτι και έχει στο μυαλό του πιο συντηρητικά σχήματα. Απέναντι στην Λαμία που πρέπει να βρεις τρόπο να τις ανοίξεις την άμυνα, εμφάνισε έναν ΠΑΟΚ με μία ενδεκάδα που του στερούσε επιθετικές επιλογές. Σαν να εμφάνισε τον σχηματισμό που κατάλαβε πως έπρεπε να χρησιμοποιήσει στο Βικελίδης για να αποφύγει την 4άρα.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΚΠΟΜ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ

Για να αντιμετωπίσει μία ομάδα που μπορούσε να απειλήσει μόνο με μεγάλες μπαλιές και με τους Καραμάνο, Ρόμανιτς, που ξεκινούσαν από πολύ χαμηλά τις προσπάθειες τους, πήγε σε σχήμα με τον Εσιστί στην θέση 6, κράτησε στον πάγκο και τον Μπίσεσβαρ και τον Πέλκα και χρησιμοποίησε σε ρόλο επιτελικό χαφ τον Μίσιτς.

Ασφαλώς και ο Μίσιτς έχει την μεταβίβαση, όμως δεν έχει ούτε την κίνηση στον χώρο, ούτε την δυνατότητα να λειτουργήσει σαν δεύτερος επιθετικός. Στην πράξη υπήρχε μία τακτική που έμοιαζε βούτυρο στο ψωμί του προπονητή του Μάντζιου, υπήρχαν ελάχιστες κινήσεις στον χώρο και ήταν πολύ δύσκολο να έρθει καθαρή ευκαιρία σε ροή αγώνα.

Ο Μίσιτς έπαιζε σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από τον Άκπομ, από ότι παίζει ο επιτελικός χαφ στην τακτική του Φερέιρα και ο φορ του ΠΑΟΚ ήταν μόνιμα, περικυκλωμένος από παίκτες της Λαμίας. Δεν γινόταν κι αλλιώς καθώς ο αντίπαλος, παίζει 3-5-2 καθαρό και σε χαμηλά μέτρα και ο Φερέιρα, δεν είχε φροντίσει να έχει δεύτερο παίκτη κοντά του. Δεν είναι τυχαίο που τόσο ο Ακπόμ στα 63 λεπτά που χρησιμοποιήθηκε όσο και ο Σφιντέρσκι, πέρασαν απαρατήρητοι. Δεν τους βοηθούσε καθόλου, η προσέγγιση που είχε στον αγώνα ο προπονητής τους.

ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΤΗΜΕΝΟ

Ομολογώ πως από τα πρώτα λεπτά, σκέφτηκα πως ο ΠΑΟΚ έμπλεξε. Τακτικά ήταν πολύ δύσκολο να βρει χώρους σε ροή αγώνα καθώς απέναντι σε έναν μαζεμένο σε χαμηλά μέτρα, με δυνατά κορμιά αντίπαλο, επιλέχτηκε ένα υπερβολικά αργό σχήμα.

Δεν είναι υπερβολή, αλλά ο ΠΑΟΚ περπάταγε και ο μόνος τρόπος για να ανοίξει το σκορ ήταν να βρει γκολ από στημένο. Ήταν τυχερός που αυτό συνέβη, πιθανότατα να ήταν και διπλά τυχερός, που χάλασε το VAR.

ΔΕΝ ΙΔΡΩΣΕ

Η εικόνα του πάντως ήταν απογοητευτική και δεν άλλαξε, παρότι το γκολ που πέτυχε δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για να βρεθούν χώροι. Στο δεύτερο ημίχρονο θύμισε την περσινή ομάδα του Λουτσέσκου. Αν κάτι έκανε καλά, ήταν πως στο κομμάτι που αμύνθηκε χαμηλά, κατάφερε να μην δεχτεί καθόλου φάσεις.

Δεν είναι και η πιο ταλαντούχα ομάδα του κόσμου η Λαμία, όμως πέρυσι στο δεύτερο ημίχρονο, που είχε βγάλει ο ΠΑΟΚ την ίδια νοοτροπία και πήγε να κρατήσει ένα αμφισβητήσιμο και τότε 0-1, είχε δεχτεί μεγάλη πίεση καθαρές ευκαιρίες και τον είχε σώσει το άστρο που είχε εκείνη την περίοδο ο Πασχαλάκης.

Σήμερα η άμυνα του ΠΑΟΚ το μηδέν το κράτησε εύκολα και με ασφάλεια, είχε μία σύνθεση που τον οχύρωνε ο Φερέιρα, λες και ήξερε πως με κάποιον τρόπο θα βάλει γκολ και ο στόχος ήταν να φύγει το παιχνίδι, χωρίς να ιδρώσουν οι παίκτες του. Το τελευταίο μπορεί και να το κατάφερε, ο ΠΑΟΚ κέρδισε περπατώντας.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ