OPINIONS

Κερδισμένος ο Άρης, κανένα θετικό νέο για Λουτσέσκου

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Ο Λουτσέσκου δεν αξίζει να κρατήσει τίποτα από τον αγώνα με τον Άρη. Φοβίζει ο βαρύς Βέρνμπλουμ, λάθος μεταγραφή ο Χατσερίντι, τα δεδομένα με Ουάρντα. Κερδισμένοι οι "κίτρινοι" που έπαιξαν 4-3-3 με πίεση ψηλά. Ο Τσάρλυ αναλύει τη μάχη της Τούμπας.

Ένα ντέρμπι που το ποδόσφαιρο μας το έχει ανάγκη, επέστρεψε. Μπορεί να μην είναι εύκολο να γίνει κατανοητό στους φίλους των δυο ομάδων, αλλά στην πραγματικότητα ο κόσμος του ΠΑΟΚ τίμησε με την παρουσία του την ομάδα του Άρη. Το γεγονός πως η Τούμπα γέμισε σε ένα αδιάφορο παιχνίδι, έδειξε πως ακόμα και σε μία εποχή που ο ΠΑΟΚ έχει ξεφύγει σαν μέγεθος και ο Άρης επιστρέφει ύστερα από 4 χρόνια στην πρώτη κατηγορία, η σημασία αυτού του αγώνα παραμένει μεγάλη.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ Ο ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Είναι δεδομένο πως ο Λουτσέσκου και οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, είχαν το μυαλό τους στο ντέρμπι. Αυτό γίνεται άλλωστε φανερό και από την απόφαση του Ρουμάνου τεχνικού να ξεκινήσει με εννέα διαφορετικούς ποδοσφαιριστές απ' ότι στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Δεν υπάρχει ομάδα στην Ελλάδα, να μπορέσει να αλλάξει τα 9/11 και να μείνει ανεπηρέαστη.

Σε αυτά όμως τα παιχνίδια, ο προπονητής περιμένει να πάρει κάποια καλά νέα, κάποιες θετικές ειδήσεις και η αλήθεια είναι πως δεν της πήρε. Για την ακρίβεια, δεν βλέπω να προέκυψε για τον ΠΑΟΚ το παραμικρό κέρδος από το συγκεκριμένο παιχνίδι, τίποτα που να αξίζει να το κρατήσει.

ΦΟΒΙΖΕΙ Ο ΒΑΡΥΣ ΒΕΡΝΜΠΛΟΥΜ

Ο Βέρνμπλουμ συνεχίζει να δείχνει βαρύς. Ο Σεπτέμβρης φεύγει και θυμίζει Μπίσκαν. Η εικόνα του φοβίζει, προσέξτε είμαι προσεκτικός στις λέξεις που χρησιμοποιώ, γράφω πως αυτό που βλέπουμε φοβίζει, δεν βγάζω πόρισμα, θα περιμένουμε τον χρόνο να δώσει τις απαντήσεις, όμως αυτό που παρουσιάζει η αγωνιστική του εικόνα προβληματίζει και πλέον έχει περάσει ένας μήνας που προπονείται κανονικά.

Συνολικά έχω την αίσθηση πως τα λεφτά έπρεπε να δοθούν για να μπει το πιο σημαντικό στοιχείο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, που είναι ο συνδυασμός ταχύτητας με τεχνική κατάρτιση. Ο ΠΑΟΚ έκανε δυο γερά συμβόλαια σε παίκτες περασμένης εποχής.

ΛΑΘΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ Ο ΧΑΤΣΕΡΙΝΤΙ

Αν για τον Βέρνμπλουμ πρέπει να αφήσουμε ένα παράθυρο ανοιχτό, η μεταγραφή του Χατσερίντι φώναζε από την αρχή πως ήταν παράλογη. Είναι πολύ αργός, για να πάρει ένα τόσο μεγάλο συμβόλαιο σε μία ομάδα που θέλει να κατακτήσει οπωσδήποτε το πρωτάθλημα, κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστεί να παίζει άμυνα σε ψηλά μέτρα.

Ο Άρης πίεζε ψηλά, είχε ένταση στο παιχνίδι του και κατάφερε να αναδείξει την αδυναμία του Χατσερίντι και από δικό του λάθος πέτυχε το τέρμα τις ισοφάρισης. Το κακό σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι πως ο προπονητής πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες. Σίγουρα βλέπει το πρόβλημα, άλλωστε τον έκανε αλλαγή και στο ημίχρονο, όμως ξέρει τι συμβόλαιο παίρνει, πρέπει κάπου, κάπου να παίζει.

ΜΕ ΣΙΩΠΗ, 4-3-3 ΚΑΙ ΠΙΕΣΗ ΨΗΛΑ Ο ΑΡΗΣ

Συνολικά, ο Άρης πίεσε ψηλά και πήρε καλό βαθμό στο πρώτο του ντέρμπι. Η παρουσία του Σιώπη, το ντεμπούτο του στην βασική ενδεκάδα επέτρεψε στον προπονητή του να αλλάξει την διάταξη σε 4-3-3 να τον χρησιμοποιήσει στην θέση 6 και να ανεβάσει την πίεση ψηλά, έχοντας τον γρήγορο Έλληνα χαφ, να καλύπτει αποστάσεις και να ανεβάζει τις πίσω γραμμές.

Από το τέρμα του Πέλκα και μετά η πίεση του Άρη δυσκόλεψε σε πολλές περιπτώσεις την αρχική ανάπτυξη του ΠΑΟΚ και τον οδήγησε σε πολλά λάθη ανάμεσα στην δική τους περιοχή και στο ύψος της σέντρας. Σε αυτό έπαιξε ρόλο, πως ο ένας στόπερ ήταν ο Χατσερίντι, το δίδυμο μπακ ήταν οι Κίτσιου, Τόσκα και στον άξονα δύο βαριά κορμιά, που τουλάχιστον όσο ο Σουηδός είναι σε αυτήν την κατάσταση δεν μπορούν να παίξουν καλά.

Ήταν δύσκολο να βγει αυτή η σύνθεση του Λουτσέσκου και εδώ συνεχίζονται οι όχι καλές ειδήσεις, στην λογική πως και οι δύο μπακ απογοήτευσαν. Δεν είχαν ανεβάσματα πλευράς με μπάλα, έκαναν πολλά λάθη, ο Ρουμάνος σε χώρους που δεν επιτρέπεται και ο Κίτσιου αποβλήθηκε.

Ο ΚΑΡΕΛΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙ-ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ

Μία απόφαση που παίρνει ο Λουτσέσκου και με είχε ξενίσει από την στιγμή που κατάλαβε πως το έχει ο Ρουμάνος στο μυαλό του, είναι πως υπολογίζει τον Καρέλη για αναπληρωματικό φορ. Ρόλος που δεν του ταιριάζει και ποτέ δεν έχει υπηρετήσει, τουλάχιστον σε σύστημα με έναν επιθετικό. Στον Παναθηναϊκό, έπαιζε στα πλάγια, όπως και στην Εθνική ομάδα αλλά και στο Βέλγιο και με τις κινήσεις του και με τον όγκο του όταν έμπαινε μέσα στην περιοχή είχε λειτουργία δεύτερου φορ.

Ο Καρέλης μπορεί να έχει δυνατό κορμί, να μην έχει τεχνική κατάρτιση, αλλά διαθέτει μία σπάνια ικανότητα να φεύγει γρήγορα στα πρώτα μέτρα και να περνά με μάχη τον αντίπαλο. Βλέπουμε όλες τις κινήσεις του, πως είναι για να φύγει στον χώρο. Για να του βγει το παιχνίδι του, χρειάζεται στήριγμα από επιθετικό μέτρα μπροστά και δεν έχει μάθει ο ίδιος να δουλεύει για να ακουμπήσει η μπάλα σε αυτόν και να ανοίξει το παιχνίδι. Το κακό για τον Καρέλη, είναι πως στον ΠΑΟΚ δεν υπάρχει ρόλος στα άκρα για αυτόν, τουλάχιστον άμεσα.

Ο ΠΑΟΚ παίζει με δημιουργό πίσω από τον Πρίγιοβιτς και αριστερά και έναν εκ των Λημνιό, Ζαμπά στα δεξιά. Όπως βλέπω την κατάσταση, στον ΠΑΟΚ ο Καρέλης αυτό που μπορεί να δώσει, είναι βοήθεια για τα διαστήματα που θα θελήσει να ρίξει δεύτερο φορ ο Λουτσέσκου, μέχρι σήμερα ο Ρουμάνος τεχνικός τον υπολογίζει για αντι-Πρίγιοβιτς και δεν τραβάει.

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΑΚΠΟΜ ΚΑΙ Ο ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΟΥΑΡΝΤΑ

Σε αυτό τον κύκλο των παιχνιδιών που ξεκίνησε στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ και θα ολοκληρωθεί την επόμενη αγωνιστική, με το εντός έδρας παιχνίδι με τον Απόλλωνα, έχασε χώρο και χρόνο μέσα στην ομάδα ο Ακπόμ. Δεν είμαι μέσα στην ομάδα, δεν βλέπω τις προπονήσεις, απλά στο μικρό διάστημα που έπαιξε πριν την διακοπή για την Εθνική στην Νέα Σμύρνη σκόραρε και έδειξε έτοιμος για να μπει πιο ενεργά στην φιλοσοφία.

Παρότι ο Καρέλης ήρθε αργότερα, ο Λουτσέσκου προτίμησε να δώσει σε αυτόν και τα δύο παιχνίδια που ήταν διαθέσιμα για έναν από αυτούς τους δύο παίκτες, με ΟΦΗ και το χθεσινό (26/9) και να μην χρησιμοποιήσει κανέναν από αυτούς στον αγώνα με την Τσέλσι.

Ασφαλώς και το θέμα που καίει τον ΠΑΟΚ είναι του Ουάρντα. Ο Αιγύπτιος δεν μπορεί να δεχτεί πως είναι στα πλαίσια ροτέισον, αντιδρά και έχει ενοχλήσει τον Ρουμάνο τεχνικό. Θα πρέπει να γνωρίζει όμως ο Λουτσέσκου, πως είναι μία ειδική κατάσταση που πρέπει να την διαχειριστεί. Είναι κι αυτό μέρος της δουλειάς του, ο Ουάρντα όποτε μπαίνει στο γήπεδο κάνει την διαφορά και για τον ΠΑΟΚ, το να κατακτήσει αυτό το πρωτάθλημα μοιάζει με μονόδρομο, οπότε πρέπει να πρυτανέψει η λογική και να συμβιβαστούν με την κατάσταση και οι δύο πλευρές.

Για την ιστορία, να αναφέρω, πως ακόμα και ο Κάναντι που έβλεπε τον Ουάρντα να πραγματοποιεί πράγματα που οι υπόλοιποι παίκτες του δεν μπορούσαν να φανταστούν και σε μεγάλο βαθμό χάρη στην δική του ποιότητα είδε την ομάδα του να έχει μία τόσο επιτυχημένη σεζόν, υπήρξαν στιγμές που απηύδησε. Μαρτυρίες πως έλεγε πως δεν θα ασχοληθεί ξανά μαζί του και θα τον αφήσει εκτός αποστολής, την επόμενη ημέρα όμως για το καλό της ομάδας αλλά και το δικό του, έκανε σαν να έχει ξεχάσει το συμβάν και ο Ουάρντα ήταν στην βασική ενδεκάδα.

Και στον Ουάρντα, όμως κάποιος θα πρέπει να μιλήσει, όλα είναι θέμα διαχείρισης, το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο το γήπεδο, έχεις να κάνεις με πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες, με παιδιά που έχουν λύσει το οικονομικό τους πρόβλημα, δίνουν στο μυαλό τους μεγάλη έκταση σε αποφάσεις που παίρνουν άλλοι και τους αφορούν και στην συντριπτική πλειοψηφία τους, πιστεύουν πως είναι πολύ καλύτεροι απ' ότι πραγματικά είναι. Και εδώ έχουμε και την πραγματικότητα, πως ο Ουάρντα, είναι καλύτερος από παίκτες που ο Λουτσέσκου έχει δώσει σε αυτούς μεγαλύτερο ή ισόποσο ρόλο στην ομάδα.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΦΕΥΓΕΙ Ο ΑΡΗΣ

Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης νικητή δεν είχε, όμως ο Άρης φεύγει κερδισμένος. Όχι από το αποτέλεσμα, δεν λέει τίποτα το γεγονός πως πήρε ισοπαλία από μία τόσο πειραγμένη σύνθεση του ΠΑΟΚ. Αυτό που σε κέρδιζε βλέποντας τον Άρη, είναι το ποδόσφαιρο που προσπαθεί να παίξει. Τα μέτρα που ξεκινά την πίεση, το γεγονός πως έχει ποδοσφαιριστές στις δημιουργικές θέσεις με ποιότητα.

Ο Άρης δυσκολεύτηκε στα πρώτα 25 λεπτά, μετά το τέρμα του Πέλκα, ανέβασε σημαντικά την πίεση του και η σύνθεση του ΠΑΟΚ, βοήθησε ώστε να οδηγήσει σε πολλά λάθη τον αντίπαλο και να μην του επιτρέψει ξανά να κερδίσει μέτρα. Επιθετικά βοήθησε πολύ ο Ματέο Γκαρσία με τα πολλά του τρεξίματα, έδειξε να κουμπώνει τέλεια με τον Μπρούνο Γκάμα και να μπορεί να αξιοποιήσει την ποιότητα του. Έκανε μεγάλο παιχνίδι, δεν μπορούσε από την μετάδοση να γίνει αντιληπτό, επειδή ο σπίκερ είχε μπερδευτεί και τον έλεγε Ντίας για μεγάλο διάστημα.

Ασφαλώς και δε μπορεί να γίνει σύγκριση πραγματική με τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Λουτσέσκου, έχει πολύ πιο μεγάλους στόχους, φυσικά ο Άρης έχει οπαδούς, είναι ένα μεγάλο μέγεθος και το έχει το ποδόσφαιρο μας ανάγκη στην πρώτη κατηγορία και δείχνει πως στην επιστροφή του, από την πρώτη χρονιά μπορεί να δώσει μάχη για την 5άδα, συνδυάζοντας την με δημιουργικό ποδόσφαιρο που θα αρέσει στον κόσμο.

Αυτά τα περίμενα, φαινόταν και από τα παιχνίδια του στο πρωτάθλημα, πως έχει ποδοσφαιριστές ικανούς στην δημιουργία, με καλό κοντρόλ, πρώτη πάσα και ντρίπλα. Το στοιχείο που με κέρδισε στην Τούμπα, είναι τα μέτρα που μπόρεσε να πιέσει και το γεγονός πως το πρόβλημα της μεταφοράς μπάλας που είχε η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ, το ανάδειξε.

Τη νέα πρόταση με τον Σιώπη στην θέση 6, με δύο εσωτερικούς και δύο περιφερειακούς επιθετικούς που και οι 4 θα είναι σαν δημιουργοί, φαντάζομαι πως θα είναι ένα πλάνο που σύντομα θα ξαναδούμε, για τον ΠΑΟΚ, τα σπουδαία θα έρθουν την Κυριακή στο Καραϊσκάκης. Αυτό το παιχνίδι είναι που "καίει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ