OPINIONS

Κρασνοντάρ: Αν την υποτιμήσεις, κάηκες

Krasnodar's Viktor Claesson, second left, celebrates with teammates after scoring his side's opening goal during the Europa League round of 16, first leg soccer match between Valencia and FC Krasnodar at the Mestalla Stadium in Valencia, Spain, Thursday, March 7, 2019. (AP Photo/Alberto Saiz)
Krasnodar's Viktor Claesson, second left, celebrates with teammates after scoring his side's opening goal during the Europa League round of 16, first leg soccer match between Valencia and FC Krasnodar at the Mestalla Stadium in Valencia, Spain, Thursday, March 7, 2019. (AP Photo/Alberto Saiz) AP

Ο Τσάρλυ περνάει από κόσκινο την Κρασνοντάρ, η οποία θα βρεθεί στο δρόμο του Ολυμπιακού. Μια ομάδα που εκτοξεύτηκε σε μια δεκαετία, έχει σταθεροποιηθεί, επενδύει συνεχώς και δεν πρέπει με τίποτα να υποτιμηθεί.

Η Κρασνοντάρ έκανε την έκπληξη, πέταξε εκτός Champions League την Πόρτο και θα είναι ο επόμενος αντίπαλος του Ολυμπιακού. Η ρωσική ομάδα δημιουργήθηκε το 2008 και είναι ένα δημιούργημα του μεγιστάνα Σεργκέι Γκαλίτσκι.

ΕΧΕΙ ΠΕΤΥΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

Είναι απίστευτο πώς έχει πετύχει ένας νέος σύλλογος τόσα πολλά μέσα σε μία δεκαετία. Το Κρασνοντάρ είναι μία πλούσια πόλη στην Νότια Ρωσία, το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Είχε την τύχη σε αυτό το διάστημα να διαλυθεί η μεγάλη ομάδα της πόλης Κούμπαν και έχει κάνει τον δικό της κόσμο. Βλέποντας τις εγκαταστάσεις και τον τρόπο που λειτουργεί ο σύλλογος, δεν μπορείς να φανταστείς πως πρόκειται για μία ομάδα με ζωή μόλις 11 χρόνων.

Διαθέτει νεόκτιστο γήπεδο 35 χιλιάδων θέσεων που εγκαινιάστηκε το 2016, υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο και δίνεται μεγάλη έμφαση στην ανάδειξη παικτών από τις ακαδημίες.

ΕΧΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΘΗΘΕΙ

Στόχος του Γκαλίτσκι είναι η κορυφή, περιμένει όμως με υπομονή την δική του σειρά. Έχει καταφέρει πάντως να σταθεροποιήσει την ομάδα του μεταξύ 3ης και 4ης θέσης. Το 2014/15 και την σεζόν 2018/19 τερμάτισε στην 3η θέση, ενώ τις τρεις χρονιές που μεσολάβησαν κατέλαβε την 4η θέση.

Την σεζόν 2014/15, μόλις στην δεύτερη συμμετοχή της στην διοργάνωση, η Κρασνοντάρ κληρώθηκε σε όμιλο του Europa League με τον ΠΑΟΚ. Τον κέρδισε 2-1 στη Ρωσία, πήρε 0-0 στην Τούμπα. Πέρασε στους "32" όπου αποκλείστηκε από την Σπάρτα.

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟΥΣ "16"

Σε αυτή την σύντομη ευρωπαϊκή παρουσία έχει πετύχει να φθάσει δύο φορές στους "16" της διοργάνωσης. Το 2016/17 πέρασε από έναν πολύ δύσκολο όμιλο, με Σάλσμπουργκ, Σάλκε και Νις, στους "32" απέκλεισε την Φενέρ με νίκη 1-0 εντός και ισοπαλία στην Πόλη και στους "16" γνώρισε δύο ήττες από την Θέλτα.

Πιο κοντά για την ακρίβεια μία άμυνα μακριά από τους "8" του Europa League έφθασε την περσινή χρονιά. Στους "32" πέρασε την Λεβερκούζεν με 2 ισοπαλίες (0-0 εντός και 1-1 εκτός) και στην φάση των "16" αποκλείστηκε από ένα πολύ δύσκολο τέρμα που πέτυχε ο Γκέδες στο φινάλε των καθυστερήσεων. Είχε ηττηθεί με 2-1 στο Μεστάγια, κέρδιζε με 1-0 στο Κράσνονταρ έχασε στο 93ο λεπτό την πρόκριση.

Η περσινή χρονιά μπορεί να χαρακτηριστεί ως η καλύτερη του συλλόγου καθώς ισοφάρισε σε πρωτάθλημα και Ευρώπη τις δύο καλύτερες επιδόσεις: 3η θέση στο πρωτάθλημα και παρουσία στους "16" στο Europa League.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ο Γκαλίνσκι το καλοκαίρι προσπάθησε να επενδύσει σε αυτήν την καλή δουλειά και έκανε δυνατές μεταγραφικές κινήσεις.

Έδωσε 12 εκατομμύρια στην Σεντ Ετιέν για τον παικταρά Καμπελά, 9 στη Φέγενοορντ για τον κεντρικό χαφ Βιλένα, 3 στην Σάντα Κλάρα για τον αμυντικό χαφ Κάιο, 2 στην Τσβόλε για τον Δανό αριστερό εξτρέμ Νάμλι, 400 χιλιάρικα στην Ρούμπιν για τον έμπειρο αμυντικό χαφ Κομπόλοφ και φυσικά ένα καλό συμβόλαιο στον ελεύθερο Μπεργκ.

Μεταγραφές 26.4 εκατομμυρίων υπολογίζοντας μόνο τα χρήματα που δόθηκαν σε άλλα κλαμπ, δίχως να υπάρχει κάποια σοβαρή αποχώρηση από την περσινή ομάδα. Ο μόνος που πουλήθηκε ήταν ο Περουβιανός Κουέβα, που είχε δοθεί από πέρυσι δανεικός.

Όπως και ο Ολυμπιακός με τον Φορτούνη, έτσι και η Κρασνοντάρ έχει φάει την δική της σφαίρα. Έχει χάσει τον Σουηδό Κλάεσον, που τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν και ο καλύτερος παίκτης της ομάδας, ενώ τραυματίας είναι και ο πολύτιμος χαφ Γκαζίνσκι. Φυσικά έχουν γίνει οι προσθήκες για να καλυφθούν οι δύο απουσίες.

Η ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Το ρώσικο πρωτάθλημα βρίσκεται στην 5η αγωνιστική του, η Κράσονταρ μετρά ρεκόρ 3-1-1 και βρίσκεται στην 3η θέση. Έχασε στην πρεμιέρα με 1-0 εκτός έδρας από την Αχμάτ, στην συνέχεια κέρδισε με 3-2 εκτός έδρας την Ούφα με ανατροπή, έχανε με 2-0 στο ημίχρονο. Στην συνέχεια κέρδισε 3-0 εντός την Σότσι, πήρε 1-1 στην έδρα της Ζενίτ, επικράτησε με 1-0 εντός της Ρούμπιν Καζάν

Είναι 2η σε κατοχή μπάλας με 56.6%, 2η σε εύστοχες πάσες με 82.3%. Νούμερα όμως, που δεν μεταφράζονται τόσο πολύ σαν απειλή. Μετρά μόλις 8 τέρματα στα πρώτα 5 παιχνίδια, είναι 5η σε τελικές με 16.4 το παιχνίδι και στην 10η θέση σε τελικές στην εστία με 4 ανά αγώνα.

Σε αυτά τα παιχνίδια, οι αριθμοί της λένε πως πρόκειται για μία ισορροπημένη ομάδα, που δεν αλλοιώνεται ιδιαίτερα η φυσιογνωμία της από το αν παίζει εντός η εκτός έδρας.

Εντός έδρας το 28% του παιχνιδιού γίνεται στο δικό της 1/3, το 43 στο μεσαίο μπλοκ και το 28 στο 1/3 του αντιπάλου. Στα εκτός έδρας μετατρέπεται σε 28-42-30.

Οι αριθμοί σε αυτά τα 5 πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος δεν λένε όλη την αλήθεια για την Κρασνοντάρ. Ο λόγος είναι απλός, το δείγμα μικρό και από τα 5 παιχνίδια πρωταθλήματος μόνο στο τελευταίο με την Ρούμπιν αγωνίστηκε ο Καμπελά, ενώ ο Μπεργκ στο πρωτάθλημα έχει αγωνιστεί μόλις 40 λεπτά στον ίδιο αγώνα.

4-3-3 ΜΕ ΚΑΜΠΕΛΑ - ΒΙΛΕΝΑ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ

Η Κρασνοντάρ έκανε πραγματικά δύο σπουδαίες μεταγραφές, που όσο περισσότερο μπαίνουν στην ομάδα τόσο θα βελτιώνεται δημιουργικά η ομάδα.

Ο τεχνικός της, Σεργκέι Ματβέεφ, εφαρμόζει ένα καθαρό 4-3-3 με 6άρι τον Καμπόλοφ και προσπαθεί να περάσει σαν δημιουργούς τους Βιλένα, Καμπελά. Ο Καμπελά τώρα ενσωματώνεται στην ομάδα, έχει παίξει μόνο στα παιχνίδια με την Πόρτο και στον εντός έδρας αγώνα με την Ρούμπιν, καταλαβαίνεται πως με αυτόν στο γήπεδο, η επιθετικότητα και τα νούμερα στο ρώσικο πρωτάθλημα θα ανέβουν πολύ.

Πρόκειται για μία σπουδαία μεταγραφή, έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να δώσει ταχύτητα στην ανάπτυξη και σε συνδυασμό με την παρουσία καλών εξτρέμ και του τρόπο παιξίματος του Μπεργκ, να επιτρέψουν στην Κράσνονταρ να απειλεί με τους δύο εξτρέμ και τους δύο εσωτερικούς μέσους.

ΕΤΣΙ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟ

Με αυτόν τον τρόπο σκότωσε άλλωστε την Πόρτο. Η Κρασνοντάρ ευτύχησε να προηγηθεί νωρίς με γκολ από εκτέλεση κόρνερ και σουτ του Βιλένα. Είναι το πρώτο τέρμα που βάζει φέτος από στημένο, όμως η προσθήκη του Καμπελά θα βελτιώσει αυτόν το τομέα.

Ο Κονσεϊσάο έκανε το λάθος μετά το γκολ που δέχτηκε, να ζητήσει από την τελευταία γραμμή άμυνας να μείνει ψηλά και η ρωσική ομάδα πέτυχε στην κόντρα δύο τέρματα με τον 19 ετών δεξί εξτρέμ Σάπι Σουλεϊμάνοφ. Ήταν αδύνατον για την αργή άμυνα των Πέπε - Μαρκάνο να αντιμετωπίσει την γρήγορη μεταβίβαση των Καμπελά, Βιλένα και την ταχύτητα των Βάντερσον, Σουλεϊμάνοφ που παίζουν στα άκρα του Μπεργκ.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΤΟ ΕΚΤΟΣ

Καταλαβαίνετε πως στο δημιουργικό κομμάτι η Κρασνοντάρ όσο περνά ο καιρός και μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο ο παικταράς Καμπελά, αλλά και οι Βιλένα, Μπεργκ το παιχνίδι της, τόσο θα εξελίσσεται.

Πρόκειται για μία ομάδα με πολύ ταλέντο στην δημιουργία και επικίνδυνη αν βρει χώρους. Η Κρασνοντάρ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα πήρε 1-1 στην έδρα της Ζενίτ, ισοφαρίστηκε μάλιστα στην τελευταία φάση του αγώνα και επικράτησε με 3-2 στην έδρα της Πόρτο. Είναι πιο επικίνδυνη στο παιχνίδι στο "Καραϊσκάκης" από ότι εντός έδρας. Την έχεις πατήσει αν κάνεις το λάθος της Πόρτο και υποτιμήσεις αυτά που μπορούν να φτιάξουν οι Καμπελά, Βιλένα αν τους δώσεις μπάλα, χώρο και ρισκάρεις στις γραμμές σου.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΨΗΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Παρακολούθησα στιγμιότυπα από όλα τα φετινά της παιχνίδια. Έβγαζε λίγες φάσεις σε οργανωμένες άμυνες, αναλογικά με την κατοχή της, όμως όπως είπα και παραπάνω δεν είναι ενδεικτικό αυτό το στοιχείο, καθώς δεν υπήρχαν Καμπελά - Μπεργκ.

Η άμυνα της λυγίζει στην πίεση και έχει σημαντικό πρόβλημα όταν σηκώνει την μπάλα ο αντίπαλος. Δέχεται εύκολα φάσεις στον αέρα, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να επενδύσει στα δικά του στημένα και να κοιτάξει στις φάσεις που μπορεί να ασκήσει πίεση στην αντίπαλη περιοχή.

Επίσης, πρόκειται για μία ομάδα που στην ουσία είναι καινούργια. Καθώς και οι τρεις παίκτες του άξονα Καμπόλοφ, Βιλένα, Καμπελά είναι νέα αποκτήματα που μαζί δίνουν τα πρώτα τους παιχνίδια. Η Πόρτο την πάτησε, γιατί την υποτίμησε και βιάστηκε να γυρίσει το παιχνίδι. Η υπομονή και ο χρόνος στο παιχνίδι αποτελούν όπλο της πιο έμπειρης ομάδας και ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα της εμπειρίας και της ομοιογένειας.

Για το παιχνίδι στο "Καραϊσκάκης" θα χρειαστεί τεράστια προσοχή στις αμυντικές επιστροφές όταν χάνεται η μπάλα και θα πρέπει να μην γίνονται λάθη στην κατοχή. Από αυτόν τον λόγο, άλλωστε, αποκλείστηκε η Πόρτο.

ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ ΖΕΥΓΑΡΙ

Για τον Ολυμπιακό ασφαλώς και είναι μία πολύ καλή συγκυρία το γεγονός, πως έχοντας το δεύτερο εισιτήριο, θα κληθεί να παίξει στα playoffs με την Κρασνοντάρ. Το ζευγάρι κατά την άποψη μου, είναι απόλυτα ισορροπημένο. Για να περάσουν, όμως, οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να έχουν απόλυτη συναίσθηση της κατάστασης.

Η Κρασνοντάρ δεν έχει το όνομα και την εμπειρία του Ολυμπιακού, όμως στις μεσοεπιθετικές θέσεις υπερτερεί σημαντικά σε ρόστερ. Διαθέτει ατομικό ταλέντο και ασφαλώς είναι καλύτερη σαν ομάδα από την Μπασακσεχίρ.

Οι παίκτες του Μαρτίνς θα πρέπει να βγάλουν μεγαλύτερη ένταση από ότι στα παιχνίδια με την Μπασακσεχίρ, για να περάσει ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να εμφανιστεί πολύ βελτιωμένος σε σχέση με αυτά τα δύο παιχνίδια. Στην Πόρτο τους υποτίμησαν και πήραν καλά το μάθημα τους, αν βρουν χώρους οι παίκτες της Κρασνοντάρ δεν τα συγχωρούν τα λάθη.

Τα ονόματα των παικτών τους και η ατομική τους αξία είναι πολύ ανώτερη απ' ότι το όνομα της ομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ