OPINIONS

Λανθασμένη επιλογή

SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο ΠΑΟΚ το φετινό πρωτάθλημα το έχει χάσει εδώ και πολύ καιρό, απλά αρνιόταν να το καταλάβει, αρνιόταν ο οργανισμός να αποδεχτεί τα μηνύματα που του έδινε το γήπεδο. Γράφει ο Τσάρλυ.

Η ελεύθερη πτώση συνεχίζεται για τον ΠΑΟΚ. Πρόκειται για ένα σύνολο ποδοσφαιριστών άθλια δουλεμένο από τον Αμπέλ Φερέιρα, που κρατιόταν εδώ και καιρό με τα ψέματα κοντά στην κορυφή της βαθμολογίας και αρνιόταν πεισματικά να δει την πραγματικότητα που έδειχνε το γήπεδο.

ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΜΠΡΑΝΚΟ

Είχε φανεί από νωρίς πως δεν έγινε σωστή επιλογή προπονητή. Ασφαλώς και δεν ήταν απλό αυτό που συνέβη στην ομάδα. Ο ΠΑΟΚ που κατέκτησε το πρωτάθλημα μετά από 35 χρόνια αήττητος, είδε τον προπονητή του να φεύγει στην διάρκεια της προετοιμασίας. Η διοίκηση ανέθεσε στον τεχνικό διευθυντή της ομάδας την αποστολή να βρει προπονητή και του προσέφερε χρηματική άνεση, για να κλείσει όποιον ο ίδιος θεωρούσε κατάλληλο.

Για έναν περίεργο λόγο, ο Μάριο Μπράνκο αποθεώθηκε από το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού τύπου, επειδή βρήκε γρήγορα τον αντικαταστάτη λες και είναι δύσκολο με το χρήμα που είχε διαθέσιμα να βρει προπονητή. Προσωπικά είχα εκφράσει τις αμφιβολίες μου και δεν έβρισκα από που και ως που δικαιολογεί το φτωχό βιογραφικό του Φερέιρα τον τεχνικό διευθυντή του ΠΑΟΚ, να βάλει τον σύλλογο, να δαπανήσει 3.000.000 ευρώ για να αποδεσμεύσει τον Πορτογάλο τεχνικό από την Μπράγκα.

ΤΡΙΕΤΕΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Ο ΠΑΟΚ εκτός από 3.000.000 ευρώ στην Μπράγκα αποφάσισε να δέσει τον εαυτό του χειροπόδαρα, κάνοντας τριετές συμβόλαιο στον Φερέιρα. Εξορισμού είναι λάθος και μόνο σε πρόβλημα μπορεί να σε βάλει, το να κάνεις τρία χρόνια συμβόλαιο σε έναν προπονητή. Ακόμα και να πιστεύεις πολύ έναν τεχνικό, δύο χρόνια είναι ένας σημαντικός κύκλος για να αξιολογήσεις την δουλειά του.

Στην πράξη το μόνο που πετυχαίνεις κάνοντας ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο σε έναν προπονητή, είναι να τον κάνεις πολύ σκληρό διαπραγματευτή, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά και χρειαστείς να ψάξεις για κάτι διαφορετικό. Είναι όμορφη δουλειά να είσαι προπονητής, αν σε έχουν εξασφαλίσει με ένα μεγάλο σε χρονική διάρκεια συμβόλαιο. Δεν έχεις κανένα άγχος, το πολύ πολύ αν τα πας άσχημα, να πάρεις την αποζημίωση σου και να πας να δουλέψεις άλλου. Αν τα βάλουμε κάτω, με αυτόν τον τρόπο περισσότερα χρήματα θα βγάλεις, από το να τα πας καλά και να ολοκληρώσεις το συμβόλαιο που έχεις υπογράψει.

Επίσης ένα μεγάλο συμβόλαιο δεν εξασφαλίζει σε τίποτα τον σύλλογο, καθώς είναι κανόνας πως δεν μπορείς να κρατήσεις προπονητή που δεν θέλει να μείνει. Στον ΠΑΟΚ έκαναν συμβόλαιο για τρία χρόνια, σε έναν προπονητή που έχει δουλέψει μόλις για δύο σεζόν σαν πρώτος σε ένα προστατευμένο -χωρίς πίεση- περιβάλλον όπως είναι αυτό της Μπράγκα. Έδωσαν 3.000.000 ευρώ για τον προπονητή, που αντικατέστησε τον Πεσέιρο και αντικαταστάθηκε από τον Σα Πίντο και σε αντίθεση με τους προπονητές που προανέφερα, δεν έχει δουλέψει πουθενά αλλού. Η επιλογή από μόνη της, ήταν παράξενη και όση με διαβάζετε θα γνωρίζετε πως όλα αυτά τα έχω αναφέρει πολύ έγκαιρα.

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Στην πράξη ο Φερέιρα αποδείχθηκε ανίκανος να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ. Το παρελθόν είναι εγγύηση για τον μέλλον, το έγραφα και στο κείμενο της περασμένης εβδομάδας μετά από την ήττα στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, ο Πορτογάλος τεχνικός δεν είναι ικανός να αλλάξει την κατάσταση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ικανός να μας κάνει να πιστέψουμε πως η εικόνα μπορεί να αλλάξει, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πολλές αφορμές αλλά και χρόνος για να έρθει βελτίωση.

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΦΩΝΑΖΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ

Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από την Ευρώπη, είχε να παίζει μόνο στα εγχώρια παιχνίδια, οπότε και άπλετο χρόνο ο προπονητής του, να παρουσιάσει το ποδόσφαιρο του και να κρατήσει σε καλή κατάσταση τους παίκτες του. Δεν πέτυχε τίποτα. Ήταν ενοχλητικό για μεγάλο διάστημα οι πρωταθλητές να παίζουν μόνιμα σε χαμηλή ένταση, να έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ποιοτικών ποδοσφαιριστών τους σε προβληματική αγωνιστική κατάσταση, να μην μπορούν να κερδίσουν ούτε ένα ντέρμπι και να διαβάζεις μετά από κάθε νίκη με μικρομεσαία ομάδα, για την ποιότητα του ρόστερ.

Ο Θέμης Καίσαρης στην εκπομπή στον Sport24 Radio 103,3 έχει πει μία μεγάλη κουβέντα. Στον ΠΑΟΚ έφαγαν το παραμύθι τους. Ήθελαν να περάσουν πως η ομάδα είναι γεμάτη ποιότητα, είναι ένα επίπεδο πάνω από τις υπόλοιπες στο εγχώριο πρωτάθλημα και δεν προβληματίζονταν από όσα ανησυχητικά δείγματα έδειχνε το γήπεδο. Η αλήθεια είναι πως το γήπεδο φώναζε εδώ και καιρό, πως το πράγμα δεν πηγαίνει καλά όμως στην ομάδα έμοιαζαν να ψάχνουν να βρουν αφορμές, για να κοροϊδέψουν τον εαυτό τους. Διαφήμισαν σαν μεγάλη εμφάνιση την ισοπαλία με την ΑΕΚ του Κωστένογλου, στην πράξη όμως αποδείχτηκε πως την ΑΕΚ του Κωστένογλου, ο μόνος μεγάλος που δεν την κέρδισε ήταν ο ΠΑΟΚ. Τους έπαιξε στο δεύτερο ημίχρονο στο Καραϊσκάκης μονότερμα ο Ολυμπιακός, τους έβαλε μέσα στο τέρμα και κράτησαν σε ρόλο κομπάρσου την ισοπαλία και όμως στο τέλος μίλαγαν για ποιότητα.

Έπαιξαν άθλια με τον Παναθηναϊκό, ισοφάρισαν από ένα λάθος του Κουρμπέλη και αντί να προβληματιστούν από την εικόνα, έκαναν "όλε" με τον κόσμο επειδή κράταγαν το αήττητο. Δεν κέρδισαν ούτε ένα ντέρμπι στον πρώτο γύρο και παρότι ούτε σε ένα παιχνίδι δεν έπαιξε πραγματικά καλό ποδόσφαιρο ο ΠΑΟΚ, ο προπονητής σε κάθε εκτός έδρας νίκη με τις μικρές ομάδες χαμηλού επιπέδου, έδινε το δικό του σόου με τον κόσμο της ομάδας. Έτρωγαν τέσσερα από τον Άρη και ο αρχηγός της ομάδας έκανε δηλώσεις ότι ο Άρης με τέσσερις φάσεις έκανε τέσσερα γκολ.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ

Δεν χρειάζεται να πάει κανείς μακριά για να καταλάβει πως η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη. Φάνηκε ξεκάθαρα με το που σφύριξε την λήξη ο Γερμανός διαιτητής στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο Φερέιρα λειτούργησε στην ίδια λογική, που έχει οδηγήσει τους παίκτες του, σε αυτήν την απελπιστική κατάσταση. Προσπάθησε να δείξει με το θεατρικό το πως οι ποδοσφαιριστές του έπαιξαν καλά, αλλά η ομάδα ήταν άτυχη.

Έτρεξε αμέσως να μπει στο γήπεδο, να αγκαλιάσει και να χαϊδέψει τους παίκτες του και στην συνέχεια στήθηκε μπροστά στις κάμερες να ευχαριστήσει τον κόσμο και να μιλήσει για άδικο αποτέλεσμα. Δήλωσε μάλιστα "ξέραμε πως το παιχνίδι θα κυλήσει στις λίγες φάσεις". Ασφαλώς και το γνώριζε καθώς το πρόβλημα είναι πως η ομάδα που έχει φτιάξει δεν μπορεί να δημιουργήσει φάσεις. Στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για την ακρίβεια δεν μπόρεσε να δημιουργήσει καμία φάση.

Το μέλλον του ΠΑΟΚ μετά το παιχνίδι στην Τούμπα και από τον τρόπο που αντιμετώπισε την ήττα ο Φερέιρα ήταν προδιαγεγραμμένο, απλά δεν γνωρίζαμε πότε ακριβώς θα βγει εκτός διεκδίκησης τίτλου. Ασφαλώς και μένουν δέκα αγωνιστικές και όλες είναι ντέρμπι. Δρόμος ακόμα υπάρχει, όμως με την εικόνα που έχει ο ΠΑΟΚ, το -7 περισσότερο πιθανό είναι να ανοίξει ακόμα περισσότερο, παρά να κλείσει.

ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ

Πραγματικά δεν γνωρίζω τι μπορεί να κάνει η διοίκηση της ομάδας. Νιώθω πως έχει βάλει χειροπέδες στα χέρια της. Έχει θέμα με το FFP και έχει δέσει τον Φερέιρα με συμβόλαιο 3 χρόνων. Όπως συνηθίζουν οι προπονητές που είναι δεμένοι από το συμβόλαιο τους και η εικόνα της ομάδας στο γήπεδο είναι άρρωστη, σε κάθε ευκαιρία δηλώνει πως έχει έρθει για να εκπληρώσει ένα τριετές πρότζεκτ. Είναι ένα ερώτημα το πώς να αντέξουν οι ποδοσφαιριστές του, που όλη την χρονιά υπολειτουργούν, να δουλέψουν για ακόμα δύο χρόνια μαζί του.

Σε κάθε περίπτωση δεν νομίζω να υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος αυτήν την στιγμή στον ΠΑΟΚ, να μην καταλαβαίνει πως η επιλογή Φερέιρα ήταν ένα λάθος και η ομάδα μαζί του, δεν μπορεί να προχωρήσει. Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει πως αυτός ο προπονητής είναι σε θέση να την βελτιώσει.

ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η ισοπαλία στην Ξάνθη εξέπληξε πολλούς. Όποιος όμως έβαλε να δει τι γίνεται στα Πηγάδια, βλέποντας τους Καντουρί, Μπίσεσβαρ, Βιεϊρίνια, Βαρέλα να σέρνουν το κουφάρι τους στο γήπεδο, καταλάβαιναν πως έρχεται το κακό. Ακόμα και να έβαζε σωστά το πόδι του ο Λημνιός στην μεγάλη ευκαιρία στις καθυστερήσεις, το λάθος θα γινόταν στο επόμενο παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ το φετινό πρωτάθλημα το έχει χάσει εδώ και πολύ καιρό, απλά αρνιόταν να το καταλάβει, αρνιόταν ο οργανισμός να αποδεχτεί τα μηνύματα που του έδινε το γήπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ξάνθη - ΠΑΟΚ 1-1: "Πνίγηκε" στα Πηγάδια
Φερέιρα: "Όλοι έχουμε ευθύνες"
Ξάνθη - ΠΑΟΚ: Το VAR στην φάση του 91' με Λισγάρα - Σβιντέρσκι
Ξάνθη - ΠΑΟΚ: Η τεράστια χαμένη ευκαιρία του Λημνιού στο 90'+8'
Φερέιρα: "Ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος από εμάς"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ