OPINIONS

Λάθος να φύγει μόνο ο Δώνης

SUPERLEAGUE / ÁÑÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÁÑÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Μετά το 4-0 από τον Άρη, ο Τσάρλυ γράφει για την κατάντια του Παναθηναϊκού, τις επιλογές του Γιώργου Δώνη και το γεγονός πως ο προπονητής του "τριφυλλιού" δεν πρέπει να είναι ο μόνος που θα φύγει.

Καμία από τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν έχει ξεκινήσει ποτέ χειρότερα στο πρωτάθλημα, χειρότερα από τον Παναθηναϊκό. Ακόμα και όταν η ΑΕΚ έπεσε κατηγορία, το ξεκίνημα του πρωταθλήματος δεν ήταν τόσο ντροπιαστικό για την ιστορία του συλλόγου.

Δύο άνθρωποι, που κλήθηκαν να βοηθήσουν τον σύλλογο σε μία δύσκολη περίοδο, κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο και είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για αυτήν την κατάντια.

ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΝΤΑΜΠΙΖΑ

Ο Γιώργος Δώνης με την ενδεκάδα που κατέβασε στον αγωνιστικό χώρο, έδειξε ξεκάθαρα πως δεν είναι ευχαριστημένος από τις μεταγραφές του Νίκου Νταμπίζα. Κατέβασε τον Παναθηναϊκό, με δέκα ποδοσφαιριστές από την περσινή ομάδα και στην ενδεκάδα είχε μόνο τον Ζαχίντ, που είναι η δική του επιλογή.

Ο Ζαχίντ είχε δείξει πολύ καλά πράγματα στα φιλικά, στα επίσημα παιχνίδια όμως είναι απογοητευτικός και στο "Κλεάνθης Βικελίδης" ήταν ο χειρότερος του γηπέδου. Ο Δώνης δεν έκανε λάθος, που δεν ξεκίνησε κανέναν από όσους του έφερε ο Νταμπίζας. Οι επιλογές είναι απογοητευτικές, τα πράγματα όμως τα κάνει πολύ χειρότερα το γεγονός πως η ομάδα είναι τελείως αδούλευτη.

Ανέλαβε πέρυσι ένα γκρουπ νέων ποδοσφαιριστών, το οποίο δεν έχει καταφέρει να το βελτιώσει. Η λογική μάλιστα που ακολουθεί ο Νίκος Νταμπίζας στις ανανεώσεις των συμβολαίων, αλλά και στην συνολική διαχείριση των παιδιών, τους έχει δημιουργήσει σοβαρό θέμα στην ψυχολογία και στο δέσιμο που νιώθουν με την ομάδα.

ΕΡΓΟ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Το παιχνίδι με τον Άρη, ήταν εξαρχής επικίνδυνο, για χοντρή ζημιά. Ο Άρης είναι μία πολύ καλά δουλεμένη ομάδα από τον Σάββα Παντελίδη, που έχασε άδικα την δουλειά του και από καθαρή έλλειψη τύχης ή αποτελεσματικότητας, δεν είχε νίκη στις δύο πρώτες αγωνιστικές.

Στα παιχνίδια με ΟΦΗ και Βόλο δημιούργησε 23 τελικές και ήταν η ομάδα που είχε τις περισσότερες καθαρές ευκαιρίες στο πρωτάθλημα. Οι ποδοσφαιριστές του Άρη δημιουργούν πολύ εύκολα σε ροή αγώνα και η εικόνα που βγάζει στο γήπεδο, δεν δικαιολογεί την αντικατάσταση του προπονητή. Δεν ξέρω τι θα γίνει στην συνέχεια, αλλά αυτή η νίκη ανήκει στον Σάββα Παντελίδη. Αν δούμε την λογική που ακολούθησαν στον Άρη, δεν υπήρχαν αλλαγές σε σχέση με όσα δούλευε ο απερχόμενος προπονητής.

ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΡΙ

Απέναντι σε μία ομάδα με εντυπωσιακή -για τα ελληνικά δεδομένα- δημιουργία, ο Δώνης δεν είχε να βάλει καθαρό "6άρι". Βλέπετε, ο Νίκος Νταμπίζας έκλεισε δεύτερο "6άρι" την τελευταία μέρα των μεταγραφών των ελεύθερων ποδοσφαιριστών. Επίσης, αποφάσισαν να μην ασχοληθούν με τον Κάτσε που παρακάλαγε να μείνει στην ομάδα και να αφήσουν τον Τζανδάρη να προπονείται μόνος του.

Ο Δώνης δεν είχε αμυντικό χαφ, επέλεξε να παίξει με τριάδα στην άμυνα, σχήμα που έδειχνε στην προετοιμασία πως το έχει παρατήσει, επειδή η ομάδα έχει εξελιχθεί. Κατάλαβε στην πράξη πως η ομάδα δεν έχει εξελιχθεί και προφανώς πίστεψε πως με τρεις αμυντικούς θα αντέξει περισσότερο την πίεση των αντιπάλων.

Μόνο που ο Άρης είναι μία ομάδα που παίρνει την δημιουργία έξω από την περιοχή, έχει πέντε μεσοεπιθετικούς που ξέρουν μπάλα και συνεργάζονται και δύο μπακάρες: Κόρχουντ και Σούντγκρεν που παίρνουν όλη την πλευρά.

ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΛΑΝΟ

Οπότε δεν είναι από τα παιχνίδια, που αυτό που χρειάζεται να κάνεις για να αντέξεις την πίεση, είναι να χρησιμοποιήσεις έναν επιπλέον στόπερ. Ο Παναθηναϊκός παίζοντας με τριάδα στον άξονα τους Δώνη, Ζαχίντ, Μπουζούκη και με σχήμα που δεν επέτρεπε ντουμπλαρίσματα στα άκρα, δεν είχε αμυντικό πλάνο για να αντιμετωπίσει τον τρόπο ανάπτυξης του Άρη.

Είναι μία δύσκολη πραγματικότητα αυτή που αντιμετωπίζουμε, όμως το ρόστερ που έχει ο Άρης, οι μεταγραφικές επιλογές που έχει κάνει σε συνδυασμό με την καλή δουλειά του προπονητή που αποχώρησε, έχουν δημιουργήσει ένα σύνολο τόσο ανώτερο από αυτό του Παναθηναϊκού, που χρειάζεται το κατάλληλο αμυντικό σχέδιο για να αντιμετωπιστεί.

Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, όμως δεν είχαν κατάλληλο σχέδιο, δεν έχουν δουλέψει σωστά, δεν είναι και πνευματικά καλά, με αποτέλεσμα να ταπεινωθούν.

ΣΚΟΡΑΡΕ Ο ΙΝΤΕΓΕ, ΓΚΟΛ ΑΠΟ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΟΥ ΦΕΤΦΑΤΖΙΔΗ

Δεν μπορεί να γίνει κανένα σοβαρό σχόλιο για το παιχνίδι στο "Κλεάνθης Βικελίδης". Ο Άρης ήταν μία ομάδα που φώναζε πως θα αρχίσει να κερδίζει. Ο Παναθηναϊκός επέτρεψε στους γηπεδούχους να έχουν την δημιουργία που ήθελαν από όλους τους χώρους.

Από την στιγμή που στο αρχικό 3-5-2 δεν υπήρχαν ντουμπλαρίσματα στα μπακ και σε όλο το παιχνίδι οι κεντρικοί χαφ, δεν ήταν σε θέση να σταματήσουν τις συνεργασίες των αντιπάλων και στην δική τους κατοχή έκαναν μόνο λάθη, έγιναν έρμαια στις ορέξεις των αντιπάλων τους.

Δέχτηκαν μέχρι και γκολ με κεφαλιά από τον Φετφατζίδη και από ένα σημείο και μετά ο μοναδικός στόχος του Άρη ήταν να σκοράρει και ο Ιντέγε. Ασφαλώς η άμυνα του Παναθηναϊκού το επέτρεψε κι αυτό. Ο "Φέτφα" έκανε ό,τι ήθελε τον Γιόχανσον, ο Ινσούα βρήκε τον μάστορα του με τον Σούντγκρεν και έκανε το χειρότερο του παιχνίδι στον Παναθηναϊκό.

Στο ημίχρονο η επιλογή του Δώνη να περάσει στον άξονα τον Κολοβό που παίζει σε ρυθμούς παλιού ριπλέι, έμοιαζε με χαρακίρι. Στην πράξη δημιούργησε προϋποθέσεις, για να κερδίσει ο Άρης με όποιο σκορ επιθυμούσε.

ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Η συνέχεια φοβίζει, ο Γιάννης Αλαφούζος είναι υποχρεωμένος να πάρει αποφάσεις. Δεν υπάρχει καμία ομάδα στην Super League 1, που θα έκανε αυτό το ξεκίνημα, θα έπαιρνε έναν βαθμό σε πρόγραμμα με Λαμία εκτός, ΟΦΗ εντός, Άρη εκτός με τέρματα 2-9 και δεν θα υπήρχαν δραστικές αλλαγές.

Χρειάζονται αποφάσεις που θα δημιουργήσουν κάποιες συνθήκες συσπείρωσης στον ομάδα. Ενεργοποίηση ονομάτων που το όνομα τους, μπορεί να φρενάρει τις αντιδράσεις του κόσμου.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Είναι πολύ δύσκολη η συνέχεια και το πρώτο που πρέπει να διασφαλιστεί, είναι να μην ξεφύγει η κατάσταση. Με την εικόνα που έχει η ομάδα, με την άθλια ψυχολογία που έχει δημιουργήσει το δίδυμο Νταμπίζα - Δώνη στους ποδοσφαιριστές και τις προβληματικές επιλογές που έχουν κάνει, το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό φοβίζει σε όλα τα επίπεδα.

Ο Γιώργος Δώνης προανήγγειλε με τις δηλώσεις του στο συνδρομητικό πως θέλει να πάρει αποφάσεις νηφάλιος, νομίζω πως είναι υποχρεωτικό να υπάρξουν αλλαγές, οι οποίες θα είναι άδικο και λανθασμένο, να αφορούν μόνο το πρόσωπο του.

Όπως είναι τα πράγματα, ο ο Παναθηναϊκός χρειάζεται, έναν προπονητή που να δεχτεί να σκιστεί στην δουλειά για να βελτιώσει τα υγιή στοιχεία που δεδομένα υπάρχουν στην ομάδα και ανθρώπους που θα αγαπάνε τον σύλλογο, θα φτιάξουν την ψυχολογία στην καθημερινότητα του συλλόγου και το όνομα τους η σύνδεσή τους με τον σύλλογο, θα οδηγήσει στο να τους σεβαστεί ο κόσμος.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να σωθεί αυτή η χρονιά. Δουλειά με τους μικρούς και στην ομάδα, άνθρωποι συνδεδεμένοι με τον σύλλογο.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ