OPINIONS

Με Αραούχο κερδίζει ξανά σε ντέρμπι

Με Αραούχο κερδίζει ξανά σε ντέρμπι

Η ΑΕΚ στο φινάλε των μεταγραφών έκανε μία σημαντική κίνηση φέρνοντας για τρίτη φορά στην Αθήνατον Σέρχιο Αραούχο. Ο Τσάρλυ αναλύει τα δεδομένα της κιτρινόμαυρης απόκτησης.

Ο στόχος είναι αυτή την φορά να παραμείνει για περισσότερο διάστημα ο Σέρχιο Αραούχο στην ΑΕΚ.

Με αυτή τη συμφωνία δίνεται η δυνατότητα στην διοίκηση της ΑΕΚ να τσεκάρει την αγωνιστική κατάσταση του ποδοσφαιριστή και αν αποδειχτεί πως το ελληνικό πρωτάθλημα, μπορεί να τον σηκώσει ξανά, το καλοκαίρι να αποκτήσει με ασφάλεια τα δικαιώματά του. Υπάρχει οψιόν στα 3.000.000 ευρώ. Έχει γίνει όμως αντιληπτό, πως αυτή τη φορά η διοίκηση της Λας Πάλμας μπορεί να ακούσει και πιο χαμηλές προσφορές.

Η αλήθεια είναι πως αυτή τη φορά ο Αραούχο έρχεται λιγότερο λαμπερός. Δεν είναι ο επιθετικός που ήρθε τον Ιανουάριο του 2016, που η επιλογή της διοίκησης της Λας Πάλμας να τον δώσει δανεικό εξηγήθηκε με τα παραπτώματα που είχε υποπέσει εκτός γηπέδου και όχι με την αγωνιστική του αξία. Την οποία όποιος την γνώριζε είχε τη βεβαιότητα πως στην Ελλάδα θα κάνει μεγάλη διαφορά.

Ο Αραούχο ήταν ο ποδοσφαιριστής που την σεζόν 2014-15 είχε πάρει από το χεράκι την Λας Πάλμας και με 25 τέρματα σε 43 αγώνες μαζί με τα playoffs, ανέβασε την ομάδα στην πρώτη κατηγορία. Που την πρώτη χρονιά στη La Liga ήταν βασικός στα πλάνα του Κίκε Σετιέν, είχε πάρει 30 παιχνίδια και μετρούσε 5 τέρματα και 5 ασίστ.

Ήταν, λοιπόν, δεδομένο πως αυτός ο νευρώδης, γεμάτος ένταση φορ στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα κάνει τη διαφορά. Πράγματι την έκανε. Η ΑΕΚ τον απέκτησε ως δανεικό σε δύο διαφορετικές περιόδους και με τα χρώματα της κατέκτησε πρωτάθλημα, έπαιξε σε δύο τελικούς κυπέλλου, αγωνίστηκε σε 60 παιχνίδια, πέτυχε 23 γκολ και άλλα 11 μπήκαν από δική του τελική πάσα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ

Σήμερα, όμως, δεν έρχεται με το ίδιο μομέντουμ. Είναι διαφορετικό να δίνεσαι δανεικός από μία αξιόλογη ομάδα της La Liga, από το να βρίσκεσαι σε μία κατάσταση που να θέλει να ξεμπερδέψει μαζί σου μία μεσαία ομάδα της δεύτερης κατηγορίας. Πέρυσι ο Αραούχο ήταν ένα μέρος της αποτυχίας.

Η Λας Πάλμας είχε το μεγαλύτερο μπάτζετ, ξεκίνησε σαν φαβορί για την άνοδο, όμως ούτε κατάφερε να πλησιάσει. Διοίκηση και Χιμένεθ το καλοκαίρι του 2018 πίστεψαν πως με τον Αραούχο να παραμένει στην ομάδα και να ηγείται αυτής της προσπάθειας, η πορεία θα είναι ίδια με αυτή του 2014-15.

Τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως τα περίμεναν και ο Σέρχιο ήταν απογοητευτικός. Πέτυχε μόλις 4 τέρματα σε 26 παιχνίδια και στα μέσα Μαρτίου τραυματίστηκε στο γόνατο και έχασε το υπόλοιπο της σεζόν με την ομάδα του όμως να έχει μείνει ήδη εκτός στόχων.

Οι τραυματισμοί δεν άφησαν τον Αραούχο ούτε τη φετινή χρονιά. Υπέστη βαρύ διάστρεμμα στην προετοιμασία, σε φιλικό με την Κάντιθ, έχασε πολύτιμο έδαφος στο ξεκίνημα και στη συνέχεια δεν υπολογιζόταν. Η ΑΕΚ αυτήν την εποχή μοιάζει με το ιδανικό καταφύγιο για τον ίδιο. Μία ομάδα που γνωρίζει την αξία του, ξέρει το παρελθόν του και πάνω από όλα χρειάζεται τα στοιχεία του.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΗΘΑΕΙ

Ο καλός Αραούχο έχει αυτό που λείπει από την ΑΕΚ. Από ένα πράγμα εξαρτάται η επιτυχία της μεταγραφής. Από το αν μπορεί να ξαναβρεί τον καλό του εαυτό. Δεν αποκλείεται το αργό ελληνικό πρωτάθλημα να κάνει για ακόμα μία φορά το θαύμα του. Έχει αποδειχτεί πολλές φορές πως το ποδόσφαιρο μας προσφέρεται για να σηκώνει καριέρες των επιθετικών που έχουν ποιότητα.

Στην ΑΕΚ το γνωρίζουν καλά. Ο Πόνσε πέτυχε στο περσινό πρωτάθλημα 16 γκολ, τέρματα που δεν έχει σημειώσει πουθενά στην μικρή καριέρα του. Φέτος στην Μόσχα μετρά μόλις 3 τέρματα σε 16 παιχνίδια. Ο Ολιβέιρα είναι μία ακόμα πιο ενδεικτική περίπτωση, καθώς έχει χρόνια καριέρα πίσω του. Ποτέ δεν θεωρήθηκε ένας κλασικός σκόρερ, μόλις μία φορά στην καριέρα του έχει γράψει διψήφιο αριθμό τερμάτων στην Championship με την Νόριτς που έβαλε 11 τέρματα στο ελληνικό πρωτάθλημα και μετρά ήδη 9 και έχουμε ακόμα δρόμο.

Παρότι πέρασε από την Αγγλία, είχε αγωνιστεί στην Σουόνσι και δεν έπεισε πως ανήκει σε επίπεδο Premier League. Στην τελευταία του δουλειά, μάλιστα, στo Νησί δεν κρίθηκε ικανός από την Νόριτς να βοηθήσει την ομάδα να κάνει πρωταθλητισμό στην Championship και μόλις αποκτήθηκε ο Πούκι, δόθηκε δανεικός στην Ρέντινγκ που έπαιζε για την παραμονή στην κατηγορία.

Και όμως μίσος ποδοσφαιρικά χρόνος στο πρωτάθλημα μας στάθηκε ικανός για να επαναξιολογηθεί και να δημιουργήσει ο Ολιβέιρα ενδιαφέρον σε μία ομάδα Premier, στο επίπεδο της Γουλβς. Θέλω να πω πως το ελληνικό πρωτάθλημα βοηθά τους επιθετικούς να πάρουν τα πάνω τους και αν πάρει ο Αραούχο τα πάνω του, η ΑΕΚ θα βοηθηθεί πάρα πολύ. Παρότι οι μεταγραφές που θεωρητικά ήρθαν για να καλύψουν την θέση του Αραούχο βγήκαν και μπορεί τα 25 γκολ που πρόσφεραν μαζί οι Πόνσε και Ολιβέιρα σε μιάμιση σεζόν πρωταθλήματος να είναι περισσότερα από αυτά που θα έδινε στην ΑΕΚ ο Αραούχο, τα στοιχεία του δεν καλύφτηκαν.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΞΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΟΝ ΛΙΒΑΓΙΑ

Κανένας από τους δύο δεν έχει το πετάγματα του Αραούχο στα αρχικά μέτρα, κανένας δεν μπορούσε να καλύψει με τη δική του ταχύτητα τις αποστάσεις. Το έχω γράψει πολλές φορές και αναγκάζομαι να επαναλαμβάνομαι χωρίς να έχω ευθύνη.

Η ΑΕΚ, μόνιμα, έχει την ίδια προσέγγιση στα μεγάλα παιχνίδια. Παρουσιάζει την ίδια εικόνα και φέρνει τα ανάλογα αποτελέσματα. Παίζει σε χαμηλά μέτρα με αμυντικούς προσανατολισμούς και δεν έχει τους παίκτες να καλύψουν τις αποστάσεις και από τα μέτρα που ξεκινούν να μπορέσουν να φανούν απειλητικοί.

Μια χαρά επιθετικοί αποδείχτηκαν οι Πόνσε, Ολιβέιρα, όμως δεν ταιριάζουν με τον Λιβάγια, καθώς αμφότεροι δημιουργούν αργά επιθετικά δίδυμα. Κανένας τους δεν ταίριαξε τόσο πολύ με τον Κροάτη, όπως ο Αραούχο. Η ένταση, το πέταγμά του, έδινε στον Χιμένεθ τη δυνατότητα να αλλάζει τους δύο τους ρόλους και να αιφνιδιάζει την αντίπαλη άμυνα. Το κυριότερο ήταν πως έδινε την δυνατότητα στον Λιβάγια, να έχει κοντά του, γρήγορο επιθετικό, που του επέτρεπε να φανεί χρήσιμη η ποιότητα που έχει στο να αξιοποιεί τον κοντινό του παίκτη.

ΝΤΕΡΜΠΙ

Όταν παίζεις σε χαμηλά μέτρα και ο παρτενέρ σου στην επίθεση δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει το χώρο, δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς την καλή σου πάσα. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που από την ημέρα που έφυγε ο Αραούχο, η ΑΕΚ δεν έχει κερδίσει κανένα ντέρμπι.

Η τελευταία νίκη απέναντι σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό είχε και την δική του σφραγίδα. Ήταν 1 Απριλίου του 2018, όταν είχε πετύχει 2 τέρματα στην νίκη με 3-0 με Παναθηναϊκό.

Σε μία σεζόν που η ΑΕΚ είχε κερδίσει τρεις φορές τον Ολυμπιακό. Ασφαλώς και η δυνατότητα που είχε η Ένωση που πήρε το πρωτάθλημα, να κερδίζει ντέρμπι δεν οφείλεται μόνο στον Αραούχο, αλλά η ένταση που έβγαζε πάνω στους αντίπαλους στόπερ, έπαιξε σημαντικό ρόλο. Μέσα σε πολλά πράγματα που λείπουν στην ΑΕΚ, από τη σεζόν που πήρε το πρωτάθλημα και μετά, είναι αυτή η ένταση, η ταχύτητα στον χώρο. Ο φόβος είναι μην λείπουν και από τον Αραούχο, σε περίπτωση πάντως που ο Αργεντινός, αποδείξει πως έχει κρατήσει η μπορεί να ξαναβρεί τα προσόντα του. Η ΑΕΚ θα μπορέσει ξανά, να κερδίσει σε ντέρμπι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ